zondag, december 04, 2016

Enge toestanden bij schaakclub Lewenborg


Het zijn griezelige gegevens die via het Internet over schaakclub Lewenborg tot ons komen. Op de website van Schaakstad Groningen worden schaakclubs uit de stad kort besproken en wat daar over Lewenborg te lezen valt doet zonder meer de haren te berge rijzen. Spelers die gehalveerd worden. Vervolgens worden in elke helft 13 gespeeld. Dertien wat? Ik durf er niet over na te denken. Dan rijst uit iedere helft een kampioen op... Ik kreeg spontaan visioenen van taferelen uit de Alien-speelfilms.


Daar komt weer een kampioen...

Onderaan het hele stukje over sc Lewenborg. Ik heb opmerkelijk taalgebruik onderstreept en zeer opmerkelijk taalgebruik ook nog maar even rood gekleurd.

Al veel eerder was me al eens opgevallen dat opzoeken van schaakclub Lewenborg op Google ook een wat wonderlijk resultaat oplevert. Behalve met de vermelding van de clubsite wordt de argeloze en nieuwsgierige informatiezoeker namelijk geconfronteerd met een foto van een vuilniscontainer. Gelukkig staat er  'buitenkant bekijken' op de foto, zodat we niet met de binnenkant kennis hoeven te maken, waar immers de schakers moeten zitten... Best sneu, zo in de wintermaanden.

De leden van Lewenborg spelen meerdere competities. Zo wordt er een interne competitie gehouden tussen alle leden. De spelers worden verdeeld in twee helften en in iedere helft worden ongeveer 13 gespeeld. Uit elke helft komt een winnaar en deze spelen uiteindelijk tegen elkaar in de finale. In de interne competitie wordt er gebruik gemaakt van het keizersysteem. Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de indeling van de spelers. Hierbij wordt er geprobeerd om zo veel mogelijk variatie te krijgen in de tegenstanders.

Naast de interne competitie is er een competitie tegen andere schaakclubs die in het noorden zijn gevestigd. Drie teams van Lewenborg spelen in de NOSBO competitie in verschillende klassen. De teams worden samengesteld door te kijken naar het aantal punten dat is behaald in de interne competitie en de rating die zij hebben gekregen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.
Als laatste wordt er tijdens sommige clubavonden het snelschaken gespeeld. Dit wordt gedaan om hiermee te oefenen en te zorgen voor afwisseling.


Schaakvereniging Lewenborg

Geen opmerkingen: