vrijdag, mei 11, 2007

Oplossing opgaven 108 en 109 (van 4 mei)

Albert is weer in de lucht! Het ongerief aan zijn computer viel (for the time being althans) enigszins mee, hoewel het zich aanvankelijk somber liet aanzien. Enkele lange sessies met scans, terugzetten van settings naar vorige data enz. enz. hebben uiteindelijk enig licht gebracht. Een deskundige wist, op afstand, te melden dat de computer het waarschijnlijk aan het opgeven was. We zullen zien!
Voorlopig doet het krakende beestje het in ieder geval weer.

Het verslagje dat ik woensdag jl. in alle vroegte op mijn weblog heb gezet van de laatste NOSBO-ronde in het Buurhoes in Ten Boer, heeft tot een verheugend aantal bezoekers aan mijn weblog geleid, al was het alleen maar omdat ik op verzoek enkele foto's naar de NOSBO-site stuurde. Deze zijn daar ook te zien http://www.nosbo.schaakbond.nl/competitie/2006/verslag1a.html . Tevens staat er een verwijzing naar Alberts SchaakBlog. Sympathiek gebaar!

Oplossing opgave 108

Een fraai staaltje van een combinatiespeler pur-sang!! De eerste zet van wit zou je nog 'standaard' kunnen noemen, de tweede niet bepaald! Hoe maakte de witspeler de partij uit?


Oplossing: Tal - Platonov (Dubna 1973)

1. Dh6! (dreigt het een en ander) Txg3 (natuurlijk gedwongen) 2. Lg6!! en zwart gaf op, omdat weer op twee manieren mat gegeven kan worden. Er zou nog kunnen volgen: 2. ... Txg6 3. fxg6 fxg6 4. Dxf8 mat.

Volgens Hilary Thomas, in zijn Complete games of Mikhail Tal, 1967-73 (London: Batsford, 1979) zou zwart al na 1. Dh6 hebben opgegeven, wat betekent dat de zwartspeler al 2. Lg6 had voorzien. Chris Baker vermeldt daarentegen in zijn Simple winning chess (London: Everyman Chess, 1999) dat zwart pas na 2. Lg6 opgaf. Dit soort verschillen zie je vaak als je partij-eindes in meerdere bronnen met elkaar vergelijkt. Soms schijnen trouwens die niet echt meer uitgevoerde zetten ook bewust door de auteurs te zijn toegevoegd, om een en ander meer aanschouwelijk te maken.

Derk Schuttel, ooit een gerespecteerd lid van SC Ten Boer, woont en schaakt nu in Grijpskerk. Hij stuurde het volgende antwoord op:

Hoi Albert, 108 zie ik nog wel Dh6, Tg3 en Lg6. 109 doet mij denken aan een partij van een van onze jeugdspelers tegen Groningen in het kader van de AB competitie van 2 jaar geleden. Zwart zag het toen niet en ook nu is mij het zwart voor ogen. Derk S., mei 06, 2007

Albert: Leuk dat je mee hebt gedaan Derk! Kom nog eens terug, zou ik zeggen!


Oplossing opgave 109

Als wit in onderstaande, tamelijk explosieve, stelling aan zet zou zijn, was het meteen uit (Thxf4 enz.), maar gelukkig voor zwart was hij aan zet. Hoe ging de partij verder?

Oplossing: Filipenko - Osnos (Sovjet-Unie 1978)

1. ... c2!! 2. Kxc2 Td2+! (3. Kxd2 Dd4+ 4. Kc2 Dd3+ 5. Kc1 Dxf1+ 6. Kc2 Dd3+ 7. Kc1 Pe2 mat)

Van Derk Schuttel vermeldde ik al dat het hem, bij het zien van deze opgave, zwart voor ogen werd. (Gewoon doorzetten, Derk!). Klaas Dijkhuizen (SC Ten Boer) liet het volgende antwoord overkomen:

109. 't Is relatief simpel als je ziet dat zwart alleen de ramp kan voorkomen met schaakjes. Dus ... c2, gevolgd door Td2, wat dameschaakjes, incasseren van beide torens en klaar. Klaas, mei 06, 2007


Albert: Het antwoord verdient niet de prijs voor de grootste volledigheid, maar Klaas heeft het combineren wel in de vingertoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten