Mijn naam is Albert Prins. Ik schaakte bij SC Ten Boer van 1976 tot het einde van de club (terugloop van het ledental) op 26 mei 2015, na eerder te hebben gespeeld bij SC Helpman (1964-1967 en 1970-1975) en bij Het Kasteel in Coevorden (1962-1963 en 1968-1970). Vanaf september 2015 schaak ik bij SV Lewenborg. Met dit weblog begon ik medio 2006.
Eigen foto: Aalborg Fjord (Langerak), Denemarken, 8 juni 2005; 09:52
vrijdag, september 28, 2012
Oplossing opgave 261 (van 23 september)
In een 'U18' landskampioenschap verscheen een aantal jaren geleden bovenstaande stelling op een van de borden. Wit en zwart deden nu elk twee zetten en na de derde zet van wit gaf zwart op. Wat waren die zetten?
Oplossing: Paresishvili - Izoria (Geo-ch U18, Tbilisi 2001)
1. Lxh6! gxh6 2. Pd7! Pxd7 3. Tg4 en 1- 0 [3. ... Kh8 4. Txd7 Tad8 5. De5 (5. Dd2? e5 6. Tg6 Le3!-+) f6 6. Tg8!+-]
Antwoorden zijn helaas niet bij Alberts SchaakBlog binnengekomen, zodat de belangstellende bezoekers het met bovenstaande oplossing moeten doen. Ook de moeite waard!
donderdag, september 27, 2012
Geef je op voor de Grand Prix (jeugd) in Ten Boer: het kan nog!
Het is nog niet te laat om je op te geven voor het Grand Prix jeugd-schaaktoernooi in Ten Boer op a.s. zaterdag 29 september! Het kan nog tot en met vrijdag de 28e, morgen dus!
Klik op de poster voor een grotere weergave
woensdag, september 26, 2012
Clubcompetitie: ronde 3
Gisteravond werden (slechts) 4 partijen gespeeld in de onderlinge competitie. Erick en Erwin hadden schaakverplichtingen in Usquert bij ScepU en ons eigen twaalftal leden kwam met aanvankelijk 5 afzeggingen niet echt stralend voor de dag. Gelukkig meldde Marten zich op het laatste moment weer als gegadigde, zodat de kleine afgang van een schamele 3 partijen ons bespaard bleef. Ook Gerard was weer van de partij, zowel letterlijk als figuurlijk.
De resultaten:
Albert Prins (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Marten Berends - Harm Buter: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema: 0 - 1
AMK: Fré Blok, Bas Klomberg, Piet Beetsma, Alfred Rodenboog.
Albert-Jan
Er werd weer eens een kort partijtje toegevoegd aan de toch al grote verzameling die beide schakers in de afgelopen decennia bijeen hebben gesprokkeld. Zwart had iets meer mogelijkheden in de loop van de partij, waarin wit zich, zoals genoegzaam bekend, uiterst behoedzaam opstelde.
Dat laatste heeft een reden: sinds ik naar de schaakclub loop (beweging, weet u wel?) passeer ik altijd bejaardencentrum (tegenwoordig zegt men ook wel zorgcentrum) Bloemhof. De stoep gaat vlak langs de ramen van de gemeenschappelijke zaal, waar altijd omstreeks dat tijdstip de oudjes (mag ik oudjes zeggen: ja, dat mag ik zeggen, al was het alleen maar omdat ikzelf hun gemiddelde leeftijd al aardig begin te benaderen) zijn verzameld. Het is dan tussen half acht en kwart voor acht: de avond gaat beginnen. Binnen is het meestal een gezellige boel, ook gisteravond was dat weer het geval. Er was geen stoel onbezet en men zat oecumenisch bijeen. Men kaart, er wordt wel eens een lezing gehouden, of een film vertoond. Toch word ik iedere week niet echt vrolijk van dit schouwspel, waarvan ik besef dat het misschien ook mijn voorland is, áls ik het al allemaal mag meemaken. Ik strompel desondanks moedig door en speel mijn partijtje.
Bloemhof |
Daarna nog even aan de bar en vervolgens door de nacht naar huis. De sfeer is buiten inmiddels veranderd. Het is doodstil op straat, iedere (kei)hardwerkende Nederlander is allang naar bed en vervuld van onbestemde gevoelens passeer ik weer de ramen van huize Bloemhof. Alle lichten binnen branden nog, maar er is (zonder ooit één uitzondering) niemand meer te zien. Om de een of andere reden stemt me dat nog minder opgewekt dan op de heenreis al het geval was en nu komt het: zou ik daar door het nachtelijk duister wandelen tussen het bejaarden-centrum (rechts) en het kerkhof (links) door (Scylla en Charybdis), terwijl ik ook nog een nederlaag te verwerken heb gekregen die voortdurend aan het zelfvertrouwen knaagt, dan zou ik er slecht aan toe zijn, zeker als ik ook nog zou beseffen dat de komende nachtrust, om een eufemisme te gebruiken, niet direct ongestoord zal verlopen.
Om nog even op de partij terug te komen: na 14 zetten stelde zwart remise voor, waarmee ik akkoord ging. En... geslapen? Als een marmot! Het motto van dit alles? Beter een half ei dan een lege dop!
Gerard-Klaas
Het scheelde niet veel of Gerard had zijn eerste partij van het seizoen, na weer eens een verblijf in den vreemde met succes afgerond. Tegen Klaas was hij in het middenspel de bovenliggende partij en stond waarschijnlijk in hogere zin op winst. Maar ja, hoe gaat dat in de praktijk? De op papier sterkere speler weet dan vaak toch door te drukken (eindspel!), waarbij de psychologische barrière ook geen geringe rol speelt. Om kort te gaan: wit deed enkele te passieve zetten waardoor zwart de tijd kreeg om op de koningsvleugel met paard, toren en vrijpion een beslissende opmars in te zetten. Het eindigde er mee dat wit mat werd gezet.
Marten-Harm
Al snel maakte zwart een fout door een penning over het hoofd te zien, wat de kwaliteit kostte. Van het vervolg heb ik niets gezien, maar wit wist in ieder geval de partij definitief naar zich toe te trekken.
Ad-Wopko
Van deze partij heb ik in de beginfase nog wel iets meegekregen en kon toen constateren dat zwart wat beter stond. De beslissende klappen heb ik gemist: alleen de uitslag werd me duidelijk toen Wopko met aan duidelijkheid niets te wensen overlatende cijfers in het naast mij liggende schrift '0 - 1' noteerde.
De stand na 3 ronden:
1. Jan PiIon 71 p.; 2. Albert Prins 62; 3. Klaas Dijkhuizen 61,5; 4. Erick Erdtsieck 59,5; 5. Marten Berends 55; 6. Erwin Kok 51; 7. Piet Beetsma 40; 8. Alfred Rodenboog 37,5; 9. Wopko Dijkema 29,5; 10-11. Gerard Zijlema en Harm Buter 29; 12. Fré Blok 25; 13. Bas Klomberg 24; 14. Ad Mertens 12.
Volgende week de 4e ronde. Ook zal dan Klaas zijn partij tegen Kloosterman (kopman van DAC), oorspronkelijk gepland op 9 oktober, vooruitspelen.
P.S. Ik zie vanmorgen (27 september) dat iemand op mijn 'bekentenis-geschrijf' heeft gereageerd met: "Ik adviseer in het vervolg door de Wigboldstraat te lopen".
Leuk bedacht en best geestig, maar aan mijn diepste zieleroerselen wordt hier natuurlijk wel voorbijgegaan. De afzender heeft verkozen anoniem te blijven, maar aan het gebruik van zijn favoriete werkwoord 'adviseren' maak ik op dat het zeer waarschijnlijk Klaas betreft. Slim of niet?
Nog een pittige reactie: van oud-lid Derk Schuttel:
Hallo Albert,
Er zijn altijd overtreffende trappen. Wat te denken van zicht
uit luie stoel op de recreatieruimte van zorgcentrum Grijpskerk? Met generatie-genoten afgesproken nog jaren lang onze partijen daar voort te zetten. Hopelijk niet een lange reeks van bloedeloze remises van 14 zetten!
uit luie stoel op de recreatieruimte van zorgcentrum Grijpskerk? Met generatie-genoten afgesproken nog jaren lang onze partijen daar voort te zetten. Hopelijk niet een lange reeks van bloedeloze remises van 14 zetten!
Een reactie van Wim van Dijken:
Beste Albert,
Ik zou een helikopter nemen en achter het Buurhoes landen, dan krijg je minder van de directe omgeving mee, slechts een bovenaanzicht!
Wim.
Antwoord van Albert:
zondag, september 23, 2012
Opgave 261
In een 'U18' landskampioenschap verscheen een aantal jaren geleden bovenstaande stelling op een van de borden. Wit en zwart deden nu elk twee zetten en na de derde zet van wit gaf zwart op. Wat waren die zetten?
Stuur je antwoord uiterlijk donderdag 27 september naar Alberts SchaakBlog! De dag daarna volgen dan oplossing, partijgegevens en ontvangen reacties.
Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:
1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.
Dat je gereageerd hebt zal bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en je reactie wordt t.z.t. (zie bovenvermelde datum), in zijn geheel, tegelijk met het juiste antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.
Terzijde:
Schaken bevordert het zwart-wit denken.
J.J. VAN DER BIJ, Universiteit Utrecht (1983)
J.J. VAN DER BIJ, Universiteit Utrecht (1983)
woensdag, september 19, 2012
SC Ten Boer (jeugd) in het (radio)nieuws
Een mailtje van jeugdleider en -stimulator Roelof Kroon:
Hallo Albert,
Ik werd gisteren gebeld door de mensen van havenstad FM, een bekend radiostation in Delfzijl en omstreken. Ze willen graag aandacht besteden aan ons jeugdtoernooi volgende week in Ten Boer. Helaas kan ik morgenavond echter niet, maar gelukkig wilde Thea wel gaan. Robin en Gerbrich zullen haar begeleiden. Havenstad FM vindt het heel leuk dat er twee kinderen meekomen om over het schaken te vertellen. Robin is er al eens eerder geweest in een uitzending over het schoolschaak (zijn school werd kampioen van Groningen). Om 7 uur dienen Thea, Robin en Gerbrich aanwezig te, zodat eerst nog even doorgenomen kan worden hoe het zal gaan en wat er besproken gaat worden in het programma. Tegen 20 over 7 zullen ze in de uitzending komen. Dit gebeurt waarschijnlijk in twee blokken van 5 minuten met muziek er tussen. Een prachtige gelegenheid om ons toernooi en onze jeugdclub onder de aandacht te brengen: SC Ten Boer gaat de lucht (= ether) in.
Hartelijke groet,
Roelof.
Ronde 2 bij SC Ten Boer
De tweede ronde kende nogal wat afzeggingen. Bovendien moest nog een SN worden uitgedeeld, dat de wedstrijdleider maar aan zichzelf gaf, onder het motto dan hebben we dat maar weer gehad. Dat nam niet weg dat hij aan het eind van de avond alsnog het toneel van de strijd (Het Buurhoes) opzocht, om zich persoonlijk van de resultaten van de gevechten op de hoogte te stellen en natuurlijk onder het genot van een biertje aan de tap wat nootjes te bietsen.
De uitslagen:
Jan Pilon (w) - Alfred Rodenboog: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Erick Erdtsieck: 0 - 1
Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Wopko Dijkema (w) - Harm Buter: 0 - 1
AMK: Gerard Zijlema, Fré Blok, Erwin Kok, Bas Klomberg en Marten Berends. SN: Albert Prins.
Jan-Alfred
Hier kwam een eindspel op het bord, met aan beide kanten twee torens, twee lichte stukken en een aantal pionnen, waarvan wit er 1 meer had. Zwart verdedigde zich niet optimaal en schoot er nog twee pionnen bij in. Dat bracht hem er toe op te geven, waarbij hij kennelijk geen rekening hield met het feit dat na diverse afruilacties er twee ongelijke lopers op het bord stonden. Ondanks de achterstand van drie(!) pionnen had zwart nog ruimschoots kans op remise, temeer omdat wit nog 6 minuten tot zijn beschikking had en zwart 32. Het zou wit beslist niet meegevallen zijn, als het al gelukt was, om de winst in die tijd te verwezenlijken. Jammer, maar helaas.
Piet-Erick
Naar eigen zeggen stond Piet na zo'n zet of tien er beter voor. Erick wist echter door middel van damemanoeuvres op de koningsvleugel een pion te verschalken. Daarna (nog steeds volgens de witspeler) was het in hogere zin gebeurd: hij verzette zich nog geruime tijd maar kon uiteindelijk de vlag hijsen. Dat was minder feestelijk dan het in eerste instantie lijkt: die vlag was namelijk wit.
Klaas-Ad
Na 5 zetten kwam wit op een pion voorsprong, waar na 13 zetten nog een exemplaar aan toe werd gevoegd. Volgens Klaas had zwart in het partijgedeelte daarna nog diverse goede mogelijkheden, waar hij alleen geen gebruik van maakte. Het punt ging derhalve naar wit.
Wopko-Harm
Harm stond goed toen wit meende daar verandering in te kunnen brengen door een kwaliteit te winnen via een schaakje. Dat festijn ging evenwel niet door: hij werd zelf mat gezet.
Stand na 2 ronden:
1. Jan Pilon 65 p.; 2. Albert Prins 48,5; 3. Erick Erdtsieck 47,5; 4. Erwin Kok 47; 5. Klaas Dijkhuizen 43; 6. Marten Berends 42; 7. Alfred Rodenboog 34; 8. Piet Beetsma 30; 9. Gerard Zijlema 27; 10. Harm Buter 25; 11. Fré Blok 23; 12. Bas Klomberg 20; 13. Wopko Dijkema 17,5; 14. Ad Mertens 14.
Terzijde:
Snelschaken is leuk omdat een snelschaakpartij snel is afgelopen.
MARTIN VAN GIJZEN, Technische Universiteit Delft (1995).
maandag, september 17, 2012
Begin jeugdseizoen SC Ten Boer
Afgelopen vrijdag is het schaakseizoen voor de jeugd weer gestart. Normaal beginnen we met de Sportrecreade, maar dit jaar was de eerste schaakmiddag voor dit toernooi gepland. Door kampen op scholen was de opkomst nog wat laag. Maar zoals het nu staat, starten we met 25 schakers. Hiervan zijn er maar liefst 13 die al op het voortgezet onderwijs zitten. Het seizoen begon met een aantal partijen tegen elkaar. Hoogtepunt was het kampioenschap wie de meeste stukken op elkaar kan zetten. In de groep van 4 tot 5 wisten men 7 stukken op elkaar te plaatsen zonder dat de toren instortte (winnaars Kevin en Olaf). In de VO-groep was Dalarna in staat om 8 stukken op elkaar te plaatsen. Een succesvolle start!
Bij de Sportrecreade waren 15 schakers aanwezig. Ook hier een wat mindere bezetting door alle kampen en andere activiteiten op deze zaterdag. Er waren maar liefst 8 schakers, die nog geen lid zijn van de schaakclub. En daar zaten wel een paar echte talenten tussen. Deze nieuwe schakers deden een aantal spellen, waarmee men de loop van loper, toren, koning leert kennen. Winnaars werden Tessa en Luc. Proficiat.
In de zaal waren de schakers van de jeugdclub aan de gang. In de sterkste groep verraste Lemée iederen door voor Robin op de 1ste plaats te eindigen. In de B-groep was Remco de sterkste. Lindert en Jarno speelden, zoals vaker!, uiteindelijk 3 partijen om te bepalen wie 2de zou worden. Lindert won deze strijd.
Een geslaagde start van het seizoen!
NOSBO Stappentoernooi op 22 september
Voor jeugdspelers geboren in 1993 of later, van alle ni-veau’s.
Je mag ook meedoen als je geen lid bent van een club, mits je in de provincie Groningen of Drenthe woont.
Categorieën:
A - kinderen in bezit van diploma stap 5 of stap 6;
B - kinderen in bezit van diploma stap 4;
C - kinderen in bezit van diploma stap 3;
D - kinderen in bezit van diploma stap 2;
E - kinderen in bezit van diploma stap 1;
F - kinderen die nog geen stappendiploma hebben behaald.
F - kinderen die nog geen stappendiploma hebben behaald.
Bij weinig deelnemers kunnen groepen worden samen-gevoegd.
*Plaats: Iederz (voorheen GDSW); Peizerweg 128, 9727 AN Groningen
*Registratie: 12.30 tot 12.45 uur
*Speeltijden: 13.00 tot 17.00 uur
*Toernooivorm 7 ronden Zwitsers (cat. E en F: 9 ronden)
*Speeltempo 20 (A t/m D) of 15 (E en F) minuten p.p.p.p.
*Inleg: € 5,-
*Prijzen: 3 bekers per categorie (bij stap 4 en hoger één beker) en voor iedereen een ijsje!
*Inschrijving: via het inschrijfformulier op www.nosbo.nl
uiterlijk 21 juni 20.00 uur
Contactpersoon: Roland Kroezen (06-14554190)
ZIE OOK: www.nosbo.nl
__________________________________________________________
donderdag, september 13, 2012
Boeken en slingervanger in Garmerwolde
Zaterdag 8 september zag ik, voordat familiebezoek zou arriveren, kans even te 'ontsnappen' en een bezoekje aan de boekenmarkt in Garmerwolde te brengen, waarvan ik in de krant gelezen had.
Omdat het uurwerk van de kerk in dit aardige dorp (gemeente Ten Boer) wat onnauwkeurig liep, wat met zich meebracht dat twee keer per dag iemand in de toren naar boven moest om een kleine tijdcorrectie uit te voeren, vond de gemeenschap Garmerwolde dat er krachtige maatregelen moesten worden genomen: er werd een slingervanger aangeschaft, een vernuftig apparaat dat bij afwijkende klokstanden ingrijpt en het uurwerk tot bezinning brengt.
Omdat genoemde slingervanger wel ca. 2400 euro kost werd besloten tot (onder meer) het houden van een boekenmarkt om iets aan de onkosten te doen. Bij Albert ben je dan aan het goede adres! De markt was leuk en ik tikte verschillende aardige boeken op de kop.
In de toren (ook daar waren boeken) gekomen was de verleiding om naar boven te gaan te groot. Het was daar erg donker, maar ik heb toch een paar foto's gemaakt en zelfs een filmpje van een en ander, met tikkend uurwerk. Het filmpje liet ik later trots aan iemand beneden zien, maar laat dat nou net een van de mensen zijn die om de haverklap naar boven gingen om de tijd te corrigeren in de periode vóór de slingervanger! Daar stond ik met mijn goede gedrag!
Tot slot ben ik nog even door de kerk gelopen, waar een schilderijen-expositie was en ik maakte nog een foto van een bijzondere grafsteen van Everhardt de Mepsche, over wie informatie te vinden is op: http://www.garmerwolde.net/
Omdat het uurwerk van de kerk in dit aardige dorp (gemeente Ten Boer) wat onnauwkeurig liep, wat met zich meebracht dat twee keer per dag iemand in de toren naar boven moest om een kleine tijdcorrectie uit te voeren, vond de gemeenschap Garmerwolde dat er krachtige maatregelen moesten worden genomen: er werd een slingervanger aangeschaft, een vernuftig apparaat dat bij afwijkende klokstanden ingrijpt en het uurwerk tot bezinning brengt.
Omdat genoemde slingervanger wel ca. 2400 euro kost werd besloten tot (onder meer) het houden van een boekenmarkt om iets aan de onkosten te doen. Bij Albert ben je dan aan het goede adres! De markt was leuk en ik tikte verschillende aardige boeken op de kop.
Twee van de aanwinsten |
In de toren (ook daar waren boeken) gekomen was de verleiding om naar boven te gaan te groot. Het was daar erg donker, maar ik heb toch een paar foto's gemaakt en zelfs een filmpje van een en ander, met tikkend uurwerk. Het filmpje liet ik later trots aan iemand beneden zien, maar laat dat nou net een van de mensen zijn die om de haverklap naar boven gingen om de tijd te corrigeren in de periode vóór de slingervanger! Daar stond ik met mijn goede gedrag!
Tot slot ben ik nog even door de kerk gelopen, waar een schilderijen-expositie was en ik maakte nog een foto van een bijzondere grafsteen van Everhardt de Mepsche, over wie informatie te vinden is op: http://www.garmerwolde.net/
Kerk, toren en boekenstalletjes |
In de toren: trap naar boven |
Vanuit de toren gezien |
Tikkend uurwerk. Let niet op de kreet op het
eind: dat was ik niet!
In de kerk |
In de kerk |
woensdag, september 12, 2012
Clubcompetitie SC Ten Boer 2012-2013: ronde 1
Gisteravond, Freek de Jonge, verkiezingsdebat en Hongarije-Nederland ten spijt, vond de aftrap (om toch een beetje in de sfeer te blijven) van onze onderlinge competitie plaats.
Het deed wat vreemd aan, een nieuw seizoen beginnen zonder voorzitter en zonder clubkampioen, maar er zat niets anders op.
Een extra welkom was er uiteraard voor Erick en Erwin, onze gastleden uit Usquert en ook voor jeugdlid Bas, die het eens bij de senioren wil gaan proberen. Dalarna, een ander jeugdlid, zou eveneens gaan meedoen, maar had zich daarna wegens te veel verwachte school-verplichtingen (helaas) toch weer bedacht.
Twaalf clubleden waren komen opdagen en konden, na even over de oplossing van een door wedstrijdleider Albert op het bord gezet schaak-probleem(pje) te hebben nagedacht, één voor één hun lotnummer bepalen door steeds een stuk van het bord te pakken en voor de volledigheid ook nog voor de twee niet aanwezige leden: Wopko Dijkema en Gerard Zijlema.
1. Lg8 g5 2. g4 Le4 3. f5 en zwart gaf op.
De loting had de volgende ranglijst tot gevolg: 1. Fré Blok; 2. Jan Pilon; 3. Alfred Rodenboog; 4. Albert Prins; 5. Erick Erdtsieck; 6. Klaas Dijkhuizen; 7. Erwin Kok; 8. Bas Klomberg; 9. Ad Mertens; 10. Marten Berends; 11. Harm Buter; 12. Gerard Zijlema; 13. Piet Beetsma; 14. Wopko Dijkema.
Derhalve verschenen de volgende partijen op de borden. Ik geef meteen ook maar de uitslagen, waarnaar de bezoekers immers reikhalzend uitkijken:
Fré Blok (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Alfred Rodenboog (w) - Albert Prins: ½ - ½
Erick Erdtsieck (w) - Klaas Dijkhuizen: ½ - ½
Erwin Kok (w) - Bas Klomberg: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Marten Berends: 0 - 1
Harm Buter (w) - Piet Beetsma: 0 - 1
AMK: Wopko Dijkema en Gerard Zijlema
Fré-Jan
Toen ik eens bij hun bord poolshoogte kwam nemen, stond Jan een loper voor. Dit voordeel zette hij natuurlijk in winst om.
Alfred-Albert
Eerstgenoemde had een prima stand in het middenspel, maar gaf toen via een penning een kwaliteit weg. Bij het uitbouwen van dat buitenkansje ging Albert niet nauwkeurig genoeg te werk en Alfred behield kansrijk spel. Zwart gaf, al of niet nodig, de kwaliteit terug en wikkelde af naar een gelijk toreneindspel: remise.
Erick-Klaas
Klaas werd blij(?) verrast met het degelijke spel van Erick, die op een gegeven moment een wat betere stelling had met koningsaanval. In die fase vergiste hij (Erick) zich en raakte een kwaliteit achter. Toch bood Klaas later remise aan in een stelling die hem weliswaar wat meer uitzicht bood, maar nog heel wat hoofdbrekens zou hebben gekost. Wellicht speelde ook de tijd mee, dat zou me niet verwonderen.
Erwin-Bas
Bas stelde zich in zijn eerste partij nogal verdedigend op, maar stond niet onaardig. Later zette Erwin een aanval op de koningsvleugel in waartegen Bas niet kordaat genoeg optrad. Een kleine combinatie van wit, inclusief een (zeer tijdelijk) torenoffer werd zwart toen fataal: mat.
Ad-Marten
Aanvankelijk leek er in deze partij niet zoveel aan de hand te zijn, maar in het middenspel kwam zwart langzaam maar zeker op stoom. Zijn stukken beheersten het overgrote deel van het bord en dat brak wit op. Waaraan hij precies bezweek weet ik niet, maar het gebeurde in ieder geval.
Harm-Piet
Harm hield lange tijd stand en had waarschijnlijk het idee dat het voor hem niet verkeerd zou aflopen. In het eindspel raakte hij echter een pion achter, waarna het, na afruil van de torens, in het resterende pionneneindspel meteen afgelopen was.
De stand na 1 ronde:
1. Jan Pilon 49 p.
2. Erwin Kok 37
3. Alfred Rodenboog 34
4. Albert Prins 33,5
5. Marten Berends 33
6. Erick Erdtsieck 31
7. Klaas Dijkhuizen 30,5
8. Piet Beetsma 28
9. Fré Blok 25
10. Gerard Zijlema 19
11. Bas Klomberg 18
12. Ad Mertens 17
13. Wopko Dijkema 16
14. Harm Buter 15
Terzijde:
Schaken is, gezien de minimale vereiste lichamelijke inspanning, geen sport.
FERDINAND CORNELIUS GROZEMA, Technische Universiteit Delft (2003)
Het deed wat vreemd aan, een nieuw seizoen beginnen zonder voorzitter en zonder clubkampioen, maar er zat niets anders op.
Een extra welkom was er uiteraard voor Erick en Erwin, onze gastleden uit Usquert en ook voor jeugdlid Bas, die het eens bij de senioren wil gaan proberen. Dalarna, een ander jeugdlid, zou eveneens gaan meedoen, maar had zich daarna wegens te veel verwachte school-verplichtingen (helaas) toch weer bedacht.
Twaalf clubleden waren komen opdagen en konden, na even over de oplossing van een door wedstrijdleider Albert op het bord gezet schaak-probleem(pje) te hebben nagedacht, één voor één hun lotnummer bepalen door steeds een stuk van het bord te pakken en voor de volledigheid ook nog voor de twee niet aanwezige leden: Wopko Dijkema en Gerard Zijlema.
Levtsjenko-Gajdarov (Riga 1983) |
1. Lg8 g5 2. g4 Le4 3. f5 en zwart gaf op.
De loting had de volgende ranglijst tot gevolg: 1. Fré Blok; 2. Jan Pilon; 3. Alfred Rodenboog; 4. Albert Prins; 5. Erick Erdtsieck; 6. Klaas Dijkhuizen; 7. Erwin Kok; 8. Bas Klomberg; 9. Ad Mertens; 10. Marten Berends; 11. Harm Buter; 12. Gerard Zijlema; 13. Piet Beetsma; 14. Wopko Dijkema.
Derhalve verschenen de volgende partijen op de borden. Ik geef meteen ook maar de uitslagen, waarnaar de bezoekers immers reikhalzend uitkijken:
Fré Blok (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Alfred Rodenboog (w) - Albert Prins: ½ - ½
Erick Erdtsieck (w) - Klaas Dijkhuizen: ½ - ½
Erwin Kok (w) - Bas Klomberg: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Marten Berends: 0 - 1
Harm Buter (w) - Piet Beetsma: 0 - 1
AMK: Wopko Dijkema en Gerard Zijlema
Fré-Jan
Toen ik eens bij hun bord poolshoogte kwam nemen, stond Jan een loper voor. Dit voordeel zette hij natuurlijk in winst om.
Alfred-Albert
Eerstgenoemde had een prima stand in het middenspel, maar gaf toen via een penning een kwaliteit weg. Bij het uitbouwen van dat buitenkansje ging Albert niet nauwkeurig genoeg te werk en Alfred behield kansrijk spel. Zwart gaf, al of niet nodig, de kwaliteit terug en wikkelde af naar een gelijk toreneindspel: remise.
Erick-Klaas
Klaas werd blij(?) verrast met het degelijke spel van Erick, die op een gegeven moment een wat betere stelling had met koningsaanval. In die fase vergiste hij (Erick) zich en raakte een kwaliteit achter. Toch bood Klaas later remise aan in een stelling die hem weliswaar wat meer uitzicht bood, maar nog heel wat hoofdbrekens zou hebben gekost. Wellicht speelde ook de tijd mee, dat zou me niet verwonderen.
Erwin-Bas
Bas stelde zich in zijn eerste partij nogal verdedigend op, maar stond niet onaardig. Later zette Erwin een aanval op de koningsvleugel in waartegen Bas niet kordaat genoeg optrad. Een kleine combinatie van wit, inclusief een (zeer tijdelijk) torenoffer werd zwart toen fataal: mat.
Ad-Marten
Aanvankelijk leek er in deze partij niet zoveel aan de hand te zijn, maar in het middenspel kwam zwart langzaam maar zeker op stoom. Zijn stukken beheersten het overgrote deel van het bord en dat brak wit op. Waaraan hij precies bezweek weet ik niet, maar het gebeurde in ieder geval.
Harm-Piet
Harm hield lange tijd stand en had waarschijnlijk het idee dat het voor hem niet verkeerd zou aflopen. In het eindspel raakte hij echter een pion achter, waarna het, na afruil van de torens, in het resterende pionneneindspel meteen afgelopen was.
De stand na 1 ronde:
1. Jan Pilon 49 p.
2. Erwin Kok 37
3. Alfred Rodenboog 34
4. Albert Prins 33,5
5. Marten Berends 33
6. Erick Erdtsieck 31
7. Klaas Dijkhuizen 30,5
8. Piet Beetsma 28
9. Fré Blok 25
10. Gerard Zijlema 19
11. Bas Klomberg 18
12. Ad Mertens 17
13. Wopko Dijkema 16
14. Harm Buter 15
Terzijde:
Schaken is, gezien de minimale vereiste lichamelijke inspanning, geen sport.
FERDINAND CORNELIUS GROZEMA, Technische Universiteit Delft (2003)
woensdag, september 05, 2012
Voorzitter SC Ten Boer beëindigt lidmaatschap
Op de dag na de door hem voorgezeten algemene ledenvergadering, vandaag dus, deelde onze voorzitter Wim van Dijken via een uitgebreide e-mail aan diezelfde leden mee dat hij zijn lidmaatschap beëindigt. Ik mailde hem later vandaag terug dat het bij mij was overgekomen als een donderslag bij heldere hemel.
In het door penningmeester Klaas Dijkhuizen samengestelde en op de vergadering uitgedeelde jaarboekje, met daarin alle verslagen, deelt Wim in zijn voorwoord nog mee veel zin in het nieuwe seizoen te hebben. Op de redenen en motieven die kennelijk daarna bij zijn besluitvorming hebben meegespeeld en vervolgens de doorslag hebben gegeven, als ik ze al precies wist, ga ik hier uiteraard niet in, maar ik moet op deze plaats natuurlijk deze voor onze vereniging ingrijpende gebeurtenis wel melden.
Het past ons zijn beslissing, hoe jammer ook voor onze club, te respecteren en hem tegelijkertijd dank te zeggen voor alles wat hij in de vele afgelopen jaren voor SC Ten Boer heeft betekend. Teveel om op te noemen eigenlijk: altijd was hij bereid om zich in te zetten en dingen voor de club te regelen: een toernooi inleiden, spelmateriaal ophalen bij de NOSBO, invallen bij het 1e team, sponsorgelden realiseren enz., enz. Bovendien heeft hij een aangename en open manier van met mensen omgaan en wist hij diverse keren meningsverschillen binnen de club tot een goed einde te brengen.
Het is dan ook, nogmaals gezegd, heel betreurenswaardig dat we hem in het vervolg bij onze vereniging moeten missen.
Wim, het ga je goed. Ik wens je namens de hele club het allerbeste!
In het door penningmeester Klaas Dijkhuizen samengestelde en op de vergadering uitgedeelde jaarboekje, met daarin alle verslagen, deelt Wim in zijn voorwoord nog mee veel zin in het nieuwe seizoen te hebben. Op de redenen en motieven die kennelijk daarna bij zijn besluitvorming hebben meegespeeld en vervolgens de doorslag hebben gegeven, als ik ze al precies wist, ga ik hier uiteraard niet in, maar ik moet op deze plaats natuurlijk deze voor onze vereniging ingrijpende gebeurtenis wel melden.
Het past ons zijn beslissing, hoe jammer ook voor onze club, te respecteren en hem tegelijkertijd dank te zeggen voor alles wat hij in de vele afgelopen jaren voor SC Ten Boer heeft betekend. Teveel om op te noemen eigenlijk: altijd was hij bereid om zich in te zetten en dingen voor de club te regelen: een toernooi inleiden, spelmateriaal ophalen bij de NOSBO, invallen bij het 1e team, sponsorgelden realiseren enz., enz. Bovendien heeft hij een aangename en open manier van met mensen omgaan en wist hij diverse keren meningsverschillen binnen de club tot een goed einde te brengen.
Het is dan ook, nogmaals gezegd, heel betreurenswaardig dat we hem in het vervolg bij onze vereniging moeten missen.
Wim, het ga je goed. Ik wens je namens de hele club het allerbeste!
Jaarvergadering SC Ten Boer
Gisteravond was de jaarvergadering van onze schaakclub. Om 20.00 uur opende voorzitter Wim van Dijken de vergadering met de mededeling dat hij het kort zou houden: altijd een positief begin.
Bij de binnengekomen stukken en mededelingen viel al meteen een klap: 1e bordspeler en clubkampioen Roelof houdt het op zijn minst een jaar voor gezien in de in- en externe competitie en zal zich met zoveel te meer energie op het jeugdschaak werpen. Er is zelfs sprake van een noordelijke jeugdcompetitie waar hij zich ongetwijfeld met hart en ziel voor zal inspannen. Heel mooi voor de jonge schakertjes, maar heel jammer voor de club, een aderlating voor de interne én evenzeer voor de resultaten tegen andere clubs.
Vervolgens werden de prijzen voor de diverse competities uitgereikt. Het verslag van de penningmeester werd na enige aarzeling goedgekeurd (wat voor boekhouders onmiddellijk duidelijk is, is dat nog niet voor de leek) en de kascommissie werd dank gezegd.
Daarna werd, na wat discussie, besloten de contributie licht te verhogen bij de senioren. Bij de jeugd wordt dit besluit nog even uitgesteld en afhankelijk gemaakt van nu nog onzekere factoren.
Bij het chapiter functieverkiezing wordt Klaas (wedstrijdleider extern) zonder dralen herkozen; een hamerstukje: agendapunten in deze sfeer leveren, zoals genoegzaam bekend, in de praktijk de minste moeilijkheden op. Waar zou dat toch aan liggen?
Ledenwerving en PR: elk jaar een wat droevig onderwerp: oud-leden zijn uiterst zelden te porren voor een come-back en voor anderen vormt de drempel tussen huisschaak en clubschaak een haast onoverkomelijke barrière. Artikelen in de krant willen nog wel eens lukken: Jan heeft een stukje voor in de Noorderkrant opgestuurd (heb ik zojuist trouwens niet kunnen vinden; de kranten laten het ook wel eens afweten) en Albert zal proberen nog eens door te dringen bij BuurContact, dat gaat bijna altijd goed.
Aan de belangstelling voor de dorpenwedstrijd Ten Boer-Bedum wordt getwijfeld: die is, zowel bij Bedum als bij Ten Boer waarschijnlijk tanende. Zoja, dan maar korte metten maken met het geheel (vindt althans Albert).
Tot zover deze bijeenkomst. Volgende week de 1e ronde in de onderlinge strijd om het kampioenschap 2012-2013. Zoals bekend vóór 18.30 uur afmelden bij verhindering bij de wedstrijdleiding (050-3022085).
Extra puntje:
Gisteravond werd ik verblijd met een mailtje waarin het meedoen aan de seniorencompetitie door twee jeugdleden werd meegedeeld: Dalarna van Pijkeren en Bas Klomberg. Ze zijn van harte welkom en ik hoop dat een en ander ze zal bevallen!
dinsdag, september 04, 2012
Seizoen 2012-2013
Het nieuwe seizoen 2012-2013 staat voor de deur, ook voor SC Ten Boer. Ik zou zeggen: laat maar binnen. Om te beginnen vanavond de jaarvergade-ring, waar weer diverse netelige agendapunten zullen passeren, zoals (vast onderwerp) de contributie(verhoging)!
Wanneer we ons hier doorheen geworsteld hebben, volgt volgende week ronde 1 in de interne competitie en begin volgende maand de eerste ronde in de externe (zie vorige post). Het 'jaarboekje' met daarin verslagen betreffende het vorige seizoen, de agenda voor vanavond en de financiële verantwoording van 2011-2012, heeft ieder al ontvangen: hulde aan penningmeester Klaas!
In de volgende bijdrage een kleine impressie van de vergadering.