Lewenborg II heeft gisteravond een goede prestatie geleverd door tegen Staunton I stand te houden en een gelijkspel te bereiken: 3-3.
Op maandag 18 november moest Lewenborg 2 uit spelen tegen Staunton 1. Op voorhand een lastige tegenstander waarbij we blij mochten zijn als we niet dik de boot ingingen. Maar zoals Valentin op de heenweg al zei is dit een mooie gelegenheid om extra gemotiveerd achter het bord te zitten. En dat gebeurde dan ook. Het werd een mooie avond welke ik chronologisch zal doornemen.
Het is bij ons in het DOK bij aanvang van de wedstrijden weleens iets rumoerig maar dat valt heel erg mee in vergelijking met de speellocatie van Staunton. Er was zoveel lawaai dat mijn tegenstander, Bas Hamstra, zelfs oordoppen indeed. Pas toen ook de interne wedstrijden begonnen werd het stil.
De openingen:
Boudewijn moest op bord 1 tegen de sterke Erwin van Pelt. Hij zette vroeg in de opening zijn paard op a4, op de rand van het bord en daar stond het paard verre van ideaal. Pas op de 18 zet kreeg het paard een betere plek (b2). Bij Valentin tegen Hans Serier ging het gelijk op wat niet gezegd kon worden van de schrijver van deze rubriek. Ik kreeg op e4 het Lettisch gambiet tegenover mij en ik behandelde dat totaal verkeerd. Mijn passieve d3 werd genadeloos afgestraft door Bas Hamstra. Na enige slechte zetten verloor ik een pion en kreeg een vernietigende koningsaanval over me heen. Het middenspel, laat staan het eindspel kwam niet meer op het bord. We stonden na een uur spelen al met 1-0 achter. Overigens heeft Bas Hamstra nog geen rating omdat hij nog te weinig partijen heeft gespeeld. Hij was tot voor kort een computerschaker. Hij vertelde mij dat hij ongeveer 10 jaar geleden zelf een schaakprogramma heeft geschreven. Met zijn programma TAO speelde hij tegen andere schaakprogramma’s en dat schijnt heel verslavend te zijn net als het steeds maar beter maken van het schaakprogramma. John speelde tegen Pranav Nair. Pranav is een jeugdspeler die nog les krijgt van Boudewijn en onlangs op het Jan Schuttoernooi Klaas nog keurig op remise hield. Een tegenstander dus om rekening mee te houden. John zorgde maandagavond voor het nodige entertainment maar later meer daarover. Naast John was Flip de tweede invaller die tegen Staunton speelde. Flip kwam goed uit de opening. Hij ontwikkelde keurig zijn stukken en had een duidelijk ruimtelijk overwicht. René speelde tegen de oude rot Henk Seijen en speelde de opening te aanvallend. Hij verloor een pion en kreeg ook nog te maken met een dubbelpion zonder dat er sprake was van enige compensatie.
Het middenspel:
John vergat op tijd te rokeren en de koning bleef in het midden staan en de toren op h8 en loper op f8 stonden eigenlijk werkloos toe te kijken. Zijn andere toren ontwikkelde hij wel naar b8 maar later daarover meer. Boudewijn speelde een knappe wedstrijd en zette met 2 torens druk op de e-pion van Erwin. René had niet zijn beste avond en kwam steeds iets slechter te staan. Henk Seijen ontwikkelde zijn stukken naar de betere posities. Flip deed eigenlijk hetzelfde als Henk Seijen. Hij ontwikkelde verder naar een mooie stelling die er goed uitzag. Bij Valentin dreigde zijn tegenstander met een paardvork op de toren en dame. Valentin wist dit te voorkomen met een heel sterke damezet waarbij hij tegelijkertijd een ongedekt paard en een ongedekte toren aanviel. Na een tussenzet van wit werden de paarden geruild en kon het eindspel beginnen.
Het eindspel:
We stonden nog steeds met 1-0 achter maar alle borden overziend hadden we nog genoeg kansen. René en Boudewijn stonden ietsje minder, John stond inmiddels 3 pionnen achter en leek te verliezen maar bij Flip en Valentin zag ik dat ze beter stonden. Valentin speelde in het eindspel het prachtige g6 waarna zijn tegenstander de matdreiging niet zag. De 1-1 tussenstand stond op papier. Henk Seijen speelde tegen René zijn loper naar d6 en daar stond hij heel erg sterk. Vervolgens kon de toren erbij komen op de zevende rij en dat gaf uiteindelijk de doorslag. We stonden met 2-1 achter. Boudewijn verloor een tweede pion waardoor Erwin in het eindspel 2 verbonden vrijpionnen kreeg. Boudewijn kon het niet meer tegenhouden en verloor. Jammer maar toch een goede partij van Boudewijn. Om nog van een succesvolle avond te kunnen spreken moesten de laatste 2 partijen worden gewonnen. De 2 invallers zouden de eer moeten redden. Flip deed dat keurig door een schijnoffer van een toren te plaatsen. Dat werd niet aangenomen maar even later maakte Flip het toch heel mooi af. Heel netjes gespeeld. Ja…. en dan blijft de partij tegen John over. Ik sprak eerder al over het entertainment van John. Zijn koning stond nog in de beginpositie op e8 maar de toren stond inmiddels op b8. John wou een nieuwe regel introduceren en rokeerde lang. Zijn tegenstander die even weg was en weer terugkwam was het niet met de nieuwe regel eens en John moest met 1.45 op de klok wat nieuws proberen. Pranav stond 3 pionnen voor en het was een kwestie van tijd dat hij zou winnen. Maar ….. toen kwam John. Met enkele krachtzetten, die alleen John begreep, kreeg hij zowaar een heel gevaarlijke aanval op het bord. Hij kon Pranav zelfs matzetten maar dacht dat een loperzet beter was. 1 zet later zette hij met zijn toren zijn tegenstander schaak waarbij hij meldde dat hij schaak stond. Enkele seconden later zag ook John tot zijn eigen verbazing dat het mat was. Het gelijke spel was binnen.
Conclusie:
Een heel mooie schaakavond met een prima resultaat met dank aan de 2 invallers John en Flip waarbij Flip heel graag vaker wil invallen. Of dat mag dat weet ik niet (hoe vaak mag je in een hoger team invallen?) maar dat zullen we later wel zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten