zondag, maart 30, 2008

Eindspelstudie 26

Eindspelstudie 26 is een miniatuur en ook weer een hele fraaie. Terwijl zwart zijn vrijpion laat opmarcheren (en dame haalt!),houdt wit (aan zet) 'gewoon' REMISE!!

Denk je te weten hoe wit dat moet aanpakken, stuur dan je antwoord naar Alberts SchaakBlog!

Eind deze week bijzonderheden over deze studie en tevens de ontvangen antwoorden en ... uiteraard de oplossing!

Kijk, wat het opsturen van een antwoord naar Alberts SchaakBlog betreft, even bij opgave 152 (28 maart).

Stand bij SC Ten Boer na 26 ronden

Na 26 ronden in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer ziet de nieuwe ranglijst er zo uit:

1. Roelof Kroon 392 p
2. Klaas Dijkhuizen 373½ p
3. Albert Prins 313 p
4. Jan Pilon 275 p
5. Baudewijn Michel 253½ p
7. Marten Berends 220 p
8. Piet Beetsma 212½ p
9. Harm Buter 205½ p
10. Ad Mertens 198½
11. Wim van Dijken 179 p
12. Wopko Dijkema 163 p
13. Jelto-Jan Zwart 146 p
14. Erik Stam 112½ p
15. Fré Blok 85½ p


(Ph. Geluck)

vrijdag, maart 28, 2008

Opgave 152

Hoe maakte wit (aan zet) het in bovenstaande partijstelling geforceerd uit?

Oplossingen zijn zeer welkom op Alberts SchaakBlog!

Het opsturen gaat als volgt:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar is wel sympathiek!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Kies een identiteit: kan worden overgeslagen

4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) echt in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord (omdat je denkt dat het niet gelukt is) is dus niet nodig.

Kijk in de loop van de volgende week weer op mijn weblog voor de oplossing en de binnengekomen antwoorden!

donderdag, maart 27, 2008

Oplossing eindspelstudie 25 (van 21 maart)

Wit (aan zet) wint!

Een zogenaamde miniatuur: een studie waarbij maximaal 7 stukken op het bord staan, wat bepaald niet inhoudt dat ze ook meteen van een wat lichter niveau zijn. Deze studie bijvoorbeeld is bepaald lastig te noemen.
N.B. Er staan twee zwarte pionnen op promoveren!

Oplossing: studie van David Gurgenidze uit 1977.

David Gurgenidze (Georgië, geb. 1953)

Gezien de dreiging van de pionnen op a2 en f2, heeft wit maar één zet om mee te beginnen: 1. Ld3. Hierdoor wordt de toren verdedigd en wordt promotie verhinderd, omdat de toren immers met aftrekschaak naar c1 kan. Zwart kan dus geen pion laten promoveren en gaat daarom met zijn koning uit het bereik van de loper, maar blijft natuurlijk wel zo dicht mogelijk in de buurt: 1. ... Ka5. Nu moet wit zijn toren terughalen, omdat na Tc8 zwart naar b2 loopt en remise heeft, dus: 2. Tc1 Kb4 3. Ta1! (dit lijkt verkeerd, omdat de zwarte koning dichterbij komt en winst ver weg lijkt) 3. ... Kb3 4. Lb1!! (een hele fraaie; op 4. ... f1D volgt La2+ en Txf1 en wit wint en na het slaan van de loper wint wit uiteraard ook, evenals na 4. ... Kb2 5. Txa2) 4. ... f1P+ (het enige dat zwart nog heeft) 5. Kh3! (controleert g3: na bijvoorbeeld 5. Kg1 Kb2 6. Txa2 Kxb1 houdt zwart zijn paard) Kb2 6. Txa2+ Kxb1 7. Te2 en wit wint omdat zwart het paard verliest.

Niet direct een eenvoudig geheel. Ad Mertens (Ten Boer) heeft een oplossing ingestuurd, waarin hij wel de belangrijke beginzet heeft vermeld, maar ten onrechte denkt dat de volgende zet van zwart pionpromotie zou zijn (1. ... a1D).

Eindspelstudie 25. 1. Lc2-d3 a2-a1D 2.Tc4-c1+! Ad Mertens, 23 maart 2008 14:07

Dat is dus niet de beste voorzetting die uiteraard op het bord moet komen: 1. ... Ka5. Uiteraard ondanks dat: dank voor het meedoen!

woensdag, maart 26, 2008

SC Veendam wint van SC Ten Boer: 5½ - 2½

Het is Ten Boer niet echt gelukt tegen Veendam de broodnodige punten te pakken. Na een tocht van zo'n 40 kilometer door een provincie waarover langzaam maar zeker een dreigende(!) duisternis viel, arriveerden we, na ook nog eens een alleraardigste oriënteringsrit door Veendam te hebben gemaakt, bij het clublokaal (in de letterlijke zin van het woord) van de gelijknamige vereniging.

Wedstrijdleider Mooijman sprak een vriendelijk maar vastbesloten welkomstwoord, waarin hij verklaarde dat Ten Boer een mooie gemeente is, waarvan de bewoners bovendien aardige mensen zijn, maar dat de schakers van Veendam daar helaas geen boodschap aan hadden en er vol tegenaan wensten te gaan, ondanks het feit dat wij de punten heel goed konden gebruiken. Ik riep er nog wanhopig tussendoor waarom, als dat dan zo was (dat wij aardige mensen zijn), dat vervolgens niet zou helpen, maar het was vergeefse moeite.
Dat Veendam zijn best zou gaan doen hebben we in de loop van de avond gemerkt.Wisten Roelof en Klaas nog korte metten met hun tegenstanders te maken en kon Albert daar een verdienstelijke remise aan toevoegen (over deze laatste prestatie waren de meningen in eigen gelederen trouwens verdeeld), daarmee bleek ons kruit meteen verschoten te zijn: de andere vijf clubleden verloren en bloc.

Tijdens de moeizame tocht terug door het barre Groninger winterland (laat ik nou even gedacht hebben dat de lente was begonnen) ga je je in toenemende ongerustheid afvragen hoe Assen 2 en Middelstum het er hebben afgebracht. Na luttele uren slaap kom ik er in alle vroegte door een snelle blik op de NOSBO-site achter dat Middelstum heeft gewonnen van Groningen 6 (heel leuk voor hen, iets minder leuk voor ons) en ik besef natuurlijk onmiddellijk dat het sinistere degradatiespook dat (zo hadden de schakers van Middelstum immers op hun website gemeld) eerst in de buurt van Ten Boer was gesignaleerd, maar vervolgens domicilie leek te kiezen in Middelstum of daaromtrent, nu uiteindelijk helaas toch van plan schijnt te zijn zich definitief in Ten Boer te vestigen. We mogen hier wel spreken van een ietwat besluiteloze persoonlijkheid.... Verder weten we niet wat Assen aanstaande vrijdag gaat doen; het mankeert er maar aan dat zij ook winnen en Ten Boer dientengevolge eenzaam (en zelfs alleen, dus nog erger dan koningin Wilhelmina er destijds aan toe was) op de laatste plaats komt te staan.

De in de regio Ten Boer alom betreurde uitslagen (een kleine uitzondering voor de eerste drie):

SC Veendam - SC Ten Boer: 5½ - 2½

1. Roelof Kroon (w)(2116) - J. Boers (z)(1751): 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (z)(1831) - S. Prins (w)(1702): 1 - 0
3. Albert Prins (w)(1733) - T. Mooijman (z)(1880): ½ - ½
4. Jan Pilon (z)(1790) - P. Riksten (w)(1897): 0 - 1
5. Piet Beetsma (w)(1652) - G.Bos (z)(1723): 0 - 1
6. Baudewijn Michel (z)(1636) - C. Dijkman (w)(1639): 0 - 1
7. Marten Berends (w)(1578) - J. van der Laan (z)(1713): 0 - 1
8. Ad Mertens (z)(1335) - W. Smit (w)(1664): 0 - 1

Van tevoren had Klaas ons, bij het betreden van de gastvrije Dukdalf, nog voorgehouden dat wij qua rating boven Veendam uitstaken en dus onbevreesd de strijd tegemoet konden zien. Hoe hij aan die wetenschap kwam is onduidelijk gebleven, maar in ieder geval klopte het niet. Uitgezonderd de eerste twee borden zat iedere schaker uit Ten Boer tegen een hogere tot zelfs véél hogere rating aan te hikken. Als ik gebruik maak van de, hierboven vermelde, laatste KNSB-ratings (die gek genoeg door de NOSBO niet worden gehanteerd) was de gemiddelde rating van Ten Boer, zoals we gisteravond aantraden, 1709 en die van Veendam 1746. Niet dat het allemaal vreselijk belangrijk is, maar toch.... Op wie en waarop kan men tegenwoordig nog vertrouwen?

Waarom moest ons meest getalenteerde clublid nou ook afzeggen......

Het komt er, even resumerend, op neer dat de SC Ten Boer het al of niet degraderen nu weer niet in eigen hand heeft. In de laatste ronde, op 15 april in het eigen onvolprezen Buurhoes (aan de sfeer zal het dus in ieder geval niet liggen), moet van Groningen 6 gewonnen worden en dan nog maar afwachten wat de concurrentie doet.... Ach, misschien heeft een jaartje terug naar de 2e klasse ook wel wat.Worden we tenminste weer eens kampioen!

Tenslotte werden er, terwijl ons vertegenwoordigend team in Veendam begon te kapseizen, twee duels aan het thuisfront uitgevochten in het kader van de clubcompetitie. De resultaten:

Harm Buter (w) - Wim van Dijken (z): 1 - 0

Wopko Dijkema (w) - Erik Stam (z): ½ - ½

Afwezig waren Gerard Zijlema en Jelto-Jan Zwart, terwijl Fré Blok een SN had.

dinsdag, maart 25, 2008

Spannende laatste ronden in NOSBO 1A

Het gaat erom spannen deze weken. In de 1e klasse A van de NOSBO vallen deze week, in de op één na laatste ronde en op dinsdag 15 april, als in Ten Boer, in het Buurhoes, de laatste (gemeenschappelijke) ronde wordt gespeeld, de beslissingen omtrent kampioenschap en degradatie.

Wat de 1e plaats betreft: hierop heeft Roden de beste kansen. Het team (nu 13 punten) moet nog tegen Bedum (vanavond) en op 15 april tegen Van der Linde dat momenteel op de 2e plaats staat, met 2 punten achterstand. De nummer 1 tegen nummer 2, mooier kan een laatste ronde, waarin het (zeer waarschijnlijk) gaat om de kampioenstitel, natuurlijk niet zijn! Ook DAC heeft nog een kans, maar een hele kleine, namelijk alleen wanneer Roden beide laatste ronden zou verliezen, wat niet waarschijnlijk lijkt.


N.B. Zojuist bereikt mij een nuttige mededeling, namelijk: Van der Linde heeft met 5,5-2,5 gewonnen van DAC. Deze uitslag (al van 17 maart) was mij even ontgaan. Dat betekent dat Van der Linde nog even alles uit de kast haalt. De club staat nu dus gelijk met Roden (allebei 13 punten) maar Roden komt vanavond nog aan de bak en zal er ongetwijfeld alles aan doen om de marge van 2 punten voorsprong te herstellen
.

Onderaan de ranglijst is het zo mogelijk nog spannender. Vanaf de 6e plaats (Groningen 6 met 6 punten) tot en met de 10e plaats (Assen 2 met 3 punten) is men niet veilig. Op de 7e plaats zien we Z! met 5, op de 8e plaats Ten Boer met 4, op de 9e Middelstum met 3 en op plaats tien tenslotte staat Assen 2, met eveneens 3 punten.

Deze week onmoeten elkaar: Veendam - Ten Boer, Groningen 6 - Middelstum (deze twee wedstrijden vanavond) en Assen 2 - Z! (vrijdag).

Dan treffen elkaar in de laatste ronde op 15 april:

Van der Linde - Roden; Middelstum - DAC; Ten Boer - Groningen 6; Z! - Veendam en Bedum - Assen 2. Het zal er warmpjes toegaan!! Meer commentaar binnenkort op

ALBERTS SCHAAKBLOG

zondag, maart 23, 2008

Stand clubcompetitie SC Ten Boer na 25 ronden

Dinsdag 18 maart is de 25e ronde van de onderlinge competitie gespeeld. Voor uitslagen en impressies: zie de bijdrage van 19 maart.

Aangezien de gezamenlijke 9e en laatste ronde van de NOSBO-competitie, 1e klasse A, op een dinsdagavond (15 april) wordt gespeeld, betekent dat voor de 'onderlinge' van Ten Boer dat er nog 7 ronden te gaan zijn, met andere woorden: de (juiste?) finale verhoudingen beginnen zich weer af te tekenen!

De nieuwste stand:

1. Roelof Kroon 383½ p
2. Klaas Dijkhuizen 364½ p
3. Albert Prins 305 p
4. Jan Pilon 269½ p
5. Baudewijn Michel 246½ p
6. Gerard Zijlema 218 p
7. Marten Berends 213 p
8. Piet Beetsma 205½ p
9. Ad Mertens 192½ p
10. Harm Buter 187 p
11. Wim van Dijken 184 p
12. Wopko Dijkema 158 p
13. Jelto-Jan Zwart 141½ p
14. Erik Stam 105 p
15. Fré Blok 78 p

(Ph. Geluck)

Oplossing opgave 151 (van 18 maart)

Ruim een halve eeuw geleden maakte de witspeler, in bovenstaande stelling, met een mooie combinatie een eind aan de partij. Hoe?

Oplossing: Petrosian - Simagin (Moskou 1956)

Wit haalde hier de winst naar zich toe door: 1. Da8+ (niet 1. Pxf7? want dan houdt zwart door schaakjes op d1, f3 en h5 remise) Kg7 (1. ... Ke7 2. Db7+ enz.) 2. Lxe5! (niet meteen Dh8+, wegens Kg6!) Dxe5 3. Dh8+! Kxh8 4. Pxf7+ en na een koningszet van zwart: Pxe5 en wint.

Het uitvoeren van een dergelijke combinatie is natuurlijk de droom van iedere schaker, maar zo'n de gelegenheid doet zich niet elke week voor en als een keer de kans daar is, zie je hem wellicht over het hoofd, zodat in de praktijk een en ander voornamelijk aan de betere spelers voorbehouden zal zijn. Het euvel is natuurlijk, zoals bekend, dat je bij een opgave erop gespitst bent dat er 'iets te halen is', terwijl je in een concrete partij van niemand een aanwijzing krijgt en je het helemaal zelf moet doen.

Klaas Dijkhuizen (SC Ten Boer) zag het in ieder geval wel, want hij stuurde (namens Alberts SchaakBlog: bedankt!) de volgende reactie in:

1. Da8, Kg7 2. Lxe5! Dxe5 3. Dh8! 20 maart 2008 22:41

vrijdag, maart 21, 2008

Eindspelstudie 25

Wit (aan zet) wint!

Een zogenaamde miniatuur: een studie waarbij maximaal 7 stukken op het bord staan, wat bepaald niet inhoudt dat ze ook meteen van een wat lichter niveau zijn. Deze studie bijvoorbeeld is bepaald lastig te noemen.
N.B. Er staan twee zwarte pionnen op promoveren!

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog!

De daarbij te volgen werkwijze is de volgende:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar komt wel aardig over!
2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)
3) Kies een identiteit: kan worden overgeslagen
4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) echt in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord is dus onnodig!

Eind volgende week: de details van deze studie, de oplossing en de binnengekomen antwoorden!


(Ph. Geluck)

Gasunietoernooi 1985

vert volgende toernooi waar ik aan meedeed was (alweer) het Gasunietoernooi in de stad Groningen. We schrijven het jaar 1985 en ik speelde mee in vierkamp nr. 3.

1e ronde


Wit: F. Kuipers - Zwart Albert Prins
Groningen: Gasunietoernooi
26-12-1985
Caro-Kann

1. e4 c6 2. d3 e5 3. g3 d5 4. Pd2 Pf6 5. Lg2 Lg4 6. Pe2 Lc5 (zwart staat uitstekend, maar ja, hoe ga je precies verder) 7. h3 Le6 8. c3 dxe4 9. dxe4 Db6 10. 0-0 0-0 11. Dc2 Pbd7 12. Pb3 Le7 13. Le3 Dc7 14. f4 Lc4 15. f5 a5 16. Tae1 a4 17. Pbc1 Lc5 18. Lxc5 Pxc5 19. b4 axb3ep 20. axb3 La6 21. g4 Db6 22. Kh2 Tad8 23. c4 Db4 24. Pc3 b5 25. cxb5 Lxb5 26. Pxb5 cxb5 27. Te2 Tc8 Vanaf hier klopt helaas de notatie niet meer en ik ben er nog niet in geslaagd die weer correct op papier te krijgen. In ieder geval werd na de 35e zet van wit tot remise besloten.

2e ronde

Wit: Albert Prins - Zwart: P.H. Klugkist
Groningen: Gasunietoernooi
27-12-1985
Grünfeld-Indisch

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pxc3 6. bxc3 Lg7 7. Pf3 c5 8. Tb1 Pc6 9. Lb5 Ld7 10. Le3 cxd4 11. cxd4 a6 12. Lc4 b5 13. Lb3 Da5+ 14. Ld2 Db6 15. Lc3 Lg4 16. Lxf7+?
(het idee is aardig, alleen is dit het verkeerde moment: wit staat zelf te onveilig en legt het loodje; gewoon rocheren was op zijn plaats geweest) Kxf7 17. Pg5+ Ke8 18. Dxg4 Lxd4 19. Lxd4 Da5+! 20. Kf1 (jammer, maar waar) Pxd4 21. Td1 Td8 22. e5?! Dxa2 23. e6? (wit stond vermoedelijk al verloren) Dc4+ 24. Kg1 Pe2+ en wit gaf op. Van de kant van wit allemaal niet zo best. Op naar de laatste ronde!

3e ronde

Wit: M. Wielemaker - Zwart: Albert Prins
Groningen: Gasunietoernooi
28-12-1985
Siciliaans

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 g6 (de goede, oude Drakenvariant waar boeken over zijn volgepend: waar is ie toch gebleven?) 6. Le2 Lg7 7. Le3 Pc6 8. 0-0 0-0 9. h3 Pd7 10. Dd2 Pxd4 11. Lxd4 Lxd4 12. Dxd4 Db6 (het lijkt warempel wel of Albert op remise uit was!) 13. Dxb6 Pxb6 14. Pd5 Pxd5 15. exd5 Lf5 16. c4 Tfc8 17. g4 Ld7 18. Tac1 a5 19. f3 Tc5 20. b3 e6 21. Tfd1 exd5 22. Txd5 Txd5 23. cxd5 Tc8 24. Txc8 Lxc8 25. Kf2 Ld7 26. a4 g5 27. Ld3 Kg7 28. Ke3 h6 29. f4 Kf6 30. Ke4 h5 31. f5 hxg4 32. hxg4 en remise. Twee remises en een nederlaag.... mag het een ietsje meer zijn?!

Binnenkort aandacht voor mijn volgende toernooi: het Open Drents Kampioenschap (Grafiek Schaaktoernooi), in april 1987 gehouden in Gieten. Er waren 46 deelnemers, onder wie, behalve de maker van dit weblog, nog twee andere leden van SC Ten Boer: Romke Pliester en Klaas Dijkhuizen. Romke is jammer genoeg niet zo heel lang lid geweest (hij schaakte goed); Klaas is, zoals bekend mag worden verondersteld, al decennia een steunpilaar van de club.

woensdag, maart 19, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 25

Bij de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer gaat zo langzamerhand de beslissende fase beginnen. Gisteravond, dinsdag 18 maart, werd de 25e ronde afgewikkeld.

De uitslagen:

Roelof Kroon (w) - Piet Beetsma (z): 1 - 0
Ad Mertens (w) - Klaas Dijkhuizen (z): 0 - 1
Baudewijn Michel (w) - Albert Prins (z): 0 - 1
Wim van Dijken (w) - Jan Pilon (z): 0 - 1
Harm Buter (w) - Marten Berends (z): ½ - ½
Wopko Dijkema (w) - Jelto-Jan Zwart (z): 0 - 1

De bovenste vier van de ranglijst (Roelof, Klaas, Albert en Jan) wonnen, zodoende veranderde er aan hun onderlinge afstand niet erg veel.
Piet en Ad zagen geen kans om tegen de beide koplopers potten te breken en gingen strijdend ten onder.
Baudewijn raakte tegen Albert, misschien niet helemaal nodig, een pion achter, die later een dure pion bleek te zijn. In een eindspel met ongelijke lopers bood wit op een gegeven moment dameruil aan, kennelijk in de veronderstelling dat, juist door die ongelijke lopers, er nog wel remise uit zou komen. Dat bleek niet te kloppen. Zwart sloot de koningsvleugel af voor indringers en liep met de koning naar de damevleugel, waar een eenzame a-pion op zijn droevig lot stond te wachten. Voor het echter zo ver was, gaf wit op. Hieronder het laatste gedeelte van deze partij.
Jan wist, naar eigen zeggen, met veel moeite, van Wim te winnen en hield zodoende zijn kansen op de 3e plaats intact.
Harm had tegen Marten volop zicht op de winst. Hij liet zich echter afleiden door een tamelijk ongevaarlijke actie van zijn tegenstander, terwijl een eigen actieve voortzetting binnen enkele zetten de winst had kunnen opleveren. Bovendien begon zwart ook in (lichte) tijdnood te raken. Dit alles kon echter niet verhinderen dat Harm remise(!) aanbood, waar Marten, opmerkelijk genoeg, ook nog over na ging denken, maar het vervolgens wijselijk aannam.
Last but not least: Jelto-Jan (nog maar heel kort clublid) wist in een goed gespeelde partij van Wopko te winnen. Voor iemand die voor het eerst aan een clubcompetitie meedoet en zodoende aan van alles en nog wat moet wennen, slaat hij een heel goed figuur.

PRINS

MICHEL

De stand na de zet 30e zet van wit (Df3). Het vervolg was: 30. ... Dxf3 31. gxf3 Kf6 32. f4 (wit zet zijn pion op een zwart veld, maar als hij meteen met zijn koning naar de damevleugel loopt, gaat ook een pion verloren) h5 33. Kg2 Ke6 34. Kg3 f5 35. f3 Lf6 (de witte koning kan niet meer in de zwarte stelling binnendringen, dus de zwarte koning kan nu ongestoord naar de witte damevleugel wandelen) 36. Kf2 Kd6 37. Ke3 (misschien heeft wit gedacht dat er in het centrum nog iets te bereiken viel, maar dat is niet het geval; jammer dat hij niet met zijn koning naar b1 gaat; ook dan zou zwart trouwens gewonnen hebben: de zwarte loper komt weer naar d4 en vandaar naar e3 en snijdt zo de weg terug voor de witte koming af, de zwarte koning loopt vervolgens terug naar de koningsvleugel en de witte pionnen daar gaan verloren; nu gaat het uiteraard aanzienlijk sneller) Kc5 38. a3 a6 39. Le2 (het is opmerkelijk hoe zwak de witte loper in dit hele eindspel is) Kb6 40. Kd3 c5 41. Lf1 Ka5 42. Ke2 Ka4 en wit gaf op.

Afwezig waren op deze avond: Gerard Zijlema, Fré Blok en Erik Stam.

Eind deze week, of in het weekend, volgt de nieuwe competitiestand op

Alberts SchaakBlog

dinsdag, maart 18, 2008

Opgave 151

Ruim een halve eeuw geleden maakte de witspeler, in bovenstaande stelling, met een mooie combinatie een eind aan de partij. Hoe?

Stuur je antwoord naar Alberts SchaakBlog!

Hoe dat in zijn werk gaat? Kijk bij opgave 150 (post van 6 maart).

Aanstaand weekend volgt het goede antwoord, samen met details betreffende de partij en de ontvangen oplossing(en).

maandag, maart 17, 2008

SC Ten Boer: standen bij het jeugdschaak


Hieronder de meest recente stand bij de jeugdschaakcompetitie, met dien verstande dat het aantal gespeelde partijen nogal uiteenloopt, met andere woorden: er kan nog van alles gebeuren! Ook zullen, meldt wedstrijdleider Roelof, hier en daar misschien partijen ingehaald moeten worden.

Groep A

1. Ruben 6 uit 7
2. Patrick 4 uit 5
3. Eline 4 uit 6
4-5. Mariëlle, Yannick 3 uit 6
6. Gerben 2 uit 5
7. Maureen 2 uit 6
8. Jeroen 1,5 uit 5
9. Ian 1,5 uit 6
10. Wim 1 uit 4

Groep B

1. Alfred 4 uit 5
2. Steffan 3 uit 4
3. Gerben 2 uit 4
4. Wouter 1 uit 3
5. Lennard 1 uit 4
6. Anna 0 uit 2
7. Richard 0 uit 0

Groep C

1. Rowan 3 uit 4
2. Robert 3 uit 5
3-4. Rianne en Roëll 2 uit 4
5. Thijs 2 uit 5
6. Jesse 1 uit 1
7. Mathijs 1 uit 3
8. Ite 1 uit 4

zondag, maart 16, 2008

Stand onderlinge competitie SC Ten Boer na 24 ronden

Na de 24e ronde (uitslagen op de post van 12 maart) ziet de stand in de clubcompetitie er uit als volgt:

1. Roelof Kroon 365½ p
2. Klaas Dijkhuizen 347½ p
3. Albert Prins 284 p
4. Jan Pilon 253½ p
5. Baudewijn Michel 244 p
6. Gerard Zijlema 211 p
7-8. Marten Berends en Piet Beetsma 205½ p
9. Ad Mertens 192½ p
10. Wim van Dijken 184 p
11. Harm Buter 177½ p
12. Wopko Dijkema 158
13. Jelto-Jan Zwart 127½ p
14. Erik Stam 101 p
15. Fré Blok 74 p

(Ph. Geluck)

donderdag, maart 13, 2008

Oplossing eindspelstudie 24 (van 9 maart)

Wit (aan zet) wint!

Deze studie onleen ik aan het, kort geleden in mijn bezit gekomen, boekje 80 eindspelstudies van de Nederlandse componist Cor J. de Feijter (1907-1988), dat in 1938 verscheen bij Van Goor in Den Haag. Dit probleem verscheen voor het eerst in de Residentiebode in 1936. Later publiceerde De Feijter, samen met J.H. Marwitz, het boek De eindspelstudie (Lochem: de Tijdstroom, 1948). Voor een korte biografie zie: http://www.arves.org/CorDeFeijter.htm

Oplossing: wit speelt 1. e7, waarna zwart niet veel meer heeft dan 1. ... Kg3 (dreigt mat door Te1) 2. Tg8+ Kh3. Nu volgt op 3. e8D 3. ... Te1+ en wit moet 4. Dxe1 spelen en het is pat, terwijl wit na 4. Tg1 niet meer winnen kan (4. ... Txe8). Daarom moet wit dus 3. e8T!! spelen en hij wint.

Van Roelof Kroon (Schaakclub Ten Boer) ontving Alberts SchaakBlog de volgende, geheel juiste, oplossing:

1. e7 Kg3 2. Tg8+ Kh3 3. e8T. Na 3. e8D volgt 3... Te1+ met pat
10 maart 2008 9:19

Oplossing opgave 150 (van 6 maart)


Tijdens een toernooi in Denemarken, enkele jaren geleden, kwam in één van de partijen onderstaande stand (nee, niet het stelletje ongeregeld hierboven, dat was na de analyse) op het bord:

Hoe haalde de witspeler (aan zet) hier de winst binnen? Je zou ook kunnen zeggen: mat in drie!

Oplossing: Bologan - Palo (Samba(!) Cup, Skanderborg 2003)

De zwarte koning staat akelig ingeklemd tussen de door wit bestreken lijnen en velden. Hier maakte de witspeler dan ook handig gebruik van, door 1. c3! te spelen, om zodoende de loper op d1 ruim baan te verschaffen. Een en ander houdt meteen het offeren van La5 in: zwart antwoordde 1. ... Lxa5. Nu deed wit niet meteen 2. La4+ wegens 2. ... Kc7, maar speelde eerst nog even 2. Tb7! en sneed daarmee de 7e rij af. Zwart gaf op, omdat 3. La4 mat volgt.

Trouwe inzender Klaas Dijkhuizen van SC Ten Boer deed ook nu weer van zich horen (dank!), zij het op de, zo langzamerhand vertrouwde wijze: hij gaf wat we maar even, als gold het een schaakstudie, de sleutelzet zullen noemen:

Klaas zei...
1.c3. 7 maart 2008 19:29

woensdag, maart 12, 2008

Ronde 24 clubcompetitie SC Ten Boer

Terwijl op dinsdagavond 11 maart 2008 de hoosbuien meedogenloos neerkletterden op het dak van het Buurhoes in Ten Boer (maar gelukkig daar niet alleen, dan zou ik pas echt ongerust zijn geworden) was het binnen warm en gezellig. Tien schakers waren aanwezig om de tegenstanders het leven moeilijk te maken op de 64 velden. Elkaar te vuur en te zwaard bestrijden en het toch gezellig houden: ziedaar de niet eenvoudige opgave waarvoor elke schaakclub zich geplaatst ziet. Een en ander lijkt gisteravond toch weer redelijk gelukt te zijn.

De uitslagen:

Baudewijn Michel (w) - Roelof Kroon (z): 0 - 1
Klaas Dijkhuizen (w) - Gerard Zijlema (z): 1 - 0
Albert Prins (w) - Marten Berends (z): 1 - 0
Harm Buter (w) - Jan Pilon (z): 1 - 0
Fré Blok (w) Wopko Dijkema (z): ½ - ½

Alweer heb ik van de diverse partijen niet gek veel gezien: mijn eigen wederwaardigheden namen me daarvoor te veel in beslag.

Roelof had tegen Baudewijn al vrij snel de betere stelling, vond ik, de een of twee keer dat ik bij hun bord stond. Roelof wist dat kennelijk in niet heel erg veel tijd uit te bouwen tot winst.

In een dameloos middenspel leek Gerard tegen Klaas nog redelijk te staan, maar ook hier wist de op papier sterkere door te drukken en stonden, naar de opmerkingen van beide spelers te oordelen, de witte stukken op gegeven moment irritant goed.


Tussen Albert en Marten ontwikkelde zich een spannende partij, waarbij Albert (misschien waren een of twee van zijn wat eerdere zetten voor het kritieke moment niet de sterkste) zich enigszins in het nauw gebracht voelde en een remiseaanbod aan de haag zijner tanden liet ontsnappen. Zijn zet vlak daarvoor was overigens wel heel goed (al zegt hij het zelf) en pareerde enkele dreigingen. Marten besloot na enig denkwerk door te spelen (hij stond ook veelbelovend) en .... deed prompt de verliezende zet, omdat wit een antwoord kon laten volgen dat stukwinst betekende.


BERENDS
PRINS

Hierboven de stelling na de 20e zet van zwart. Op de 19e zet had zwart lopers afgeruild op e5. Ik aarzelde toen of ik met fxe5, of met dxe5 moest antwoorden (de zwarte dame stond op d8, lopers op e5 en d6 en een witte pion op f4). Misschien dat dxe5 sterker was geweest, omdat 1) de loper op d5 ging sterke aftrekzet heeft en wit Tad1 kan laten volgen, waarna hij uitstekend staat en 2) de zwarte dame niet naar g5 kan komen, wat op zich een goede zet is. Ik nam dus uiteindelijk met fxe5 terug, waarna de dame inderdaad naar g5 kwam. Het paard van h5 dreigt nu heel sterk naar f4 te komen, met onaangename gevolgen voor wit. Er is naar mijn mening maar één sterke zet voor wit en dat is 21. Tf2! Gelukkig speelde ik die zet ook. Het paard op d2 wordt gedekt en, niet onbelangrijk, pion g2 krijgt extra bescherming. Toch schatte ik kennelijk de toekomst als onzeker in en stelde zwakjes remise voor (het zal Albert weer niet wezen...). Marten dacht geruime tijd na en verklaarde toen door te willen spelen. De zet 21. ... Pf4? verscheen op het bord en hoe is het mogelijk: de zet die zonder Tf2 winnend zou zijn geweest is nu verliezend. Opeens zag en speelde ik ook 22. De3! en de partij is voorbij: 22. ... Lxg2 (wat anders?) 23. Dxf4 Dxf4 24. Txf4 en wit won het eindspel. Ook bijvoorbeeld 22. ... Le4 zou niet meer geholpen hebben: 23. Lxe4 fxe4 24. Pxe4 Df5 25. Pf6+ enz.

Fré wist knap Wopko op remise te houden en stond in de loop van de partij zelfs af en toe beter.


De verrassing van de avond was de strijd tussen Jan en Harm. Van Harms neiging af en toe wat royaal met zijn stukken om te springen was nu niet veel te merken en hij speelde een degelijke partij. In een vrijwel gelijkstaand eindspel gaf Jan echter pardoes zijn dame weg (een zeldzame gebeurtenis) waarna Harm meteen een punt rijker was.


Afwezig waren Jelto-Jan Zwart, Wim van Dijken, Ad Mertens en Erik Stam, terwijl Piet Beetsma een SN had.

maandag, maart 10, 2008

Gasunietoernooi 1984

In 1984 had ik voldoende moed verzameld (na de achtkamp van twee jaar daarvoor) om weer eens aan een toernooi mee te doen: zodoende belandde ik in vierkamp 3 van het Gasunietoernooi 1984.

Ronde 1

Wit: L. Homan - Zwart: Albert Prins
Groningen: Gasunietoernooi
27-12-1984
Albins Tegengambiet

1. d4 d5 2. c4 e5 3. dxe5 d4 4. Pf3 Pc6 5. g3 Le6 6. Lg2 Dd7 7. 0-0 Pge7 8. b3 Pg6 9. Lb2 0-0-0 10. a4 Lc5 11. La3 Lxa3 12. Pxa3 a6 13. Dd2 Lh3 14. b4 Pcxe5 15. Pxe5 Pxe5 16. b5 Lxg2 17. Kxg2 Pxc4! 18. Dd3 Dd5+ 19. Kg1 Pxa3 20. Txa3 a5 21. Tc1 Td7 22. b6 c6 23. Tb3 Kb8 24. Tbb1 h5 25. Dc4 Te8 26. Dd3 Te6 27. Dd2 Tf6 28. Tb5!?
(dit was even schrikken voor zwart, maar gelukkig voor hem levert de zet geen winst op) cxb5 29. Dxa5 Txb6! (de toren teruggeven is de enige zet om mat te voorkomen) 30. Dxb6 bxa4 31. Db4 d3? (je zou toch zeggen dat zwart weer eens op winst staat; ik vraag me nu (in 2008 dus) af of ik misschien een zet als Db3 had moeten doen. In ieder geval geeft d3 het voordeel weg) 32. exd3 Dxd3 33. Dxa4 (en weg is de mooie a-pion, die de winst had kunnen brengen) Dd4 34. Dc2 Te8 35. Df5! (dreigt Tc8+ en Da5 mat) Te6!? 36. Dxf7 Tf6 en in deze nog steeds niet eenvoudige stelling werd tot remise besloten.

Ronde 2


Wit: Albert Prins - Zwart: L. van Leyen

Groningen: Gasunietoernooi
28-12-1984
Dameloperspel

1. d4 d5 2. Pf3 Pc6 3. Lf4 e6 4. e3 Ld6 5. Lg5 Pge7 6. c4 Lb4 7. Pc3 f6 8. Lf4 0-0 9. Dc2 b6 10. a3 Ld6 11. Lxd6 cxd6 12. cxd5 exd5 13. Pxd5 Le6 14. Pxe7 Pxe7 15. Ld3 Tc8 16. Lxh7+ Kh8 17. De4 Ld5 18. Dh4 g5 19. Dh6 Pg8 20. Lxg8+ Kxg8 21. Dg6+ Kh8 22. h4 g4 23. Dh5+ Kg8 24. Dxg4+ en zwart gaf op.

Ronde 3.

Wit: T. Oosterhoff - Zwart: Albert Prins
Groningen: Gasunietoernooi
29-12-1984
Siciliaans

1. e4 c5 2. d4 cxd4 3. c3 dxc3 4. Pxc3 d6 5. Lc4 e6 6. Pf3 Pc6 7. 0-0 Pf6 8. De2 a6 9. Td1 Dc7 10. Lf4 Pa5 11. Ld3 Ph5 (komt wat optimistisch over, die manoeuvre met de paarden) 12. Le3 Le7 13. Tac1 Pc6 14. Pd5! (daar begint de ellende al) exd5 15. exd5 Lg4 16. dxc6 bxc6 17. h3 Ld7 18. Lg5 Le6 19. Pd4 Lxg5 20. Pxe6 fxe6 21. Dxh5+ Dxf7 22. Dxg5 0-0 23. Dh4 h6 24. Txc6 Tab8 (opgeven was ook een optie geweest) 25. Tc2 a5 26. De4 g5 27. Te1 Te8 28. Dg6 Dxg6 29. Lxg6 Te7 30. b3 Lg7 31. Lh5 Tb6 32. Tc8 e5 33. Tec1 d5 34. T8c7 Tbb7 35. Txb7 Txb7 36. Tc5 Td7 37. Txa5 e4 38. Ta6 d4 39. Te6 en zwart gaf op. Een partij om snel te vergeten! Een score van 1,5 uit 3.

Binnenkort aandacht voor mijn volgende toernooi: een vierkamp, op alweer het Gasunietoernooi in Groningen, nu in 1985.

Stand clubcompetitie SC Ten Boer na 23 ronden

Na 23 ronden in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer, is de tussenstand als volgt:

1. Roelof Kroon 344½ punt
2. Klaas Dijkhuizen 326½ p

3. Albert Prins 265½ p

4. Jan Pilon 253½ p

5. Baudewijn Michel 244 p

6. Gerard Zijlema 210½ p

7. Marten Berends 204½ p

8. Piet Beetsma 193½ p

9. Ad Mertens 185½ p

10. Wim van Dijken 183½ p

11. Harm Buter 156½ p

12. Wopko Dijkema 152½ p

13. Jelto-Jan Zwart 123½ p
14. Erik Stam 95½ p

15. Fré Blok 67 p

zondag, maart 09, 2008

Eindspelstudie 24

Wit (aan zet) wint!

Je kunt je oplossing weer insturen naar Alberts SchaakBlog.

Hoe dat in zijn werk gaat? Kijk bij opgave 150 (de vorige post).

Eind deze week details betreffende deze studie, alsmede de oplossing en de ontvangen reacties!

(Ph. Geluck)

donderdag, maart 06, 2008

Opgave 150


Tijdens een toernooi in Denemarken, enkele jaren geleden, kwam in één van de partijen onderstaande stand (nee, niet het stelletje ongeregeld hierboven, dat was na de analyse) op het bord:

Hoe haalde de witspeler (aan zet) hier de winst binnen? Je zou ook kunnen zeggen: mat in drie!

Stuur je oplossing naar Alberts SchaakBlog!

Graag herhaal ik nog even (voor de 150e keer) hoe dat in zijn werk gaat:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar komt wel aardig over!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Kies een identiteit: kan worden overgeslagen

4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) echt in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord (omdat je misschien denkt dat het de eerste keer niet gelukt is) is dus onnodig!

Kijk in de loop van de volgende week weer even op mijn weblog voor details betreffende deze partij en natuurlijk de oplossing! Ook de binnengekomen zullen dan te zien zijn.


ALBERTS SCHAAKBLOG

'In de lucht' vanaf midden juni 2006

Sindsdien:

Bijna 600 posts

Ruim 15.000 bezoekers!

woensdag, maart 05, 2008

SC Ten Boer haalt uit: 6½ - 1½ tegen Assen II

Op 10 februari jl. heb ik het gehad over een laatste strohalm die Ten Boer werd aangereikt door het verlies van Middelstum tegen het tweede team van Assen. Het ontsnappen aan degradatie uit de 1e klasse kwam daardoor voor ons iets dichterbij, als we tenminste eens zouden gaan ophouden met het morsen van kostbare wedstrijdpunten, waar we al geruime tijd mee bezig waren.

Verder had ik het op 11 februari over de toe te passen strijdwijze (zie bovenstaande afbeelding) tegen Assen II: het lijkt gewerkt te hebben, want zie daar: op dinsagavond 4 maart, in de 7e NOSBO-ronde, is de spreekwoordelijke strohalm (voorlopig voorzichtig) beetgepakt:

SC Ten Boer - SC Assen II: 6½ - 1½

1. Roelof Kroon (z)(2116) - J. Kuperus (w)(?): 1 - 0

2. Klaas Dijkhuizen (w)(1831) - J. Dijkstra (z)(1576): ½ - ½

3. Albert Prins (z)(1733) - M. Hoolsema (w)(1596): 1 - 0

4. Jan Pilon (w)(1790) - J. Boer (z)(1674): 1 - 0

5. Marten Berends (z)(1578) - C. v.d. Werff (w)(1663): 1 - 0

6. Piet Beetsma (w)(1652) - M. Bosma (z)(1603): 0 - 1

7. Baudewijn Michel (z)(1636) - R. Taal (w)(?): 1 - 0

8. Gerard Zijlema (w)(1555) - M. Spriensma (z)(1499): 1 - 0

Je zou zelfs van een afgetekende overwinning kunnen spreken. Tussen haakjes: enkele Assenaren kon ik niet 'compleet' terugvinden op de Asser ledenlijst: vandaar de hier en daar wat summiere gegevens (later kon ik nog een en ander aanvulen).

Overigens is Ten Boer, na deze mooie winst, nog niet bepaald veilig. De club heeft het alleen weer bijna in eigen hand, maar dan moet er ook in de laatste beide wedstrijden, tegen Veendam en Groningen VI, alles uit de kast worden gehaald.

Kleine correctie in de loop van de woensdagochtend: na het verlies van Middelstum tegen Veendam heeft Ten Boer het eigenlijk weer wèl in eigen hand: mits goed wordt gespeeld in de laatste twee ronden.

Als het even kan geef ik in de verslagen een korte schets van de verschillende partijen. Daar kan het nu niet van komen omdat ik (zoals de laatste tijd vaker voorkomt) alle aandacht en tijd aan het eigen bord moest besteden. Daar is overigens niets mis mee.

Van mijn eigen partij kan ik wel iets laten zien. Na een openingsfase die ik, in ieder geval voor wat zwart betreft, met de mantel der liefde moet bedekken, stond, na de 16e zet van wit, de volgende stelling op het bord:

PRINS HOOLSEMA

Volgens Fritz zou trouwens 16.Tab1!?+/= een nadere analyse waard zijn. Wit moet zich hier, denk ik, hebben voorgesteld dat zwart niet op h4 kan nemen, omdat wit dan g3 speelt, de loper gaat terug naar e7, vervolgens komt Kg2, de witte toren verschijnt op h1 en wit begint aan een prettige aanval) maar ik besloot toch tot: 16...Lxh4=/+ 17. g3 g5! 18. gxh4 gxf4 19. Kh2 [19.exf4?? Tg8] 19...Pg7 20. e4 [20. Tg1!? Houdt de strijd gaande. 20...Pf5 21. Dxf4 Dxh4+ 22. Dxh4 Pxh4 23. Kh3-/+] 20...f5-/+ 21. exf6 Dxf6 22. Tad1 Tg8 23. Dh3 [23.Tg1 Taf8-/+] 23...Taf8 [23...f3 24. Tg1 Ph5-+] 24. f3? Verslechtert de stelling nog meer. [24.Tg1-/+] 24...Ph5-+ 25. e5 Dg6 [25...Dh6 Hiermee zou zwart definitief uit de problemen zijn. 26. Tf2 Tf5 27. Pe4 dxe4 28. fxe4-+] 26. Td2 [26.Pe2 Dc2 27.Tfe1 Tf5-+] 26...Dg3+ 27. Dxg3 fxg3+ [27...Txg3?! 28. b5=/+; 27...Pxg3?! 28. Tg1-+] 28. Kg1 Tf4 (Fritz gaat hier achteloos voorbij aan 28. ... Pf4! een zet die clubgenoot Roelof na afloop aangaf en waar ik zelf tijdens de partij te weinig aandacht aan besteedde; dit wint nog aanzienlijk sneller dan Tf4) 29. Tg2 [29. Pd1 Txh4 30. Pe3 Pf4-+] 29...Txh4 [29...Txd4!? Dit maakt het voor zwart nog eenvoudiger. 30. Pe2 Txh4 31. f4-+] 30. Pe2 Pf4 31. Pxf4 Txf4 32. Td2 h5 33. Kg2 h4 34. Th1 Tg5 35. Th3 Kg7 36.Td1 Kg6 37. a4 Tgf5 [37...b6-+ Leidt nog sneller tot winst.] 38. Tdh1 [38. Thh1 b6-+] 38...Txd4 [38...Kg5-+ Geeft wit geen enkele kans.] 39.Txh4 Txh4 40.Txh4 Txe5 41. Kxg3 Tg5+ 42. Kf4 e5+ 43. Ke3 Tf5 44. b5 cxb5 [44...Tf4!? Is nauwkeuriger. 45.Th8 Txa4 46. bxc6 bxc6 47.Tc8-+] 45. axb5 Tf4

Stelling na 45. ... Tf4

(Met deze zet wilde ik wat materiaal teruggeven om sneller te winnen. Het was uiteindelijk inderdaad nog steeds gewonnen, maar de marge was iets smaller dan ik had verwacht, na 47. Kd4) 46. Txf4 exf4+ 47. Kd4 [47. Kd4 de laatste strohalm (Albert: zelfs Fritz heeft het over een laatste strohalm!) 47. Kxf4 Kf6 48.Ke3 Ke5-+] 47...a5 48. Kxd5 [48. bxa6 kan het voorafgegane niet meer ongedaan maken. 48...bxa6 49. Kxd5 Kg5-+] 48...a4 49. Kc4 Kf5 50. Kb4 Ke5 51. Kxa4 b6 52. Kb3 Kd4 53. Kb4 Ke3 en wit gaf op.

Onderlinge competitie:

Op deze avond werden nog twee partijen gespeeld in het kader van onze clubcompetitie (23e ronde):

Jelto-Jan Zwart (w) - Harm Buter (z): 1/2-1/2

Wim van Dijken (w) - Ad Mertens (z): 0-1

zondag, maart 02, 2008

Oplossing 'dubbel'opgave 149 (van 26 februari)

Weer eens iets anders: in opgave 149 staan zowel wit als zwart op winst(!): m.a.w.: wie aan zet is, wint. Het gaat hier overigens niet om een partijstelling, maar om een compositie.

1) Hoe wint wit (aan zet) vanuit bovenstaande stelling?
2) Hoe forceert zwart (aan zet) de winst?

Alberts SchaakBlog prijst zich gelukkig weer een antwoord van Klaas (Dijkhuizen) van Schaakclub Ten Boer te hebben ontvangen, ook al is het dan weer een echt Klaas-antwoord, wat wil zeggen: superkort. Maar hij is in ieder geval van de partij en daar gaat het natuurlijk om.

1. Txe5 2. Dxb2 Klaas, 29 februari 2008 22:46

Dat is wat hij opstuurde en het liegt er niet om. Het zijn inderdaad deze twee sleutelzetten die het begin van de goede antwoorden vormen, maar er is nog wel iets aan toe te voegen:

Oplossing van deze 'dubbel'opgave:

a. Wit aan zet:

1. Txe5! (1. exf7+? Kf8!; 1. T5c2? Df3) ... Lxe5 2. Dxf7+ Kh8 3. Dh7 mat.

b. Zwart aan zet:

1. ... Dxb2+!! (1. ... Pc4? 2. Tc2!) 2. Kxb2 Pc4+! 3. Kc2 (of Kb1) Pa3 mat.

Het betreft hier een compositie van de Rus Maxim Vladimirovitsj Blok (geboren in Moskou in 1960) . Ik trof de opgave aan in een door hem samengesteld, bijzonder aardig boek: The Art of Combination (Seattle: International Chess Enterprises, 1994). In dit boek zijn maar liefst 1400 combinaties bijeengebracht (composities en partijgedeelten).

Aan het onvolprezen Internet ontleen ik de volgend gegevens:

Maxim Blokh was born in Moscow, in 1960, and has been taking part in chess competitions since 1969. His best result in over-the-board competitions is second place in the 1992 Moscow Championship (Morozevich came in first). Since 1985 he has taken part in correspondence chess competitions. In 1998 he obtained the ICCF grandmaster title, and his current ICCF rating is 2620.
Maxim Blokh has worked as a chess coach in Moscow for the past 20 years. The grandmaster-to-be Alexander Grischuk was his pupil.


En dan laten we natuurlijk Ph. Geluck nog even aan het woord:

zaterdag, maart 01, 2008

Oplossing opgave 148 (van 22 februari)

In een partij gespeeld op een Olympiade werd de volgende stand bereikt:


Hoe wist wit de partij in zijn voordeel te beslissen?

Oplossing: Short - Rogers (Olympiade Manilla, 1992)

1. Lxf7+!! Kh8 (1. ... Kxf7 2. Txd7+ Lxd7 3. Txd7+ Kf6 4. Dg7+ Kg5 5. Dxe5+ Kh6 6. Dg7+ Kg5 7. Td5+ en wit wint) 2. Dxh5 gxh5 3. Lxh5 Ta7 (3. ...Kg8 4. Lg4 en wint) 4. Lf7! Kg7 5. Lc4 Tb4 6. b3 axb3 7. axb3 en wit won.

Er kwam een kort en bondig antwoord binnen bij Alberts SchaakBlog van Klaas Dijkhuizen (Ten Boer), waaruit blijkt dat Klaas weer eens op het goede spoor zat:

Lf7+Td7+Dg7 leidt tot mat. Klaas, 22 februari 2008 19:37.

Morgen volgt de oplossing van opgave 149.