vrijdag, februari 05, 2016

Anekdotes uit de schaakwereld (27)

In een schaaktoernooi in New York had grootmeester Reuben Fine, na een moeilijke partij, gewonnen. Zijn tegenstander had de speelzaal al verlaten en Fine begon geïnteresseerd de andere partijen te volgen. Toen hij dat ongeveer een uur lang gedaan had, fluisterde iemand hem in het oor: “U bent aan zet!” Fine liep terug naar zijn plaats, keek naar de stelling en begon na te denken over de volgende zet en kwam pas na langere tijd tot het inzicht dat hij de partij ruim een uur eerder al gewonnen had.


Een schaakliefhebber, die ook graag doorging voor amateurdetective, beweerde dat hij aan de gezichtsuitdrukking kon zien of een schaker gewonnen of verloren had, of remise had gespeeld. Een vriend van hem, een andere schaakenthousiast, die dat ter ore kwam, geloofde dat niet helemaal en ze besloten een en ander uit te proberen. Juist in die periode was er in hun stad een schaaktoernooi. Ze gingen erheen en wachtten bij de uitgang: de partijen waren al uren geleden begonnen en elk moment zou iemand naar buiten kunnen komen. Daar verscheen  iemand met een sombere, ja zelfs verbeten trek op zijn gezicht. “Die heeft verloren,” zei de amateurdetective onmiddellijk. “Dat was ook niet zo moeilijk!” reageerde zijn vriend, maar voor de zekerheid vroeg hij: “Hoe is het gegaan?” “Mijn partij heb ik gewonnen,” was het antwoord, “maar ze hebben mijn jas gestolen!”


Tijdens een van de traditionele schaaktoernooien in het Britse Hastings won de jonge Engelsman Parker zijn partij, die al voor hem als verloren was beschouwd,  door middel van enkele briljante combinaties en een gewaagd stukoffer. Na zijn overwinning werd hij door iedereen gefeliciteerd, alleen wereldkampioen Aljechin fronste afkeurend zijn wenkbrauwen. “Ik moet je even wat zeggen, jonge vriend,” zei hij op verwijtende toon tegen Parker, “als je correct gespeeld had, had je deze partij nooit gewonnen!”

Albert Prins

Deze schaakanekdotes verschenen ook in de regiokrant BuurContact van vrijdag 5 februari 2016.

Geen opmerkingen: