zaterdag, december 31, 2016

Een goed 2017!!


Het allerbeste in het nieuwe jaar 2017: al of niet op schaakgebied!!

Over schaken gesproken: verschillende leden (Jan, Ramon, Jouke, Boudewijn, Klaas, Rick en Marcel) van SC Lewenborg hebben in de afgelopen dagen meegespeeld in het jaarlijkse Groninger Chess Festival (om het maar eens op z'n Gronings te zeggen). Ieder heeft naar vermogen gepresteerd, maar een aparte vermelding verdient toch Ramon Middeljans die de compact-groep B met 4½ uit 5 op zijn naam wist te brengen (met een TPR van 2248), temidden van een sterk deelnemersveld van 45 schakers. Bravo!

Terzijde 1:Oliebollen koop je niet, die bak je! Nog beter: je laat ze bakken!! Eet smakelijk!

Terzijde 2:

Nog enkele uren en de jaarlijkse, onafwendbare ramp van de vuurwerktirannie ligt weer achter ons. Ik kan niet wachten! Vanaf begin oktober, toen het knallen begon, tot nu (zaterdagmiddag 31-12, 15.45 u.) zijn in ons lieve dorp duizenden knallen te horen geweest. En er staat ons nog het een en ander te wachten.
Waarom is het afsteken van vuurwerk eigenlijk verboden tot 18.00 uur op oudejaarsdag als ontelbare mensen zich daar niets van aantrekken, politieagenten flink de andere kant opkijken en er geen enkele sanctie op staat?Uit Wikipedia:

Vuurwerk had zijn oorsprong in China en werd op grote schaal gebruikt door de Chinezen. De productie van vuurwerk zou aldaar ten tijde van de Tang-dynastie zijn begonnen. Zij gebruikten het bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. Het ritueel van vuurwerk afsteken vormt daarmee een vast onderdeel van de Chinese cultuur, en gaat tot op de dag van vandaag gepaard met vele festivals.Commentaar (bijna) overbodig. Als ik het niet dacht. Die boze geesten toch! De Tang-dynastie mag dan al even achter ons liggen, maar wat deze materie betreft is er, ben ik bang, niet zo heel veel veranderd. Wie kent de bovengenoemde geesten niet? Ik. Gek eigenlijk dat geloof en bijgeloof moeiteloos samengaan! Of ligt dat misschien voor de hand? Hoe (bij)gelovig zou de huidige Nederlandse jeugd zijn? Laat ik hen geruststellen: er bestaan geen boze geesten, ook geen goede trouwens. Ook geen heksen, spoken, duivels, kabouters, elven en wat dies meer zij. Allemaal sprookjesfiguren. Ontsproten aan overontwikkelde menselijke fantasie, zoals voor veel meer dingen geldt. Wel eens aardig om over te lezen (sword and sorcery / fantasy / horror) en ook de, in de afgelopen weken bijna dagelijks uitgezonden, films uit de Lord of the Rings trilogie zijn best spannend, maar daarmee houdt het dan ook op. 

We kunnen dus opgelucht het nieuwe jaar in! 

Terzijde 3:

In de Volkskrant van 31 december doen de 'Betrouwbare Mannetjes' hun voorspellingen voor 2017. Bij januari lezen we:

De strategie van de VVD om zich te presenteren als een net alternatief voor mensen die moeite hebben met stemmen op Geert Wilders dreigt te mislukken, wanneer blijkt dat mensen geen moeite hebben met stemmen op Geert Wilders.

Bij april:

Een van de kruisdraagsters tijdens de Passion in Leeuwarden klaagt na afloop op Facebook dat het kruis veel zwaarder was dan het de vorige jaren op tv leek, en of dat soms iets met moslims te maken heeft. Journalist Wierd Duk heeft in het AD een groot interview met deze Manon uit Oss en is samen met haar te gast bij Pauw.

De koninklijke familie bezoekt Tilburg. Om de kou uit de lucht te halen, bieden de bewoners bij aankomst direct hun excuses aan.


En bij juni:

Ene Manon uit Oss, die de afgelopen jaren klaagde dat de pepernoten te vroeg in de winkel lagen, vraagt zich op Facebook af waar de pepernoten blijven.


----------------------------------------

Dit is dan wel fantasie, maar in werkelijkheid is het heerlijke Facebook natuurlijk nog erger. Als we het niet hadden zouden ons toch heel wat krasse staaltjes onthouden worden! En dan zou ik bijna Twitter vergeten! Denk aan al die grappige tweets van Geert!

Geen opmerkingen: