zaterdag, december 20, 2014

Afsluiting najaarscompetitie en GP Lasker; Lemée wint ratingprijs bij snelschaken NOSBO

Mail van Roelof:

Het zijn drukke dagen voor onze jeugdschakers. Gisteren de afsluiting van de najaarscompetitie (jongste groep), vandaag de GP in Sint Jacobiparochie, maandag de GP op het schaakfestival en dinsdag RainDropChess op het schaakfestival. Hierbij een verslag van gistermiddag en van de GP vandaag.


Winnaars groep 1 en groep 2

Gistermiddag de laatste ronde in de jongste twee groepen. De partijen waren buitengewoon spannend. En van goede kwaliteit! Ik heb een paar hoogtepunten gezien. In de eerste groep speelden Mieke en Rowin om de 1e plaats. Rowin begon goed en wist een paar pionnen mee te snoepen. Mieke wist als compensatie een enorme ontwikkelingsvoorsprong op te bouwen en die besliste uiteindelijk. Om de 3e plaats moesten Jovan en Kevin tegen elkaar. Ook hier een spannende strijd. Jovan stond goed, maar Kevin bleef in de partij en wist op het einde de winst naar zich toe te trekken.

1. Mieke
2. Rowin
3. Kevin
4. Wouter
5. Jovan
6. Hilde
7. Max
8. Joey
9. Mariëtte

In de tweede groep was de strijd ook fel. Joël kon Anna-Mae nog achterhalen als hij won. Hij won in het begin een stuk en ook de koningsstelling van Anna-Mae stond heel erg open. Anna-Mae moest heel nauwkeurig verdedigen. Uiteindelijk wist ze de dame te ruilen. Joël stond nog een stuk voor, maar die won Anna-Mae terug en zo besliste ze de partij. Melanie kon als gevolg hiervan Joël nog inhalen. Ze kwam dichtbij dit resultaat, maar Yrsa hield stand. Uiteindelijk arbitreerde ik de partij naar remise.

1. Anna-Mae
2. Joël
3. Melanie
4. Yrsa
5. Lidewij
6. Jasper
7. Jan
8. Rosalie
9. Nienke en Sem
11. Tygo
12. Inge

Winnaars groep 2

Op 9 januari begint de voorjaarscompetitie. Dan in 3 groepen van 6. Mieke, Rowin, Lindert en Martijn spelen dan een elite vierkamp.

Vandaag de GP in Sint Jacobiparochie. We gingen met 4 jeugdschakers: Rowin (nummer 1 in het klassement), Gerbrich, Anna-Mae en Luuk. In St. Jacobiparochie begroette men mij allerhartelijkst. Zou het met vorige week te maken hebben?

Rowin was de held van de dag. Hij begon goed, wist de eerste twee ronden te winnen. In de derde ronde een onverwacht verlies. Maar hij herpakte zich en wist de partij tegen Remmelt Hofstra met goed spel te winnen. In de laatste ronde kwam hij tegen Melle Dijkstra nog in gevaar, maar hier wist hij tot twee keer toe een achterstand weg te werken. Hierdoor eindigde Rowin met 6 uit 7 op de eerste plek. En hij zal zijn leidende positie verstevigen.

Gerbrich zou zich wel eens ook in de top 5 hebben kunnen nestelen. Ze speelde in de B-groep. Een sterke groep met schakers die aan elkaar gewaagd waren. Gerbrich begon met een eenvoudige overwinning. In de tweede ronde had ze een heel spannend eindspel. De partij duurde bij het hele half uur en toen restten nog slechts twee koningen. Ook de volgende ronde tegen Harm-Jan Kootstra was een lange partij van een half uur. Harm-Jan stond een paar keer gewonnen, maar elke keer kwam Gerbrich weer terug. Ondertussen had Gerbrich een voorsprong van een minuut op de klok. In het eindspel bleek dit beslissend. Met nog een schamele h-pion tegen een g- en h-pion ging Harm-Jan door de vlag. In de zesde ronde moest het belangrijke duel tegen Dylan Sealy de beslissing brengen. Gerbrich speelde goed, kwam gewonnen te staan. Maar toen ze vergat om te winnen, kwam Dylan goed te staan. Zijn koning stond echter erg onveilig en toen hij niet nauwkeurig genoeg verdedigde wist Gerbrich op knappe manier de dame te winnen. Hiermee was ze eerste. De laatste ronde werd ze nog wel op een goede manier verslagen door Tijmen Hofstra.


Anna-Mae en Luuk kijken toe hoe Gerbrich in de 6e ronde Dylan verslaat

Luuk speelde afgelopen weken goed. Vandaag verloor hij de eerste twee partijen vanuit betere stelling. Het geloof was weg en er volgden nog een paar nederlagen. Knap was dat Luuk zich wel wist te herpakken en met 2 uit 2 eindigde.

Anna-Mae werd pas om 11 uur ingeschreven. Door een miscommunicatie hoorde ik vanochtend pas op de voicemail dat ze mee wilde doen. Gelukkig stond organisator Thijs Tuinstra daar voor open. In een kwartier was het geregeld en kon Dirkjan Anna-Mae ophalen van huis. Ze speelde een geweldig goed toernooi. Wel moet ze soms er nog aan wennen dat je tijdens een partij niet te veel met de tegenstander moet praten. Dat leidt af en kan voor onrust bij begeleiders zorgen. Vanmiddag was het schaaktechnisch echter super. Met 8 uit 9 werd ze tweede.


Alle prijswinnaars op het podium. Ieder kreeg een enveloppe met inhoud

Drie van de vier dus een prijs: een dikke geschenkenbon. Het was een geweldig leuke middag in het stormachtige Friesland. De organisatie was goed en het was leuk om Thijs, Jan Hibma, Murk Viersma en alle anderen weer te zien. Bedankt voor de organisatie.

Snelschaken: Lemée wint ratingprijs

Ik vergeet het snelschaken. Hier heeft Lemée aan meegedaan. En hoe. In een veld met Sipke Ernst, Erik Hoeksema en Jorden van Foreest wist ze 7 uit 18 te scoren en een ratingprijs te winnen. Een zeer goede prestatie van onze jeugdschaker.

Even klikken voor de eindstand!


Geen opmerkingen: