Mijn naam is Albert Prins. Ik schaakte bij SC Ten Boer van 1976 tot het einde van de club (terugloop van het ledental) op 26 mei 2015, na eerder te hebben gespeeld bij SC Helpman (1964-1967 en 1970-1975) en bij Het Kasteel in Coevorden (1962-1963 en 1968-1970). Vanaf september 2015 schaak ik bij SV Lewenborg. Met dit weblog begon ik medio 2006.
Eigen foto: Aalborg Fjord (Langerak), Denemarken, 8 juni 2005; 09:52
woensdag, januari 11, 2012
Ten Boer 2 speelt gelijk in NOSBO + clubcompetitie ronde 15
In de 3e klasse B van de NOSBO heeft gisteravond Ten Boer 2 gelijkgespeeld tegen Veendam 3:
SC Ten Boer 2 - SC Veendam 3: 2 - 2
1. Harm Buter (z)(1428) - S. Burgsma (w)(1425): ½-½
2. Wim van Dijken (w)(1334) - S. Gerringa (z)(1056): 0 - 1
3. Wopko Dijkema (z)(1367) - S. Haan (w)(1442): ½-½
4. Ad Mertens (w)(1231) - K. Hameleers (z)(?): 1 - 0
Toelichting op de partijen volgt later op de dag en is (net als dat bij de partijen uit de clubcompetitie) van de hand van wedstrijdleider Klaas, die zelf geen partij had in de clubcompetitie en zodoende naar hartelust aantekeningen kon maken.
Het is nu later(!) en hier is derhalve de beloofde toelichting:
THEMA: MAT van AD!
1. Konings-Indisch. Dreigingen van wit maken Harm niet bang. Hij wint de kwaliteit (T-P) in het middenspel en staat goed. Kiest daarna voor een verkeerde pionwinst en wit krijgt een ijzeren stelling. Harm biedt plotseling remise aan, in de veronderstelling dat wit twee stukken voor de toren heeft, en dat voorstel wordt in dank aanvaard.
2. Wim opent met g3 en fianchetto. Manoeuvres op beide vleugels. Gesloten stelling, maar zwart staat beter in het middenspel. Veel beter even later. Wim wacht de aanval niet af en geeft op. Vlak na de opening miste hij winst van een volle toren (ongedekt).
3. Dame-pion-opening. Wopko krijgt een koningsaanval te verduren, maar verdedigt zich goed.Langzaam ontworstelt hij zich aan de druk. Wit doet een tweede poging via een h4 opmars. Zwart neemt de a-lijn in bezit en krijgt kansen, maar trekt zich terug. Later krijgt hij een herkansing met een pionwinst op d4, maar moet dan wel met de dame nemen. Hij doet het niet. Hij laat zelfs een kansrijke winststelling bijna glippen. Staat nog steeds op winst. Ellenlang geschuif (ongelijke lopers + T + D). Wit bezet de a-lijn op de 57e zet. Wit valt toren aan en zwart staat slecht, want hij verliest T tegen L.
Eeuwig schaak is de laatste kans. Wopko grijpt die en dringt met D de kale koningsstelling binnen. We wachten al 6 kwartier op de laatste uitslag. Wopko krijgt batterij De4 en Ld5 op het bord: mat of eeuwig schaak in de hoek. Hij denkt dat hij op winst staat en speelt door in gelijke stand. Uiteindelijk besluiten ze nog net op tijd tot remise.
4. Ad wint vlak na de opening een loper (dacht zwart mat te dreigen?). Met een leuke manoeuvre ziet Ad een tweede stukwinst binnenkomen. Zwart heeft nog een pion op a2 als laatste hoop. Wit lokt met toren en twee paarden de zwarte koning naar e2 en met de zet Pc1 (Albert: wie kent hem niet?) volgt het mat van Ad!
In de onderlinge competitie, ronde 15, werden gespeeld:
Klaas Dijkhuizen - Steffan Vlaswinkel: 1 - 0 (R)
Alfred Rodenboog (w) - Gerard Zijlema: ½-½
Fré Blok (w) - Marten Berends: 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Jan Pilon: ½-½
Afwezig: Roelof Kroon, Albert Prins, Steffan Vlaswinkel en Wouter Grömmel.
Klaas wint simpel door niet opkomen van zijn tegenstander.
Bij Alfred-Gerard, in een e4-e5 opening, ruilt zwart de witte loper op b3 af, ten koste van tijd en ontwikkeling. Toch behaalt wit geen voordeel. Het gaat gelijk op in het middenspel en men besluit tot remise.
Bij Fré-Marten gaat het eveneens lang gelijk op, maar met een verkeerde penning verliest wit een stuk. Even later opent zwart de f-lijn en zet mat met samenwerkende pion, dame en toren.
Piet-Jan: een gesloten Siciliaanse partij met b3 en Lb2. Wit heeft meer ruimte. Plots remise, geen echte strijd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten