woensdag, januari 14, 2015

Ronde 19 clubcompetitie + verslag ScepU V1 - DAC + Ten Boer op plaats 1 in klasse 2AGisteravond werden partijen gespeeld in ronde 19 van de onderlinge competitie. Het hadden er vier kunnen zijn, maar door (zeldzaam) afzeggen van Klaas en Piet, het niet afzeggen, maar ook niet komen opdagen, van Harm en een SN dat ik toen ook nog tot overmaat van ramp aan Marten moest geven, maar dus achteraf gezien niet nodig was geweest,  werden het er maar twee.

Albert Prins (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Jan Pilon (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0

AMK: Klaas Dijkhuizen, Piet Beetsma, Harm Buter en Jerimi Bos
SN: Marten Berends

Bij een kleine combinatie van Albert koos Ad (net terug van een welverdiende vakantie) niet voor het beste antwoord en kwam zodoende al snel in moeilijkheden. Om een lang verhaal kort te maken: het punt ging naar eerstgenoemde.

Gerard verdedigde zich aanvankelijk behoorlijk tegen Jan, maar tegen het eindspel aan, toen ik net even niet keek, schijnt hij een stuk te hebben weggegeven. Dat moet je natuurlijk niet doen en het verklaart zonder meer de winst van Jan.

De stand in de clubcompetitie na 19 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 245½ p. (1SN1; 7-7); 2. Albert Prins 238 (1SN1; 7-7); 3. Jan Pilon 208½ (1SN; 6-4); 4. Piet Beetsma 190½ (SN1; 7-8); 5. Marten Berends 147 (1SN1; 5-4); 6. Ad Mertens 107 (6-7); 7-8. Gerard Zijlema en Wopko Dijkema 93 (1SN; 7-8)(7-8); 9. Harm Buter 67½ (7-7); 10. Jerimi Bos 66½ (3-2)We hadden verder deze avond 'inwoning' van ScepU V1 dat uitkomt in de nieuwe viertallencompetitie van de NOSBO, afdeling Noord. Het team, bestaand uit vader en dochter Kroon en vader en dochter Kok, speelt zijn thuiswedstrijden in Ten Boer, vermoedelijk vanwege de meer centrale ligging van ons dorp vergeleken met die van Usquert.

Het werd op die manier nog een gezellige avond die deed denken aan vroeger tijden. Ik zal hier niet verder over uitweiden.

ScepU V1 - DAC: 3½ - ½

1. Kroon,R.(Roelof) - Rambelje de la,E.F.(Bert): 1  - 0
2. Kok,E.(Erwin) - Vuursteen,W.(Wim): ½  - ½
3. Kok,S.N.(Silke Nienke) - Vries de,E.(Elle): 1  - 0
4. Kroon,G.(Gerbrich) - Hofstee,H.H.(Harrie): 1 - 0

Een ruime overwinning voor ScepU, maar voor de aandachtige toeschouwer (in dit geval Albert) vielen er wel enkele kanttekeningen te maken.

Een eenvoudige overwinning voor Roelof, die dat gezien het enorme ratingverschil ook wel aan zijn  stand verplicht was. Ik weet niet of spelers in deze competitie voorbereid zijn op het meedoen van heel sterke schakers en of ze zich ervan bewust zijn als ze aan het bord plaatsnemen. Misschien beter van niet!

Aan bord 2 schaakte de oude heer Vuursteen (1922!) een pittig potje tegen Erwin, die het niet makkelijk had. Laatstgenoemde stelde in verloren stelling remise voor, waar V. niet mee instemde, maar opmerkelijk genoeg stelde die even later, toen de winst echt voor het grijpen lag, zélf remise voor. Daar hoefde Erwin niet lang over na te denken. Een onverwacht buitenkansje!

Silke won een partij waarin het voordeel nog al eens wisselde. Haar tegenstander schonk op een gegeven moment een toren, waarna even later Silke een complete loper in de aanbieding deed. Het draaide uit op  een eindspel van aan beide kanten een paard en enkele pionnen. De Vries liet te laat zijn koning opmarcheren naar een doorstomende vrijpion, waardoor Silke dame kon halen. De uitslag had voor hetzelfde geld andersom kunnen zijn. Wie de op één na laatste fout maakt wint!

Een bijzondere partij werd gespeeld door Gerbrich tegen haar tegenstander Hofstee. Laatstgenoemde zette een uitstekende aanval op, beginnend met twee (!) stukoffers. Prima gezien. Daarna had het oogsten moeten beginnen, maar halverwege raakte hij de draad kwijt en begon geheel onnodig terugtrekkende bewegingen te maken in plaats van door te zetten. Erg eenvoudig was het trouwens ook weer niet. Hij miste in ieder geval op die manier wel de kans om een heel gedenkwaardige partij te spelen. Even later ging hij ook nog in de fout en kon Gerbrich, nu met een forse materiële voorsprong, de partij simpel uitmaken.


Terzijde 1:

Volgende week houdt Ten Boer zijn jaarlijkse snelschaaktoernooitje om de Mien-bokaal (wie kent hem niet?)

Iedere deelnemer (geen uitzonderingen graag) neemt een prijs(je) mee en dan we maken er wat van!

Terzijde 2:

Nota Bene!
Gisteravond heeft Sissa 5 met 4-2 verloren van Lewenborg 2. Als gevolg daarvan staat Ten Boer nu met 7 punten uit 4 wedstrijden op plaats 1, vóór Sissa (6 punten) en Lewenborg 2 (4 punten).

Geen opmerkingen: