donderdag, juli 05, 2018

Twee foutjes


Even twee foutjes rechtzetten die me de laatste tijd (wat heet de laatste tijd: bij het eerste foutje is dat zelfs al jaren het geval) enigszins zijn gaan irriteren:

1) Schaakclub ScepU (Usquert) organiseert al sinds 2014 een toernooi rapidschaak. Organisator was aanvankelijk de veel te vroeg overleden Albert Platje.

Bij de aankondiging van het toernooi hebben Alberts opvolgers het sindsdien ieder jaar over diens levensfilosofie, die volgens hen als volgt kan worden omschreven:

„Het leven is dan wel een tranendal, maar dat houdt nog niet in dat we een feestje kunnen bouwen.“ 

Elke keer dat ik die zin lees (nu weer, twee dagen voor het 5e toernooi), word ik niet helemaal goed. Wat hier staat is zo volkomen onlogisch en vreemd dat het pijn doet in de hersenpan. Het moet uiteraard zijn:

„Het leven is dan wel een tranendal, maar dat houdt nog niet in dat we geen feestje kunnen bouwen.“  

Wat één letter al niet kan doen! Dat die fout gemaakt wordt is nog tot daaraantoe, het vreemde is uiteraard dat niemand bij ScepU (en omgeving) dat in 4-5 jaar tijd is opgevallen. Misschien toch maar eens een correctie doorvoeren?2) Op de website van SC Lewenborg (voor alle zekerheid: mijn eigen schaakclub) staat bij het verslag van het slot van de interne competitie het volgende:

In de laatste ronde werd Klaas ingedeeld tegen Piet en Hiddo tegen Jan S. De kans dat Klaas clubkampioen zou worden leek bijna zeker.

Dit klopt niet, afgezien van het feit dat in de laatste zin de woorden de kans weg moeten. Dat Hiddo kampioen zou worden was bijna zeker. Klaas moest eerst nog maar eens winnen van Piet. Dat lukte uiteindelijk wel, maar pas na hete strijd, waarbij Piet lange tijd remise in handen had.

Hiddo, die bij het ingaan van de laatste ronde 41 punten op Klaas voorstond, had aan remise tegen Jan voldoende om kampioen te worden. Dat hij zou winnen lag echter meer voor de hand, met een ratingsurplus van een kleine 400 punten. Maar wat gebeurt: hij verliest! Dat was de grote verrassing, waardoor Klaas over eind augustus, begin september, de beker mee naar huis mag nemen.


Geen opmerkingen: