woensdag, december 27, 2006

Oplossing opgave 65 (van 21 december)

De kerstdagen zijn weer voorbij en dus vragen weer alledaagse dingen onze aandacht. Tot deze alledaagse dingen behoort voor de rechtgeaarde liefhebber natuurlijk ook het schaakspel.

Laten we wel zijn: in feite is het schaakspel niets anders dan het Lord of the Rings spektakel (wie deze films nog steeds niet gezien had kon nu de schade inhalen) teruggebracht tot aanvaardbare proporties!

Hoe dan ook, teruggekeerd tot de realiteit, besef ik dat er drie opgaven op antwoord wachten. Werk aan de winkel dus. Here we go again!!


Wit stond hier een stuk voor, maar zijn toren op f5 en zijn paard op g5 staan in, dus het had er enige schijn van dat hij die voorsprong kwijt zou raken.
Hoe liep het af?

Partijslot: Besser-Greeven (Duitsland 1960)

Jan Pilon van Schaakclub Ten Boer stuurde de volgende oplossing:

Ik kom tot de volgende oplossing: 1. Pe6! Dxe6 2. Ld5 met dameverlies; na 1... Pxe6 2. Dxe6+ Dxe6 3. Ld5 en wit staat een kwaliteit voor.

Het eerste deel van het antwoord klopt: na 1. Pe6! Dxe6 2. Ld5! krijgt zwart inderdaad te weinig terug voor zijn dame.
Het tweede deel van het antwoord is niet juist, omdat zwart na 1. Pe6 Pxe6 2. Dxe6 Dxe6 3. Ld5 Dxd5 4. Txd5 niet een kwaliteit minder heeft, maar een pion meer!!

Na 1. Pe6! Pxe6 volgt niet 2. Dxe6, maar 2. Ld5! en wit blijft minstens een stuk voor: na 2. ... Kh8 volgt natuurlijk Lxe6, of Dxe6 en na 2. ... Kf7 komt rustig 3. Ld2, gevolgd door Te1!

Er gaat niets boven Groningen:


Kerk van Wittewierum (gem. Ten Boer): foto 25-12-06; 14:15


Niet door zijn omvang, maar door zijn waardevolle bebouwing is Wittewierum een bekend dorp geworden. Dit heeft alles te maken met het monnikenklooster Bloemhof van de Premonstratenzer orde, dat hier heeft gestaan. Dit klooster werd in 1213 gesticht. Vanuit het klooster wordt de systematische ontginning van het omliggende gebied ter hand genomen. In 1566 gaat het klooster, tijdens de 80-jarige oorlog, in vlammen op. Later ontstaat er een kerk in het dorpje. Deze kerk werd gebouwd op een verhoging, de eerste wierde. Waarschijnlijk door het ontbreken van belangrijke weg- en waterverbindingen komt het dorp niet tot ontwikkeling. Na 1850 komen er nog wel een paar boerderijen en huizen bij.

Na de aanleg van het Eemskanaal rond 1875 komt er meer bebouwing aan de doorgaande weg en er komt zelfs een voetpad naar het kanaal.
In 1863 wordt de oude kerk gesloopt en komt er een nieuwe voor terug. De toren van deze kerk wordt in de Tweede Wereldoorlog onherstelbaar beschadigd. De wierde waarop de kerk staat is dezelfde als waar eerst het klooster werd gesticht. De kerk en pastorie vormen nog steeds blikvangers in het dorp.

(Tekst ontleend aan de website van de gemeente Ten Boer, waarop merkwaardig genoeg de al jaren geleden (2002) afgeronde restauratie van de kerk niet is terug te vinden; lichte achterstand?)



Opmerkelijke combinatie boom/hekwerk op het kerkhof van Wittewierum: foto 25-12-06; 14:14

Geen opmerkingen:

Een reactie posten