vrijdag, oktober 07, 2016

Anekdotes uit de schaakwereld (34)

In 1061 schreef de kardinaal, later bisschop, van Ostia, Petrus Damiani (1007-1072) een brief aan Alexander II (paus van 1061 tot 1073) met daarin een klacht over priesters die schaakten (scacorum). Hij was in het bijzonder ontstemd over de bisschop van Florence die men in een logement had zien schaken. Damiani noemde schaken een geluksspel, net als dobbelen, dat verboden was en volgens hem een teken van geestelijke losbandigheid. Hij vond dat schaken een priester tot pias maakte. Zijn afwijzing van het schaakspel leidde tot een aantal religieuze decreten, waarbij schaken werd gerangschikt onder de spellen die de geestelijkheid en de kloosterorden niet waren toegestaan. In 1828 verleende Paus Leo XII Damiani de eretitel ‘kerkleraar’: doctor ecclesiae.


Toen Viswanathan Anand (geb. 1969, wereldkampioen schaken 2007-2013) nadat hij profschaker geworden was eens per trein door Kerala reisde, raakte hij in gesprek met een oudere heer die hem vroeg wat zijn beroep was. Anand vertelde dat hij zijn brood verdiende met schaken. De oude heer verklaarde daarop dat je daar volgens hem niet van rond zou kunnen komen. Dat hij niet wist wie hij tegenover zich had bleek toen hij er lachend aan toevoegde: “Dan kun je niet genoeg verdienen, tenzij je Viswanathan Anand bent!”


Met de zeer middelmatige schaker Malcolm Mally, die in de 20er jaren van de vorige eeuw elke vrije minuut aan de borden van de Manhattan-schaakclub doorbracht, haalden zijn sterkere collega’s de volgende ‘grap’ uit: ze besloten een toernooi te organiseren, Mally uit te nodigen en dan allemaal hun partij tegen hem te verliezen. Aldus geschiedde. Mally beschouwde zijn succes uiteraard als puur eigen verdienste en was in de wolken. Vervolgens namen zijn clubgenoten de naïeveling nog twee keer op identieke wijze beet. Mally’s derde toernooioverwinning bracht hem in een dermate euforische staat, dat hij het idee opvatte de (ex-)wereldkampioenen Lasker, Capablanca en Aljechin uit te dagen voor een tweekamp. Hij kreeg geen antwoord en trok zich daarop terug uit de schaakwereld met de verklaring dat hij geen gelijkwaardige tegenstander meer kon vinden.

Albert Prins

Bovenstaande Anekdotes uit de schaakwereld verschenen ook in de regionale krant BuurContact (oktober 2016).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten