vrijdag, april 14, 2017

Anekdotes uit de schaakwereld (40)


In zijn boek Chess Secrets I Learned from the Masters (New York, 1951) vertelt auteur Edward Lasker  (1885-1981) over zijn partij in het grote schaaktoernooi in Hamburg in 1910, tegen de Pool Gersz (Georg) Rotlewi (1889-1920), die het toernooi uiteindelijk wint. Zelf eindigt hij op de vijfde plaatsTerwijl Lasker nog met zijn lunch bezig is (de bewuste partij zal ’s middags worden gespeeld) komt een meer dan enthousiaste andere deelnemer, de Amerikaan Frank Marshall (1877-1944), die in de ochtendsessie van de befaamde  Siegbert Tarrasch (1862-1934) heeft gewonnen, bij hem zitten. “Habe Sie gesehn my partie with Tarrasch? Nein? Ich habe ihn just defeated!” Zo gaat het nog een tijdje door en Marshall raadt Lasker aan om zo mogelijk dezelfde variant te spelen die hij ‘s morgens met succes tegen Tarrasch heeft toegepast.
In het treffen Lasker-Rotlewi komt de desbetreffende variant inderdaad op het bord en Lasker speelt dan ook de zet van Marshall, maar weet het daarna even niet meer en heeft spijt dat hij niet heeft gevraagd naar de volgens M. sterkste voortzetting. Uitgerekend tijdens die fase van onzekerheid krijgt hij een telegram overhandigd, afkomstig van de vrouw van een verwant van hem, de Duitse filosoof Ernst Cassirer (1874-1945). De inhoud van het telegram (een variant op het Duitse spreekwoord ‘Heute rot, Morgen tot’) luidt: “Immer mutig! Denken Sie nur an das alte Wort: Heute Rotlewi, morgen Totlewi!” Dat doet zijn optimisme toenemen en hij gaat dan ook vol vertrouwen verder met de partij.
De afloop? Lasker komt in het voordeel en staat in het eindspel op winst, hoewel het nog niet makkelijk is. Dan maakt hij op de 58e zet een fout, waarna de partij remise wordt! 


Bovengenoemde Edward Lasker laat eens een interessante eindspelstelling zien aan zijn beroemde naamgenoot Emanuel Lasker (1868-1941; wereldkampioen van 1894 tot 1921). Hij weet dat deze niet zal vragen om welke partij het gaat, maar zich, zoals altijd,  onmiddellijk in de stelling zal verdiepen. Dat gebeurt ook en op die manier komt Edward Lasker dus aan een diepgaande analyse van zijn eigen afgebroken toernooipartij…! Wat trouwens Emanuel Lasker nooit ter ore is gekomen.

Albert Prins

(Bovenstaande Anekdotes verschijnen ook in de regiokrant BuurContact (Loppersum, Ten Boer) van vrijdag 14 april 2017)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten