woensdag, november 06, 2013

SV Lewenborg - SC Ten Boer: 5 - 3


Ook de tweede NOSBO-wedstrijd van Ten Boer is helaas verloren gegaan en wel net als de 1e tegen Roden, met 5-3. Na een korte en voorspoedige tocht over de N360 arriveerden we bij Het Dok, het wijkcentrum in Lewenborg en de domicilie van de gelijknamige schaakclub. 
Toen we eenmaal binnen waren en boven gearriveerd in het speellokaal ontstond er enige onduidelijkheid over het feit dat we (te) vroeg (?) waren en of we niet nog even naar beneden zouden moeten, waarop ik de heer Schut vroeg of zij nog 'intern beraad' wilden houden. Dat bleek gelukkig niet het geval en dus zijn we maar gebleven.

Korte tijd later werd de indeling bekend gemaakt en begonnen we aan de 2e ronde in deze NOSBO-cyclus. Aanvankelijk leken de zaken voor ons niet ongunstig te verlopen, maar op het laatst werd het spannend toen Ten Boer met 4-3 achterstond en er dus nog 1 partij niet was beslist. Dat was het treffen van Alfred tegen Hoogenboom dat dus eigenlijk door ons gewonnen zou moeten worden om nog een gelijkspel te bereiken. Helaas.... het ging mis omdat Alfred de mening was toegedaan dat hij 35 zetten moest doen voor de tijdcontrole (clubtempo!!) in plaats van 40. Dat had tot gevolg dat hij rustig nadenkend door zijn vlag ging op de 37e zet. Heel jammer, omdat op het bord de beslissing nog bepaald niet gevallen was. Er restte ons slechts de terugreis, na onze tegenstanders, zoals gebruikelijk (tenminste na verlies), licht knarsetandend het allerbeste te hebben gewenst. Op naar de 3e ronde!


SV Lewenborg - SC Ten Boer: 5-3

1. J.v.d.Veen (z)(1885) - K.Dijkhuizen (w)(1953): ½-½

2. T.Visser (w)(1832) - J.Pilon (z)(1779): 0-1
3. R.Middeljans (z)(1818) - P.Beetsma (w)(1649): 1-0
4. J.Jans (w)(1576)(w) - A.Prins (z)(1680): 0-1
5. R.Frieswijk (z)(1625) - M.Berends (w)(1558): 1-0
6. B.Hoogeboom (w)(1574) - A.Rodenboog (z)(1558): 1-0
7. J.Schut (z)(1602) - G.Zijlema (w)(1395): ½-½
8. A.Uyleman (w)(1450) - H.Buter (z)(1345): 1-0 

V.d. Veen-Klaas
Volgens mij een gelijkopgaande partij, die ook voortdurend in evenwicht bleef. Het hieronder afgebeelde eindspel leidde dan ook tot remise.


Visser-Jan
Ook hier leek mij sprake te zijn van een gelijkwaardige stelling, toen opeens de vlam in de pan sloeg en Jan, lustig combinerend, een volkomen gewonnen stelling op het bord wist te brengen. Met een voorsprong van twee pionnen, bracht hij een mooi dame(schijn)offer waar wit niet op inging, maar waardoor de uitslag nog meer vast kwam te staan. Even later gaf wit op.


Zwart heeft Dxd4! gespeeld. Speelt wit Dxd4 dan volgt Pe2+, gevolgd door Pxd4, waarna ook de loper op c2 en de toren op c1 in de grootste problemen komen.

Jans-Albert
Kort maar krachtig. In deze partij stelde wit zich in de openingsfase (iets te) bescheiden op, wat niet verhinderde dat er later een spannende stelling op het bord verscheen. Op een gegeven moment stond zwart voor de vraag of hij zijn dameloper zou terugtrekken naar h7 of, agressiever, naar h3 zou verplaatsen. De keus voor de laatste mogelijkheid bleek in dit geval de juiste "een zet gericht op de toekomst" volgens zwart later bij de analyse), want uiteindelijk speelde juist dit stuk een hoofdrol.
















Zeldzaam op dit weblog: Albert achter het bord! Op de door hemzelf genomen foto's is hij steevast buiten beeld (ook niet geheel onlogisch), maar is slechts een lege stoel te zien, zoals onderaan (stoel met jas). Een uitzondering vormen die gelegenheden waarbij de tegenstander, in dit geval Johan Jans, zo vriendelijk is om aan te bieden even het fototoestel over te nemen. Op de achtergrond ontwaren we Harm.

Op het diagram de stelling na de 15e zet van wit. Het vervolg was: 15. ... Pxe4 (15. ...Pxf3+ lijkt me minder goed in verband met het dan op het toneel verschijnen van de witte dame) 16. Lxe4 f5! (leven in de brouwerij!)  17. d4?! (misschien was 17. Lg2 wel zo voorzichtig geweest) fxe4 18. dxe5 Lxe5 19. Pg6 (hier overwoog ik 19. ... Df7 dat ook kansrijk is, maar ik speelde toch Lxa1) 19. ... Lxa1 20. Pxf8 Txf8 21. Dxa1 Df7! en wit gaf op. Het vervolg zou kunnen zijn: 22. Dd4 Df3 23. Dxe4 Dxf2+ 24. Kh1 Df1+ 25. Txf1 Txf1 mat.

Frieswijk-Marten
In deze partij kwam een dame-eindspel op het bord, met elk nog een zestal pionnen. Wat minder was (voor Marten dan) was dat zwart zich bovendien over het bezit van een paard kon verheugen en toen de dames waren afgeruild gaf deze 'Springer' uiteraard al springend de doorslag.

Hoogeboom-Alfred
Over deze partij is hierboven al wat meegedeeld. Jammer, maar het is niet anders.

Schut-Gerard
Van deze partij heb ik eigenlijk niets gezien. In de loop van de avond zag ik een pionneneindspel op het bord staan, maar volgens Gerard was dat niet de eindstand. Hoe dan ook: remise.

Uyleman-Harm
In het middenspel had Harm nog een uitstekende stelling, maar daarna moet er wat stof in de raderen zijn gekomen: zwart kwam op achterstand en wist zich daar niet meer uit te werken.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten