Mijn naam is Albert Prins. Ik schaakte bij SC Ten Boer van 1976 tot het einde van de club (terugloop van het ledental) op 26 mei 2015, na eerder te hebben gespeeld bij SC Helpman (1964-1967 en 1970-1975) en bij Het Kasteel in Coevorden (1962-1963 en 1968-1970). Vanaf september 2015 schaak ik bij SV Lewenborg. Met dit weblog begon ik medio 2006.
Eigen foto: Aalborg Fjord (Langerak), Denemarken, 8 juni 2005; 09:52
woensdag, oktober 31, 2012
Clubcompetitie Ten Boer: ronde 8
Gisteravond werden 5 partijen gespeeld voor de onderlinge competitie:
Marten Berends (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Albert Prins (w) - Harm Buter: 1 - 0
Alfred Rodenboog (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½
Bas Klomberg (w) - Ad Mertens: 1 - 0
AMK: Erick Erdtsieck, Erwin Kok en Free Blok
SN: Klaas Dijkhuizen
Klaas, die deze avond een SN heeft, is genegen de pen ter hand te nemen en hij maakt enkele kenmerkende verslagjes, waarvoor hem passende dank toekomt! Alleen het commentaar bij Albert-Harm is van eerstgenoemde.
Marten-Jan
Damepionspel. Wit speelt Pe5, zwart ruilt, ruilt ook lopers op d6 en het spel gaat eruit. Marten legt met a4 en a5 de damevleugel vast. Later kan wit het spel naar zich toetrekken, maar laat dat achterwege. Jan raakt 20 minuten achter in tijd en beiden moeten heel precies spelen. Jan rukt stap voor stap op, Marten komt bewegingsruimte tekort en raakt in moeilijkheden: Jan wint.
Albert-Harm
In de beginfase kan Albert op de damevleugel een pion winnen, maar schrikt terug voor de konsekwenties. Later werd duidelijk dat het wel had gekund. De partij ontwikkelt zich naar een remise-einde, maar Albert weigert tot twee keer toe een voorstel in die richting en worstelt door in het eindspel. Dan komt de plotselinge beslissing: zwart denkt een pion te kunnen winnen maar die staat voldoende gedekt en wit komt een loper tegen een pion voor. Gek genoeg is het dan nog steeds niet heel eenvoudig, omdat alle zwarte pionnen op wit staan en de witte loper op zwart en bovendien de witte koning niet op cruciale velden kan komen, maar na enig gescharrel geeft wit tijdelijk een pion om zijn koning te kunnen laten opmarcheren en dat geeft de doorslag. Zwart geeft op.
Piet-Alfred
Alfred reageert goed op de zwarte openingsbehandeling. Wit mist een belangrijke ruil en Piet sticht met de opmars e5-e4 gevaar (wits K en D lijken in moeilijkheden). Ook nu lost Alfred de problemen simpel op, hij ruilt hier en daar en komt een gezonde pion voor. Piet kan ontsnappen omdat Alfred zijn laatste stuk (Th1) niet in actie laat komen: remise.
Gerard-Wopko
Gerard geeft Wopko kansen om via de open e-lijn de witte koning vast te pinnen. Zwart vindt die voortzetting niet en de partij gaat over in een langdurig manoeuvreren. Wopko heeft een mooi paard op e4, maar de viervoeter gaat vrijwillig op stal. 'Heen en weer' (drs. P.) is vervolgens het motto. Later denkt Wopko een pion te winnen, maar het had stukverlies moeten betekenen. Gerard ziet het niet en de partij eindigt in remise.
Bas-Ad
Ad geeft op de 6e zet pardoes een loper op g4 weg en staat dan dus op verlies. Later komt hij op een volle toren achterstand, zonder compensatie. Bas besluit tot een koningsaanval en wint zijn eerste partij bij de senioren. Complimentje en felicitaties!
Terzijde:
1) When men lose against me, they always have a headache ... or things of that kind. I have never beaten a completely healthy man! - Susan Polgar
2) Volgende week speelt Ten Boer in de tweede ronde van de NOSBO-competitie (klasse 1B) uit tegen Groningen 2.
dinsdag, oktober 23, 2012
SC Ten Boer: ronde 7 + nieuwe ranglijst
In de 7e ronde van de clubcompetitie werden vanavond 4 partijen gespeeld:
Jan Pilon (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Albert Prins: 1 - 0
Wopko Dijkema (w) - Alfred Rodenboog: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Free Blok: 1 - 0
AMK: Erick Erdtsieck, Erwin Kok, Marten Berends, Bas Klomberg en Harm Buter.
SN: Ad Mertens
Jan-Klaas
Lange tijd was er niet gek veel aan de hand, maar in het eindspel wist Klaas een pion buit te maken. Toen er later in de strijd tussen pionnen en loper (Jan) tegen pionnen en paard (Klaas) nog een lichtgekleurd pionnetje op vallen stond, gaf wit op.
Piet-Albert
Laatstgenoemde offerde geheel volgens de theorie een pion en kreeg daar een bijzonder fraaie stelling voor terug, die winst leek te beloven. Zover kwam het echter niet: een foutieve terugtocht met de dame kostte zwart ineens via een slimme witte paardzet een kwaliteit, waarmee het eigenlijk gebeurd was. Albert spartelde nog wat vruchteloos tegen en moest de strijd staken.
Wopko-Alfred
In het middenspel stond wit erg goed, beter dan zwart in ieder geval, wiens stukken een wat ongecoördineerde indruk maakten. Erger werd het later voor zwart kennelijk niet, want beide spelers besloten toen tot remise.
Gerard-Free
Deze partij was als eerste afgelopen. Free waagde zich met zijn dame op glad ijs en hoewel wit misschien niet op zijn sterkst reageerde, was het sterk genoeg om even daarna een winnende stelling tot stand te brengen.
De ranglijst na 7 ronden:
1. Klaas Dijkhuizen 132,5 p.; 2. Jan Pilon 102,5; 3. Erick Erdtsieck 96; 4. Albert Prins 95,5; 5. Marten Berends 90; 6. Piet Beetsma 88; 7. Alfred Rodenboog 72; 8. Erwin Kok 71; 9. Wopko Dijkema 63; 10. Gerard Zijlema 55; 11. Harm Buter 50,5; 12. Bas Klomberg 44; 13. Free Blok 31; 14. Ad Mertens 20.
maandag, oktober 22, 2012
Grand Prix Buitenpost
Alberts SchaakBlog werd al vroeg op de maandagochtend verrast met het volgende verslagje, betreffende het tweede Grand Prix toernooi van het seizoen, waar weer verschillende jeugdige Ten Boerster schakers in het strijdperk traden.
Tot zijn genoegen herkende ik (Albert) op de beide foto's oud-clublid Derk Schuttel (wedstrijdleider?) op beide foto's, die gisteren nog van zich deed horen op het weblog.
Tot zijn genoegen herkende ik (Albert) op de beide foto's oud-clublid Derk Schuttel (wedstrijdleider?) op beide foto's, die gisteren nog van zich deed horen op het weblog.
Grand Prix Buitenpost
Zaterdag 20 oktober werd de GP in Buitenpost gespeeld. Het was een leuk georganiseerd toernooi en uit Ten Boer waren er 6 spelers .
Jarno kwam uit in groep J en heeft goed gespeeld. Hij heeft helaas 1 partij verloren, 3 remise en 1 partij gewonnen.
Martijn speelde zijn eerste toernooi en werd in groep H ingedeeld. Hij moest zich staande zien te houden in een moeilijke groep en haalde 2 punten uit 6 partijen. Zijn eerste partij heeft hij gewonnen, helaas 3 verloren en 2 eindigden in pat.
Remco speelde in groep G en deed dat knap: hij haalde 4,5 punten uit 6 partijen en werd daarmee tweede. Tot op zijn laatste partij stond hij aan kop van zijn goep, deze partij ging om de eerste en tweede plek. Helaas werd het remise doordat hij na een half uur spelen nog een paard en koning over had en daarom niet meer kon winnen.
Gerben speelde in groep E en heeft het ook goed gedaan en haalde een score van 3 uit 7 partijen.
Gerben speelde in groep E en heeft het ook goed gedaan en haalde een score van 3 uit 7 partijen.
zaterdag, oktober 20, 2012
Oplossing opgave 262 (van 14 oktober)
Met de bovenstaande stelling op het bord sloeg zwart op fraaie wijze toe. Hoe won hij?
Oplossing: Adorjan - Miles (Linares 1985)
1. ... Ld7! 2. Lxd7 (geen keus) Df3+ 3. Kg1 Txg3!+ 4. hxg3 Dxg3+ 5. Kh1 Dh3+ 6. Kg1 Tg8 ++. In de partij strekte wit na 3. ... Txg3+ al de wapenen.
De hele partij:
1.c4 e5 2.Pc3 Pf6 3.Pf3 Pc6 4.g3 Lb4 5.Lg2 O-O 6.O-O d6 7.Pd5
Lc5 8.d4 Pxd4 9.Lg5 c6 10.Pxf6+ gxf6 11.Lh6 Pxf3+ 12.exf3 Te8
13.f4 Dd7 14.Dd2 Dg4 15.b4 Ld4 16.Tac1 Le6 17.b5 Tac8 18.fxe5
dxe5 19.bxc6 bxc6 20.c5 Ted8 21.Da5 f5 22.Kh1 Kh8 23.Lxc6 Tg8
24.Da4 Dh5 25.Ld2 Ld7 26.Lxd7 Df3+ 27.Kg1 Txg3+ 0-1
Erick:
Ld7! is de oplossing
Wit moet de loper wel nemen, anders stukverlies.
Daarna Df3 +, Kg1, Dxg3+, Kh1, Dh3+ Kg1 en Tg8++
Groetjes,
Erick.
Jonas:
Hallo Albert,
Het gaat om de diagonaal H1-A8. Zwart speelt 1.-,Ld7
2.Lxd7,Df3+
3.Kg1,Txg3+
4.hxg3,Dxg3+
5.Kh1,Dh3+
6.Kg1,Tg8 mat
Groeten,
Jonas.
Klaas:
1. ... Ld7 2.Lxd7 Df3 3.Kg1 Txg3 4 hxg3 Dxg3 5.Kh1 Dh3 6.Kg1 Tg8 mat.
Terzijde:
Schaken is, gezien de minimale vereiste lichamelijke inspanning, geen sport.
FERDINAND CORNELIUS GROZEMA, Technische Universiteit Delft (2003)
Op deze academische stelling gaf ex-clublid Derk Schuttel nog enig commentaar:
Ik vond de oplossing niet. Zodra de oplossing verschijnt lijkt het kinderlijk eenvoudig.
Terzijde:
In de sport tracht de moderne kuddemens zijn individualisme te redden.
Dus hoezo schaken geen sport? Groet, Derk.
woensdag, oktober 17, 2012
Clubcompetitie Ten Boer: ronde 6 + nieuwe ranglijst
In de 6e ronde van de onderlinge competitie viel voor de ware liefhebber weer veel te genieten. Er werden gisteravond vijf partijen gespeeld, waarvan vooral de langste (Jan-Piet) de aandacht trok en omstreeks 11.30 uur volgden de nog steeds aanwezige clubleden het treffen met ingehouden adem, daarbij de toch zo noodzakelijke nachtrust geheel uit het oog verliezend. Hieronder meer over dit spektakelstuk.
De resultaten:
Klaas Dijkhuizen (w) - Marten Berends: 1-0
Jan Pilon (w) - Piet Beetsma: 1-0
Albert Prins (w) - Wopko Dijkema: 1-0
Harm Buter (w) - Alfred Rodenboog: 0-1
Ad Mertens (w) - Gerard Zijlema: 0-1
Afwezig met kennisgeving: Erick Erdtsieck, Erwin Kok, Free Blok en Bas Klomberg.
Klaas-Marten
In de openingsfase staat Klaas al wat beter en hij weet dit uit te bouwen tot winst. De beslissende gebeurtenissen in deze partij heb ik trouwens gemist.
Jan-Piet
Een vroeg remise aanbod van Piet wordt door Jan afgewezen ("te vroeg") waarna een heel spannende partij volgt. Een aanvankelijk heel mooie stand voor wit krijgt geen goed vervolg en zwart komt sterk terug in de partij. Enkele prima torenzetten resulteren in de winst van een pion en een paard (!)
torenzetten als 37. ...Txd5! 38. Tc1? Tc5! en 39. ... Txc6 |
wat natuurlijk de doorslag moet geven. Wit verdedigt zich echter met hand en tand en Piet die eerst een voorsprong in tijd van 20-30 minuten heeft, ziet die steeds meer afbrokkelen. Dat neemt niet weg dat hij even later door middel van een fraai paardoffer in enkele zetten kan winnen. Hij zag de zet wel, verklaart hij later, maar durfde het kennelijk toch niet aan.
Albert-Wopko
Op zet 15 zet wit een kleine valstrik, om via pionruil met een daardoor vrijkomende loper een kwaliteit te winnen en dat lukt wonderwel. Daarna is het eigenlijk wel gebeurd en wit behaalt zonder veel moeilijkheden de winst.
Harm-Alfred
In het middenspel staat Harm, aanvoerder van de witte stukken, heel goed, maar wist hier geen voordeel uit te halen. Zwart neemt dan langzaam maar zeker het heft in handen en wint een pion, waar later nog een tweede bijkomt. Een eindspel met vier torens en nog twee lichte stukken op het bord wordt door Alfred vervolgens gewonnen.
Ad-Gerard
Ad staat goed tegen Gerard, maar laatstgenoemde vermant zich en werkt zich naar een betere stelling, waar een sterke aanval uit voortkomt. Uiteindelijk moet Ad in het eindspel, na een giftig pionnetje te hebben verorberd, een toren inleveren en even later geeft hij op.
De nieuwe ranglijst na 6 ronden (achter de namen de behaalde punten in het keizersysteem en de gespeelde partijen met wit en zwart):
1.Klaas Dijkhuizen 111,5 p.(3-2); 2.Jan Pilon 98,5 (2-2); 3.Albert Prins 91,5 (2-2); 4.Erick Erdtsieck 87,5 (2-1); 5.Marten Berends 87 (2-2); 6.Piet Beetsma 65 (2-2); 7.Erwin Kok 63 (2-1); 8.Alfred Rodenboog 60 (1-2); 9.Wopko Dijkema 57 (2-2); 10.Harm Buter 48 (3-3); 11.Gerard Zijlema 41 (1-2); 12.Bas Klomberg 40 (0-1); 13.Free Blok 31 (1-1); 14.Ad Mertens 12 (3-3).
zondag, oktober 14, 2012
Noordelijke Jeugd Competitie vliegend van start (verslag van Roelof Kroon)
Gisteravond is de 1ste ronde van de Noordelijke Jeugd Competitie gestart. Deze competitie voor viertallen is uitgewerkt door Erwin Kok (SCEPU en sinds kort gastlid bij onze vereniging), Ronald van Nimwegen (Paardensprong) en Schaakclub Ten Boer. Bedoeling is om jonge schakers een podium te geven waar ze kunnen oefenen met schaken zoals dit bij volwassenen gewoon is. Meer bedenktijd, noteren, tijdnoodfase en uitvluggerfase. Allemaal zaken die bij de normale rapid opzet van Grand Prix toernooien niet voorkomt. De jeugdleiders van Ten Boer hopen hiermee het gat tussen jeugd en volwassenafdeling te verkleinen. Daarbij komt dat ik persoonlijk het teamschaken één van de leukste vormen van schaken vind. Je bent minder individueel bezig met alleen maar je eigen partij.
Er doen 10 teams mee aan de competitie. Twee uit Friesland, Kasteel uit Coevorden, Haren, SCEPU, twee teams van de Paardensprong en maar liefst drie teams van Ten Boer. Eén van de zaken waar we als club erg trots op mogen zijn, is de groep middelbare scholieren die bij de jeugdclub zitten en veel meedoen aan toernooien. Ze beschikken ondertussen over veel ervaring en worden snel sterker. En ze willen allemaal graag meedoen aan de NJC.
De teams waar we tegen moeten zijn nóg sterker. Paardensprong 1 kent enkele van de grootste jeugdtalenten uit het noorden van het land. Het combinatieteam van Sneek en Philidor zou ons sterkste senioren viertal in de pan hakken. Ik ben enorm onder de indruk van de progressie die de gezusters Waardenburg van het Kasteel doormaken. En onze collega's uit Usquert hebben ook een sterk team met schakers als Leonard in’t Veen, Silke Kok (let op haar want ze heeft veel kijk op het spelletje en heeft al een keer van me gewonnen) en de gebroeders Bensink, zonen van één van de grote aanjagers van het jeugdschaak in Usquert.
De goden hadden de hemelpoorten opengezet toen we aankwamen bij de Hunzeborgh voor de 1ste ronde. Ons materiaal, klokken en schaakborden, wist amper droog de 50 meter tussen auto en speelzaal te overbruggen. En ook de rit erheen was enerverend. We waren niet de enigen die problemen ondervonden. Een tweetal van het combinatieteam Philidor/Sneek met Migchiel de Jong als begeleider moest met politie escorte naar de speelzaal worden begeleid. Het bleek onmogelijk om in de stromende regen de Hunzeborgh te bereiken.
Binnen bleek het weer ouderwets goed georganiseerd door Ronald en zijn team. Een gezellige bar met veel consumpties speciaal voor jeugd. Koffie met cake voor de volwassenen. Omdat er 3 teams van onze vereniging meedoen, moeten de teams in de eerste drie ronden tegen elkaar. Dit betekende SC Ten Boer 1 tegen SC Ten Boer 3. SCEPU bleek de tegenstander van SC Ten Boer 2. In onze eigen rode shirts tegen de prachtige shirts van Usquert met schaakbord erop. Ook Paardensprong had shirts. Sneek had de shirts niet bij zich, misschien is volgende keer het plaatje compleet (waar zijn de groene shirts van e2-e4?).
Het werd een prachtige avond. Wat mij vooral erg aansprak is dat de kinderen na afloop van hun partij meteen naar Jan Pilon en Sjaak Schuit liepen om samen met hen de partij nog een keer te bekijken en een eerste analyse te doen. Ze stonden er zelfs voor in de rij. En dat is de beste manier om de lessen uit de partij tot je te nemen. Je weet nog wat je dacht op het moment dat je goede en te verbeteren beslissingen nam. Ik ben heel blij dat Jan en Sjaak dit deden. Op 9 november schaken we in Ten Boer, misschien kunnen Klaas, Albert en Piet assistentie verlenen bij deze analyses direct ná de partij.
Het werd een prachtige avond. Wat mij vooral erg aansprak is dat de kinderen na afloop van hun partij meteen naar Jan Pilon en Sjaak Schuit liepen om samen met hen de partij nog een keer te bekijken en een eerste analyse te doen. Ze stonden er zelfs voor in de rij. En dat is de beste manier om de lessen uit de partij tot je te nemen. Je weet nog wat je dacht op het moment dat je goede en te verbeteren beslissingen nam. Ik ben heel blij dat Jan en Sjaak dit deden. Op 9 november schaken we in Ten Boer, misschien kunnen Klaas, Albert en Piet assistentie verlenen bij deze analyses direct ná de partij.
De wedstrijden zelf verliepen erg goed. Team 1 miste Alfred Rodenboog, waardoor de strijd tussen de teams 1 en 3 open was. De einduitslag bleek achteraf toch 4-0 te zijn. Abel won als eerste van Lemée. 's Middags hadden ze ook al tegen elkaar gespeeld en toen won Lemée. Nu waren de kansen wisselend, maar je weet bij beiden dat ze vol op de koning van de tegenstander spelen en dat de partij snel afgelopen kan zijn. Zo ook nu. Abel bedacht een aanval met loper op de zwarte dame op f6 en daarachter pion g7. Toen Lemée Dd8 speelde was Dxg7 meteen mat. Op het 3de bord speelde Ruben tegen Jerimi. Jerimi is ook een rasechte aanvaller, maar gaf nu te veel weg, waardoor Ruben wist te winnen (2-0). Bas tegen Gerben was de volgende spannende partij. Bas staat 1ste in de competitie en lijkt goed in vorm. Gerben miste ergens wat en toen was het in hogere zin al afgelopen. Hij wist de strijd nog lang te rekken, maar het verlies was onvermijdelijk (3-0). De partij tussen Finn en Robin was van een hoog niveau. Eerst miste Robin een kans, daarna kwam Finn beter te staan. Maar zijn koningsaanval sloeg niet door en Robin bleef een stuk voor. En toen gaf Robin de meest cruciale pion van zijn stelling weg met als gevolg dat Finn een toren won. Finn liet niet meer los en zette Robin zonder verdere fouten mat.
SC Ten Boer 2 tegen SCEPU was ook een opmerkelijke wedstrijd. Op de borden 2 t/m 4 speelden meiden tegen jongens en de meiden wonnen alle 3. Gerbrich was als eerste klaar door op bord 4 Joost Bensink te verslaan (1-0). Daarna kon Lars het niet bolwerken tegen Silke (1-1). Op het 2de bord haalde Dalarna een goede overwinning tegen de sterke Edgar Manucarian van SCEPU (2-1). Alhoewel: Erwin stuurde me gisteren een foto van de partij waarin Edgar met een aftrekschaakje de dame van Dalarna kon winnen. Daarna duurde het lang voordat het duidelijk werd of Koen het beslissende punt binnen zou halen tegen Leonard in't Veen. Dit lukte niet doordat er opeens een toren van het bord verdween. 2-2 is een goede uitslag voor het team.
Al met al een geslaagde avond met een winnend, een gelijk spelend en een verliezend team.
Hieronder nog wat schaaktechnische fragmenten van de avond. Eerst twee fragmenten van niet Ten Boer spelers. Uit Sneek tegen Haren:
Wit staat gewonnen maar met zijn laatste zet Tg8-d8 heeft zwart wel zijn beide stukken gericht op de witte koning. Dit geeft hem een kleine kans op eeuwig schaak, zeker als wit te veel op materiaal is gericht
1.Dxa6 Td1+ 2.Kh2 Dxf2 3.Da8+ Kh7 4.Tf3??
En nu komt die kans ook echt. Wel goed is 4.De4+ f5 5.De3 (röntgendekking van veld g1) 5...Df1 6.Tf3 en omdat de witte dame nu niet buiten spel staat zijn er genoeg velden door wit gecontroleerd om het eeuwig schaak te voorkomen
4...Dd4??
Maar zo moet het niet. Eeuwig schaak is 4...Dg1+ 5.Kg3 De1+ 6.Kh2 Dg1+. Andere zetten leiden tot verlies of ook eeuwig schaak
a) 6.Kg4 f5+ en om mat te voorkomen moet wit zijn toren geven 7.Txf5
b) 6.Kf4 g5+ 7.Kg4 Dh4# au
c) 6.Tf2 De5+ met eeuwig schaak. Overigens kan zwart ook proberen met dame en toren nog iets te bereiken. Dit moet hij dan doen door de dame op e8 buitengesloten te houden met 6...Td5
5.De4+! en wit won eenvoudig 1–0
Uit Kasteel tegen Philidor/Sneek het volgende fragment om het niveau van de 1ste bord spelers te tonen. Wit stond eerder in de partij goed, maar nu gaat de partij kantelen:
1...a4
Om de kwaliteit van de twee spelers te onderstrepen, geef ik weer wat de zwartspeler aangaf toen ik na de partij kort met hemover deze stelling sprak. Hij zei tot mijn verrassing dat de tekstzet misschien wel minder goed was. Beter leek hem achteraf direct het kwaliteitsoffer 1...Txf3 2.gxf3 a4 en inderdaad heeft hij volkomen gelijk, bijvoorbeeld 3.Pd2 Pxd4 4.Te5 Db4 (4.Te3 Pf5). De dame die een vijftal zetten hiervoor nog een groot gevaar voor de zwarte stelling was, blijkt nu juist erg ongelukkig en buiten spel te staan.
2.Pbd2
Ik stelde na afloop 2. Pc1 voor maar zwart zei meteen dat dit uit is na 2...Txf3 3.gxf3 Pxd4. Na de zet van de witspeler kan wit nog hopen.
2...Lc8 en als wit nu 3. Tc1 had gespeeld had wit nog kansen op remise gehad. In plaats hiervan blunderde wit en ging pion d4 en de partij verloren.
0–1
Nu nog twee fragmenten van Boerster spelers.
Lars verloor op de volgende leerzame manier van Silke Kok.
14... Pxd5
Een leuke zet van Lars. Knap gevonden. Helaas is de ontwikkelingsvoorsprong van wit zo groot dat ze in het voordeel blijft.
15.Lxe7 Pxe7
En wat moet je doen bij een voorsprong in ontwikkeling. Juist lijnen openen. Ik ben onder de indruk van de volgende twee witte zetten.
16.e5! Pc6
Beter is 16...dxe5 17.Dxe5
17.De4! Pxe5
17...g6 lijkt mij noodzakelijk
18.Dh7# 1–0
En tenslotte de manier waarop Finn van Robin wint, nadat Robin in betere stelling een fout begaat. Robin krijgt geen kans meer.
35.Te1
35.Td1 en wit staat beter
35...Dxd3+ 36.Kg2 Txe1 37.Lg5 Df1+ 38.Kf3 Dd3+ 39.Kg4 Tg1+ 40.Kh4 Tg3 41.Dd7 Txg5 42.De7 Txh5+ 43.Kxh5 Dh3+ 44.Dh4 Tf5# 0–1
Alle resultaten van de jeugdcompetitie NJC zijn te achterhalen via: Noordelijke Jeugd Competitie (zie ook bij schaaklinks (rechts in de marge).
Opgave 262
Met de bovenstaande stelling op het bord sloeg zwart op fraaie wijze toe. Hoe won hij?
Stuur je antwoord uiterlijk vrijdag 19 oktober naar Alberts SchaakBlog! In het weekend daarop volgen dan oplossing, partijgegevens en ontvangen reacties.
Opsturen gaat het makkelijkst op de volgende manier:
1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel gewaardeerd!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje).
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.
3) Kies een identiteit: overslaan.
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.
Dat je gereageerd hebt zal bij comments te zien zijn (aanklikken om die te lezen!) en je reactie wordt t.z.t. (zie bovenvermelde datum), in zijn geheel, tegelijk met het juiste antwoord en verdere details, op het 'direct zichtbare' weblog gezet.
Terzijde:
Computer-aided analysis may help evaluate positions but weakens the chess player; it fails to instruct decision-making under uncertainty.
BONNO PEL: Systeeminnovatie als synchronisatie: innovatiepogingen in het Nederlandse verkeersmanagementveld, Erasmus Universiteit Rotterdam (2012)
donderdag, oktober 11, 2012
SC Ten Boer: stand na 5 ronden
Na de 5e ronde van de clubcompetitie ziet de ranglijst er uit als volgt:
1. Klaas Dijkhuizen.......... 86,5 p
2. Marten Berends............ 86
3. Jan Pilon................. 82
4. Erick Erdtsieck........... 78
5. Albert Prins.............. 75,5
6. Piet Beetsma.............. 66
7. Wopko Dijkema............. 57
8. Erwin Kok................. 56
9. Harm Buter................ 48
10. Alfred Rodenboog......... 43,5
11. Bas Klomberg............. 34
12. Gerard Zijlema........... 30
13. Free Blok................ 26,5
14. Ad Mertens............... 12
woensdag, oktober 10, 2012
NOSBO (1B): Ten Boer wint ruim van DAC
In de eerste ronde van de NOSBO-competitie (klasse 1B) heeft SC Ten Boer ruim van SC DAC (Delfzijl-Appingedam) gewonnen: 6-2. De eerste vier borden speelden remise, de laatste vier wonnen.
Na een waarschijnlijk toch niet helemaal onbekommerde nachtrust (straks de oorzaak) geef ik een verslagje en alle persoonlijke resultaten. De eerste punten zijn in ieder geval binnen. Ik heb het idee dat ze dit seizoen erg goed van pas zullen komen!
Donderdag, 9.35 u. Verder met het verslag.
SC Ten Boer - SC DAC: 6 - 2
1. K.Dijkhuizen (z)(1899) - H.Kloosterman (w)(1911): ½-½
2. P.Beetsma (w)(1734) - A.Steenhuizen (z)(1813): ½-½
3. J.Pilon (z)(1726) - A.Verhoog (w)(1796): ½-½
4. A.Prins (w)(1655) - B.Kuiper (z)(1551): ½-½
5. A.Rodenboog (z)(1531) - T.Molenhuis (w)(1611): 1-0
6. G.Zijlema (w)(1506) - W.Vos (z)(1507): 1-0
7. M.Berends (z)(1489) - P.Klein (w)(1539): 1-0
8. W.Dijkema (w)(1403) - A.Tesic (z)(1549): 1-0
Klaas-Kloosterman
Over deze (vorige week vooruitgespeelde) partij is al eerder (woensdag 3 oktober) iets gezegd.
Piet-Steenhuizen
De tegenstander offerde in het begin van het treffen een stuk tegen drie pionnen, waarna een taaie strijd volgde. Wit offerde op gegeven ogenblik terug en stond toen voor een eindspel met toren tegen toren + randpion. Dat was even goed uitkijken, maar door stug volharden wist Piet remise uit het vuur te slepen.
Jan-Verhoog
Van deze partij heb ik niet veel gezien, alleen een moment in het middenspel. Het leek me toen een gelijkwaardige stelling toe. Dat komt overeen met het resultaat: remise.
Albert-Kuiper
Ach, die Albert! Daar ging ik weer door het donker huiswaarts: met het bekende remisegevoel (zie een recent bloem(hof)rijk verslag van woensdag 26 september). Aanvankelijk was er niets aan de hand, ik speelde een redelijke partij met aanval op zwarts koningsvleugel. Een fraaie open g-lijn was het gevolg en een dubbelpion voor zwart (h7 en h6). Toen ik daarop nog een pion won zag het er goed uit. Ik dacht net na over een goede torenzet toen mijn tegenstander een voortreffelijk getimed remisevoorstel deed, waarmee ik na enig gepeins akkoord ging. Toen ik wat later nog eens naar de stelling keek, zag ik vrijwel meteen dat ik op winst stond.
De torenzet die ik van plan was te spelen was zelfs heel goed en de stelling speelde eigenlijk vanaf dat moment zichzelf. DIverse varianten speelde ik met mijn tegenstander nog door, maar de ene voortzetting was voor wit nog beter dan de andere. Tja, dat was weer zo'n partij! Op naar de volgende week!
Alfred-Molenhuis
Toen ik even aan het bord kwam kijken gaf ik geen cent voor de zwarte stelling. Een paard op f6 stond als ik goed heb onthouden 4 keer aangevallen (waarbij een een penning) en twee keer verdedigd en ik zag zo gauw geen goede voortzetting. Zwart leek onder de voet gelopen te worden, maar wie schetst mijn verbazing toen ik een tijdje later weer eens om de hoek keek: wit kon opgeven en... deed dat ook.
Gerard-Vos
Een wilde gang van zaken. In het middenspel trok wit, ondanks een zwarte batterij (loper en dame, maar gelukkig voor Gerard stond niet de dame voorop maar de loper, dat scheelt een slok op een borrel) gericht op zijn koningsstelling, onvervaard ten aanval met dame en paard, die diep waren doorgedrongen in de vijandelijke gelederen. Eerst reageerde zwart nog goed door een paard ter verdediging te laten aanrukken, maar wit zette goed door en even later toen wit op f6 met zijn paard een pion kon slaan met schaak (zw. koning op g8) produceerde Gerards tegenstander een absolute grafzet, door zijn dame op e4 te posteren, zodoende een dodelijk familieschaak toelatend. Einde partij.
Marten-Klein
In het middenspel wint zwart (Marten) een vol stuk. Het loopt uit op een ongelijke strijd: witte dame tegen zwarte dame + toren, dat door Marten na kleine omwegen uiteraard gewonnen wordt.
Wopko-Tesic
Wit komt mooi uit de openingsfase. Op een goed moment kan hij door de e-pion te laten opstomen zowel de zwarte dame op d5 als een zwart paard op h5 aanvallen en komt een stuk voor. Vervolgens wint hij een eindspel met toren, loper en pionnen tegen toren en pionnen. Goed gespeeld!
De eerste punten zijn binnengehaald, maar er volgen nog zware wedstrijden als ik de tegenstanders zo even screen...
Voor de clubcompetitie werden op deze zelfde avond gespeeld:
Klaas Dijkhuizen (w) - Harm Buter: 1 - 0 (Klaas: ik won op dubieuze wijze, vanuit een slechte stelling).
Erwin Kok (w) - Ad Mertens: 1 - 0.
Van Erwin ontving Alberts SchaakBlog nog het volgende commentaar via de mail:
Deze wedstrijd kreeg een onverdiende winnaar. Ad gaf het centrum weg na 1. b3 en later wit’s e3 en d4, en liet zich een pion wegsnoepen na een tactisch grapje. Maar Ad klauterde overeind en liet een steeds machtiger paard dansen op de rijen 3 en 4.
De witte stukken raakten overbelast, alles dekte alles, en dit vroeg veel bedenktijd, helemaal toen Erwin ook zomaar een pion weggaf. Iemand hoorde hem onderweg naar het toilet mompelen 'ik word helemaal gek van dat paard'.
Gierende tijdnood was het gevolg, nog 6 zetten te doen in 2 minuten, terwijl Ad nog 50 minuten bedenktijd had. Erwin vond de juiste zetten, en nadat hij op de 35-ste zet met bonkend hart de wijzers 15 minuten terug had gedraaid bleek het helaas Ad te zijn die last kreeg van de zenuwen: hij gaf pardoes een pion en vervolgens een loper weg, waarna hij de wedstrijd eindigde zoals hij begon, met een allervriendelijkste lach en dito handdruk.
Afwezig waren: Free Blok, Erick Erdtsieck en Bas Klomberg.
Binnen enkele dagen de nieuwe stand, na 5 ronden.
dinsdag, oktober 09, 2012
Leiderstrui voor Luuk Hartman op Schaaktoernooi Ten Boer
Om nog even terug te komen op de Grand Prix van 29 september jl.: onderstaand bericht en foto verschenen op de website van de Noorderkrant . Alberts SchaakBlog maakt er natuurlijk graag een plekje voor vrij!
TEN BOER – Het eerste jeugd schaaktoernooi van de nieuwe Grand Prix cyclus is afgelopen weekeinde een groot succes geworden. Het toernooi in Ten Boer trok 53 deelnemers. De cyclus wordt jaarlijks gehouden in de provincies Groningen en Drenthe. Naast deelnemers uit deze twee provincies komen ook veel schakers uit Friesland op bezoek bij de toernooien in onze regio. De 13 toernooien van de cyclus trekken ongeveer 250 deelnemers.
Toernooiwinnaar werd Daniël Apol van de Groningse schaakvereniging Paardensprong. Robin Bruins van de organiserende vereniging won de tweede groep. Sebastiaan Bensink uit Usquert van schaakclub SCEPU won de 5de groep.
Beste dagscore
Bij het eerste toernooi van een nieuwe cyclus krijgt de schaker met de beste dagscore de eerste leiderstrui. Dit bleek Luuk Hartman uit Ten Boer te zijn. In groep 7 won hij al zijn partijen. Hij kreeg de ‘gele’ trui uitgereikt van Roland Kroezen, bestuurslid van de Noordelijke Schaakbond. Een mooi succes voor Ten Boer, want de winnaar van de vorige cyclus kwam ook al van de vereniging.
De organiserende schaakvereniging Ten Boer bestaat volgend jaar 65 jaar. Door een aantal sponsoren is het mogelijk gemaakt om iedere deelnemer van het jeugdtoernooi een aandenken te geven van dit heuglijke feit. Zo vertrok elke jeugdschaker als winnaar met een medaille naar huis.
Felicitaties voor Luuk Hartman! |
vrijdag, oktober 05, 2012
Niet 'Doorzakken bij Jamin?' Dan 'Dringen bij Ten Boer!'
De stand in de onderlinge competitie van SC Ten Boer, na 4 ronden, laat een flink gedrang boven in de ranglijst zien:
1. Jan Pilon.......................77,5 p
2. Marten Berends..................75
3. Albert Prins....................72,5
4. Erick Erdtsieck.................72
5. Klaas Dijkhuizen................69,5
6. Piet Beetsma....................56,5
7. Wopko Dijkema...................49
8. Erwin Kok.......................47
9. Harm Buter......................44
10.Alfred Rodenboog................42
11.Gerard Zijlema..................27
12.Bas Klomberg....................26,5
13.Free Blok.......................24
14.Ad Mertens......................12
woensdag, oktober 03, 2012
Ronde 4 in onderlinge competitie SC Ten Boer
De resultaten van de partijen gespeeld in de 4e ronde van de clubcompetitie zijn de volgende:
Erick Erdtsieck (w) - Albert Prins: ½ - ½
Marten Berends (w) - Erwin Kok: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0
Wopko Dijkema (w) - Free Blok: 1 - 0
Harm Buter (w) - Ad Mertens: 1 - 0
AMK: Bas Klomberg, Alfred Rodenboog en Jan Pilon en Klaas Dijkhuizen (hoewel laatstgenoemde toch aanwezig was!)
Vooruitgespeeld werd de partij aan het 1e bord van de NOSBO-wedstrijd Ten Boer - DAC, van volgende week 9 oktober:
H. Kloosterman (wit) - Klaas Dijkhuizen: ½ - ½
In deze partij werd, voor zover ik heb kunnen constateren, het evenwicht niet verbroken en het liep dus uit op een terechte remise. Aanstaande dinsdag tussen 11.00 en 11.30 uur 's avonds weten we meer!
Erick-Albert
Erick offerde al heel snel een pion. Later bleek dat hij niet wist dat dit theorie was. Origineel van hem dus, maar hoe dan ook, hij kreeg hierdoor het initiatief en zwart moest enige zeilen bijzetten ten behoeve van de defensie. Dat lukte, want ook al stond wit heel goed, een beslissende wending is er hoogst waarschijnlijk niet geweest. Na 26 zetten, toen de partij in een stroomversnelling begon te raken werd tot remise besloten. Ik geef het toe: weer een remise, maar dit keer in ieder geval geen 'bloedeloze' (zie verslag vorige ronde, met commentaar in geel van Derk Schuttel).
Marten-Erwin
Erwin had vermoedelijk niet zijn dag, omdat hij kort na de openingsfase zomaar een wit paard op c7 toeliet met schaak en aanval op Ta8, die dan ook verloren ging. Omdat daar voor zwart weinig tot niets tegenover stond was de partij toen al beslist en wit maakte het dan ook uit.
Piet-Gerard
Wit kreeg al vrij vlot de betere stelling en zwart kampte later met een flinke achterstand in ontwikkeling. Piet wist dat goed uit te buiten. Waar precies de beslissing viel heb ik niet meegemaakt, maar het volle punt bleek later inderdaad bij wit te zijn terechtgekomen.
Wopko-Free
Free hield lang stand, maar gaf in het eindspel een paard kado, waarna het natuurlijk meteen gebeurd was. Wopko haalde dankbaar de overwinning binnen.
Harm-Ad
Met enige moeite, zoals de witspeler na afloop van de partij verklaarde. had hij de winst in deze partij naar zich toe weten te trekken. Het liep uit op een eindspel met aan beide kanten een toren en een paard, waarbij wit een voorsprong in pionnen had. Dat laatste aspect gaf de doorslag.
Zoals gebruikelijk een dezer dagen de nieuwe ranglijst!