zaterdag, september 27, 2014

Trouvaille en Auvergne


Onze buren waren deze septembermaand op vakantie in Frankrijk en wel in Auvergne. Daar wandelden zij op een goede dag door Puy-en-Velay (wie kent het niet?) waar juist het Festival Renaissance  gehouden. 


Puy-en-Velay


Dit festival, hoe schitterend en belangwekkend ook, wil ik toch even laten voor wat het is en de aandacht op een ogenschijnlijk klein (maar niet voor iedereen) detail vesti-gen... Als ik hun verhaal goed heb gevolgd, liepen ze ook nog even een in/naast het stadje gelegen park in, waar een soort markt werd gehouden en wat zagen ze daar bij een van de stalletjes? 





Precies! What a shame, zou ik bijna zeggen, dat ik daar niet bij was... (Maar dank aan de buren voor de mooie foto's!) Als je dat zo ziet, ook nog al die dozen op elkaar, het is bijna te mooi om waar te zijn! Het water loopt de rechtgeaarde schaker in de mond. De aanblik van de mooiste etalage met de heerlijkste taarten van de fijnste banketbakker ter wereld verdwijnt, hierbij vergeleken, in het niets....

Op het doosje van een plastic schaakspelletje dat ik in de jaren zestig mijn eigendom mocht noemen, stond de fraaie tekst: a boon when travelling. Deze tekst is zeker ook van toepassing op een vakantie waarin je als schaker, of zelfs alleen maar als schaaksympathisant een dergelijke trouvaille doet!

Epiloog: ik reis niet genoeg! 


woensdag, september 24, 2014

4e ronde clubcompetitie


De 4e ronde in de onderlinge competitie. Harm was er gelukkig ook weer. Hij had zich wel degelijk afgemeld voor de afgelopen twee weken met een mailtje aan schrijver dezes, maar had dat helaas opgestuurd naar een e-mailadres dat ik al 7-8 jaar niet meer gebruik en dat bij Ziggo een ondergronds bestaan leidt als webmail. Ik dacht ooit dat het niet meer bestond en ontdekte bij puur toeval dat het zich in onderaardse krochten nog vegetatief in leven houdt. Alles wat er nog op binnenkomt zijn bijvoorbeeld reclames van Spaanse boekenveilingen en aanbiedingen van Dockers én natuurlijk de afmelding van Harm, terwijl toch al jaren op een door secretaris Jan nijver verspreid A4-tje de huidige gegevens van de clubleden staan, inclusief hun (nieuwe) e-mailadressen. Zand erover maar weer!

Ik kwam gisteravond eindelijk echt aan mijn SN toe (de aanhouder wint) na dat al twee eerdere ronden gepland te hebben, wegens een oneven aantal schakers. Dat betekende dat de volgende partijen werden gespeeld:


Klaas Dijkhuizen (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Ad Mertens (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Harm Buter: 1 - 0
Jerimi Bos (w) - Wopko Dijkema: 0 - 1

AMK: Marten Berends; SN: Albert Prins

Klaas-Jan
Een voorzichtige, zo niet omzichtige, partijopzet, zoals we dat van vooral (?) Jan gewend zijn. In het middenspel weet wit zwart een geïsoleerde d-pion te bezorgen, die zwak lijkt te gaan worden. Dat komt er evenwel niet echt uit. Zwart houdt zich taai verdedigend op de been en het eindspel belooft spannend te gaan worden. 



Dat valt wat tegen, want net als het geheel op een sensationeel  eindspel in flinke tijdnood (aan beide kanten) lijkt uit te draaien, doet wit, door onzekerheid geplaagd, een remisevoorstel, dat door zwart direct wordt aangenomen. Hieronder de laatste fase van dit treffen.

Jan
Klaas

Stand na 15 zetten. Er volgde: 1. Lf4 Dc8 2. Dd2 Lf6 3. Pd3 Tfe8 4. Tfe1 Txe1+ 5. Txe1 Te8 6. Txe8 Dxe8 7. De3 Dc8 8. h3 h6 9. c3 Pf8 10. Pb4 Dd7 11. Dd2 d4 12. c4 Pe6 13. Pd5 Lg5 14. Lxg5 hxg5 15. b3 b5 16 g3 Dd6 17. Kg2 Dc5 18. Dd3 Da3 19. h4 en wit stelt remise voor. Zwart gaat akkoord.

Ad-Gerard
Een aanvankelijk gelijk opgaand middenspel, waarin wit op zeker moment toch beter komt te staan via een mooie paardzet. Even later heeft hij de winst voor het grijpen met slaan op g6, waarna de open f-lijn wit van een rooskleurige toekomst verzekert en zwart have en goed moet verliezen. Hij ziet het niet en slaat de verkeerde weg in. 



Het wordt uiteindelijk een viertoreneindspel, waarin wit een mooie gedekte vrijpion op de d-lijn heeft, die hij offert om daarvoor een verre vrijpion op de koningsvleugel terug te krijgen. 




Terwijl zwart dit kereltje onschadelijk maakt (moet maken) loopt, zoals bekend mag worden verondersteld, de witte koning naar de damevleugel, om daar de witte pionnen te verorberen. Hij blijft met twee pionnen over, waar zwart niets tegenover kan stellen.

Piet-Harm
Wit heeft snode plannen, te oordelen naar zijn centrumbezetting (d4/e4/f4) en krijgt inderdaad een groot ruimtelijk overwicht. Enige tijd later kan hij doordringen tot de 7e rij, waar ook de beslissing valt. Zwart had het nog spannend kunnen maken door middel van een op het oog sterke loperzet (zijn enige kans) maar hij ziet het niet en moet opgeven. 

Van deze partij volgt hier een door Piet belangeloos aangeleverd commentaar van onze goede vriend Fritz 11. 

N.B. Ook bijdragen van andere clubleden zijn uiteraard altijd van harte welkom!


Harm
Piet

De stand na de 23e zet van wit. Hieronder de mening van Fritz (B en C):

A) 1. ... Txf7 2. Txf7 (Piet: ik had drie keuzes en het nam veel tijd om het zo goed mogelijk te berekenen. Nu speelde zwart 2. ...Tf8 en het was opeens uit. De beoordeling van de computer is achteraf erg leerzaam.


B) [2. Dxf7+ Kh8 3. b3 Dd5 (3. ... De4 4. Df3) 4. Dc7 Le5 5. De7 Tg8 6. Tf1 De4 7. Dc5 Lg7 8. c4 h5 9. Tf4]


C) [2. Dxa8+ Lf8 3. De8 Txf2 4. Lxf2 Dd5 5. c3 Dd1+ 6. Kh2 De2 7. Lg3 Kg7 8. b4 g5 9. a3 h5 10. Dd8]

2. ... Le5 

[2. ... Ld4? 3. Kh1 Ta7 (3. ... Dd5 4. Lxd4 Dxd4 5. Td7) 4. Lh6]

[ 2. ... Lxb2 3. Tf4 Dd5 4. Dxb2]

3. Tf4 Lxf4

[3... Dd5 4. Dxd5 exd5 5. Tb4 Kf7 6. Kf2]

4. Dxa8+ Kg7 5. Da7+ Kg8 6. b3 De4 7. Lxf4 Dxf4 8. Df2


Jerimi-Wopko
Wit gaat wat snel tot de aanval over en zwart kan een gezonde pion winnen. Het moment gaat ongezien voorbij. Wit doet drie zetten met zijn koningspaard, wat iets te veel van het goede is en verzwakt met onnodige pionzetten zijn eigen rokadestelling, maar rokeert toch. Dit kan niet goed aflopen en zwart kan een wit paard op g4 ongestraft nemen: wit kan niet met h3xg4 terugslaan wegens mat met de dame op h4. Hij doet dat desondanks en de partij is geschiedenis.

Stand na 4 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 72 p. (2-2); 2. Albert Prins 68½ (1SN; 2-1); 3. Jan Pilon 61½ (1-2); 4. Piet Beetsma 55 (2-2); 5. Ad Mertens 45½  (2-1); 6-7. Marten Berends en Wopko Dijkema 29 (0-1)(1-2); 8. Harm Buter 25 (1-1); 9. Jerimi Bos 17½ (2-1); 10. Gerard Zijlema 11 (2-2)

zondag, september 21, 2014

Jaugdschaakclub Ten Boer gaat Europa in

Na de successen gisteren op het Stappenkampioenschap in Groningen besloten drie meiden vandaag Europa in te gaan. Het Mädchenturnier in Spelle (Emsland) is de plek waar Mieke, Lemée en Gerbrich hun internationale debuut maken. 

Onze internationals in clubtenue

Een heel bijzonder toernooi. Niet alleen omdat er alleen maar vrouwen meedoen of omdat het het grootste Mädchenturnier van Duitsland is. Wat ik namelijk bijzonder vind is dat de schaakclub in 1979 is opgericht vanuit een kerkelijke gemeente. Misschien daarom een toernooi op zondag? 

Speellocatie
Spelle is een echt brinkdorp en op de grote boerderij midden op de brink, waar het toernooi wordt gespeeld, staan allerlei goede christelijke teksten boven de deurposten. Het toernooi begint vroeg. Tussen half 10 en 10 uur moet je aanwezig zijn. Dat betekent dat we om half 8 uit Ten Boer vertrekken. Waarom zo vroeg? Ook een bijzondere ervaring: na 3 ronden wordt het toernooi een uur stil gelegd en krijgen alle deelnemers een maaltijd: pasta bolognese met ijs toe. Ook de Kaffee mit Kuchen is aanwezig. Heerlijke taarten met pruimen, appels en rozijnen. Wat een bijzondere ervaring.

Eten na de derde ronde

Maar we komen er natuurlijk om te schaken.  De meiden zijn ingedeeld in hun gebruikelijke leeftijdscategorie: Mieke in U10, Lemée in U12 en Gerbrich in U14. Er zijn meer meiden uit Nederland: de familie Waardenburg uit Coevorden en de familie Bertholee uit Wierden (spelen bij een Duitse club). De ratings zijn hoog. Zo blijkt Gerbrich de op een na laagste rating te hebben in haar groep met 8 spelers. Ze verliest dan ook in de eerste ronden van een speelster met een rating van 1573. Maar daarna is ze in het toernooi. Tegen een 1100+ speler wint ze om daarna een prachtige partij tegen Feline remise te houden. In de 4de ronde laat ze een gewonnen pionneneindspel remise lopen. Maar daarna volgen alleen nog maar winstpartijen. Met 5 uit 7 wordt ze tot ieders verrassing tweede, vlak voor Feline, maar ver achter Hannah Möller die het toernooi met 7 uit 7 wint. Een buitengewoon knappe prestatie van Gerbrich.

Feline en Gerbrich

Lemée verliest de eerste twee ronden. Vooral de tweede is jammer, want ze staat op een gegeven moment een dame tegen een toren voor. 

Lemée wint de dame

Haar tegenstandster weet echter met de stukken een geweldige koningsaanval te ontwikkelen en Lemée komt niet levend uit het matnet. Hierna volgen 3 winstpartijen en Lemée staat op dat moment rond de derde plek. In de vierde ronde moet Lemée tegen Marlinde Waardenburg. In het begin is het een spannende partij, maar op een gegeven moment kan Lemée het niet meer bolwerken en verliest. Ook de 7de ronde gaat verloren, waardoor ze als 7de eindigt. Een goede prestatie, want ook Lemée heeft een lage rating in vergelijking met de andere spelers in haar groep. Marlinde wordt knap 3de. Uiteindelijk gaan alle Waardenburgs met een prijs naar huis, want Lisanne wint haar klasse (U20) met 7 uit 7.

Mieke met de 3de prijs
Mieke begint het toernooi geweldig met de winst op een speelster met een rating van 888. De tweede ronde lijkt ze ook te winnen maar ze zet haar tegenstander in het eindspel met een loper een toren en een paar pionnen pat. Oeps. In de 3de ronde verliest ze door een openingsfout van Isabella Bertholee. De vierde ronde wint ze weer, waarna ze in de 5de ronde tegen de koploopster moet. Helaas deze partij gaat verloren. Met 2,5 uit 5 heeft ze nog een kleine kans op de 3de prijs, de nummers 1 en 2 zijn duidelijk. En Mieke weet de laatste twee ronden ook te winnen. Met 4,5 uit 7 wordt Mieke gedeeld 3de en op weerstandspunten krijgt ze de 3de prijs. 


Alle prijswinnaars

Een geweldig toernooi in Duitsland. Ik kan het iedereen aanraden om de gemoedelijke sfeer (en eten) te proeven bij een schaaktoernooi daar.

N.B.
Er is ook een video gewijd aan het toernooi! Kijk hier:


Stappenkampioenschap 2014



Zaterdag 20 september is het schaakseizoen weer begonnen. Daan, Remco, Martijn, Rowin, Rosalie en Jas-per deden mee aan het stappenkampioenschap dat werd gehouden bij Iederz. Voor Jasper en Rosalie was het de eerste keer dat ze aan een toernooi meededen. Trots trokken ze de clubshirts aan om in de categorie "stap 0" mee te spelen. Omdat er maar een paar kinderen in die stap mee deden, werden ze bij stap 1 ingedeeld. Martijn en Rowin hebben beiden stap 1, Remco deed mee met stap 2 en Daan deed mee met stap 3. Daan heeft stap 2+ gehaald, maar omdat hij een hoge rating heeft, is hij toch bij stap 3 ingedeeld.























Jasper en Rosalie hebben vanmiddag het beiden erg goed gedaan. Ze waren aan het toernooi begonnen met het idee om veel ervaring op te doen en er een gezellige middag van te maken. Dat is gelukt. Rosalie begon haar partijen allemaal even vrolijk, maar verloor helaas  bijna alles. Tegen Jasper won ze en had ze haar eerste punt binnen. Jasper moest in het toernooi komen en verloor de eerste 4 partijen. In de 5de en 6de ronde speelde hij 2 keer remise en had zijn eerste punt binnen. Tussen de partijen door heeft Martijn aan hen uitgelegd wat herdersmat was. Jasper probeerde dit gelijk uit en in de 7de ronde lukte het: hij won. Jasper eindigde met 2 uit 7 en Rosalie met 1 uit 7, alle twee net buiten de prijzen. Beiden hebben met grote inzet gespeeld.








Rowin heeft het vanmiddag ook erg goed gedaan. Hij begon met 2 gewonnen partijen. In de derde partij ging het helaas mis. Hij stond in gewonnen stelling en dacht dat het niet meer mis kon gaan. Helaas had hij niet gezien dat er voor de tegenstander nog 1 uitweg was door Rowin mat achter de paaltjes te zetten. Dat was even hard, maar Rowin ging vervolgens weer goed door. Hij eindigde met 4 uit 7.

Martijn ging vanmiddag prima met 5 uit 5. Toen moest hij tegen Jip Oude Weerninck en verloor hij helaas. In de laatste ronde moest hij tegen Tetske Hofstra en won Martijn. Martijn en Jip hadden beiden 6 uit 7, op onderling resultaat werd Martijn knap 2de. 








Ook Remco schaakte goed en won zijn eerste partijen. Maar helaas voor hem werd het steeds wat rumoeriger, waardoor hij in de 4de en 5de ronde zich niet meer voldoende kon concentreren en verloor. Gelukkig herpakte hij zichzelf weer en won hij de rest van de partijen. Hij eindigde met 5 uit 7 op de 3de plaats.


Daan schaakte vanmiddag weer uitstekend en moest tegen veel bekenden. Hij speelde alleen remise tegen Lyne Bruggink, van de rest won hij allemaal. Met 6.5 uit 7 werd hij 1ste, en dat terwijl hij nog niet in het bezit is van stap 3!

zaterdag, september 20, 2014




Anekdotes uit de schaakwereld (11)

De grootmeesters Bogoljubov en Tartakower moesten eens in een gastenboek hun liefde voor het schaakspel onder woorden brengen. Bogoljubov schreef: “Ik houd van schaken omdat het zo logisch is.” Tartakower las dat en kon de verleiding niet weerstaan: “Ik houd van schaken omdat het zo onlogisch is!”


François Philidor, beroemd schaker uit de 18e eeuw, gaf schaakles aan koning Lodewijk XVI. Na een paar maanden wilde de koninklijke leerling wel eens weten hoe het met zijn speelsterkte stond. Philidor antwoordde diplomatiek: “Sire, er zijn drie categorieën schakers: zij die niet schaken, zij die slecht schaken en zij die goed schaken. Uwe majesteit heeft het al tot de tweede categorie gebracht!”


De vermaarde Siegbert Tarrasch (1862-1934) liet zich bij voorkeur niet bijstaan door secondanten. Toen hij eens werd gefeliciteerd met het na de hervatting winnen van een afgebroken moeilijke en vermoeiende partij, die hij op zijn hotelkamer langdurig had geanalyseerd, antwoordde hij: “Ik heb met de hulp van anderen gewonnen. Toen ik over de partij zat na te denken, schreeuwde een baby in de hotelkamer naast de mijne voortdurend “Aaaa!”  Ik volgde die raad op en ontdekte de winst via de a-lijn”.


Het verhaal van de man die in het oude India het schaakspel uitvond en daar van zijn koning een beloning voor mocht vragen is heel bekend. Hij uitte een ‘heel bescheiden’ wens: 1 graankorrel op het eerste van de 64 velden van het schaakbord, 2 op het tweede, 4 op het derde en zo verder. Glimlachend liet de koning een zak graan brengen, maar dat was niet echt genoeg.  Het bleek maar liefst te gaan om 18.446.744.073.709.551.615 korrels, ofwel 18 triljoen-446 biljard-744 biljoen-73 miljard-709 miljoen-551 duizend-615 graankorrels. Op het Internet wordt dat beeldend voorgesteld: een goederentrein, waarvan elke wagon geladen is met 20.000 kilo graankorrels en die met een snelheid van 80 km per uur voorbij zou rijden, zou er 730 jaar over doen om te passeren! Ik heb het nog niet nagerekend.

Albert Prins (SC Ten Boer)

Bovenstaande anekdotes verschenen ook in het septem-bernummer van de regiokrant BuurContact.


woensdag, september 17, 2014

3e ronde onderlinge competitie Ten Boer



Had vorige week competitieleider (momenteel is spelling met ij eerder op zijn plaats) Albert zich een SN toebedeeld en moest hij toch aantreden (tegen Gerard Zijlema, tegen wie hij de week daarvoor ook al had gespeeld), maar die geen partij had door het onverwachte wegblijven van zijn tegenstander, deze ronde gebeurde iets soortgelijks. Weer kwam hetzelfde clublid niet opdagen en weer had Albert zichzelf op een SN 'getracteerd'. Omdat nu Jerimi Bos overbleef, speelden beiden tegen elkaar, wat eigenlijk (nog) niet de bedoeling was.

N.B. Het goed lopen van een competitie volgens het Keizersysteem staat of valt met het zich al of niet afmelden als men een avond niet van plan is te komen.

Een en ander hield in dat (slechts) de volgende partijen uiteindelijk op het programma verschenen, aangezien het aantal afwezigen 4 bedroeg, wat veel is als je met z'n tienen bent:

Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Piet Beetsma; 0 - 1
Albert Prins (w) - Jerimi Bos: 1 - 0

AMK: Jan Pilon, Marten Berends en Wopko Dijkema
AZK: Harm Buter.

Klaas-Ad
Van Klaas begreep ik op het eind van de avond dat hij een penning van de kant van Ad op een zodanige manier had weten te beantwoorden dat Ad daar niet meer goed op wist te antwoorden. Dat leverde wit een voordeel van een stuk tegen een pion op en dat was voldoende voor de winst.

Gerard-Piet
In het middenspel gaf wit in een weliswaar niet makkelijke stelling op, toen hij op een pion achterstand kwam. Hij ergerde zich eraan dat hij dat niet had zien aankomen. Begrijpelijk, maar het opgeven was toch wat aan de vlotte kant.


Kleine analyse van bovengenoemde partij: Klaas
(links, achter Piet) is helaas vrijwel onzichtbaar

Albert-Jerimi
In de opening gaf zwart een pion cadeau, maar daarna pakte hij de zaken beter aan. Pas ver in het middenspel, tegen het eindspel aan, raakte hij een tweede pion kwijt. Zelfs daarna had hij zich nog taai kunnen verdedigen, maar hij was te onvoorzichtig en nam een pion, waarna de nederlaag onvermijdelijk was geworden. De partij werd door beiden nog uitgebreid doorgenomen en Jerimi verklaarde dat het de langste partij was die hij zich herinnerde gespeeld te hebben. De raadgevingen die Klaas en Albert hem aan het begin van de avond, naar aanleiding van zijn partij tegen Ad van de vorige week, hadden gegeven (meer tijd nemen, vooral de verdediging niet verwaarlozen en meer van dergelijke goedbedoelde aanbevelingen) had hij in ieder geval voor een deel al opgevolgd.

Jerimi
Albert

Stand na de 24e zet van wit. Er volgde: 24. ... Dd1+ 25. Kh2 b6 26. Df8+ Pg8 27. Pd4 Da4 (Dh5!?) 28. Df7 (om 28. ... Dd7 te verhinderen) ... Ph6 29. Df8+ Pg8 30. e4 Dxa2? (na 30. ... Dd7! zou het voor wit nog een heel geschuif zijn geweest om tot winst te komen: nu is het uiteraard meteen voorbij) 31. Pf5 en zwart gaf op.

Stand na 3 ronden:

1-2. Klaas Dijkhuizen en Albert Prins 60 p. (1-2)(2-1); 3. Jan Pilon 55½ (1-1); 4. Piet Beetsma 42 (1-2); 5. Ad Mertens 33½ (1-1); 6. Harm Buter 25 (1-0); 7. Marten Berends 22 (0-1); 8. Jerimi Bos 16 (1-1); 9. Wopko Dijkema 15 (1-1); 10. Gerard Zijlema 14 (2-1)

zaterdag, september 13, 2014

Grand Prix Jeugdschaaktoernooi SC Ten Boer







Op 4 oktober vindt het Grand Prix Jeugdschaaktoernooi van Ten Boer plaats. Het betreft al het vijfde toernooi dat de jeugdclub organiseert. Dit jaar wordt het GP mogelijk gemaakt door de plaatselijke middenstand. Onze fiet-senmaker Bob heeft geld beschikbaar gesteld voor een wisselbeker voor de Grand Prix. De wisselbeker is tot 2 of 3 oktober te bewonderen bij hem in de winkel. Daarnaast sponsort Slagerij ’t Koopmanshoekje één van de groepen, liefst natuurlijk een groep waar onvervaard op de aanval wordt gespeeld. Verder zijn erg royale bijdragen ont-vangen van ‘De Wichter’ en van Vereniging Dorps-belangen Ten Boer, waardoor elke deelnemer met een aandenken of een prijs naar huis kan gaan.

Sponsor Bob en assistent met de beker

We denken door deze ondersteuning een geweldig jubi-leumtoernooi te kunnen organiseren. 


Komt allen!

Winnaars eerdere toernooien:

2010 Melchior Hillenkamp (Groningen)
2011 Sander Taams (Hoogeveen)
2012 Daniël Apol (Groningen)
2013 Madita Mönster (Duitsland)




woensdag, september 10, 2014

2e ronde clubcompetitie: avond der penningen




In de tweede ronde  van de onderlinge competitie werden de volgende partijen gespeeld:

Klaas Dijkhuizen (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Jerimi Bos (w) - Ad Mertens: 0 - 1
Albert Prins (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0

AMK: Marten Berends en Harm Buter.

Ik werd dinsdagmiddag aangenaam verrast door een telefoontje. Jerimi Bos belde me om te zeggen dat hij alsnog komt meedoen aan onze clubcompetitie. Het kan niet altijd tegenzitten zullen we maar denken. Nu maar hopen dat het hem wat bevalt en dat hij menige partij bij ons zal gaan afleveren!

Klaas-Wopko
In het middenspel, waarin wit al beter staat, ziet zwart een levensgrote penning over het hoofd die een stuk kost. Daar blijft het niet bij want even later overziet zwart ook een matdreiging en de partij behoort tot het verleden.

Piet-Jan
Een taaie partij, waarin wit naar Alberts idee (en hij was niet de enige) in het middenspel de wat betere kansen heeft, maar dan uiteraard wel de beste zetten moet doen. Hij laat een goede mogelijkheid tot initiatief achterwege en de partij lijkt wat te vervlakken, tot zwart ineens via de e-lijn de winst min of meer in de schoot krijgt geworpen. Een belangrijke rol speelt daarbij de omstandigheid dat een witte toren geheel buiten spel staat en dus niet de broodnodige hulp bij de verdediging kan bieden. Hieronder de laatste fase van de partij.

Jan
Piet

Stand na de 26e zet van wit. Het vervolg: 26. ... Pe8 27. Pd1 Pd6 28. Te5 Te8 29. Pe3 f6 30. Th5 De7 31. Df2 (hier zou Lg6 waarschijnlijk een versterking zijn geweest, maar het blijft ingewikkeld) Lf7 32. Pxd5 Lxd5 33. Txd5 De6 34. Th5 Pe4 35. Lxe4 Dxe4 36. Dd2 Dd3+ en wit gaf op. 

Roelof leverde per mail enig commentaar op deze partij. Ik laat een en ander hier ongecensureerd volgen:

Dan nog een schaaktechnische opmerking. Ik heb met veel interesse de partij tussen Piet en Jan bekeken. In de diagramstelling lijkt wit beter te staan, maar dat zou wel eens optisch kunnen zijn. Ik heb de afgelopen dagen nagedacht hoe wit beter had kunnen voortzetten. Want na de tekstzetten (vooral Te5 lijkt me niet goed) is het heel opmerkelijk hoe makkelijk zwart de partij in enkele zetten naar zijn hand weet te zetten. Uiteindelijk zie ik een vreemd plan voor wit om zijn stelling te versterken, zeker niet het enige, maar wel interessant door de aparte paardmanoeuvre: g3-g4 (Albert: dit stelde ik na afloop voor!), h2-h3, Kf1-g1 (wit moet met zijn koning uit de lijn van de toren van f8 weg om te kunnen reageren op f7-f5) en vervolgens Pf2-h1-g3. Een variant: 27. g4 Pd6 28. h3 (misschien kan g4-g5 wel maar dan verlies je wel de controle over veld f5) f6 29. Kg1 b5 30. Ph1 Te8 31. Pg3. Ongetwijfeld kan zwart planmatiger spelen. In elk geval is je suggestie dat 31. Lg6 een versterking zou zijn in mijn ogen niet correct. Na 31… Lf7 32. Lxf7 Pxf7 zie ik alleen maar ellende voor wit, bijvoorbeeld 33. Kf2 Pg5 en de zwarte toren krijgt het moeilijk, veld e4 is onder zwarts controle. 31. Df2 lijkt me echt een absolute noodzaak om de strijd voort te zetten. Daarna speelt Jan het heel krachtig uit, waarbij 36… Dd3+ een goede afsluiter is.

Jerimi-Ad
De eerste kennismaking met de seniorencompetitie is voor Jerimi zijn partij tegen Ad. Aanvankelijk gaat het redelijk goed voor wit en hij gaat onvervaard tot de aanval over. Gevaarlijke witte pionnen verschijnen tot vlak bij de zwarte koningsstelling, maar betekenen meteen wits ondergang. Hij speelt te snel en neemt een zwart paard op f3 met zijn dame, terwijl het ook met de g-pion kan. De partij is voorbij als zwart f6xg5 doet, waarna door Tf8 een penning op de witte dame de doorslag geeft, aangezien wits koning op f1 staat. Wat meer tijd nemen Jerimi en vergeet de ver-dediging niet! 

Albert-Gerard
De vele trouwe lezers van Alberts SchaakBlog (wie kent ze niet?) zullen ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken bij de bovenstaande vermelding van de gespeelde partijen: hé, die Gerard en Albert hebben vorige week toch ook al tegen elkaar gespeeld? Volkomen correct, maar door het onver-wachte niet opkomen van Harm bleven Albert, die zich eigenlijk een rustig SN had toegedacht, en Gerard over. De overige partijen waren al bezig en dus zetten G en A zich weer aan het bord op voorstel van Gerard. Albert zette zich over zijn bezwaren, dat een en ander tegen de regels was, heen en daar gingen beide heren: waar-schijnlijk een unicum in de veelbewogen geschiedenis van de club. De partij duurde aanzienlijk korter dan die van vorige dinsdag, want zwart zag op de 15e zet een nare penning (naderhand uitgeroepen tot hét thema van de avond) niet en gaf meteen op. Bij nader inzien was het geen penning, maar eerder wat de Engelsman een dis-covered attack noemt, maar daarom niet getreurd.

Stand na 2 ronden:

1. Albert Prins 52 p.; 2. Jan Pilon 48; 3. Klaas Dijkhuizen 45; 4. Piet Beetsma 33; 5. Ad Mertens 31; 6. Harm Buter 17½; 7-8. Gerard Zijlema en Marten Berends 16; 9. Jerimi Bos 15; 10. Wopko Dijkema 14. 


zondag, september 07, 2014

Schaken op de Sportrecreade


De Sportrecreade is al jaren het startmoment van het jeugdschaakseizoen in Ten Boer. Dit jaar was de opkomst ongeveer gelijk aan die van de afgelopen jaren. Elk jaar jaar zitten hier ook een paar kinderen bij die nog geen lid zijn van de schaakclub. Afgelopen jaren bleek dat meedoen aan de Sportrecreade voor een aantal de opstap is om lid te worden. Ook dit jaar lijkt dat bewaarheid te worden. Het zal daarmee druk worden op de jeugdclub, want we starten dit jaar al met 30 jeugdschakers.

Dit jaar hebben we in 4 groepen geschaakt. Jan leidde de sterkste twee groepen waarin alleen jeugd die al lid is van de schaakclub. Gerbrich was de schaakster met de hoogste rating in groep 1 en won ook. Jan vertelde wel dat Luuk dichtbij een verrassing was, maar uiteindelijk in een pionneneindspel verloor. Lindert wist de strijd om de 3de plaats van Jarno te winnen. 


In de tweede groep was Mieke Nissen verreweg de sterkste. Zij en Abel zijn in de vakantie enorm vooruit-gegaan kon ik vrijdag al op de jeugdclub zien. Martijn Reinders deed het daar met 2 uit 2 nog beter (en staat nu gedeeld 2de in de eerste periode). Gisteren kon hij Mieke echter niet verslaan en werd 2de. 3de werd verrassend Anna-Mae Takang, die Hilde en Jasper voor bleef.

 









In de andere twee groepen zaten kinderen die nog niet op schaken zitten. Op één na: Rosalie en die won de groep dan ook voor Emma en Fiene.

Emma

De andere groep met jongens werd gewonnen door Thomas voor Olaf en Rowan. Hier nog niet het echte schaken, maar competitie elementen waarbij men de loop van één stuk goed leert. Bijvoorbeeld het pionnenspel, het spel waarbij een paard in zo weinig mogelijk zetten een aantal pionnen moet slaan en het puntenschaak. 

Een geslaagde startmiddag van het jeugdschaak in het Dorpshuis in Ten Boer. De locatie bleek goed te passen voor het schaken. Marjolein zorgde zoals altijd weer erg goed voor ons.


woensdag, september 03, 2014

Clubcompetitie seizoen 2014-2015: ronde 1



Het begin van het seizoen. Vol goede moed, maar, zoals de overige clubleden, met een wat onzeker gevoel over de toekomst van SC Ten Boer, begaf ik me gisteravond op weg naar het Buurhoes.

Bij de rotonde Roerdompstraat/Boersterweg (detail voor de kenners ter plaatse) werd ik uit mijn overpeinzingen opgeschrikt door autogetoeter. Derk Schuttel, oud-lid van onze club (samen met zijn vader en zijn broer) en momenteel wonend en schakend (nog wel) in Grijpskerk, was voor de gelegenheid naar Ten Boer gereden om nog eens poolshoogte te nemen bij onze, eveneens licht kwijnende vereniging. In Grijpskerk zijn zegge en schrijve nog zeven seniorleden, bij ons negen. We waren, eenmaal gearriveerd in het Buurhoes, het er roerend over eens dat het jammer is dat onze woonplaatsen niet dicht bij elkaar liggen: een fusie lag anders voor de hand! In de loop van de avond vertrok Derk weer: misschien zien we hem toch nog eens terug! Heel leuk Derk dat je even langs gekomen bent!

Even later kwamen de overige clubleden binnen gewandeld en kon het loten voor de eerste ronde beginnen. Klaas en ondergetekende spraken nog enkele inleidende woorden, waarbij het kwakkelende vere-nigingsleven in het algemeen en dat van SC Ten Boer in het bijzonder de belangrijkste onderwerpen vormden. Ik noemde nog even de jeugdschaker die mee zou gaan doen met onze competitie, maar niet was komen opdagen. Op mijn weblog had ik me over zijn komst nog enthousiast uitgelaten. Maar helaas, het gaat dus niet door. Die kleine teleurstelling kan er ook nog wel bij...

Bij de loting kwamen de volgende 4 partijen uit de hoge hoed:

Gerard Zijlema - Albert Prins: 0 - 1
Wopko Dijkema - Piet Beetsma: 0 - 1
Harm Buter - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Jan Pilon - Marten Berends: 1 - 0

AMK: Ad Mertens

Gerard-Albert
Over het begin van de partij kon Gerard niet ontevreden zijn. Na de opening kreeg hij een vrijpion, omdat Albert een lastig wit paard ruilde tegen een loper. Er volgde een spannend middenspel, waarbij zwart toch langzaam maar zeker wat vrijer kwam te staan. De zwarte paarden stonden op prima velden (na zet 22) en dat leidde, zij het wat onverwacht, tot kwaliteitswinst. Daarna bleef het het spannend. Gerard vertrouwde nog steeds op zijn vrijpion(nen) maar daarvan verdween na dameruil er één van het bord, waarna ook de laatste vrijpion niet meer te houden was.

Albert
Gerard

Stand na 20 zetten. Het vervolg: 21. Taf2 Ta7 22. Dd3 Pe4! 23. Tf1 Tae7 24. Pd1 Da5 25. Tf5?! Pg3 26. Txd5 (verliest de kwaliteit, maar wint een zo te zien belangrijke pion) 26. ... Pxf1 27. Dxf1 (wit heeft nu zelfs twee vrijpionnen, maar toch loopt het niet goed af. De kwaliteit achterstand blijkt doorslaggevend) 27. ... Tf6 28. De2 Tfe6 29. Df2 (wit is kwetsbaar op veld e1) 29. ... Tf6 30. Dg3 Te8 31. e4 Tg6 32. Df3 (laat nu toch e1 vrij) De1+ 33. Kh2 Tf6 34. Tf5 Txf5 35. exf5 De4 36. Dxe4 (op bijvoorbeeld 36. c6 volgt 36. ... Dxf3 37. gxf3 Te1 en zwart wint) 36. ... Txe4 37. c6 Txd4 en een paar zetten later gaf wit op.

Wopko-Piet
Aanvankelijk stond Wopko goed, maar een blik op het bord in een later stadium leerde dat wit een stuk ging verliezen. Aldus gebeurde en wit kon zich uiteindelijk niet meer op de been houden.

Harm-Klaas
Van Klaas hoorde ik achteraf dat een stelling waarbij beide partijen elkaars dame belaagden door wit niet goed werd beoordeeld. Daar viel dus de beslissing en zwart maakte daarna zijn karwei af, om met ex-premier Lubbers te spreken.

Jan-Marten
Toen ik even bij hun bord kwam kijken was er nog niet zoveel aan de hand en stond Marten goed, maar na afloop aan de bar verklaarde M. dat hij in een later stadium een penning niet goed had behandeld (met penningen moet je altijd voorzichtig omspringen, iedereen aast erop, dat is genoegzaam bekend), wat zijn nederlaag had ingeluid.

De stand na 1 ronde:

1. Albert Prins 39 p.; 2. Piet Beetsma 35; 3. Klaas Dijk-huizen 30; 4. Jan Pilon 25; 5-6. Gerard Zijlema en Ad Mertens 20; 7. Wopko Dijkema 18; 8. Harm Buter 16; 9. Marten Berends 12.