zaterdag, juli 04, 2015

Anekdotes uit de schaakwereld (21)


In 1974 speelt Michail Tal op een toernooi in Polen tegen de Pool Adamski. Beide spelers zijn in tijdnood. De vlag van Adamski valt, maar op hetzelfde moment ziet Tal dat hij een stuk gaat verliezen en hij geeft op, waarop de vrouw van Tal reageert met: “Zwart (Adamski) heeft nog geen 40 zetten gedaan”. De arbiter komt erbij en kent de winst aan Tal toe, die uiteindelijk ook het toernooi wint.

Tijdens de 13e  Schaakolympiade in München in 1958 spelen Toran (Spanje) en Bisguier (USA) tegen elkaar.  Als de Amerikaanse meester opgeeft zegt Toran glimlachend: “Ik ben heel blij, dit is mijn mooiste verjaardagscadeau!” Zijn tegenstander antwoordt: “OK, maar toevallig is het vandaag ook mijn verjaardag!”

Twee anekdotes betreffende de Russisch-Franse schaker Ossip Bernstein (1882-1962):

In 1918 wordt Bernstein in Odessa gearresteerd door de cheka, de communistische geheime staatspolitie, en ter dood veroordeeld. Het executiepeloton staat al klaar, als een bevelvoerende officier de lijst met veroordeelden doorneemt en wanneer hij de naam Bernstein ziet aan hem vraagt of hij de bekende schaker is. Bernstein antwoordt bevestigend, waarop de twijfelende ondervrager een partij voorstelt. Als B. verliest of remise maakt zal hij doodgeschoten worden. Bernstein wint makkelijk, wordt vrijgelaten en vlucht naar Frankrijk, naar Parijs.

In 1954 eindigt hij (inmiddels 72) in een toernooi in Montevideo op een gedeelde tweede en derde plaats samen met de Argentijn Miguel Najdorf, achter René Letelier. Najdorf protesteert dat het eigenlijk oneerlijk is om tegen zo’n oud iemand te spelen en is er vervolgens zo van overtuigd dat hijzelf de eerste prijs gaat winnen, dat hij de wedstrijdleiding zover weet te krijgen dat ze de prijs voor de eerste plaats verdubbelen, ten koste van de andere prijzen. Een gok die helemaal verkeerd uitpakt: Bernstein verslaat hem in een spectaculaire partij van 37 zetten, die bovendien de schoonheidsprijs wint!

Albert Prins

Bovenstaande schaakanekdotes verschenen ook in de regiokrant BuurContact van 3 juli 2015.


---------------------------------------

Terzijde:

Orthodoxie is het graf der intelligentie, onverschillig van welke aard de orthodoxie is.
***
Een van de symptomen van een nakende zenuwinzinking is het geloof dat je werk ontzettend belangrijk is.

***
Na reusachtige perioden alleen onschuldige trilobieten en vlindertjes geproduceerd te hebben, kwam de evolutie zover dat zij Nero's, Dschengis Khans en Hitlers het licht deed zien. Maar dat is  een voorbijgaande nachtmerrie: mettertijd zal de aarde geen leven meer kunnen onderhouden en zal er alom weer vrede heersen.

Bertrand Russell (1872-1970), Brits wis- en natuurkundige van wereldnaam, wijsgeer en Nobelprijswinnaar voor literatuur.

Geen opmerkingen: