Wat speelde wit vanuit bovenstaande stelling, waardoor hij de strijd in zijn voordeel besliste?
Stuur je oplossing uiterlijk vrijdag 11 november naar Alberts SchaakBlog! In het dan volgende weekend volgen de oplossing, de partijgegevens en de ontvangen reacties.
Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:
1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.
Dat je gereageerd hebt zal bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en je reactie wordt t.z.t. (zie bovenvermelde data), in zijn geheel, tegelijk met het juiste antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.
Dat is inderdaad een belangrijk punt bij (schakers)autobiografieën. Jaren geleden (om precies te zijn op 15 augustus 2006) beschreef ik op dit weblog een tentoonstelling op de UB van de RU Groningen, waar ik het genoegen heb gehad enige decennia te werken, van ieders favoriete boek. Ik noemde toen als mijn boek Het schaakpheno-meen José Raoul Capablanca y Graupera van Max Euwe en Lodewijk Prins uit 1949. Waarom vond (en vind) ik dat bijvoorbeeld een goed boek? Omdat, schreef ik destijds, het ook verliespartijen van Capablanca bevat. Niets werkt immers zo eentonig en geestdodend als de wetenschap bij het naspelen van de opgenomen partijen dat de schaker in kwestie ze allemaal gewonnen heeft, alsof hij een onfeilbaar iemand was. Kijken naar een voetbalwedstrijd waarvan je de afloop al kent, valt ook niet mee. Objectiviteit doet daarom weldadig aan.
Zij reageerde meteen: "Zo'n boek zou jij ook kunnen schrijven!"
Opgave 248
BeantwoordenVerwijderen1e oplossing ontvangen (Roelof Kroon)
Opgave 248
BeantwoordenVerwijderen2e oplossing ontvangen (Klaas Dijkhuizen)