vrijdag, oktober 10, 2014

Anekdotes uit de schaakwereld (12)Een bijzonder record werd in 1910 gevestigd door de Weense schaakmeester Josef Krejcik. Hij gaf een simultaanvoorstelling aan 25 borden en … verloor alle 25 partijen!


José Capablanca (1888-1942) heeft in zijn schaak-loopbaan maar weinig partijen verloren. De Russische schaker Znosko-Borovsky kwam destijds op het idee een boek samen te stellen van alle verliespartijen van Capablanca. Laatstgenoemde reageerde daarop gepi-keerd met de mededeling dat hij al enige tijd van plan was een boek uit te geven met daarin alle goede zetten van Znosko-Borovsky, maar dat hij nog steeds niet verder gekomen was dan de titel…


Tijdens het 24e kampioenschap van de Sovjet-Unie in Moskou probeerde Alvar Gipslis het fenomenale geheugen van zijn Letse landgenoot Michail Tal te testen, door hem de volgende strikvraag te stellen: “Mischa, kun je je nog herinneren welke variant van het Damegambiet Keres met wit tegen Boleslavsky speelde in de 3e ronde van het 20e kampioenschap?” Tal fronste zijn wenkbrauwen: “Wil je me voor de gek houden? Die partij werd niet in de 3e, maar pas in de laatste ronde gespeeld en bovendien had Boleslavsky wit en niet Keres en verder was het geen Damegambiet, maar een gesloten Spanjaard!”


Bij het WK schaken in 1993 kwam het tussen de Duitser Robert Hübner en zijn tegenstander tot de volgende dialoog: Tegenstander: “Remise?” Hübner: “Te vroeg!” Een paar zetten later: tegenstander: “Nu remise?” Hübner: “Te laat!”


Albert Prins (SC Ten Boer)

Bovenstaande anekdotes verschenen ook in de regiokrant BuurContact, oktober 2014.  
   

Terzijde 1:Terzijde 2: Elke gelijkenis met bestaande personen en/of situaties berust vanzelfsprekend op louter toeval!

Verder is blijkbaar het filmpje niet door 'echte' schakers gemaakt, want het bord ligt weer eens verkeerd. Beetje jammer!


Geen opmerkingen: