woensdag, mei 20, 2015

Laatste ronde clubcompetitie 2014-2015 SC Ten BoerGisteravond werd de 34e en laatste ronde gespeeld van het seizoen 2014-15 en tevens zeer waarschijnlijk de laatste ronde überhaupt. De definitieve beslissing hieromtrent wordt volgende week op de jaarvergadering genomen.

Ronde 34:

Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Marten Berends: ½ - ½

AMK: Harm Buter en Jan Pilon
SN: Albert Prins

Albert had besloten een finaal SN te nemen, zodat de overige aanwezigen nog één keer aan de bak konden. 

Klaas-Ad
BIj een afruil na de openingsfase loopt zwart een dubbelpion op. Zwart speelt niet slecht en verdedigt zich enige tijd goed. Toch onstaat een stelling waarin wit de betere uitzichten heeft door de riskante positie van de zwarte koning.Even later gaat van de dubbelpion er één verloren. Wit ondermijnt de zwarte koningsstelling door twee pionoffers, waarvan het eerste wordt aangenomen en het tweede niet. Het mag voor zwart niet meer baten: wit bouwt aan een beslissende aanval en dwingt zwart tot overgave.


Klaas-Ad

Piet-Wopko


Een koningsgambiet, waarbij zwart kort na de opening een stuk verliest door wat slordig verdedigingswerk. De witte batterij Lc4/Db3 zaait dood en verderf en wordt zwart snel fataal.

Piet-Wopko
Gerard-Marten
Engelse partij: 1. c4 e5 2. Pc3 Pc6 3. g3 Lc5 4. Lg2. Later manoeuvreert zwart niet handig en laat een pionopmars naar d4 toe, die een stuk kost tegen een pion. 


Moment uit het eindspel
Later gaan de dames van het bord en lijkt wit op de winst af te gaan, maar op het laatst laat hij het afweten, als een beslissende koningszet achterwege blijft. Zwart is daardoor nog net in staat remise af te dwingen, omdat wit zijn extra loper moet offeren om erger te voorkomen.

Geen opmerkingen: