zondag, oktober 22, 2006

Twee schaakboekjes uit India

In de 80er jaren kreeg ik van mijn broer, die voor zijn werk in India was geweest, twee aardige schaakboekjes cadeau, die vermoedelijk in Nederland niet in veel boekwinkels terug te vinden zullen zijn.


Dit is het ene werkje (Krishna, Iqbal: Better Chess. - 2nd ed. - New Delhi: Orient paperbacks, 1982. - 156 p.) Het is de tweede editie van een boekje dat in 1976 voor het eerst verscheen en geeft een algemene inleiding tot het schaakspel en een overzicht van de openingen. Verder wordt ingegaan op het middenspel, het eindspel, combinaties en uiteraard de notatie en op verschillen tussen de regels zoals die aanvankelijk in diverse delen van India werden toegepast en de internationale regels die sinds de komst van de Engelsen in India via de kust (Calcutta, Madras en Bombay) tot de rest van het land doordrongen.
Ook wordt illustratief partijmateriaal gegeven.


Het andere boekje (Mithal, C.P. : 300 Chess Problems. - New Delhi, Pankaj publications, z.j.) bevat uitsluitend schaakproblemen in de zin van combinaties. Eerst dacht ik dat het alleen bedachte stellingen waren, maar later ontdekte ik dat het ook wel degelijk authentieke partijstellingen betrof. In ieder geval worden bij de opgaven geen bijzonderheden verstrekt betreffende de herkomst.

In de inleiding lezen we:

"There are many aspects of the game of chess each of which is important in its own right. But out of all these, combinations and brilliant sacrifices are the most fascinating ones. They are the very life of the game. They have held the chessplayers spellbound and enchanted for many centuries end still exert tremendous fascination over them. (..........)
In spite of the advancement of chess theories and positional strategies, combinatorial and sacrificial play remains a main source of entertainment in chess. That is why the chess problems, whose main elements are brilliancy and unexpectedness, and sacrificial moves have always been popular in the chess-world. We hope that this collection will fulfil a long felt need in Indian chess literature and find a place in every chess lover's library". (.......).

Voorwaar, mooie woorden die ook tot de verbeelding van de wat eenvoudiger schaker(!) spreken. Helaas blijkt het in de praktijk brengen van deze fraaie bewoordingen vaak een heel ander verhaal te zijn!

Uit dit werkje wil ik twee opgaven halen:

Opgave 40

Zwart speelt en wint! N.B. Let op de notatie, m.a.w. : de 'oplosser' zit aan zwarts kant.

Opgave 41

Wit speelt en wint! Denk even na en stuur vervolgens de oplossingen in via comments en denk daarbij aan de woordverificatie!

Zoals al eerder meegedeeld: de oplossingen van de nrs. 39-41 zijn eind deze week, of in het daaropvolgende weekend, te vinden op het vanaf juni 2006 (duik eens in de archieven!) in de ether zijnde en actieve (al zegt Albert het zelf) Alberts SchaakBlog.

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat je weer in de lucht bent. Opgave 39 begrijp ik niet zo goed.

    Opgave 40 zou ik 1... Pxf2 doen. Na 2. Kxf2 volgt 2... Dc2+. Na 2. Dxf2 Txd1+. En na 2. Txd8 heeft zwart de tussenzet 2... Pxh3+ met pionwinst

    Opgeve 41.
    1. c7 Pb7 2. c8T Pxa5 3. Tc5 en na 3... Pb7 volgt 4. Tc6 mat, dus zwart moet zijn paard geven.

    Leuk boekje trouwens. Ik heb het jaren geleden eens van je geleend.

    Roelof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Roelof, de Kerstman dacht direct al, dat Pxf2 met slechts pionwinst niet de juiste zet kon zijn. Dit keer kraakten de hersencellen lang voor het scherm op volle toeren en nog vond hij de oplossing niet. Op bed werd echter weer binnen 1 seconde de juiste zet gevonden. De oplossing is gebaseerd op overbelasting en matdreiging achter de paaltjes. De dame doe je ook nog eens in de aanbieding en klaar. Albert weet wat ik bedoel, nu jullie nog.

    BeantwoordenVerwijderen