woensdag, oktober 29, 2014

Ten Boer wint bij eerste optreden in 2e klasse



De eerste wedstrijd van Ten Boer in de 2e klasse is een succes geworden: Van der Linde 2 werd met een 5-1 nederlaag naar huis gestuurd. Toch was bij de winnaars niet iedereen even enthousiast. Dat zal bij de bezoekers trouwens nog minder het geval zijn geweest.

SC Ten Boer - SC Van der Linde 2: 5 - 1

1. Klaas Dijkhuizen (z)(1955) - J. Krawczyk (w)(1685): 1 - 0
2. Piet Beetsma (w)(1664) - A. Dijkstra (z)(1534): 1 - 0
3. Albert Prins (z)(1670) - J. de Lint (w)(1512): ½ - ½
4. Marten Berends (w)(1485) - J. Oord (z)(1460): ½ - ½
5. Gerard Zijlema (z)(1432) - E. Schulting (w)(1504): 1 - 0
6. Harm Buter (w)(1325) - J. Bosma (z)(--): 1 - 0

Na vrijwel alle wedstrijden ben ik wel in staat om op mijn weblog iets over de verschillend partijen te vertellen, maar dit keer vormt een uitzondering. Ik bracht de avond voornamelijk gekluisterd aan mijn eigen bord door en kon me daardoor niet vertreden voor een ontspannen(d) kijkje bij de andere borden.

Zodoende kan ik niets meedelen over de partijen van Piet (ofschoon hij naast me zat: af en toe zag ik vanaf mijn zitplaats dat hij heel goed stond, maar daar zal het bij moeten blijven), Marten (ook die zat naast me: niets van zijn doen en laten gezien), Gerard en Harm. Heel mooi dat ze gewonnen hebben, veel meer kan ik er niet over zeggen.

Van de partij van Klaas (de laatste van de avond) heb ik het slot mogen aanschouwen en dat mocht er zijn. Klaas biedt remise aan (de kenner weet dan dat er onweer in de lucht zit), zijn tegenstander denkt een kwartiertje na, doet dan een verkeerde zet, Klaas laat uit de losse pols een vliegensvlugge zet volgen (min of meer noodzakelijk want hij heeft nog een drietal minuten op de klok), de tegenstander antwoordt en Klaas werpt de absolute afmaker op het bord. Zo weinig kan er zitten tussen remise en winst/verlies wil ik maar zeggen.

En dan last but not least onze Albert. Ik zag kans de meest beroerde stellingen op het bord te brengen die de schaakwereld tot nu toe heeft meegemaakt. Eigen schuld: dat krijg je als je een gambietopening speelt en terugschrikt als het een echt gambiet moet gaan worden en dan een bijzonder slap zetje kiest... Geen stuk stond goed, alles stond elkaar in de weg, een normale rokade zat er niet in, het was een regelrecht drama. Mijn tegenstander bouwde een geweldige stelling op en kon in het middenspel de partij naar believen in zijn voordeel beslissen. Op enkele beslissende momenten deed hij echter net niet de beste zet (misschien was de keus uit winnende zetten te groot), of hij deed die niet meteen, maar pas even later als het al niet meer de beste zet was, waardoor ik mijn wankele bestaan weer kon voortzetten. Ondertussen was ik gedwongen materiaal te investeren om de partij op zijn minst te rekken en zo gingen we het eindspel in: wit: toren, loper en 4 pionnen, zwart: toren en 6 pionnen, een achterstand in materiaal waarover ik, gezien de voorgeschiedenis, nog niet eens mocht klagen.
In dat eindspel speelde ik gelukkig wel behoorlijk (ik had weer wat ruimte) en bereikte een stelling, waarin het tot zetherhaling kwam. Het scheelde nog niet eens veel of mijn tegenstander had hier voor een opmars met zijn koning naar mijn pionnen gekozen, maar hij durfde dat toch niet aan. Maar goed ook, want hij had de partij dan heel waarschijnlijk ook nog verloren. Dat zou werkelijk iets teveel van het goede (?) zijn geweest....

Voor de onderlinge competitie (9e ronde) werd op deze avond gespeeld:

Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
SN: Jan Pilon; AMK: Jerimi Bos

De stand in de clubcompetitie na 9 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 134½ p. (4-4); 2. Jan Pilon 128½ (1SN; 3-4); 3. Albert Prins 121½ (1SN; 3-4); 4. Piet Beetsma 85½ (4-4); 5. Ad Mertens 77 (4-3); 6. Marten Berends 58½ (1-1); 7. Wopko Dijkema 41 (3-4); 8. Harm Buter 37½ (4-2); 9. Gerard Zijlema 36 (4-4); 10. Jerimi Bos 30½ (1 SN; 2-2)

maandag, oktober 27, 2014

GP Veendam



Verslag van Roelof:

Vandaag, op zondag, de 2de GP van de Nosbo in Veendam.  Georganiseerd door Paardensprong en HSP/Veendam. Het was wel opschieten, want de GP zou om 1 uur beginnen. Direct uit de kerk brood smeren en op weg.

Het is fijn dat Veendam weer een GP heeft. Vorig jaar mislukte dat, er was geen geschikte datum meer te vinden. Spreekstalmeester was opnieuw Theo Mooijman en de hulp van de Paardensprongers was welkom.

Er waren wel twee zaken die me verbaasden. 
Met 64 deelnemers werd gekozen voor 8 groepen. Dat betekende dat de laatste groep uit 10 spelers bestond: de eerste moet altijd uit 6 bestaan. Ik zou hier niet voor hebben gekozen. Zoveel partijen voor beginnende schakers is naar mijn ervaring te veel. Ze schaken bij ons op de club maximaal een uur. En bij zo’n lange middag heeft het schaken niet veel meer met schaken te maken. Ik denk dan altijd dat ze na een uur geen paard meer van een loper kunnen onderscheiden. Natuurlijk heeft de organisator de vrijheid om zelf de indeling te maken.
Verder leek er iets mis te zijn met de indeling van Yrsa. Ze bleek opeens een rating van 238 te hebben. Roland heeft het me ondertussen uitgelegd hoe dat komt en dat het klopt. In elk geval lette ik er niet goed op en had in elk geval een pleidooi kunnen houden om haar een groep lager in te delen. Nu werd ik me er pas bewust van toen Jantine me er op wees. Excuses, Yrsa.


Pechvogel Yrsa

Voor de rest liep het toernooi gestroomlijnd.

In de onderste groep Lidewij, Jasper en Anna-Mae. Lidewij begon meteen met een overwinning. Daarna nam de vermoeidheid toe en volgde er nog een half punt. Jasper begon ook goed, maar vergat mat te zetten en ging met een toren en pion meer door de vlag.


Jasper in de eerste partij
Anna-Mae en Lidewij









Na 4 ronden ging het steeds beter en er volgden nog 3 punten. Goed gedaan Jasper en je weet al steeds beter waar je op moet letten. Anna-Mae speelde héél erg goed. Slechts 2 remises, maar toen kreeg ze wat tips om pat te voorkomen. De rest van de partijen werden gewonnen. Met 8 uit 9 werd Anna-Mae winnaar van de groep en staat ze hoog in het klassement.

Wouter werd in de leiderstrui 3de

In groep G had Yrsa het dus moeilijk. Klassementsleider Wouter begon ook moeizaam met een half uit 2. We gingen er ook van uit dat hij een moeilijke middag tegemoet zou gaan. Wouter had echter andere gedachten en steeg boven zichzelf uit. Met 4  uit 5 werd Wouter 3de en het zou me niks verbazen als hij nu alleen leider in het GP-klassement is geworden.

Ook 3 schakers uit Ten Boer in groep F. En die deden het goed. Na 5 ronden stonden Mieke en Rowin bovenaan met 4 uit 5 en ook Martijn leek op weg naar een prijs. Mieke was wel wat grieperig, maar ze vermande zich en zette twee keer op een vol bord mat. Met 6 uit 7 werd ze groepswinnaar. 


Een aangenaam rode groep: Mieke, Rowin en Martijn


Martijn en Rowin



Rowin leek 2de te worden op onderling resultaat, maar in de laatste ronde ging het mis. Rowin verloor en werd 3de. Wel laat Rowin eens te meer zien dat hij zijn ratingwinst de laatste maand meer dan waard is. Martijn speelde ook nog dapper door, met 3,5 uit 7 viel hij net buiten de prijzen. Ik vind wel dat het heel goed gaat met deze groep: Mieke, Martijn, Rowin, Jarno en Remco. De resultaten zullen volgen!

Luuk in actie
In groep E speelden Lindert en Luuk. Ze eindigden op 3,5 uit 7. Maar voor beiden had er meer ingezeten. Lindert liet mooi schaak zien, maar liet zich te vaak de kaas van het brood eten. Ook Luuk miste net de scherpte. Zo zette hij Lindert pat. En ook in de laatste twee ronden ging er iets mis. Beiden moeten wat langzamer gaan spelen.

Jarno in groep D heeft de afgelopen weken veel progressie laten zien. Hij begrijpt het opeens. Vandaag ging het minder goed. De concentratie was er niet.

Lemée en Remco speelden in groep C. Remco begon met een ongelooflijk gevecht tegen de latere groepswinnaar Loek van der Hagen. Hij won een dame, kwam verloren te staan, maar wist met remise te ontsnappen. Ook daarna speelde hij prachtige partijen met veel strijd. In de laatste ronde liet hij echter Joost Bensink in een gewonnen pionneneindspel ontsnappen, waardoor hij niet in de prijzen viel. Pechhebber van de dag was Lemée. Met 4,5 uit 7 werd ze gedeeld 3de en op onderling resultaat kreeg ze geen prijs. Ook jammer, omdat ze eerder een partij die ze gewonnen stond, maar remise gaf, omdat ze zoveel achter had gestaan.


Remise bij Lemée in ronde 1
Remco achter de zwarte stukken


Gerbrich en Daan waren superieur in de B-groep. Gerbrich speelde koninklijk. In de 3de ronde wist ze langzaam Daan positioneel te overspelen, maar opeens liet ze een paard instaan. Hierdoor was Daan bij het ingaan van de laatste ronde praktisch groepswinnaar. Ondanks een verliespartij tegen Luca Petrelli, maar daar had Gerbrich weer van gewonnen. Daan speelt prachtig schaak: een goede theoretische kennis met een scherp combinatoir inzicht. Een tactische fout straft hij direct af. Het is dan ook verdiend dat hij de groep won. Een schaker met een grote toekomst! Gerbrich was daarmee tweede, ondanks een onbegrijpelijke verliespartij in de laatste ronde. Vooral de vernuftige zet Db7-a3+ bleek te veel voor Gerbrich ;-). Ze was zo verbijsterd dat ze niet protesteerde. En Willem had volgens mij niet eens door dat hij de zet speelde. In elk geval kon Willem mede hierdoor de laatste mooie en spannende partij van het toernooi winnen.

Ik wil de mensen in Veendam bedanken voor de organisatie.


*******************************************************

Terzijde:


Voor een goed tweedehands (schaak)boek!
[Klikken op bovenstaande link]



woensdag, oktober 22, 2014

Clubcompetitie: ronde 8



Aan het eind van de avond kon wedstrijdleider Albert de hierna volgende uitslagen mee naar huis nemen. Heel vervelend was het weer eens wegblijven (zonder bericht) van jeugdlid Jerimi, wat tot gevolg had dat Klaas en Piet meteen al voor de tweede keer tegen elkaar moesten spelen, net als Gerard en Albert eerder dit seizoen.

Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen:  0 - 1
Wopko Dijkema (w) - Albert Prins: 0 - 1
Gerard Zijlema (w) - Jan Pilon:  0 - 1
Harm Buter (w) - Ad Mertens: 0 - 1

AMK: Marten Berends; AZK: Jerimi Bos.

Piet-Klaas
Ik heb van hun partij niet al te veel meegekregen, afgezien van het ogenblik waarop ik kwam kijken en kon constateren dat zwart met diverse stukken angstig dicht bij de witte koning was opgedoken. Of dat moment al dicht bij de uiteindelijke afloop was weet ik niet, maar dat zwart won, daar kijk ik in ieder geval niet van op.

Wopko-Albert
Tijdens deze partij (waarin wit zich taai verdedigde) dacht ik op verschillende momenten dat ik de winst voor het binnenhalen had, maar bleek wit toch steeds weer over een ressource te beschikken en dat niet alleen: hij zag die dan ook en handelde dienovereenkomstig. Op de 38e zet dacht ik het weer en begon welgemoed aan wat ik als de finale afwikkeling beschouwde. Het scheelde heel weinig of het was de finale afwikkeling in mijn nadeel geworden. Ik zag een gigantische mogelijkheid voor wit over het hoofd, waarna ik had kunnen opgeven, maar... wit zag het óók niet, ondanks dat een ander clublid aan de zijlijn moeite deed om de zet over het voetlicht te brengen en zich zelfs, toen Wopko even later een andere zet deed, kreunend afwendde om vijf seconden later de bewuste zet op het bord uit te voeren, dit alles tijdens de partij. Weet het geachte mede-clublid niet dat dat tegen alle (spel)regels ingaat en dat je je onder geen beding met aan de gang zijnde partijen hebt te bemoeien? Hoe het ook zij, wit liet de niet misselijke kans ongebruikt en zwart wikkelde inderdaad af, maar onder wat andere omstandigheden dan hij zich had voorgesteld. Hieronder het zonder meer smartelijke partijfragment.


De stand na 38. ... h5. Eerder had ik al geheel onnodig een sterke, tot f3 doorgedrongen pion weggegeven en verzuimd om Lc8 te ruilen tegen Pg4, met daaropvolgende pionwinst op g4: das war einmal. Paard g4 heeft nu geen weg terug, daarom 39. f3. Ik was nu zo vriendelijk om voor wit de g-lijn te openen met 39. ... Pxg3. Wit speelt het voor de hand liggende 40. Dg2 en, zonder een moment over de mogelijkheden van wit (waar blijven op zo'n moment alle goede voornemens?) na te denken speel ik het zelfdestructieve 40. ... Pxf1?? Na bijvoorbeeld 40. ... h4 was er niets aan de hand geweest. Alle hierboven beschreven niet alledaagse gebeurtenissen spelen zich vervolgens af, waarna wit, enigszins van streek geraakt, 41. Dxf1?? doet in plaats van 41. Ph6+! met damewinst en een gewonnen stelling. Er volgt nog 41. ...hxg4 42. hxg4 Dxf3 en wit geeft op. Op enorm veel geluk tijdens mijn schaakpartijen kan ik in de loop van de afgelopen decennia niet terugzien, maar hier mocht ik zeker niet mopperen...

Gerard-Jan
Een gelijk opgaande partij, waarbij het in het pionneneindspel al snel om de vraag ging wie het eerst in zetdwang zou raken. Dat bleek wit te zijn die het geheel iets te zorgeloos behandelde, waar remise waarschijnlijk mogelijk was geweest. Toen een beslissende pion verloren ging gaf wit op.

Harm-Ad
Ik hoorde later dat Harm op winst had gestaan, maar daarna in de fout ging. Wat iedereen kan gebeuren, gebeurde hem nu ook om kort te gaan en zwart incasseerde dankbaar het punt.

Stand na 8 ronden
:

1. Klaas Dijkhuizen 127½ p. (4-4); 2-3. Jan Pilon en Albert Prins 115½ (3-4)(1 SN; 3-4); 4. Piet Beetsma 79½ (4-4); 5. Ad Mertens 63 (3-3); 6. Marten Berends 53½ (1-1); 7. Wopko Dijkema 41 (3-3); 8. Harm Buter 33 (4-2); 9. Gerard Zijlema 32 (4-4); 10. Jerimi Bos 26½ (1 SN; 2-2)

dinsdag, oktober 21, 2014

Alberts SchaakBlog in een nieuw jasje


Na menige aarzeling en ampele overwegingen heeft Alberts SchaakBlog een nieuwe jas aangetrokken. Het begint met het simpele commando 'sjabloon upgraden', maar daarmee is bepaald nog niet alles gezegd en gedaan. Allerlei keuzemogelijkheden passeren de revue, maar uiteindelijk biedt een en ander, with a little help from my friends, weer een aardige aanblik, ja is zelfs alweer een beetje vertrouwd, na bijvoorbeeld het handmatig invoeren van alle links.

Mochten gevoelens van heimwee ooit te groot worden dan kan ik altijd een blik werpen op 'hoe het eens was', via het WWW-archief  Wayback Machine.

Later realiseer ik me opeens dat er een belangrijk bestanddeel ontbreekt: de schaakboot CHESS uit 2005, het boegbeeld van het weblog!

Er wordt aan gewerkt en in de tussentijd, als tijdelijke compensatie, een andere zelf genomen foto van dezelfde boot, uiteraard eveneens in de Aalborg Fjord, juni 2005:




zondag, oktober 19, 2014

GP Buitenpost



Mail van Roelof en Jantine:


Hallo Albert,

Gisteren hebben 5 van onze jeugdspelers meegedaan aan de eerste Grand Prix van de  FSB in Buitenpost. Ik was zelf niet aanwezig dus de volgende informatie komt van Gerbrich.



Er waren in totaal 6 groepen. Rowin speelde een goed toernooi en werd 2de. Martijn en Remco vielen dit keer niet in de prijzen. Maar beiden blijven een grote progressie vertonen. 

Ilja en Gerbrich gingen samen met de trein naar Buitenpost. in de trein zaten meer schakers,  zoals de schakers van MSV. Ilja speelde een goed toernooi in de B-groep.  Na 6 ronden had ze 4,5 punt. Hoe de laatste ronde is gegaan weet ik niet, maar uiteindelijk werd ze 2de in haar poule.


Ilja in groep B

Gerbrich speelde voor de tweede achtereenvolgende keer in de A-groep. Ze speelde remise tegen toernooiwinnaar Abedin Hey, verloor van Sjouke Dijkstra en Harm-Jan Kootstra. Daar stonden mooie overwinningen tegen Silvan Heijnen en Tijmen Nawijn tegenover. Met dit resultaat werd ze 3de.

Ik wil Jantine, Dirkjan en Marjolein heel erg bedanken voor het begeleiden van onze jeugd. Met 3 prijzen heeft onze jeugd het super gedaan.

Verslag Jantine:

Groep A: Gerbrich: ½-0-1-0-1 

Groep B: Ilja:     0-1-1-1-½-1 *

Groep C: Remco:    0-0-1-0-½-0-0

Groep E: Martijn:  0-0-0-1-½-1-0

Groep F: Rowin:    *-1-1-1-0-1-1


Bij Gerbrich in de poule was nog alles mogelijk toen we weggingen. Gerbrich speelde als allerlaatste nog. Op Abedin na had iedereen ongeveer 2, 1,5 of 1 punt uit 4. Knap dat ze gewonnen heeft en derde is geworden.


Gerbrich tegen Jan Kootstra

Ilja had tegen Willem Mooibroek remise gespeeld, die (dacht ik) B gewonnen had.

Van Remco hadden ze de rating van Martijn gebruikt en ook in E ingedeeld. Remco wilde graag hoger spelen. De leiding kon hem naar een hoger groep verplaatsen toen iemand van een andere club waarvan 5 in dezelfde poule bleek te zitten hier ook om vroeg. Ze hebben toen 3 kinderen gewisseld, waardoor Remco nog in de C mee kon spelen. Hij was er erg blij mee en vond het niet zo erg om maar zo weinig punten te hebben gehaald. Hij heeft nog van Pieter van Nes gewonnen.


De Ten Boerster stamtafel met Remco en Dirkjan (vader van Rowin)

Martijn en Rowin speelden zonder klok, wat wel erg wennen voor Martijn was. Zonder het vaste ijkpunt van de klok kwam Martijn pas laat in het juiste ritme. Gelukkig heeft hij toch nog goed door kunnen schaken en was uiteindelijk tevreden met 2,5 punten, alhoewel er denk ik wel meer in gezeten had (noot Roelof: dat denk ik ook, want Martijn is heel goed bezig momenteel).


Martijn staat gelijk

Rowin was erg geconcentreerd bezig, hij heeft zich totaal niet met prijzen bezig gehouden en lange partijen geschaakt, echt heel knap. De meeste duurden wel een half uur! Hij had evenveel punten als de uiteindelijke winnares, maar zij had van Rowin gewonnen, dus op onderling resultaat heel netjes 2de! Hij was supergoed bezig.


Rowin in actie

Wat ik persoonlijk nog heel fijn vond is dat de tussendeur tussen de grote zaal en de recreatieruimte de hele middag dicht is geweest. Hierdoor was het lekker rustig bij het schaken. 


Jantine.

zaterdag, oktober 18, 2014

Oplossing opgave 277 (van 12 oktober)




Wit is aan zet en beslist de partij in zijn voordeel. Hoe deed hij dat? Voor mensen met weinig tijd (ik noem geen namen): geef in dat geval de sleutelzet door! Maar meer complete voortzettingen hebben natuurlijk de voorkeur.

Oplossing: Bareev - Kuprejtsjik (kampioenschap Sovjet-Unie, Podolsk, 1990)


Jevgeni Bareev
Viktor Kuprejtsjik


         
1. Pe6!! P6h5 (1. ... fxe6 2. Txg6+ Kf7 3 Tg7+  en wint; 1. ... Pxe6 2. Dxd2) 2. Df8+ Kh7 3. Pg5 mat. 

Alberts SchaakBlog ontving twee goede oplossingen: Kees Romijn en Klaas Dijkhuizen namen de moeite er een mail-tje aan te wagen. Hartelijk dank, alle twee!

Kees:

Wit wint met:

1.Pe6! (dreigt mat op g7) fxe6 (1...Pxe6 2.Dxd2)
2.Txg6+! Pxg6
3.Dxg6+ Kf8 (na 3...Kh8 4.Dxf6+ loopt het sneller mat)
4.Dxf6+ Ke8
5.Dxe6+ Kd8
6.Tf8+ Kc7
7.Tf7+ Kb8
8.De8+ Dd8 (8...Tc8 9.Dxb5+ en 10.Db7 mat)
9.Dxd8+ Tc8
10.Dd6+ Ka8
11.Dd5+ Tc6
12.Dxc6+ Kb8
13.Db7 mat.


Groet, Kees Romijn.

Albert: een mooie variant en winstvoering (die trouwens na 8. De8+ wel compleet is) van Kees. Heeft hij ook gezien dat, net zoals 1. ... Pxe6 beantwoord kan worden met 2. Dxd2, dat ook het geval is met 2. ... Pxg6, waarna het nog wel even duurt (de witte toren van g3 is wel verdwenen) maar wit ook gewonnen moet staan, na bijvoorbeeld 3. ... Pe4 4. Dd8+ Kg7 5. Dd7+ Kh6 6. Dxe6 enz. In de partij koos zwart dus (zelfs) niet voor 1. ... fxe6, maar voor de snelle ondergang...

Klaas:

1. Pe6

Albert: mijn aansporing voor mensen met weinig tijd om minstens de sleutelzet op te sturen, heeft Klaas zich geen twee keer laten zeggen/mailen...

Terzijde 1:


De Firmian
Thingstad

Deze schakers speelden tegen elkaar in Tromsö in 2007. Even Thingstad was toen 14 jaar en had een rating van een kleine 1900. Grootmeester Nick De Firmian's rating was zo'n 600 punten hoger!  Zwart had zich uiteraard zo goed mogelijk verdedigd, maar wit heeft met zijn laatste zet h7-h8D een tweede dame gehaald en zal hebben verwacht dat zwart de partij zou opgeven. Dat gebeurde niet: 1. ... Dd1+ 2. Ka2 Db3!! en wit gaf op, omdat het vervolg is: 3. Txb3 cxb3+ 4. Kb1 (of Ka1) ... Td1 mat. 

Conclusie: er is altijd (op zijn minst enige) hoop voor de schaker met de laagste rating!


Terzijde 2:

Als  men alle publikaties van alle VVV's naast elkaar zou leggen, dan blijkt dat het overal onuitsprekelijk heerlijk is. Maar als dit waar mocht zijn - en het is waar- waarom blijft men dan niet waar men is?

Godfried Bomans (1913-1971)

woensdag, oktober 15, 2014

Ronde 7 clubcompetitie



In de 7e ronde van de clubcompetitie kwamen de volgende uitslagen uit de bus rollen:

Klaas Dijkhuizen (w) - Piet Beetsma: 1 - 0
Jan Pilon (w) - Harm Buter: 1 - 0
Ad Mertens (w) - Albert Prins: 0 - 1
Wopko Dijkema (w)  - Gerard Zijlema: ½ - ½

AMK: Marten Berends; AZK: Jerimi Bos (waarschijnlijk volgens de bij de jeugd aloude stelregel: schoolvakantie: dan is er geen schaken, ook niet bij de senioren). De wedstrijdleider heeft besloten er in zijn alom bekende, ja zelfs spreekwoordelijke mildheid een SN van te maken.

Klaas-Piet


Een remiseaanbod van zwart afslaand speelde Klaas onverstoorbaar verder en wist inderdaad na een niet verstandige dameruil (Switch Bitch, om met Roald Dahl te spreken, maar dan anders) door zwart de betere stelling te bereiken. Toen zwart ook nog onverantwoord op pionnenjacht ging viel de beslissing omdat het gulzige paard waarmee Piet dat deed na de maaltijd geen terugweg meer bleek te hebben. 




Jan-Harm
In de openingsfase gaf Harm een stuk weg, zodat nog maar kort na begin van de partijen de eerste kreten van teleurstelling al door het lokaal klonken. Nog even ging zwart door, om daarna zijn koning om te leggen.

Ad-Albert
Pittige strijd, die aanvankelijk redelijk gelijk opging. In het middenspel verloor wit zijn h-pion door een niet goede dameruil (wat alweer? Zie hierboven bij Roald Dahl). Het werd daarna een viertoreneindspel met 7 (zwart) tegen 6 (wit) pionnen. Langzaam maar zeker kwamen de zwarte pionnen op de koningsvleugel, gesteund door de koning, naar voren en toen twee torens werden afgeruild, kwam zwart snel gewonnen te staan. Toen promotie onvermijdelijk was geworden gaf wit op. Hieronder het partijverloop na 22. Ke2.




Wopko-Gerard
Ik begreep dat Wopko op winst stond en op een voorsprong van twee pionnen kwam. Omdat hij toen helaas een stuk weggaf werd het nog spannend, waar Gerard een eind aan maakte door remise voor te stellen. 


Beiden gingen zodoende
met een (inderdaad) naar huis.


Stand interne competitie na 7 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 110½ p. (4-3); 2. Jan Pilon 103½ (3-3); 3. Albert Prins 101½ (1 SN; 3-3); 4. Piet Beetsma 79½ (3-4); 5. Ad Mertens 50 (3-2); 6. Marten Berends 48½ (1-1); 7. Wopko Dijkema 41 (2-3); 8. Harm Buter 33 (3-2); 9. Gerard Zijlema 32 (3-4); 10. Jerimi Bos  26½ (1 SN; 2-2).

Terzijde:

Staan de geachte heren schakers  ook nog even stil bij opgave 277 (hieronder; opsturen t/m vrijdag a.s.)? Alvast dank!



zondag, oktober 12, 2014

Opgave 277


Te lang al heeft Alberts Schaakblog het moeten doen zonder de vertrouwde opgaven (combinaties). Op 27 januari (ik durf het woord jongstleden eigenlijk niet te gebruiken) plaatste ik nummer 276 en daarna trad, wat opgaven betreft, een langdurige stilte in.

Ik heb nu besloten de toch wel mooie serie voort te zetten, 'zolang de voorraad strekt'! We beginnen uiteraard, rustig doornummerend, met volgnummer 277.



Wit is aan zet en beslist de partij in zijn voordeel. Hoe deed hij dat? Voor mensen met weinig tijd (ik noem geen namen): geef in dat geval de sleutelzet door! Maar iets meer complete voortzettingen hebben natuurlijk de voorkeur.

Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 17 oktober naar Alberts SchaakBlog! IJs en weder dienende volgen in het dan volgend weekend de oplossing, partijdetails en de ontvangen reacties.


Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst).
2) Woordverificatie (woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

vrijdag, oktober 10, 2014

Anekdotes uit de schaakwereld (12)



Een bijzonder record werd in 1910 gevestigd door de Weense schaakmeester Josef Krejcik. Hij gaf een simultaanvoorstelling aan 25 borden en … verloor alle 25 partijen!


José Capablanca (1888-1942) heeft in zijn schaak-loopbaan maar weinig partijen verloren. De Russische schaker Znosko-Borovsky kwam destijds op het idee een boek samen te stellen van alle verliespartijen van Capablanca. Laatstgenoemde reageerde daarop gepi-keerd met de mededeling dat hij al enige tijd van plan was een boek uit te geven met daarin alle goede zetten van Znosko-Borovsky, maar dat hij nog steeds niet verder gekomen was dan de titel…


Tijdens het 24e kampioenschap van de Sovjet-Unie in Moskou probeerde Alvar Gipslis het fenomenale geheugen van zijn Letse landgenoot Michail Tal te testen, door hem de volgende strikvraag te stellen: “Mischa, kun je je nog herinneren welke variant van het Damegambiet Keres met wit tegen Boleslavsky speelde in de 3e ronde van het 20e kampioenschap?” Tal fronste zijn wenkbrauwen: “Wil je me voor de gek houden? Die partij werd niet in de 3e, maar pas in de laatste ronde gespeeld en bovendien had Boleslavsky wit en niet Keres en verder was het geen Damegambiet, maar een gesloten Spanjaard!”


Bij het WK schaken in 1993 kwam het tussen de Duitser Robert Hübner en zijn tegenstander tot de volgende dialoog: Tegenstander: “Remise?” Hübner: “Te vroeg!” Een paar zetten later: tegenstander: “Nu remise?” Hübner: “Te laat!”


Albert Prins (SC Ten Boer)

Bovenstaande anekdotes verschenen ook in de regiokrant BuurContact, oktober 2014.  
   

Terzijde 1:



Terzijde 2: Elke gelijkenis met bestaande personen en/of situaties berust vanzelfsprekend op louter toeval!

Verder is blijkbaar het filmpje niet door 'echte' schakers gemaakt, want het bord ligt weer eens verkeerd. Beetje jammer!


woensdag, oktober 08, 2014

Ronde 6 clubcompetitie



De uitslagen van gisteravond:

Gerard Zijlema (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 -1
Albert Prins (w) - Jan Pilon: ½ - ½
Marten Berends (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Harm Buter (w) - Jerimi Bos: 1 - 0

AMK: Wopko Dijkema en Ad Mertens.


Gerard-Klaas
In het middenspel  leek zwart de winst te gaan pakken, maar dat viel een beetje tegen. Een en ander mondde uit in een eindspel met een gelijk aantal pionnen aan weerszijden en ongelijke lopers, dat wel heel erg op remise leek. Klaas speelde echter onverdroten door en... zowaar: hij kwam (mogelijk alleen optisch) beter te staan, zodat Gerard, min of meer murw gespeeld, de partij opgaf. Te vroeg, aangezien hij nog een verrassende pionnenopmars tot zijn beschikking had, waarna hij misschien de partij niet meer had kunnen redden, maar wel de afloop aanzienlijk had kunnen vertragen. Hij zag evenwel een en ander niet...

Albert-Jan
Albert en Jan maakten er een kort treffen van. Op de 15e zet stelde wit remise voor waar zwart mee instemde. Veel valt er verder niet over te zeggen, behalve dat wit door de zwarte openingsbehandeling enige tijd nodig had om tot een verantwoorde opstelling te komen.

Marten-Piet
Ook hier een vredig strijdverloop (een mooi voorbeeld van de zogeheten contradictio in terminis). Piet verontschuldigde zich over het gelijkspel door te zeggen dat hun partij toch 10 zetten langer geduurd had dan de onze (= Albert-Jan)...

Harm-Jerimi
Op zeker moment (heb ik gemist) raakte Jerimi een stuk achter. Deze tegenslag kwam hij niet meer te boven, waardoor Harm zijn eerste overwinning kon laten noteren.

Stand na 6 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 93½ p. (3-3); 2. Jan Pilon 90½ (2-3); 3. Albert Prins 87½ (1SN; 3-2); 4. Piet Beetsma 79½ (3-3); 5. Ad Mertens 51 (2-2); 6. Marten Berends 43½ (1-1); 7. Wopko Dijkema 35 (1-3); 8. Harm Buter 31 (3-1); 9. Gerard Zijlema 25 (3-3); 10. Jerimi Bos 19 (2-2).

Terzijde 1:

Hieronder het programma voor de 2e klasse A, waar Ten Boer in is beland, alsmede de tegenstander (DAC) in de eerste ronde van de Nosbo-beker.


di 28 oktober:    Ten Boer-Van der Linde 2
vr 21 november:   Leek 2-Ten Boer
di  9 december:   Ten Boer-Middelstum 2
ma 12 januari:    DAC 2-Ten Boer
di 10 februari:   Ten Boer-Lewenborg 2
vr 13 maart:      SISSA 5-Ten Boer

Nosbo-beker: di 4 november Ten Boer-DAC.


Terzijde 2:


Donald Duck (2011, nr.32). Grappig, alleen
jammer  dat het 'bord' maar 36 velden heeft...