donderdag, augustus 11, 2016

New Tricks, Heilpraktiker en Astro TV

Vanochtend zag ik helemaal toevallig (het zal met het matige augustusweer te maken hebben dat je de TV maar eens aanklikt) een aflevering van de Engelse serie korte detectives New Tricks op BBC First. Er speelden diverse affaires, zoals een Chileense ambassadeur die zijn handjes niet thuis kon houden, een verkrachtingszaak en een moord op een vrouwelijke tolk die heel bedreven was in het schaakspel. Een man (wetenschapper) van wie zij 46 keer had gewonnen en, vlak voor haar dood, één keer verloren, is lange tijd de hoofdverdachte, maar blijkt het uiteindelijk niet te hebben gedaan. 
Een 70-jarige man, het blijft altijd altijd oppassen met mannen van in de 70, ook uit het schaakwereldje, is de dader en wordt, na een achtervolging en vechtpartij geveld, waarbij een politiefunctionaris hem, helemaal in stijl, "Checkmate" toevoegt.

Maar waar het me eigenlijk om gaat: ook in deze film duiken weer diverse miskleunen op die het schaakspel betreffen. Ik heb het al eens eerder over gehad: men vindt het niet nodig om even iemand te raadplegen die iets meer over schaken weet dan helemaal niets. Akelige onjuistheden zijn het gevolg. Een kleine bloemlezing:

1) Jij had wit en je begon met het Boedapester gambiet. Laat het nu zwart zijn die bepaalt of dit gambiet op het bord verschijnt.
2) Over de bovengenoemde 46 winstpartijen van de vrouwelijke tolk op de mannelijke wetenschapper: not a single game ended in a draw.  Dit wordt in de ondertiteling vertaald met: geen enkele partij eindigde met pat. Goede talenkennis!
3) Als openingszet wordt c2-d4 gegeven. Het deed me denken aan de grappige stukken die Godfried Bomans over schaken heeft geschreven, waar ook als meesterlijke vondsten niet bestaande zetten worden opgevoerd. In Wat denkt een meester ervan? (uit de bundel Buitelingen):

Wit: dr. Max Euwe   Zwart: dr. Godfried Bomans

1. e4 e5  2. Pf3 Pc6  3. Lb5 a6  4. La4 Pf6 Dit alles is gewoon, orthodox Spaans. Geen van beide meesters verlaat de gebaande paden. Maar dan komt Euwe met een nieuwtje: 5. Ns9! Weinig gebruikelijk en daarom angstaanjagend. Zwart dacht een ogenblik na en gaf toen dit doeltreffende antwoord:  5. ... G.B.r7!!! Is het niet verbluffend van eenvoud? Dat kan ik ook, hoor ik de ongeschoolde lezer al zeggen. Jawel, maar kom er maar eens op!

Het is met de (ontbrekende) kennis van het schaakspel natuurlijk niet anders gesteld dan met ontbrekende kennis op vele andere gebieden die in films aan de orde komen: onjuistheden vallen alleen op bij kijkers die er toevallig wat meer van weten en verder merkt niemand iets. Toch een beetje jammer! 

Terzijde:

Opnieuw is een flinke klap uitgedeeld aan de alternatieve geneeskunde (als we dit zelfstandige naamwoord hier tenminste moeten gebruiken), door het optreden van een Heilpraktiker in Duitsland. De man is nota bene niet eens arts. Verschillende mensen zijn overleden na het toedienen van linksdraaiende vlierbloesemsiroopinfusen, medicinale gootsteenontstopper en niet te vergeten geneeskrachtige badzoutvitaminen (Youp van 't Hek).
Wat blijft verwonderen zijn de massa's die zonder mankeren hun toevlucht blijven zoeken tot dit soort 'genezers.' Er is niet voor niets de Vereniging tegen de Kwakzalverij zou je zeggen. Nooit van gehoord waarschijnlijk.

Even ergerlijk, maar anders, is het tv-programma Astro TV, waarin de ene na de andere goedbedoelende huismoeder zich ontpopt als toekomstvoorspeller (de glazen bol is nooit weg geweest) en als medium met bijvoorbeeld de niet te versmaden mogelijkheid contact te leggen met overleden familieleden. Een giller van het zuiverste waterHoe is het in godsnaam mogelijk dat deze types bestaan en bewust bezig zijn met het voor wat grijpstuivers bedriegen van hun medemensen? Doen ze 's nachts wel eens een oog dicht? En waar is het (gezonde) verstand van diegenen die op deze flauwe kul ingaan? Even boodschappen doen of altijd al met vakantie geweest?

Ooit meende ik te hebben begrepen dat Astro TV zou stoppen, maar het tegendeel is waar. Jaar in, jaar uit gaat deze misleidende onzin door en maar liefst op twee zenders. Ik snap wel dat TV5 en SBS9 ook de dagen door moeten komen en dat de kassa voortdurend moet rinkelen, maar is er dan geen enkele grens aan de waanzin en bedrog die je over de bevolking uitstort? Ik durf niet te denken aan de velen die hier hun aandacht en geld aan besteden. Sorry, ik bedoel weggooien. 

Geen opmerkingen: