zondag, oktober 11, 2015

Anekdotes uit de schaakwereld (23)

Een jonge schaakmeester vroeg eens aan een collega: “Wat denk je, is schaken kunst, een sport of tijdverspilling?” “Dat hangt af” luidde het antwoord, “van wie er speelt. Als Kasparov speelt is het kunst, als ik schaak is het sport en als jij schaakt is het tijdverspilling!”

Bij een schaaktoernooi voor vrouwen speelde een Spaanse tegen een Engelse. De stelling was volkomen in evenwicht en de Spaanse vond het een goed moment om remise aan te bieden. “Tablas?” (‘remise’ in het Spaans). “Draw?” reageerde de Engelse. Daarop wendde de Spaanse zich om hulp zoekend naar een naast haar staande Française, die welwillend verklaarde: “Nulle!” (‘remise’ in het Frans). Na deze totale spraakverwarring zetten beide schaaksters de partij voort….

Grootmeester Fine zei eens: “Ik mis liever een vinger dan een pion”, waarop collega-grootmeester Dzindzichashvili antwoordde: “Het hangt er helemaal vanaf om welke vinger en om welke pion   het gaat!”

In een toernooi spelen de meesters Schlechter en Janowski tegen elkaar. Een toeschouwer vraagt: “Wer von den beiden ist Schlechter?” Antwoord van een andere toeschouwer: “Janowski!”


Schaakmeester Veresov verloor een partij door tijdsoverschrijding, waarna hij begon uit te leggen hoe hij naar believen in drie of vijf zetten mat had kunnen geven. “Waarom hebt u zo lang nagedacht   en geen zet gedaan?” vroeg men hem. “Ik wilde uitzoeken welk mat beter was.”

Botwinnik tegen Kortsjnoj: “Drinkt u een glas wijn: dat is goede Armeense, net als uw vrouw!” Kortsjnoj tegen Botwinnik: “Nee, dat is oude Armeense, net als uw vrouw!” (Beide grootmeesters waren met Armeense vrouwen getrouwd.)

Albert Prins

(Bovenstaande Anekdotes uit de schaakwereld verschenen tevens in het oktobernummer 2015 van de regionale krant BuurContact.)

Geen opmerkingen: