woensdag, mei 22, 2013

31e en laatste ronde onderlinge competitie SC Ten Boer


Seizoen 2012-2013 zit er, op volgende dinsdag (simultaan of snelschaken) na, weer op. Ook in de laatste ronde werd er pittig strijd geleverd om de begeerde punten. Geen remises dit keer: alles of niets! Eén minpuntje deze avond: het aantal afwezigen, dat nogal eens tot nadenken stemt.

Zoveel leden hebben we niet, zodat 4 of 5 afzeggers het aantal partijen op een clubavond al snel met 50% doet afnemen. Daarnaast zijn er genoeg mensen in onze gemeente en omstreken die kunnen schaken, waaronder bijvoorbeeld enthousiaste ouders van de vele jeugdscha-kers van onze club, maar deze, zou je toch zeggen, gunstige omstandigheden hebben de afgelopen jaren zelfs niet tot één nieuw seniorlid geleid. De drempel om tot een club toe te treden was, is en blijft kennelijk (ondanks 'verwante' bezigheden!) opmerkelijk hoog. Voeg daarbij dat de huidige leden er niet jonger op worden (ik zou bijna willen spreken, als ik Alfred even buiten beschouwing laat en ook Jan, die voorlopig nog niet met pensioen gaat, van de club der oude getrouwen) dan is er reden tot zorg.

Een (gelukkig) heel positief punt is het met enige regelmaat meedoen aan de clubcompetitie door twee gastspelers uit Usquert, Erik en Erwin, die zoveel animo voor ons nobele spel weten op te brengen, dat zij naast de vele inspan-ningen voor hun eigen club (ScepU) ook regelmatig vanuit Usquert naar Ten Boer komen voor een extra partij.



Terug naar gisteravond:

Erwin Kok (w) - Klaas Dijkhuizen:  0 - 1
Ad Mertens (w) - Albert Prins: 0 - 1
Erick Erdtsieck (w) - Wopko Dijkema:  1 - 0
Marten Berends (w) - Piet Beetsma: 1 - 0

AMK: Jan Pilon, Bas Klomberg, Harm Buter, Gerard Zijlema en Alfred Rodenboog.

Erwin-Klaas
Het was de laatste partij van de avond en ik noteerde op zeker moment de stand om het vervolg op het weblog te zetten, in de veronderstelling dat het nog wel enige tijd zou duren, maar het was toch sneller afgelopen dan ik dacht. Hieronder het laatste gedeelte van hun partij:

Dijkhuizen
 Kok

De stand na de 18e zet van wit. Het vervolg: 18. ... Tf8 19. Dg2? (De2 lijkt aanzienlijk beter, in verband met veld e3) ... f5 20. exf5 Lxf5 21. The1 (veld e3!) d4 22. Pxh5 Lg6 23. Pxg7 (iets beters is zo te zien niet voorhanden) Txf2 24. Dg3 Txd2 25. Txd2 Lxd2+ 26. Kxd2 Kxg7 27. Txe5 (ziet er op het eerste gezicht wel geestig uit, maar is niet goed) Pxe5 28. Dxe5+ Kh7 29. Lxd4 Te8 (beslissend) 30. h5 (ziet iets over het hoofd) ... De1 mat.


Ad-Albert
In het begin van de partij ruilde ik een en ander af, enkel en alleen om de witte koning in het midden van het bord te houden. Door vervolgens snel te rokeren en de torens op d8 en e8 te posteren, kwam ik inderdaad in het voordeel en wist via een penning een pion voor te komen. Kort daarna volgde een verdere afruilmanoeuvre waarbij twee lichte stukken en alle torens het veld ruimden. Het resterende pionneneindspel was eenvoudig te winnen voor zwart.

Marten-Piet
Piet kwam een kwaliteit voor en leek op de overwinning af te gaan. Tussen de bedrijven door dacht hij voordelig zijn dame te kunnen offeren om die even later met rente terug te winnen. Maar zoals dat soms gaat: het offeren lukt wel maar blijkt weggeven te zijn geweest, omdat bij het 'terugwinnen' iets over het hoofd wordt gezien. Zo ging dat hier ook en niet veel later moest zwart de eer aan de tegenstander laten.

Erick-Wopko
In een al betere stelling offerde wit een loper door een bres te slaan in de zwarte rokadestelling. Daarna ging het hard en wit behaalde een verdiende winst. De zwarte stelling was achtergebleven in ontwikkeling en had daardoor wel een en ander over zich afgeroepen.

Binnenkort de eindstand van het seizoen. Op deze plaats alvast de felicitaties aan de nummers 1 en 2, Klaas en Jan en verder aan iedereen die tevreden zal zijn met zijn uiteindelijk behaalde plek op de ranglijst!
Om mezelf geluk te wensen met de 3e plaats gaat wat ver, maar blij ben ik er wel mee. Old (sold.... sorry) bloggers never die! Bij wijze van spreken dan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten