vrijdag, mei 08, 2015

Anekdotes uit de schaakwereld (19)

Bij het WK schaken in 1993 zei een medewerkster van een dagblad tegen de Duitse grootmeester Stefan Kindermann dat ze ook wel met schaken zou willen beginnen, als de prijzen altijd zo hoog zouden liggen als daar in Baden-Baden. Bij monopoly was ze tenslotte ook erg goed.
Kindermann: “Als u met schaken zou aantreden tegen een GM is dat ongeveer hetzelfde als met monopoly tegen Dagobert Duck!”In een Hongaars schaaktoernooi speelden Gyula Breyer en Zoltán von Balla tegen elkaar. Laatstgenoemde kondigde op zeker moment mat in 3 zetten aan.  Toen Breyer niet reageerde keek hij nog eens goed naar de stelling en kondigde toen mat in 4 zetten aan. Nog steeds geconfronteerd met het zwijgen van Breyer verdiepte hij zich weer in de stand op het bord en hoe langer hij keek, hoe meer hij er daarna van overtuigd raakte dat hij juist niet gewonnen stond, maar op verlies. Hij keek, hij dacht na, hij analyseerde en vervolgens, zonder een zet te doen, gaf hij op! Hierboven de stelling na de 23e zet van wit in de beroemde partij Levitsky-Marshall (Breslau, 1912). De volgende zet van zwart (Marshall) maakte de toeschouwers zo enthousiast dat, volgens de overlevering, het geldstukken regende op het bord! 

Zwart speelde 23. … Dc3-g3!! Ondanks dat wit op 3 manieren kan nemen, moet hij opgeven. Er dreigt Dg3xh2 met mat. Wanneer wit de dame neemt met 24. h2xg3 betekent 24. … Pd4-e2 mat. Speelt wit 24. f2xg3 dan volgt 24. … Pd4-e2+ 25. Kg1-h1 Tf8xf1 mat. Antwoordt wit tenslotte met 24. Dg5xg3 dan komt 24. … Pd4-e2+ 25. Kg1-h1 Pe2xg3+ 26. Kh1-g1 Pg3xf1 27. g2xh3 Pf1-d2 en zwart wint met een stuk meer.


Albert Prins
Schaakclub Ten Boer

Bovenstaande Anekdotes uit de schaakwereld verschenen ook in de abonnementsversie van de regiokrant BuurContact, van vrijdag 8 mei 2015.

Terzijde:


Peter Pannekoek heeft het in De wereld draait door op vrijdag 8 mei over de man die "Fuck de koning" heeft geroepen en daarvoor (waarschijnlijk net niet) wordt vervolgd. Hij vraagt zich af waarom de man dat riep tijdens een demonstratiebijeenkomst tegen Zwarte Piet eind vorig jaar. Want wat heeft Willem Alexander te maken met SInterklaas, behalve dat beiden symbool zijn voor een totaal ongeloofwaardige traditie?

Geen opmerkingen: