vrijdag, maart 15, 2024

Oostermoer 2 - Lewenborg: verslag van Rudy Frieswijk



Oostermoer 1 – Lewenborg 2: 3-3

Geschreven door Rudy Frieswijk

Op donderdag 14 maart gingen we naar Zuidlaren om daar de strijd aan te gaan met de spelers van Oostermoer 1. Oostermoer had een gemiddelde rating van 1721 tegen Lewenborg 1654. En dan hebben we het natuurlijk over de net ingevoerde nieuwe ratings. Geen heel grote verschillen en dat is natuurlijk veel leuker dan tegen tegenstanders die gemiddeld 300 punten sterker zijn.

We werden welkom geheten door Nico, die de huisregels vertelde en die naast speler, wedstrijdleider ook de barwerkzaamheden verzorgde. Wat mij opviel was dat vanaf zet 1 de hele zaal stil was. Dit maak je weleens anders mee.

Op bord 3 speelde Fred met de witte stukken tegen Nico. Het ging in de opening gelijk op maar wel met een licht ruimtelijk voordeel voor Fred. Nadat Nico kort had gerokeerd deed Fred de lange rokade en zette vervolgens een koningsaanval op. Dat resulteerde in een mooie overwinning. Het eerste punt was binnen.

Bij Arthur kwam tegen Atze Dijkstra een geweigerd damegambiet op het bord. Ik heb de partij niet zo goed gevolg maar na een uur spelen in het middenspel stond Arthur 2 stukken voor tegen 2 pionnen. Op zich natuurlijk een gewonnen eindspel maar Atze stribbelde nog lang tegen. Maar uiteindelijk hengelde Arthur het tweede punt binnen. De stand werd daarmee 2-0 voor Lewenborg.

Zelf kwam ik op bord 1 tegen Hans de Graaf gelijkwaardig uit de opening. Maar deze dag was niet mijn dag. Bij een stand waarbij de computer mij een voordeel gaf van plus 3 gaf ik een paard kado. En tot overmaat van ramp liet ik een vork van zijn paard op mijn koning en toren toe. Door deze twee blunders werd het 2-1.

Invaller Jacob speelde op bord 5 met zwart tegen Martin van Timmeren. De partij ging gelijk op en op een gegeven moment dacht ik dat Martin iets beter stond. Zijn pionnenstructuur zag er beter uit en zijn stukken stonden beter. Maar door een paar goede zetten kreeg Jacob een mooie matdreiging op het bord. Dame en loper stonden beide gericht op b2 met de koning op b1. Tevens was er een open b lijn voor de torens van Jacob. Een mooi torenoffer op b2 volgde waarna 2 zetten later mat volgde en de stukken in het doosje konden. Tussenstand 3-1 in ons voordeel.

René speelde met zwart tegen Bob Dröge. Bob gebruikte erg veel tijd en halverwege de partij had hij nog 1 minuut op de klok en René had nog rond de 10 minuten. Ik hoorde van een teamgenoot van Bob dat hij altijd veel tijd in de opening verbruikt en het gewend is om in tijdnood te spelen. Het was best een mooie partij maar René dacht, net als zijn vader, dat het pakjesavond was. Ook hij gaf een paard weg en na enig tegenstribbelen ( je weet het immers nooit in de tijdnoodfase) moest ook René de nul incasseren. Nieuwe tussenstand werd daarmee 3-2, maar nog steeds in ons voordeel.

John was als laatste aan het spelen met de zwarte stukken tegen Peter Weites. John kwam in de opening een pion achter. Even later werden dat 2 pionnen en daarna 3. Maar bij John weet je het nooit. Hij geeft pas op als hij echt geen enkele kans meer ziet. Uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in Peter Weites. De eindstand werd daardoor 3-3.

Het gelijke spel resulteerde in een voorlopig 4de plek in de rangschikking. Met nog 1 wedstrijd te gaan, op 23 april thuis tegen Valthermond 2, doen we mooi mee in de middenmoot.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten