dinsdag, februari 24, 2015

Zenuwslopende dagen in het Denksportcentrum, maar: twee meisjeskampioenen en 3 NK-plaatsen!Mail van Roelof:

Zaterdag 21, maandag 23 en dinsdag 24 februari zijn de PJK’s van de NOSBO gehouden. Behalve de titels algemeen en dames/meis-jeskampioen in de verschillende leeftijdscategorieën zijn er start-bewijzen voor de verschillende NK’s te verdienen. In totaal deden er 56 unieke deelnemers van het totale jeugdledenbestand (230) van de NOSBO mee aan de PJK’s. 25% is een goede score. Deze cijfers heb ik overigens van Roland Kroezen. En met Roland kom ik bij de vrijwilligers, die zo ontzettend veel van hun vrije tijd opofferen om het jeugdschaak mogelijk te maken. Fons met de site en de organisatie van het D-toernooi. Eddie Janssen die werkelijk op bewon-derenswaardige manier de FGH-poule leidde. Jan Schut die de C-categorie in goede banen leidde. Judith en Bert die de gasten bedienden, Jan van Os die foto’s nam voor de site voor wakker schakend Noord Nederland. En vooral natuurlijk Roland die de hoofdarbiter van het toernooi was. We mogen wel eens stil staan bij wat ze allemaal doen om het schaken in de Nosbo mogelijk te maken. Ik wil ze in elk geval erg bedanken voor de organisatie.

Voor Ten Boer deden er 9 schakers mee. Jan Steenstra in de FGH-categorie (ná 1-1-2006 geboren), Mieke, Lindert, Anna-Mae en Yrsa en de D-categorie (geboren na 1-1-2003) en Daan, Gerbrich, Ilja en Lemée in de C-categorie (geboren naar 1-1-2001). Een goed aantal, maar het hadden er misschien meer kunnen zijn. Het is realiteit dat we in Ten Boer weinig schakers hebben die in de algemene categorie landelijk goed mee kunnen draaien. In het verleden is het Joey, Finn, Thijmen en Hugo gelukt om zich te plaatsen voor de FGH- en de E-kampioenschappen, maar tegenwoordig lukt het ons niet meer om bij de NK-plaatsen te komen. Bij de meiden gaat het ons beter af. We hebben veel meiden op de club en die geven regionaal de boventoon aan. Mieke is de afgelopen twee jaar naar het NK geweest (E- en FGH-kampioenschap), Lemée plaatste zich in 2012 voor het E-kampioenschap, in 2013 mocht ik zelf met Gerbrich naar het D-kampioenschap in Rijswijk en tenslotte lukte Ilja dat vorig jaar ook.

C-toernooi
Daan was vorig jaar na een geweldig D-toernooi dichtbij een NK-plek. Het was Eelke de Boer hoogst persoonlijk die hem de weg moest blokkeren. Daan maakt grote vorderingen. In het GP-klassement staat hij bovenaan en heeft hij grote kans om op de eerste plaats te veroveren na een tweede plek vorig jaar. Maar juist dit toernooi was één van zijn mindere in de afgelopen tijd. En er is maar één NK-plek in de algemene (en ook in de damescategorie). In de tweede ronde verloor Daan van Pieter van Foreest, waarna hij alle zeilen in ronde 3 moest bijzetten om de ontketende SCEPU-er Joost Bensink te verslaan. In ronde 4 was uittredend kampioen Jesper Post een maatje te groot. Bij het Paardensprong toernooi gaf Daan nog in gewonnen stelling remise tegen Jesper, maandag lukte het hem niet weer. Op dag 2 van het PJK volgde een overwinning tegen Luca Petrelli. In de ronde hierna werd duidelijk dat de motor haperde. Gewoonlijk wint Daan áltijd van Gerbrich, nu had hij geluk dat hij in een eindspel met een pion minder remise kreeg aangeboden. Tegen Jonas in de laatste ronde zat er niet meer in. Twee pionnen minder in een toreneindspel is niet te houden. Met 3,5 uit 7 eindigde Daan op de 9e plek in het veld van 20.

Voor de meiden stond er meer op het spel. Zij spelen gewoon mee met de jongens in het algemene kampioenschap. Er is geen apart dameskampioenschap (misschien een idee met deze sterke lichting?). Alle drie willen ze graag die ene plek voor het NK veroveren. Uit Coevorden komt geduchte tegenstand. Marlinde Waardenburg werd vorig jaar 2e bij het D-NK en speelt nu ook in de C’s. Verder speelde Tetske Hofstra uit Leek mee in het veld van 20.
Voor Lemée is het een tussenjaar. Dit jaar ervaring opdoen en dan volgend jaar een gooi naar een NK-plek doen. Bovendien bleek pas op het laatste moment dat ze mee kon doen en dan is de voorbereiding niet ideaal. De 4e ronde op de eerste dag moest ze zelfs laten lopen vanwege ziekte.
Daarentegen speelden Ilja en Gerbrich wel heel serieus mee om de meidentitel. Ilja begon weergaloos. In de 1e ronde werd Lodewijk van Vliet in een vlammende aanval geplet. En dat is waar Ilja van houdt: aanvallen. Misschien kan Ilja me nog een keer de partij sturen om enkele fragmenten uit te halen. In de 2e ronde probeerde ze het weer, nu tegen Jesper Post. Jesper wist de aanval echter af te slaan. In de 3e ronde volgde een eenvoudige overwinning op Lemée, waarna een geweldige 4e ronde kwam. Ilja moest hierin tegen Thijmen Nawijn, een jongen die heel erg snel sterker is geworden. Laatst mocht ik in de interne van Staunton tegen hem en ik moest nauwkeurig spelen om te winnen. Samen met Jonas krijgt Thijmen elke week training van Paul Hummel en dat merk je aan zijn niveau. Een sportieve jongen trouwens ook, zie het verhaal op de site van SCEPU. Maandag speelde hij tegen Ilja goed totdat hij met b2-b4 Ilja de kans gaf om een scherpe aanval met dame en paard tegen de koning op b1 te beginnen. En dan is Ilja dodelijk. Binnen 5 zetten kon Thijmen opgeven en had Ilja de ontzagwekkende score van 3 uit 4 gehaald. Daarmee was ze na dag 1 koploopster. Marlinde liet ook goed spel zien, won van Luca Petrelli en Remmelt Hofstra en speelde remise tegen Lodewijk van Vliet. De verliespartij tegen Ruben Bourgonjen was sneu. Marlinde miste een kans op stukwinst, won uiteindelijk wel de kwaliteit, maar ging in tijdnood ten onder. Ook Gerbrich stond na dag 1 op 2,5 uit 4. Zij begon tegen Pieter van Foreest. Ze stond een pion voor en had serieuze winstkansen toen ze de a-pion net te laat probeerde te stoppen. Hierdoor kon Pieter het punt noteren. Na een overwinning op Vincent Tebbens volgde een knappe remise tegen Joris Spanjer. In de eindstelling stond Gerbrich met het loperpaar misschien wel sterker. De 4e ronde was minder goed. Tegen Vincent Richtering Blenken Raaijen, de jongen met de langste achternaam in het circuit, waren er de nodige tactische foutjes. De vermoeidheid sloeg toe, bij beiden. Uiteindelijk was het Gerbrich die als één-na-laatste die blunderde en derhalve won.
Dag 2 bracht meteen de achteraf cruciale partij voor het kampioenschap. Gerbrich mocht met wit tegen Marlinde. En koploopster Ilja speelde tegen Ruben. Ilja speelde een goede partij. Even dacht ik dat ze ging winnen, maar Ruben bleek nog net een reddende zet te hebben, waarna een eindspel van D+T+5pi tegen D+T+L+2pi ontstond. Hierbij was de koningsstelling van Ruben open. Dus er waren kansen. Ruben wist echter Ilja in de langste partij van de ronde te verslaan. Gerbrich en Marlinde speelden maar liefst 17 zetten theorie. Zowel Marlinde als Gerbrich hadden zich ’s ochtends thuis goed voorbereid, Gerbrich kreeg in de opening een pion voorsprong, waarvoor Marlinde voldoende compensatie had in de vorm van een sterke lange diagonaal en controle over veld d5 met haar stukken. Marlinde begreep de stelling beter en stond zelfs gevaarlijk na een mindere zet van Gerbrich. Gerbrich wist echter de juiste verdedigingszetten te vinden. Zelfs als je achteraf Fritz vraagt, geeft de engine meestal de zet die Gerbrich speelde als eerste keuze. Langzaam kantelt de partij en Gerbrich weet de kwaliteit te winnen. Daarmee is de partij gewonnen en neemt Gerbrich de leiding in de tussenstand. Zie hieronder een fragment na de 17e zet.

Marlinde
Gerbrich


Hier stopte onze voorbereiding met de conclusie dat pion d4 op termijn verloren gaat, dat er druk op b2 en a1 is en om die te verminderen is verdere afruil nodig. Vooral ruil van de loper op g7 is gewenst.

17… Tad8?! 18. Lg5 Tb8 19. Dc2?
Een verkeerde zet. Na 19. Dd2 of Df3 staat wit een pion voor met veel minder compensatie dan 2 zetten eerder. Overigens moet wit dan wel blijven oppassen voor het opsluiten van de loper op g5 na een zet als f5-f4 en h7-h6
19… Pb4! 20. Db3+ Kh8 21. Tfd1?!
Ik denk dat Tad1 beter is. De toren moet weg uit de diagonaal.
21… Pd3 22. Dd5!
Heel sterk. Ik had deze totaal gemist. Het is de beste verdediging.
22… Dxd5 23. Pxd5 Pxb2 24. Td2 Pc4 25. Tdd1 c6
Waarschijnlijk goed. Toen ik de partij aan Jan Pilon liet zien, stelde hij c7-c5 voor, een zet die ik gemist had. Ik heb dat nog niet kunnen doornemen, maar vermoed dat wit nog kansen heeft, bijvoorbeeld na 26. Le7.
26. Pe7!
Weer de beste en één die ik niet gespeeld zou hebben. Ik zou voor Pc7 hebben gekozen, maar de zet van Gerbrich is beter
26… Tb6 27. Tac1 Pa5?!
Ik vermoed dat hier en in de zetten hierna verbeteringen te vinden zijn voor zowel zwart als wit
28. Tc5
Ld2 leek me beter
28… Ta6 29. d5 cxd5 30. Pxd5 Pb7 31. Tc2
Ik denk dat Tc7 beter is, maar ik ben wel onder de indruk van het idee dat de toren op een wit veld hoort en dat de 2e rij moet worden verdedigd.
31… Te6 32. Kf1!
Ook een opmerkelijke zet: de koning op een wit veld én de koning mee laten spelen in het eindspel én veld e2 dekken én de dreiging op de onderste rij er uit halen. Objectief zijn er ongetwijfeld betere zetten, maar ik ben onder de indruk.
32… h6 33. Le3 a6?
Nu kan wit winnen
34. Pc7
Pf4 is sterker. Zwart wil de pion blijven dekken en mist de kans om de toren beter in het spel te krijgen
34… Tf6 35. Ld4!
Goed doorgerekend!
35… Td6 36. Lxg7+ Kxg7 37. Txd6 Pxd6 38. Pe6+ Kf7 39. Pxf8 Kxf8 40. Tc6 Ke7 41. Txa6

Ondanks dat het nog een tijdje duurde is de partij afgelopen.
In de 6e ronde weet Gerbrich een plusremise tegen Daan te scoren. Ilja doet in de opening een onnauwkeurige zet en kan meteen opgeven. Marlinde speelt wel lang. In dezelfde opening als tegen Gerbrich raakt ze een pion achter en tegenstander Thijmen Nawijn laat niet meer los. Zo heeft Gerbrich bij het ingaan van de laatste ronde al een punt voorsprong op Ilja. Marlinde wint een goede partij van Abedin Heij en eindigt op 3,5 punt. Gerbrich staat na de opening iets beter tegen Ruben (denk ik), maar vergeet d3-d4 te spelen. Hierdoor wint Ruben eenvoudig als hij met een toren op e2 binnendringt. Ilja komt weer door de opening een stuk achter tegen Vincent RBR. Vincent geeft nog een pion terug, maar in het eindspel heeft Ilja toch geen kans.

Gerbrich, dameskampioen in de C-categorie, samen met de nrs. 1-3

Hiermee is Gerbrich met 4 uit 7 5e in de eindstand geworden en dameskampioen t/m 14 jaar. Marlinde volgt met 3,5 uit 7 en Ilja heeft met 3 uit 7 een geweldig toernooi gespeeld. Ilja heeft de zwaarste tegenstand gehad en toch een overscore (W-We) van 1,96 gehaald. Een super prestatie van onze beide dames. En zenuwslopend, ook voor mij als schaak-ouder.

FGH-toernooi
Jan deed mee aan het FGH-toernooi. Jan is nog maar 6 jaar en speelt opvallend verzorgd. Hij is dit jaar begonnen bij ons op de club en speelde nu zijn eerste toernooi. Het werd een geslaagd toernooi. Schaaktechnisch ook, want hij deed zetten en maakte plannen, die op de club nog niet zijn behandeld. Knap dat hij zich dat al zelf eigen heeft gemaakt! Lindert begeleidde hem een beetje, net als op de club en dat is ook leuk. Jan werd uiteindelijk 3e in de H-categorie en mocht hierdoor een beker meenemen naar huis. Een geweldige stimulans op zijn eerste toernooi!

D-toernooi
Hier deden Lindert, Mieke, Anna-Mae en Yrsa dus aan mee. De Nosbo had (en heeft!) vorig jaar een enorm succesvolle D-lichting (met Jonas, Tycho Bruggink en Eelke de Boer die op het Europees Kampioenschap in Georgië 11e werd), waardoor er 3 algemene plaatsen en 3 meidenplekken voor de NOSBO op het NK zijn. De extra meidenplekken zijn vorig jaar door Marlinde (2e) en Machteld (6e) op het NK veroverd.
Voor Lindert was het een onmogelijke opgave om zich te plaatsen. Toch begon hij geweldig op de eerste dag met 3 uit 5. Hij versloeg twee spelers met een rating van 900+: Loek van de Hagen en Jonathan Sloots. Beide partijen wel vanuit verloren stelling. De partij tegen Loek staat op de site van Haren, waar vader Stephan en Kees Romijn altijd van die mooie en enthousiaste verslagen maken. Loek stond totaal gewonnen, maar liet een mat in 2 toe. Joppe Kok en Silvan Heijnen waren te sterk voor Lindert. Joppe is al jaren beter in de onderlinge partijen. Lindert mocht met 3 uit 5 na de eerste dag hopen op een NK plek en dat leek Lindert toch wel wat. Dus bereidden we thuis een variant tegen Tristan van Foreest voor. Bij het begin van de partij ging het echter meteen fout, want Lindert vergat even dat hij met zijn d-pion in plaats van met zijn e-pion moest openen. Jammer, maar de voorbereiding kon hij wel gebruiken tegen Thijmen Bourgonjen in ronde 8. Lindert begon een koningsaanval en even dacht ik dat hij de winst heeft gemist. Maar nadere analyse thuis leert me dat er waarschijnlijk niet meer dan remise in zit. Beide partijen verloor Lindert. In ronde 7 won Lindert wel en ook in ronde 9 leek hij te winnen van Janneke van de Hagen. Dit partij eindigde in remise en dat is wel zo rechtvaardig, want Janneke staat in het begin gewoon een dame voor. Met 4,5 uit 9 deed Lindert het even goed als Gerbrich 2 jaar geleden, dus het is een buitengewone prestatie die hij leverde in de twee dagen van de PJK’s. Een dikke plus voor zijn rating is het resultaat.

Voor de meiden was het allemaal veel spannender. Er deden 5 mee aan het PJK en er zijn 3 plaatsen. Het is duidelijk dat Machteld één van de plekken op kon eisen, want ze werd algemeen kampioen. Machteld wil aan het algemene NK meedoen en geeft haar plek aan een andere deelneemster aan het PJK. Dus drie plekken voor 4 dames.

Mieke, meisjeskampioen D-categorie
De strijd om de meisjestitel ging tussen Mieke en Janneke van der Hagen. Mieke besliste deze strijd in haar voordeel door in de eerste ronde op dag 2 Janneke te verslaan. Mieke heeft in één partij geluk tijdens deze 2 dagen. Ze miste een mat in 2 tegen Yrsa, waarna ze juist een mat in 1 toestond aan Yrsa. Zodra Yrsa een zet heeft gedaan, ziet ze dat ze mat kon geven. Een tweede kans kreeg ze niet en ze liet daarna wel damewinst toe. Omdat Machteld van de meidentitel afziet, is Mieke officieel kampioen bij de D-meisjes en mag ze naar het NK in Rijswijk. Helaas wel net in het weekend dat we het schaakkamp hebben gepland. Bleef nog één NK-plek over. Yrsa en Anna-Mae eindigden beiden op een half uit negen. Als ze worden gevraagd of ze deel willen nemen aan het NK, geven beiden aan dat ze dat willen. Derhalve moest er een barrage worden gespeeld. Twee snelschaakpartijen met 5 min p.p.p.p. In beide partijen ging het lang gelijk op, maar is Anna-Mae net iets daadkrachtiger. In de eerste partij ging Yrsa in verloren stelling door de vlag, in de tweede partij zette Anna-Mae Yrsa mat. Hiermee is het laatste ticket voor Anna-Mae. Ze zal het heel zwaar krijgen op het NK, maar we gaan haar proberen er op voor te bereiden.

Barrage om een NK-plek tussen Anna-Mae en Yrsa

Twee erg spannende dagen werden hiermee afgesloten. Voor de spelers spannend, voor de af en toe nagelbijtende ouders ook. Met als enig rustpunt onze Erwin, die geestelijke ondersteuning verleende aan ouders die even wat afgeleid moesten worden. En daardoor verbroederde op de laatste dag ook alles en iedereen. Het werd een feest. Al voor de prijsuitreiking met kinderen die niet meer konden stoppen met schaken en analyseren, met ouders die informatie uitwisselden over apps om nog beter te leren schaken of info over toernooien binnenkort deelden, enz.
Het eindigt als een weldadige en positieve ervaring voor alle deelnemers en gerelateerden.


Geen opmerkingen: