vrijdag, november 13, 2015

Anekdotes uit de schaakwereld (24)

In deze anekdotes aandacht voor het verliezen van een schaakpartij, of liever: het niet tegen verlies kunnen. Menigeen krijgt het niet voor elkaar om gewoon op te geven en de tegenstander de hand te reiken. Wie kent ze niet: de schakers die na een verloren partij stante pede en zonder boe of bah naar huis rennen, of de stukken op het bord door elkaar gooien met de uitroep: “Ik heb er genoeg van”, of in streektaal: “Ik ben d'r flauw van.”

Maar het kan erger, zoals blijkt uit de volgende top drie van onsportieve reacties op verlies van een schaakpartij!

Brons:
Voormalig wereldkampioen Aljechin stond bekend als een slechte verliezer. Tijdens een toernooi in Wenen in 1922 gaf hij op spectaculaire wijze op door zijn dame (nee, niet zijn vrouw, maar een schaakstuk) door de zaal te gooien.

Zilver:
In 2007 verloor de befaamde Viktor Kortsnoj in Gibraltar van Irina Krush (prima naam voor een schaker trouwens!). Zonder een woord te zeggen verliet hij de speelruimte, om later die dag, toen hij haar de partij hoorde bespreken met een collega, naar haar toe te lopen en haar toe te voegen: “Het is aardig dat je wat theorie kent, maar nu moet je toch ook nog eens leren schaken.” Over jezelf in de kaart laten kijken gesproken!
Goud:
Een Deense schaker (wiens naam met de mantel der liefde wordt bedekt) verloor een toernooipartij omdat hij door een ‘finger slip’ zijn dame kwijtraakte. Niet in staat zijn onlustgevoelens in bedwang te houden ging hij ’s nachts terug naar de speelzaal om daar vervolgens de hoofden van alle dames (alweer worden de schaakstukken bedoeld) af te hakken!

Deze schaakanekdotes verschenen eveneens in het novembernummer (abonnementseditie) van BuurContact: maandelijks verschijnend Nieuwsblad voor de gemeenten Ten Boer en Loppersum e.o., dat uitkwam op 13-11-2015.

Terzijde:


Joseph Franz Danhauser (1805-1845)
Die Schachpartie (1839)


Geen opmerkingen: