zaterdag, september 29, 2007

Oplossing eindspelstudie 17 (van 23 september)


Deze, eens anders gepresenteerde, eindspelstudie, heeft weer als motto:
WIT (aan zet) WINT!
[Wit: Kh3, Te4, La6, pi b4; Zwart: Kh1, pi h2, g2, f3 en e7;
grotere afbeelding is mogelijk door te klikken op de foto]

Oplossing: compositie, uit 2000, van oud-wereldkampioen Vasily Smyslov, die dit jaar 86 is geworden.
1. Te1+! g1D uiteraard gedwongen 2. Lf1! zwart staat nu volkomen vast, omdat op 2. ...Dxf1 3. Txf1 mat volgt en op een andere damezet Lg2+ en mat. Daarom ontstaat nu een geforceerde pionnenwedloop 2. ... e5 3. b5 e4 4. b6 e3 5. b7 e2 6. Lg2+! fxg2 de enige zet 7. b8D Dxe1 8. Dxh2 mat.

Bron: Stupp, Josef, Frits Esser & Frank Clevers: Allemaal schaken / Het Limburgse schaakfenomeen Alex Vinken, 1912-1983 / Schaakrubrieken Dagblad De Limburger, 1996-2004. - Venlo: Van Spijk, 2004. - 541 p.


donderdag, september 27, 2007

Stand clubcompetitie SC Ten Boer na 4 ronden

De nieuwe stand in de clubcompetitie van Schaakclub Ten Boer ziet er na de 4e ronde, gespeeld op dinsdag 25-9, uit als volgt:

1. Roelof Kroon: 84½ p

2. Albert Prins: 82½ p

3. Baudewijn Michel: 71 p

4. Klaas Dijkhuizen: 70 p

5. Wim van Dijken: 60½ p

6. Jan Pilon: 59½ p

7. Piet Beetsma: 57½ p

8. Gerard Zijlema: 46 p

9. Ad Mertens: 40 p

10. Marten Berends: 39 p

11. Wopko Dijkema: 37 p

12-13. Erik Stam en Harm Buter: 29 p

14. Fré Blok: 17½ p

woensdag, september 26, 2007

Clubcompetitie Ten Boer: ronde 4


Dinsdagavond 25 september 2007 (ofwel gisteren) : de gong gaat voor de 4e ronde in de onderlinge competitie.

Afwezig waren Roelof Kroon (met dien verstande dat hij wel aanwezig was, maar liever een keertje wilde overslaan) en Baudewijn Michel.

De overblijvende strijders zorgden voor de volgende resultaten:





Albert Prins (w) - Wim van Dijken (z) : 1-0


Piet Beetsma (w) - Jan Pilon (z) : ½-½

Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens (z) : 1-0

Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema (z) : 0-1

Erik Stam (w) - Marten Berends (z) : 0-1

Fré Blok (w) - Harm Buter (z) : 0-1


Prins-Van Dijken
Na een doorwaakte nacht vanwege zijn grote gemiste kans op de avond daarvoor tegen DAC (mat in 4, zie desbetreffend verslag) besloot de witspeler, ondanks zijn bijkans dichtvallende ogen, er maar weer het beste van te maken. Dat lukte bovenwel, want al na enkele zetten kon hij een batterijtje van Lf4 in combinatie met Pb5 in stelling brengen. Daar werd hij, omdat zwart het sterkste antwoord op het bord bracht, toch maar één pion wijzer van, maar zo'n tien zetten later maakte zwart een en passant nemen mogelijk dat wit meteen een handvol stukken opleverde. Zwart nam een wijs besluit en gaf op.

Beetsma-Pilon
Een partij met zo op het oog wisselende kansen. Wit raakte materiaal achter, maar ontwikkelde een hevige aanval op de zwarte koningsvleugel die er winnend uitzag. Edoch, dat viel enigszins mee (en ook weer tegen) en na nog een spannend middenspel, besloten beide heren toen er een onzekere fase was aangebroken, tot een gelijkspel.

Dijkhuizen-Mertens
Al snel kreeg wit in dit treffen de overhand en dat leidde tot het sneuvelen van wat zwartgekleurd houtwerk. Niet heel lang daarna gaf zwart er de brui aan en kortten beide tegenstanders zich de tijd met enig analysewerk.

Dijkema-Zijlema
Een partij waarin beide spelers kansen kregen. Zo tegen het eindspel zag zwart een aanval van de witte dame gesteund door een toren volledig over het hoofd en had toen in enkele zetten kunnen worden weggespeeld. Verder dan de inleiding bracht wit het helaas (voor hem dan) echter niet en zwart kon op een gegeven moment de leiding overnemen en wist uiteindelijk wèl de juiste zetten te vinden: wit ging mat.

Stam-Berends
Toen ik deze partij voor de eerste keer serieus bekeek stond zwart een loper voor in een eindspel, waarin beiden ook nog over hun torens beschikten. De torens verlieten kort daarna met gemengde gevoelens het strijdtoneel en toen was het voor zwart een koud kunstje de winst binnen te halen.

Blok-Buter
Ook in deze partij werd lichtzinnig met de stukken omgesprongen: in dit geval door de witspeler. Eerst deed hij een pion en later een licht stuk in de aanbieding. Beide werden door zwart dankbaar aanvaard en wit bleef tenslotte met lege handen achter. Schaken is (net als voetbal) niets minder dan oorlog!

Later in deze week de stand na 4 ronden!

Verder nog het volgende:

1) Aanstaande vrijdagmiddag 28 september zal het jeugdschaak weer van start gaan. Het wordt het tweede seizoen. Het eerste was zonder meer geslaagd te noemen en een herhaling van dat succes lijkt voor de hand te liggen. Inlichtingen bij onze jeugdinstructeur Roelof Kroon.

2) Dinsdag 2 oktober wordt in Bedum een 'massakamp' (gek woord eigenlijk) tussen Bedum en Ten Boer gehouden. De vorige, begin dit jaar als ik me niet vergis, eindigde in winst voor Bedum.
SC Ten Boer zal dus uit een ander vaatje moeten tappen. Enfin, als het maar weer een geslaagde avond wordt. Niet-leden kunnen ook meedoen: belangstellenden kunnen zich melden bij Roelof Kroon, Klaas Dijkhuizen of Albert Prins.

3) Ook de bekercompetitie van de NOSBO gaat weer beginnen. Het viertal schakers van Ten Boer dat aan dit evenement mee zal doen, komt dinsdagavond 9 oktober in het Buurhoes in actie tegen het bekerteam van Emmen. Een spannende avond ligt in het verschiet.

dinsdag, september 25, 2007

SC Ten Boer wint van SV Delfzijl-Appingedam Combinatie (DAC) in 1e ronde NOSBO: 4½ - 3½

Met enige moeite is het Ten Boer gelukt in de nieuwe NOSBO-strijd de eerste hindernis te nemen: in Delfzijl werd DAC verslagen.

Een echt compleet verslag kan ik er niet van geven, omdat ik zelf niet direct tijd over had om veel om rond te kijken, maar noodgedwongen vrijwel onafgebroken aan het bord zat gekluisterd, in de langste partij van de avond, maar daarover straks meer.

Eerst het pièce de resistance, ofwel de uitslagen: (de spelers van Ten Boer worden eerst genoemd) :


SV DAC - SC Ten Boer: 3½ - 4½

1. Roelof Kroon (w)(2116) - B. van Till (z)(1733) : 1-0
2. Klaas Dijkhuizen (z)(1831) - A. Verhoog (w)(1800) : 1-0
3. Jan Pilon (w)(1790) - S. Bagavac (z)(1767) : ½-½
4. Piet Beetsma (z)(1652)(z) - W. Vos (w)(1700) : 1-0
5. Albert Prins (w)(1733) - A. Steenhuizen (z)(1767) : 0-1
6. Marten Berends (z)(1578) - T. Molenhuis (w)(1665) : 0-1
7. Baudewijn Michel (w)(1636) - B. Kuiper (z)(1640) : 0-1
8. Gerard Zijlema (z)(1555) - A. Tesic (w)(1553) : 1-0


Roelof had, zoals eerder meegedeeld, al eerder gewonnen.
Nog vrij vroeg in de avond werden we verblijd met een overwinning van Gerard aan bord 8, een punt dat we, zoals later zou blijken, goed konden gebruiken. Ook had ik op een gegeven moment gezien dat Klaas (2e bord) heel goed stond en wellicht ook zou gaan winnen. Aldus geschiedde. Iets minder leek het te gaan met Marten, die de problemen uiteindelijk ook boven het hoofd groeiden. Hij verloor, evenals Baudewijn (bord 7). Jan (3e bord) voegde later een nuttige remise aan het geheel toe.

Tussen de bedrijven door hoorde ik van Klaas dat Piet (bord 4) slecht stond. Ik was daarna de overtuiging toegedaan, dat hij ook had verloren, maar wonder boven wonder: hij won. Daarna stond onze overwinning al vast. Jammer dat ik dat de hele tijd niet in de gaten had, want dat geeft toch een zekere ontspanning.

Maar goed, dan mijn eigen partij, waarvan ik wel het een en ander meer kan melden. Zelden heb ik zo'n spannende partij gespeeld, met (hele) goede zetten van beide kanten. Mijn tegenstander leek echter de beste papieren te hebben en viel met enig machtsvertoon mijn stelling binnen. Ik begon aan een koningsmars van e1 naar g7(!!), waar de koning gek genoeg niet slecht stond. Toen had ik de partij kunnen (en moeten) beslissen.


STEENHUIZEN
PRINS

In deze opmerkelijke stelling (na de 23e zet van wit), waarin het niet onaardige Dxd5+ dreigt, zag zwart zich kennelijk gedwongen tot 23. ...Dc1+!? Nu zou 24. Txc1 dxe4 aan wit al uitstekende mogelijkheden hebben gegeven, maar ik besloot tot 24. Kg7. Daarop volgde 24. ... Dxd1 25. Db4! Te8?! Na lang nadenken gespeeld. Zwart staat nu verloren. Ik nam ruim de tijd voor de volgende zet en besloot uiteindelijk dat het niet veel uit zou maken of ik eerst Dd6+ zou doen en dan pas Lb5, of andersom. Een fatale vergissing. Ik koos natuurlijk de verkeerde 50% en speelde: 26. Dd6+? Kc8 27. Lb5 Td8! (totaal overzien dat veld d8 zou vrijkomen voor de toren en dat zwart op die manier de nederlaag ontloopt. In de daarna komende fase, waarin ik nog wel kansen had, speelde ik minder goed en verloor.
Na 26. Lb5! kan zwart opgeven. Of zwart neemt de toren op h1 en wordt door dame en loper mat gezet, of hij speelt bijvoorbeeld Dg4, waarna hij ook mat gaat, omdat de witte toren beslissend ingrijpt op c1. Helaas, het mocht weer eens allemaal niet zo zijn!

maandag, september 24, 2007

Stand bij SC Ten Boer na 3 ronden

Na drie ronden in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer, is de volgende stand bereikt:

1. Roelof Kroon 80 p

2. Baudewijn Michel 66½ p

3-4. Wim van Dijken en Albert Prins 59 p

5-6. Piet Beetsma en Klaas Dijkhuizen 51 p

7. Jan Pilon 43 p

8. Wopko Dijkema 40 p

9. Ad Mertens 36

10. Gerard Zijlema 31 p

11. Erik Stam 30½ p

12. Marten Berends 30 p

13. Fré Blok 17½ p

14. Harm Buter 16 p

Vanavond (24 september) ondernemen 7 schakers van de club de reis naar Delfzijl, waar tegen DAC zal worden gespeeld, in de eerste ronde van de NOSBO-competitie, in de 1e Klasse A. Zij zijn bij voorbaat licht gesterkt door de wetenschap dat Ten Boer al met 1-0 de leiding heeft, door een overwinning van clubkampioen Roelof Kroon. Lees het verslag van deze wedstrijd een dezer dagen op je favoriete weblog:

ALBERTS SCHAAKBLOG

zondag, september 23, 2007

Eindspelstudie 17 + Schaken - Boeken


Deze, eens wat anders gepresenteerde, eindspelstudie, heeft ook weer als motto:
WIT (aan zet) WINT!
[Wit: Kh3, Te4, La6, pi b4; Zwart: Kh1, pi h2, g2, f3 en e7;
grotere afbeelding is mogelijk door te klikken op de foto]


Iedereen kan een antwoord/oplossing rechtstreeks invoeren, op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'leave your commment' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel op prijs gesteld!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)
3) Klik op 'anonymous'
4) Klik op 'publish your comment' en je antwoord is geplaatst. Simple comme bonjour!

In de loop van deze week volgen de oplossing en alle gegevens betreffende deze compositie + de ontvangen reacties van bezoekers van Alberts SchaakBlog.
-----------------------------------------------------------------------------
BOEKENLINKS
Aan het weblog is een nieuwe categorie links toegevoegd: de boekenlinks. Hier staat ondermeer de website Boekwinkeltjes, waarbij honderden Nederlanders zijn aangesloten, die op die manier boeken aan de man trachten te brengen. Ook Blogger Albert heeft zich, na rijp beraad, bij dit gilde van boekverkopers gevoegd en zijn 'winkeltje'


is dan ook eveneens bij deze links terug te vinden. (Ook klikken op bovenstaand logo is mogelijk). Boeken op allerlei gebied: literatuur, science fiction (hoort volgens de een ook tot de literatuur, volgens de ander weer niet; volgens mij wel), maar ook bijvoorbeeld spoorwegen en tuinieren èn natuurlijk, last but not least: schaakboeken! Ik zou zeggen: neem eens een kijkje! Meer boeken zijn op komst!

vrijdag, september 21, 2007

Amsterdam, 12-17 sepember 2007: een paar impressies


Bovengenoemde dagen brachten we door in onze hoofdstad en we wandelden er weer heel wat af. Daar hoorden natuurlijk ook weer bezoekjes aan denksport-boekwinkel Het Paard (meevaller) aan de Haarlemmerdijk en aan De Slegte (tegenvaller) bij en smakelijk eten bij De Tijger en de Kantjil, dat spreekt. Maar deze lokaties zijn al eens voorgekomen in een eerdere bijdrage op Alberts SchaakBlog, dus nu wat aandacht voor enkele andere plaatsen in de stad.

Om te beginnen hoorde bij die aardige plekjes ons tijdelijk huis aan de Warmondstraat (Oud-Zuid). We zien hierboven iets van het binnentuintje, met de twijfelende katten Miki (l) en Billie (r) die geregeld in de raamopening waren te vinden.

Monumentale ingang van het Vondelpark aan de Emmalaan

In het Vondelpark

Balkon van een tuinier(?) aan de Sloterkade

De Mozes en Aäronkerk, gezien vanaf de markt op het Waterlooplein

Zicht op de Amstel, vanaf de fraaie Blauwbrug uit 1884

Op weg van de Keizersgracht naar de Noordermarkt (inderdaad voor de markt die daar op maandagochtend wordt gehouden) kwamen we voorbij de Westerkerk

Nog een aardig 'stoepbeeld' van de Warmondstraat
(Foto's gemaakt op 13-17 september 2007)

Oplossing opgave 131 (van 14 september)

Hoe wist wit in onderstaande stelling de partij snel te beslissen?


Oplossing: Vorotnikov - Tseitlin (Sovjet-Unie 1979)

1. g6! en wit heeft beslissend voordeel; op 1. ... fxg6 volgt namelijk 2. Th8! Ta2 3. a7! en zwart kan niet Txa7 spelen, wegens Th7+ en torenverlies) 1. ... Tc3+ 2. Ke2 Tc2+ 3. Kd3 Tc6 4. a7 Td6+ 5. Kc4 en zwart gaf op.

Alberts SchaakBlog ontving drie mailtjes betreffende deze opgave: de eerste was een anonieme inzending, zeer kort, maar in de goede richting. Ik heb een flauw vermoeden wie de afzender is!

1. g5-g6. september 17, 2007

De tweede inzender was Gerrit Kroon uit Friesland, een van de trouwe bezoekers van dit weblog. Hij heeft er, zo te lezen, zelfs enige nachtrust voor opgeofferd en stuurde in twee etapes het volgende in:

1. g5-g6 f7xg6 2. a6-a7 Tc2-a2 3.Th6-h8 Ta2xa7 4.Th8-h7+ wint. 1. g5-g6 Ke7-f6 2. a6-a7 Tc2-a2 3.Th6-h8 Kf6-g7 4. g6xf7 wint. G.Kroon, BOB, september 17, 2007

1. g5-g6 f7xg6 2.Th6-h8 en de a-pion dreigt te promoveren 2. ...... Tc2-a2 3. a6-a7 wint, of 2. ..... Kf7-f6 3. a6-a7 en wint. Midden in de nacht vond ik blind de lacune in de vorige oplossing, die niet correct is. Gerrit Kroon, BOB, september 20, 2007

Ik dank beide inzenders voor het meedoen!

woensdag, september 19, 2007

Ronde 3 in competitie SC Ten Boer

Nadat de rookwolken in de derde ronde van de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer waren opgetrokken, werden de volgende uitslagen zichtbaar:

Roelof Kroon (w) - Wopko Dijkema (z): 1-0

Harm Buter (w) - Ad Mertens (z): 0-1

Gerard Zijlema (w) - Albert Prins (z): 0-1

Jan Pilon (w) - Fré Blok (z): 1-0

Marten Berends (w) - Klaas Dijkhuizen (z): 0-1

Baudewijn Michel (w) - Piet Beetsma (z): ½-½


KROON-DIJKEMA

In het begin wist Wopko nog redelijk verzet te bieden en was Roelof, zoals hij later schrijver dezes bekende, nog even licht bevreesd voor een mogelijke goede zet van zwart, maar die verscheen niet op het bord en vanaf dat moment ging het met zwart bergafwaarts. Hij raakte meerdere pionnen achter in een inmiddels ontstaan toreneindspel en gaf uiteindelijk op.

BUTER-MERTENS

In deze partij wist zwart een voorsprong op te bouwen van maar liefst twee lichte stukken, terwijl beiden ook nog over enkele pionnen en de dame beschikten.
Het duurde echter héél erg lang voor Ad deze voorsprong in winst omzette. Het toch zo voor de hand liggende afruilen, desnoods met inlevering van één of beide lichte stukken, om op die manier een gewonnen pionneneindspel te forceren leek bij hem niet bekend. Zodoende kreeg wit keer op keer de gelegenheid om schaak te geven, wat op een gegeven momen tot verlies van een zwart paard leidde. Toch bleef zwart ruim gewonnen staan en na nog vele schaakjes en een geheel overbodige tocht van de zwarte koning over het hele bord, wist Ad dan toch het verdiende winstpunt binen te halen.

ZIJLEMA-PRINS

De witspeler bracht zichzelf in moeilijkheden via een achterstand in ontwikkeling. Hij had een mooi centrum opgebouwd met f3 en e4, maar speelde later Pge2, zonder eerst zijn koningsloper de vrijheid te geven. Noodgedwongen bleef deze onhandige formatie enige tijd staan en toen was het kwaad al geschied. Tenslotte kwam er bij een al zeer goede stand van zwart, tot overmaat van ramp een zg. Zwickmühle tot stand.

De Duitse Wikipedia (die we natuurlijk voor schaakzaken altijd bij de hand hebben) zegt over dit opmerkelijke verschijnsel:

Die Zwickmühle ist ein spezielles Schachmotiv, und zwar eine mehrfache Wiederholung eines Abzugsschachs. In einer Folge von Schachgeboten und Abzugschachs gewinnt man Material. Eine Zwickmühle kommt in der Turnierpraxis sehr selten vor. Berühmt wurde die Zwickmühle durch die Partie Torre-Lasker, Moskau 1925.

Zonder mijzelf, wie ben ik, met Torre te willen vergelijken (hij kon er nog een dameoffer aan verbinden, wat het uiteraard veel mooier maakt) was hier dus wel degelijk een echte Zwickmühle aan het werk (een zeer zeldzaam verschijnsel dus, volgens Wiki):

Zwart speelde hier 23. ... Td3+ en wit gaf op. Zijn enige zet is immers 24. Ke2, waarna 24. ... Txb3+ volgt. Wit moet weer naar d2, waarna opnieuw schaak wordt gegeven met de toren op d3. Wit gaat nogmaals gedwongen naar e2, waarna Txa3+ en Txa1 volgt. Zelfs Albert, die er de laatste tijd een gewoonte van maakt gewonnen stellingen niet te winnen, moet het dan kunnen uitmaken!

PILON-BLOK

Kon zwart (Fré) aanvankelijk de witspeler nog bijbenen, op een gegeven moment raakte hij een pion achter en in het eindspel nog een stuk. Dat was teveel van het goede(?) en wit kon een puntje bijschrijven.

BERENDS-DIJKHUIZEN

In een middenspel waarin Klaas een voorsprong in materiaal had, leek wit nog wel kansen te hebben, omdat de zwarte koning wat gevaarlijk midden op het bord stond. Via een wandeling naar b7 ontdeed zwart zich evenwel van de risico's, waarna wit even later kon opgeven.

De stand na de 22e zet van wit. Er volgde nog: 22. ... Kd7 23. De2 Kc8 24. Td1 Pc6 25. Td3 Dc5 26. De6+ Kb7 27. De4?! Taa8 28. c4 Tae8 en wit gaf op. Zijn laatste zetten waren niet goed, maar wat hij wel had moeten spelen is ook niet erg duidelijk.

MICHEL-BEETSMA

Een degelijke grootmeesterremise. Zwart stond uiteindelijk wat beter, maar bood toen remise aan, een voorstel dat zwart zich niet kon veroorloven te weigeren.

Eén dezer dagen de stand na 3 ronden.

dinsdag, september 18, 2007

Tienduizend!!

Ik kijk vanmorgen (di 17 september) om 7.16 op het weblog en, hoe is het mogelijk: de teller staat precies op 10.000 unique visitors!

Een leuke opsteker voor de dag van vandaag, die trouwens nogal sombertjes is begonnen, als ik zo de blik naar buiten richt. Maar één lichtpuntje is er in ieder geval!

zondag, september 16, 2007

Snel naderend heuglijk moment voor Alberts SchaakBlog

Dezer dagen heeft Blogger Albert het dermate druk met allerhande bezigheden, zoals daar zijn stedenbezoek en een verjaardagsvisite in het zeer verre (als je tenminste zelf in Ten Boer woont) Susteren dat de schaakactiviteiten even in het gedrang zijn gekomen.

Ongetwijfeld zal de nadering van de 3e ronde in de onderlinge competitie van de hem dierbare SC Ten Boer daar verandering in gaan brengen en wordt de aandacht weer volledig gericht op de naderende partijen die, zoals altijd, weer op het weblog hun neerslag zullen vinden.

Er is trouwens nóg iets dat snel nadert: een mooie mijlpaal voor Alberts SchaakBlog: morgen of overmorgen zal het aantal UNIQUE VISITORS de 10.000 bereiken!!

Het weblog is medio juni 2006 begonnen en de teller begon zijn nuttige werk op 1 juli vorig jaar. Tienduizend bezoekers in 14,5 maand is een aardig resultaat.

Ik hoop dat deze trend zich doorzet en dat vele schakers en andere belangstellenden mijn weblog zullen blijven opzoeken!!

vrijdag, september 14, 2007

Opgave 131

Hoe wist wit in onderstaande stelling de partij snel te beslissen?


Iedereen kan een antwoord/oplossing rechtstreeks invoeren, op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'leave your commment' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel op prijs gesteld!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Klik op 'anonymous'

4) Klik op 'publish your comment' en je antwoord is geplaatst. Simple comme bonjour!

In de loop van de volgende week zijn de oplossing + de reacties van ijverige inzenders op Alberts SchaakBlog te zien!

Oplossing opgave 130 (van 7 september)

In de onderstaande stelling wist de zwartspeler in enkele zetten zijn tegenstander tot het strijken van de vlag te bewegen. Hoe ging het verder?

Oplossing: Deze - F.Portisch (Zalaegerszeg 1979)


1. ... c3!! 2. bxc3
(2. Dxc3 Txg5) Dg6! (met dreigingen naar g5 en b1) 3. Pe4 Tf3! 4. Te1 Ld3 en wit gaf op, aangezien mat of dameverlies niet te voorkomen is (0-1).

donderdag, september 13, 2007

Stand clubcompetitie SC Ten Boer na 2 ronden

Na twee speelavonden, die een Fransman zonder enige aarzeling met de fraaie term soirées mouvementées zou hebben aangeduid, ziet de stand in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer er als volgt uit:

1. Roelof Kroon: 60½ p

2. Baudewijn Michel: 57 p

3. Wim van Dijken: 47½ p

4. Piet Beetsma: 42 p

5. Wopko Dijkema: 37½ p

6. Albert Prins: 37½ p

7. Gerard Zijlema: 35 p

8. Marten Berends: 35 p

9. Klaas Dijkhuizen: 30 p

10. Jan Pilon: 27 p

11. Erik Stam: 26½ p

12. Ad Mertens: 22 p

13. Fré Blok: 21½ p

14. Harm Buter: 17½ p

woensdag, september 12, 2007

Bewogen speelavond bij SC Ten Boer in 2e ronde clubcompetitie

Op de tweede speelavond van de clubcompetitie van Schaakclub Ten Boer, seizoen 2007-2008, vlogen weer de vonken in het rond. Een vertrouwd beeld!

Om de spanning bij de bezoekers van Alberts SchaakBlog niet nodeloos op te voeren, hier meteen maar de uitslagen:

Roelof Kroon (w) - Piet Beetsma (z) ................1-0
Klaas Dijkhuizen (w) - Wim van Dijken (z) ........0-1
Albert Prins (w) - Fré Blok (z) ........................1-0
Erik Stam (w) - Wopko Dijkema (z) .................½-½
Baudewijn Michel (w) - Gerard Zijlema (z) .......1-0
Ad Mertens (w) - Jan Pilon (z) ........................0-1

KROON-BEETSMA

Roelof wist in een lange partij uiteindelijk te winnen. Piet verzette zich taai, ook toen het er al wat somber voor hem begon uit te zien, maar kon niet anders dan tenslotte berusten in verlies, na een eindspel waarin Roelof tot op het laatst de vinger aan de pols moest houden.


Vanuit deze stelling ging het als volgt verder (wit: Piet Beetsma; zwart: Roelof Kroon)

1. h3 Pxc2 2. Tc1 P2b4 3. Pxc5 Lxc5 4. Txc5 Pxd3 5. Tc2 Pe1 6. Td2 Pxf3 7. gxf3 Lxh3 8. Kh2 Le6 9. Lxd4 Td8 10. Le3 Txd2 11. Lxd2 Pd4 12. Kg2 Ld5 13. Pe4 f5 14. Le3 Pxf3 15. Pc3 Lc6 16. Lxa7 h5 17. b4 b5 18. a4 bxa4 19. b5 Lb7 20. Pxa4 Pd4+ 21. Kg3 Pxb5 22. Le3 Pd6 23. Pc5 Lc8 24. Pd3 Pf7 25. Pf4 h4+ en enkele zetten later gaf wit op.

DIJKHUIZEN-VAN DIJKEN

Regelrechte sensatie was te beleven bij deze partij. Klaas (wit) stond volgens uw verslaggever beter, zeker in de openingsfase, maar de witspeler zelf gaf na afloop te kennen dat dit echt alleen maar optisch gezien het geval was geweest.
In ieder geval slaagde hij er niet in beslissend voordeel te bereiken en waagde toen een poging ijzer met handen te breken, na nog een remisevoorstel te hebben afgeslagen. Toen ik mijn blik weer op het bord richtte stond Wim ineens twee lopers voor! De ene was kennelijk een niet succesvol offer geweest, waarna de tweede raadsheer als snoepje van de week aan het pretpakket was toegevoegd. Voor Wim viel op dat moment slechts te hopen dat hij de last van deze plotselinge weelde zou kunnen dragen. Dat bleek mee te vallen. Hij weigerde op zijn beurt remise(!) en wikkelde beheerst af naar winst.

PRINS-BLOK

Een korte partij. Zwart kwam achter in ontwikkeing door de, door de eeuwen heen, niet ten onrechte bekritiseerde zetten h6 en a6 te spelen, zonder dat die echt nodig waren. Kort daarna kon wit met zijn dame de pion op h6 slaan, wat na een kleine reis van een behulpzame toren (Te1-e3 en Te3-h3) tot niet te pareren mat leidde.

STAM-DIJKEMA

De beide opponenten hielden het na een partij met voorzichtige manoeuvres op remise. Ik heb overigens van deze strijd niet al te veel meegekregen, dus ik houd het verder bij een gepast stilzwijgen.

MICHEL-ZIJLEMA

Geruime tijd stond zwart beter, onder meer door een achtergebleven pion bij wit op de f-lijn. Ook in latere fases leek het dat Gerard aan het langste eind zou trekken, maar op het beslissende moment vergiste hij zich danig, door een dameafruil aan te bieden. Hij dacht dat zijn daardoor onstane vrijpion zou kunnen promoveren, maar dat bleek helaas een oversight te zijn. De witte koning kon, zonder buiten adem te raken, het zwarte kereltje achterhalen en dat bleek meteen een winststelling voor wit op te leveren. Baudewijn is daardoor met 1,5 punt uit 2 partijen, waaronder de remise van vorige week tegen de clubkampioen, het seizoen prima begonnen!

MERTENS-PILON

Ad wist met wit lange tijd Jan heel goed partij te geven. Pas in het verre eindspel, na al veel klippen te hebben omzeild, maakte hij een beslissende fout, door een pion te nemen, waardoor een zwarte pion een loper kon pennen, die vervolgens verloren ging. Jan, zoals gebruikelijk heel omzichtig manoeuvrerend, kon daardoor zijn eerste overwinning laten bijschrijven in het nog zo prille seizoen.

De stand, na twee ronden, binnenkort op Alberts Schaakblog.

dinsdag, september 11, 2007

Roelof Kroon doet verslag van zijn (NOSBO)partij tegen DAC en geeft zijn visie op de partij tegen Baudewijn Michel

Zoals door mij gisteren aangekondigd, speelde onze 'eerstebordspeler' Roelof Kroon gisteravond zijn partij tegen Delfzijl vooruit. Vanmorgen al deed hij mij een zeer uitvoerig verslag toekomen, ook nog gecombineerd met een uitgebreide terugblik op zijn partij in de eerste ronde van de onderlinge competitie van SC Ten Boer, namelijk die tegen Baudewijn Michel.

In ieder geval kunnen we concluderen dat, om mijn eigen woorden te herhalen, zijn missie inderdaad geslaagd genoemd kan worden en dat Ten Boer met 1-0 de leiding heeft genomen. Nu die andere 3,5 punt nog (sprak hij, de huid van de beer verkopend).

Ik laat nu Roelof volledig aan het woord!

Gisteren mocht ik de partij tegen Delfzijl vooruitspelen. Ik werd zeer gastvrij door meneer Maas ontvangen. Hij vertelde wel dat de 1ste klasse opnieuw is ingedeeld: HSP2 heeft zich teruggetrokken, Grijpskerk wilde blijkbaar liever niet naar de 1ste klasse, dus is de degradatie van Middelstum ongedaan gemaakt. E.e.a. betekende dat de partij die ik ging spelen wel eens voor niets zou kunnen blijken te zijn, als Ten Boer pas in een latere ronde tegen Delfzijl zou gaan spelen of als Ten Boer opeens thuis zou moeten gaan spelen. In ieder geval begon de partij iets voor 8-en tegen Bert van Till. Hij speelde erg goed en taai. Overigens ook niets dan lof voor de overigen aanwezig bij de schaakclub D.A.C.: het zijn zeer vriendelijke en sportieve schakers! De sfeer was goed, er werd goed geschaakt. Naast mij speelden Verhoog en Molenhuis een goede partij en ook Leunis Maas had een gezonde openingsopzet: pas laat in het middenspel ging het mis in zijn partij. Alleen de discussie tussen een paar voetballers in de kleedruimtes was tamelijk verhit en luidruchtig. Gelukkig had niemand van de schakers er last van.

Partij tegen Baudewijn Michel:

Maar voordat ik verslag doe van mijn partij tegen hem, moet ik eerst terugkomen op mijn partij tegen Baudewijn van vorige week. Baudewijn maakte het mij daarin bijzonder moeilijk en stond lange delen van de partij gewoon beter. Pas in het allerlaatste stadium van de partij had ik een plus (een pion meer), maar wel met nog maar 60 seconden op de klok. In deze fase ontstond de volgende stelling: wit: Kc2, Ta4, a3, b2, c3; zwart: Kc5, Tb5, c4, d5.

MICHEL

KROON

Ik had hier nog 25 seconden, Baudewijn’s 20 minuten waren ook teruggebracht tot slechts een paar minuten. Nu speelde Baudewijn: 1… Tb3? Zwart moet gewoon andere torenzetten blijven doen en jaagt wit door de vlag: 2. Tb4 Hier moest ik even nadenken om te zien of het pionneneindspel wat resulteert wel gewonnen is. 2… Txb4 3. axb4+ Kb5 4. b3. Hier ging Baudewijn nogmaals lang nadenken. Ik rekende alle mogelijke zetten uit, zelfs 4… d4. En hier zag ik de winst als volgt: 5. bxc4+ Kxc4 6. cxd4 en als zwart één van de pionnen slaat loopt de witte koning om zijn eigen pion heen en krijgt altijd controle over het belangrijke veld op de 6de rij (b6 of d6), waardoor hij wint, bijv. 6… Kxd4 7. Kb3 Kd5 8. Ka4 Kc6 9. Ka5 Kb7 10. Kb5 Ka7 11. Kc6 Ka6 12. b5+ Ka7 13. Kc7 Ka8 14. Kb6 Kb8 15. Kc6 Kc8 16. b6 Kb8 17. b7 Ka7 18. Kc7 met winst.In mijn euvele overmoed pakte ik alvast een dame. Een gebaar dat ik persoonlijk verfoei, aangezien het van een ongepaste houding van hautain gedrag getuigt. Maar gezien de 21 seconden op mijn klok leek het me in dit geval toegestaan. Toen Baudewijn 4… d4 speelde, pakte ik echter de verkeerde pion! Een bekend fenomeen: ook jou, Albert, hoor ik vaak verzuchten dat je lang over een zet nadenkt, weet dat hij goed is en toch een andere (verkeerde) zet doet. Een kortsluiting in mijn hersens, maar wel een terechte beloning voor Baudewijn’s goede spel die avond. Er volgde nog:5. cxd4?? Kxb4!! 6. d5 cxb3+ 7. Kb2 Kc5 8. Kxb3 Kxd5. En met ik nog 20 seconden en Baudewijn nog 8 seconden was het remise.Ik kwam eerder in de partij gelukkig weg. En laat ik die stelling nu ook gisteravond weer op het bord krijgen! Tegen Baudewijn kwam de volgende stelling op het bord:wit: Kc1, Dd2, Td1, Th1, Le3, Le2, Pc3, a2, b2, c2, e4, f2, g2, h3 zwart: Kg8, Dd8, Tf8, Ta8, Pf6, Le6, Le7, a7, b7, c5, d6, f7, g7, h7. Deze stelling heb ik al eerder op het bord gehad tegen Baudewijn, alleen dan met de pion op f3 i.p.v. op h3. Baudewijn speelde 1… Da5 en ik speelde a tempo 2. Kb1 om meteen te beseffen dat 2… Pxe4 nu opeens mogelijk is omdat de pion niet op f3 maar op h3 staat! Baudewijn speelde tot mijn grote geluk ook a tempo 2… Tfd8, waardoor ik mijn fout kon herstellen. Ik ging echter voor het vrij geforceerde 3. Pd5 Dxd2 4. Pxe7+ Kf8 5. Lxd2 Pxe4!! en nu was ik in mijn vooruit berekeningen op de 3de zet 6. La5 b6 7. Lf3 Pxf2 8. Lxa8 van plan, maar ik kwam tot de conclusie dat 8… bxa5 sterk is voor zwart. Daarom moest ik vluchten naar de mindere stelling 6. Lf3 Pxd2+ 7. Txd2 Kxe7 8. Lxb7 Tab8 9. Lf3 Tb6 en zwart staat iets beter.

Partij tegen Bert van Till (DAC):

Gisteren was de stelling iets anders:wit: Kc1, Dd2, Td1, Th1, Le3, Le2, Pc3, a2, b2, c2, e4, f2, g2, h2; zwart (Bert van Till): Kg8, Dd8, Tf8, Ta8, Le7, Le6, Pf6, a7, b7, c5, d6, f7, g7, h7.

VAN TILL

KROON

Zwart ging hier verder met 1… a6, maar tijdens het nadenken over deze stelling ontdekte ik dat ik na 1… Da5 eigenlijk alleen maar 2. a3 kon spelen en zet die ik niet al te zeer ambieerde vanwege de pionnen opmars b7-b5-b4.Er volgde hierna nog: 2. Kb1 Dd7 3. f4 Lg4?! (3… b5 lijkt me beter) 4. e5 Pe8 5. Lxc5 Lxe2 6. exd6?!Dit oogt fraai maar zwart kan vrij simpel naar een moeilijk eindspel met een pion minder afruilen. Beter leek Bert en mij na afloop 6. Dxe2 en na 6… Dc6 volgt 7. Le3, terwijl 6… Dc7 7. Pd5 ook niet prettig is.6… Lxd6! Niet 6… Lxd1? 7. dxe7! Dxd2?? 8. exf8#7. Dxe2 Dc6 8. Lxd6 Pxd6 9. Pd5. Hier ging ik er eens goed voor zitten, want het zou wel eens een heel lange avond kunnen worden. Ondanks de pion meer is de remisemarge erg groot. In veel varianten blijft een dubbel toreneindspel over met een pion meer, waardoor de kans op remise erg groot is. Ik denk nu dat 9… Kh8 de beste zet is, maar je zou ook een variant als 9… Tfe8 10. Pe7+ Kf8 11. Pxc6 Txe2 12. Txd6 bxc6 13. Txc6 Txg2 kunnen bekijken en volgens mij wordt het uiterst lastig om dit te winnen. Tot mijn verrassing speelde Bert echter: 9… Pc8? en nu doen het paard en de toren op a8 niet meer mee. Er volgde:10. Tfe1 Kh8 11. De5 f6 12. Dh5 f5 13. Te3 en zwart kan eigenlijk niet meer verder schaken zonder materiaalverlies. Het paard kan niet goed spelen vanwege Te3-h3, Pd5-e7-g6+. Na Dg6 volgt gewoon De2 en Te6, na Db5 is Pc7 vrij vervelend. er volgde 13… Dd7 14. Pf6 Dxd1+ 15. Dxd1 gxf6 16. Dh5. Nu dreigt 17. Th3 en als het paard weggaat 17. Te7. Na nog een paar zetten gaf Bert op.
Hierna volgde een lange, late, donkere en met hindernissen belegde autoreis terug naar Ten Boer.

maandag, september 10, 2007

Nadering NOSBO-competitie

De eerste ronde in de onderling competitie van SC Ten Boer is achter de rug (morgen staat de volgende speelavond alweer op het programma), maar ook de NOSBO-competitie komt met rasse schreden dichterbij: over twee weken dient in de 1e klasse A, waar Ten Boer in is ingedeeld, tegen DAC (Delfzijl-Appingedam- Combinatie) te worden uitgekomen.

Vanavond echter speelt clubkampioen Roelof Kroon al zijn partij vooruit. De beste wensen van de achterblijvenden vergezellen hem op deze (hopenlijk) uiteindelijk geslaagde missie. Als de dag van gisteren herinneren de leden van SC Ten Boer zich dat Jan Kroon (ja inderdaad, familie) nog maar kort lid van de club was en toen een partij vooruit ging spelen tegen Van der Linde (of was het Veendam, toch even een kleine geheugenzwakte, merk ik). Hij keerde zegevierend terug naar het goede Ten Boer (sorry, Middelstum).

Hoe dan ook, we zijn benieuwd! Succes!

vrijdag, september 07, 2007

Opgave 130

In de onderstaande stelling wist de zwartspeler in enkele zetten zijn tegenstander tot het strijken van de vlag te bewegen. Hoe ging het verder?

Het goede antwoord volgende week op Alberts SchaakBlog, evenals de ontvangen reacties.

Iedereen kan een antwoord/oplossing rechtstreeks invoeren, op de volgende manier:

1) Klikken op 'comments' (rechts onder deze post); de oplossing intikken bij 'leave your commment' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt wel op prijs gesteld!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Klikken op 'anonymous'

4) Klikken op 'publish your comment' en je antwoord is geplaatst. Een kind kan de was doen.


P.S. Jan Kroon uit het Friese Bitgummole wil ik hartelijk danken voor zijn vriendelijke reactie op mijn beknopte reisverslagje van gisteren!

donderdag, september 06, 2007

Op familiebezoek in Friesland

Vandaag een familiebezoekje in Friesland afgelegd, te weten in de schrijversbuurt, een mooie woonwijk uit de 70er jaren, van Giekerk (Gytsjerk).

Heel gezellig en leuk, een aardige wandeling gemaakt door het dorp (inventariseren van het winkelbestand, taxeren van de bestaande en de in aanbouw zijnde woningen, men kent dat wel) en even naar het piepkleine haventje met uitzicht over de Grote Wielen en het stadssilhouet van Leeuwarden op de achtergrond. Wat het weer betreft een prachtige dag. Verder was het in Giekerk goed van eten en smaakte de wijn naar meer.

Bij de familie thuis keek ik verder even twee interessante boekjes in over wandelingen in de provincie, met de titel Friesland voor lanterfanters (net iets voor mij). Mij viel daarbij op, wat ik eigenlijk ook wel wist, dat sommige gemeenten hebben besloten om Friestalig door het leven te gaan, maar de meeste kennelijk niet. Dat levert de wat vreemde situatie op dat je op kaartjes bijvoorbeeld de namen Sumar en Burgum, dus in het Fries, ziet staan, met 10 à 15 andere dorpsnamen in het Nederlands er omheen. De twee Friese namen waren ons op de heenreis trouwens al opgevallen (op de ééntalige plaatsnaamborden). Nu kende ik de namen Bergum en Suameer wel, maar ik vermoedde niet meteen dat daarmee dezelfde dorpen worden bedoeld! Toch verwarrend voor iedereen die hier niet op voorbereid is, toeristen bijvoorbeeld. Dat je als provincie graag een wat onafhankelijke (om het woord 'zelfstandige' niet te gebruiken) indruk wil maken, daar kan ik me iets bij voorstellen en dat komt ook best goed over, maar doe dat dan wel eensgezind. Je doet het, of je doet het niet vind ik persoonlijk.

Jammer dat we ons fototoestel niet bij ons hadden voor o.a. de eerdergenoemde Grote Wielen en een leuk bord bij een fietspad (aan de Singel, vlakbij de Fedde Schurerstrjitte), waarop duidelijk werd gemaakt (in het Fries uiteraard) dat men daar liever geen hondepoep ziet. Het begint met:

Alle berne sizze:
Tanke wol

Wat de volgende twee regeltjes waren weet ik helaas niet meer, maar het laatste rijmwoord is, gezien het onderwerp, makkelijk te raden. Inderdaad: dr..

Onze heenreis, via Drachten en Burgum(!) was zo'n 75 kilometer, waar we iets meer dan een uur over deden, inclusief het controleren van de bandenspanning. De terugreis ging via Twijzel en Buitenpost, over de oude Friesestraatweg en was korter, zowel in afstand (7 à 8 kilometer) als in tijd (5 à 10 minuten). Achteraf vraag ik me vaak af of ik op diverse punten van de route eigenlijk niet te hard gereden heb, nu bijvoorbeeld in de buurt van Aduard, waar men bezig is enkele, zowel letterlijk als figuurlijk niet helemaal te volgen wegverbeteringen(?) te realiseren. Maar goed, op dit moment weer veilig achter de computer, straks nog even kijken naar Pauw & Witteman en morgen verder met

ALBERTS SCHAAKBLOG

woensdag, september 05, 2007

Oplossing eindspelstudie 16 (van 31 augustus)

Wit (aan zet) wint!

Oplossing:

Het betreft hier een eindspelstudie van Johann Behting (1856-1946), een van drie Duitse broers, die op gegeven moment hun domicilie in de Balkanlanden vonden en daar tot de betere schakers en probleemcomponisten behoorden. Karl Behting, een van de andere broers behoorde tot de deelnemers aan de schaakolympiade van Parijs in 1924.

Bovenstaand probleem werd voor het eerst gepubliceerd in het Rigaer Tageblatt in 1894.

1. Kf3! (1. Ke4 c5 2. Kd3 Ke8 enz. is remise) c6 2. Kf4 c5 3. Ke4 Ke8 4. Kd5 Kd7 (na 4. ...d3 wordt zwart via Ke6 uiteraard uitgeteld) 5. Kc4 Ke8 6. Kxc5 en wit wint, omdat of pion d4 verloren gaat, of zwart via Kd6 en Ke6 mat gaat, of de witte e-pion promoveert.

Speelt zwart 1. ... Ke8 als antwoord op 1. Kf3, dan volgt: 2. Ke4 c5 3. Kd5 Kd7 4. Kc4 Ke8 5. Kxc5 en wit wint.

Klaas Dijkhuizen van Schaakclub Ten Boer had in de goede richting gedacht, toen hij, zonder veel omhaal van woorden (daar zorg ik wel voor), maar toch, liet weten:

Geen 100% zekerheid, maar de bedoeling moet zijn om e6 te bereiken met de koning op e8. Daar gaan we: Kf3,c6,Kf4,c5,Ke4,Ke8,Kd5 en uit. Klaas, september 02, 2007

Morgen of overmorgen op Alberts SchaakBlog: opgave 130.

Lichte verrassingen op 1e clubavond van SC Ten Boer

Gisteravond, in de eerste ronde van de onderlinge competitie, konden meteen enkele verassingen worden genoteerd.

Zo speelde bijvoorbeeld clubkampioen Roelof Kroon, die met vaste hand bij de loting nummer 1 uit de hoge hoed had getoverd, tegen de eigenaar van lotnummer 2: Boudewijn Michel. Laatstgenoemde wil nog wel eens sterk voor de dag komen, maar dat hij daar meteen tegen de sterkste schaker van de club al mee zou gaan beginnen, was toch opmerkelijk. Ik begreep dat hij eerder in de partij al een goede kans had gemist, maar in ieder geval leek hij niet kansloos in een eindspel van toren + twee pionnen aan zijn kant tegen toren en drie pionnen van zijn tegenstander, temeer omdat Roelof over slechts 30 seconden op de klok beschikte en hijzelf over ongeveer 12 minuten. Toen Boudewijn echter zijn toren liet afruilen scheen het pleit beslist en leek hij te gaan verliezen. Nog één fraaie ingeving had hij vervolgens door de enige pionzet te doen die hem nog een kans bood en... Roelof greep in tijdnood mis en sloeg de verkeerde pion van het bord, waarna alle Boeren het strijdperk verlieten en beide koningen elkaar beteuterd, maar vooral berustend, stonden aan te kijken.

Ook verrassend was mijn eigen remise tegen Ad Mertens, die ik in eerdere ontmoetingen de baas was gebleven. Ook nu leek het trouwens die kant op te gaan. Aanvankelijk speelde Ad sterk, maar na de openingsfase spande ik een klein valstrikje waar hij intrapte door een vergiftigde pion te nemen, wat hem op het verlies van een loper tegen twee pionnen kwam te staan. Hierna was het voor mij eigenlijk eenvoudig uit te maken, maar.... ging het toch weer eens mis:

MERTENS

PRINS

De stand na de 22e zet van wit (Tfe1). Wat is er makkelijker voor zwart dan bijvoorbeeld 22. ...Pa2 23. Ta1 (of Tb1) Txc2 24. Pd4 Td2 waarna zwart regelrecht op de winst afgaat?
Ik zag het wel, maar om niet meer te achterhalen redenen (waarschijnlijk vond ik dat de partij dan te kort zou duren) speelde ik 22. ...Ta8? en deed de ene besluiteloze zet na de andere, loper Lf5 kwam verder geruime tijd niet echt in het spel voor en pion c2 bleef niet alleen voor wit gehandhaafd, maar kwam, omdat ik later op het zeer slechte idee kwam het ijzersterke paard van c3 weg te halen, later ook nog naar c4 en wit deed weer helemaal mee. Het eind van het liedje was, dat ik op de 45e(!) zet, met een ondertussen eerder mindere dan betere stelling, remise aanbood, wat werd aangenomen. Op naar de volgende week!


De overige uitslagen waren min of meer in de lijn der verwachting, ook al zou, gezien de huidige krachtsverhoudingen, een remise van Jan Pilon tegen Klaas Dijkhuizen niet uit de toon zijn gevallen.

Alle resultaten op een rij:

Roelof Kroon (w) - Boudewijn Michel (z): ½-½

Erik Stam (w) - Piet Beetsma (z): 0-1

Wim van Dijken (w) - Wopko Dijkema (z): ½-½

Gerard Zijlema (w) - Harm Buter (z): 1-0

Jan Pilon (w) - Klaas Dijkhuizen (z): 0-1

Ad Mertens (w) - Albert Prins (z): ½-½

maandag, september 03, 2007

Seizoen 2007-2008 SC Ten Boer

Morgenavond, 4 september, begint, om 19.45 in het Buurhoes aan de Gaykingastraat in Ten Boer, voor de plaatselijke schaakclub een nieuw seizoen en nog wel een seizoen waarin de club 60 jaar bestaat! Belangstellende niet-leden zijn ook van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen!

Een en ander was hierover al te lezen in mijn post van 31 augustus: een bericht dat ook in diverse regionale bladen verscheen (of nog gaat verschijnen) en opgesteld is door de kersverse secretaris Jan Pilon. Daarom nu alleen even dit kleine berichtje dat duidelijk moet maken dat ook Alberts SchaakBlog er helemaal klaar voor is. Voor zover het in mijn vermogen ligt, zal ik de wederwaardigheden van de individuele clubleden in de onderlinge competitie èn van de club in de NOSBO- en in de bekercompetitie proberen bij te houden op mijn weblog.

Dat het maar een sportief en succesvol seizoen mag worden!

zondag, september 02, 2007

Eigen partijen: voortgezet + Wandeling bij Oudemolen

Vandaag mijn partij tegen Weide aan de post van 28 augustus toegevoegd (hoofdgroep NOSBO 1976). De indruk die ik van die partij na zoveel jaren had overgehouden, was dat ik op een gegeven moment ver in materiaal voorstond en 'dus' had moeten winnen. Bij nog eens naspelen bleek me nu echter dat zwart (Weide) zo sterk stond, dat ik, ook al stond ik voor, in de remisehaven had moeten vluchten en dan vooral niet had moeten gaan mopperen. Dat had ik destijds ook allemaal graag gedaan (dat mopperen natuurlijk niet), maar, helaas pindakaas, ik blunderde en werd pardoes mat gezet. It's all in the game, zegt men wel eens...

Gisteren (za 1 september) een fraaie wandeling gemaakt bij Oudemolen in Drenthe.

Wij kennen die wandelingen wel die Staatsbosbeheer daar ooit heeft uitgezet, maar de laatste keer dat we er een hadden gemaakt, was toch al lang geleden. Ik heb een kaartje waar 11 wandelingen op staan vermeld. Dit is nummer 3 (7 kilometer): beginpunt, op de kaart tenminste, café Raven in Oudemolen. Dat etablissement heeft echter al enige tijd een andere naam, namelijk De Fazant. Na afloop smaakte het Amsterdammertje daar prima. Een reden temeer om Oudemolen te bezoeken!

Vertrekkend dus vanaf bovenstaand adres, wandelden we, met fraai weer, het onderstaand aangegeven traject (even klikken op de foto's s.v.p.). Een hele fraaie route en je kon niet beweren dat honderden mensen deze middag op hetzelfde idee gekomen waren: héél rustig, zoals op de foto's overigens ook is te zien. Slechts hier en daar kregen we een andere Drenthe-liefhebber in het vizier.

De omschrijving van de wandeling is als volgt:

Route 3 “Oudemolensediep” ( 7 km )
Beginpunt: Herberg “de Fazant” te Oudemolen

We volgen de verharde weg richting Gasteren en slaan bij de eerste weg bij paal 3.1 linksaf, om dan verder bij paal 3.2 het fietspad te volgen. Rechts zien we het fraaie beekdal van het Oudemolense Diep. Het beekdal loopt licht glooiend naar de beek toe en is hier vrij smal in dit middenstroomse gedeelte van de Drentsche A. Aan de steile hellingen is goed te zien hoe breed de stroom is geweest bij het afvoeren van smeltwater na de ijstijden. De weilanden rechts worden al enkele tientallen jaren door Staatsbosbeheer beheerd en hebben inmiddels het aanzien van natte dotterbloemhooilanden. In het voorjaar en in de zomer kunnen we hier de bloei zien van o.a. de echte koekoeksbloem, boterbloem, dotterbloem en de breedbladige orchis. Het maaien en hooien gebeurt na het broedseizoen. Deze kwetsbare graslanden worden tegenwoordig gemaaid met rupsvoertuigen. Door de relatief lage druk op de ondergrond, wordt de vegetatie niet beschadigd. Links nog restanten van wat vroeger een groot heideveld was. De heide grenst hier aan het beekdal, iets wat we nog maar zelden tegenkomen. Bij paal 3.3 scherp links aanhouden. Bij paal 3.4 slaan wij rechtsaf. Door dit pad te volgen komen we op de klinkerweg. Vervolgens slaan we na ongeveer 300 meter bij de eerste zandweg rechtsaf. Deze weg is bij de ontginning van de heidevelden aangelegd en heet Kooidiek. Vroeger was aan de rechterkant een eendenkooi, vandaar de naam. Aan het einde van de Kooidiek bij paal 3.5 gaan we rechtsaf om vervolgens na 150 meter links een doorsteek te maken dwars door het beekdal. Over de houten voetbrug gaan we verder door een bosgedeelte dat tot de novemberstorm van 1972 nog uit hoge dennen bestond. Door het aanplanten van inlandse eik en door spontaan ontstane opslag zal hier een ander bos tot ontwikkeling komen.
We lopen nu langs paal 3.6 over een smal bospaadje en slaan aan het einde linksaf. Vervolgens rechtsaf over een brede zandweg naar het dal van het Anlooërdiepje. We volgen bij paal 3.7 de zandweg en het fietspad naar het zuiden en slaan de eerste weg rechtsaf bij paal 3.8 . Deze zandweg loopt dwars door de karrensporen van de Gasterense duinen. Vanaf de hoogste duinen aan de linkerkant kunnen we een prachtige zgn. pingoruïne bekijken. Dit is een overblijfsel van een gesmolten “ijslens” uit de laatste ijstijd. Als we de zandweg vervolgen komen we over een veerooster en houden bij paal 3.9 links aan. Bij de verharde weg aangekomen slaan we rechtsaf. Wanneer we de zandweg rechtdoor nemen komen we op route nr. 5 uit. Als we over de brug zijn, is daar het eindpunt van deze wandeling.

Van harte aanbevolen aan hen die van deze wandelingen geen weet hebben en aan hen die ook eens op herhaling zouden willen!

Hieronder nog enige indrukken:

Doorkijkje op het Oudemolense Diep

Een bospaadje

De Gasterse Duinen

Foto's genomen op 1-9-07; 14:15-15.45