donderdag, januari 01, 2015

Goede prestaties jeugdspelers op Schaakfestival
Verslag van Roelof:

Vorig jaar speelden drie leden van de schaakclub Ten Boer op het Schaakfestival. Jan heeft het dit jaar te druk, maar kwam wel een paar keer kijken. Net als Klaas die ook een keer afreisde om de partijen van onze twee jeugdspelers te zien (Albert: ik kan niet nalaten te vermelden dat ik er twee keer was, maar dan vóór het begin van de compact-groepen; ik zag meerdere dramatische partijgedeelten, babbelde hier en daar wat en schafte twee boeken aan bij de schaakwinkel. Helaas vergat ik beide keren mijn fototoestel). Want Daan en Gerbrich waren de schakers die de eer van de schaakclub hoog hielden op het festival.

Op tweede kerstdag begon Daan met een remise tegen Groningen voorzitter Wim Krijnen. Een lange partij, waarbij Wim volgens mij in het verre dame-loper eindspel een winst miste. Daan verdedigde stug en wist de remise veilig te stellen, een scenario dat ook in de vijfde partij volgde. Gerbrich had de eerste ronde een bye.

In de tweede ronde begon Gerbrich tegen Henk Woudstra. Ook Gerbrich moest lang verdedigen. Er ontstond een toreneindspel met twee dubbelpionnen en een passieve toren. Henk dacht af te kunnen ruilen naar een gewonnen pionneneindspel, maar dat bleek net remise. Daan had het eenvoudiger tegen Loek van der Hagen. Het grote jeugdtalent Loek speelde veel te snel en verloor daardoor, Daan moest toen wel lang wachten voordat Gerbrich klaar was.


Daan op het Schaakfestival (foto Harry Gielen)

In de derde ronde mocht Daan het opnemen tegen Abedin Heij. Deze sterke jeugdspeler uit Assen won een pion ten koste van een dubbelpion. Abedin speelde het eindspel heel erg goed en wist zijn voordeel steeds verder te vergroten. Met 1,5 uit 3 stond Daan ergens halverwege in de stand. Gerbrich speelde een goede partij tegen tweevoudig Nederlands jeugdkampioen Daniël Kutchoukov. Daniël begon een geweldige aanval tegen Gerbrichs koning. Hierbij offerde hij een pion. Gerbrich had slechts een dame en een loper om tegen de open g-lijn, twee torens, een paard en een dame te verdedigen. De aanval sloeg net niet door en het offer van de kwaliteit nam Gerbrich aan. Daarna wist Gerbrich met een heel goede verdedigingszet de voorsprong uit te breiden naar een toren. Met een koning die verdedigd werd door een dame en een toren (geen pionnen meer) kon ze de aanval van de dame en pionnen (waarvan één op g7) definitief afslaan en winnen.


Gerbrich op het Schaakfestival (foto Harry Gielen)

In de vierde ronde speelde Gerbrich aan bord 7 tegen Thijmen Nawijn. Weer een heel spannende partij. Gerbrich viel fanatiek aan en kon ergens onderweg afruilen naar een gewonnen stelling, maar miste deze kans. Jammer, want nu kon Thijmen de aanval stoppen en door het materiële overwicht de partij beslissen. Daan was deze ronde eerder klaar. Hij moest tegen Joost Bensink, de sterke jeugdspeler van SCEPU. Joost speelde ook een goed toernooi, maar tegen Daan kwam hij er in het eindspel niet aan te pas. Daan wist Joost op meerdere manieren te pennen en Joost kan materiaalverlies niet voorkomen.

De laatste ronde had Daan met 2,5 uit 4 een kleine kans op een prijs. Zoals al eerder gezegd, het zat er niet in. Tegen Ruud Steenbergen verloor Daan en pion en hij moest er heel lang voor vechten om remise te halen. Hierdoor miste hij in het pionneneindspel net zijn enige kans om te winnen. In plaats daarvan was hij blij met de mogelijkheid om naar remise af te ruilen. Gerbrich moest tegen de vader van Lodewijk van Vliet. Ze wankelde in de aanval die vader Ruben wist te ontwikkelen. Een paar mogelijkheden werden echter niet benut en Gerbrich kon afruilen naar een stelling met een toren meer tegen uiteindelijk vier pionnen. Dit wist ze te winnen.

Beiden eindigden met 3 uit 5, Daan als 11e met een TPR van 1086, Gerbrich als 13e met een TPR van 1376 (!).

Een heel goed toernooi van beiden. Knappe prestaties en veel belangrijker: het was gewoon erg leuk om mee te doen. Gerbrich en Daan vatten het zo samen: 'Er is veel jeugd, die meedoet. Na je partij kun je dan met ze voetballen of schaken. De winkel van Jozias is gezellig om te bekijken. Wij vonden het een heel leuk toernooi. Ook de oliebollen in de laatste ronde zijn lekker.'

Geen opmerkingen: