dinsdag, juni 21, 2011

Ruben Bourgonjen (SC Ten Boer) winnaar GP-eindklassement 2010/11


Verslag van de Grand Prix Unitas, van de hand van Jan Pilon (dank voor het maken en opsturen naar Alberts SchaakBlog):

Op zaterdag 18 juni vond het laatste Grand Prix toernooi van dit seizoen plaats. Het werd gehouden in het Denksportcentrum te Groningen, thuisbasis van SV Unitas.
Er waren 56 jeugdige deelnemers op het schaakfestijn afgekomen en zij werden ingedeeld in zeven groepen. Maar liefst elf jeugdschakers van Ten Boer deden mee en vooral voor Ruben (en zijn ouders) beloofde het een spannende middag te gaan worden, aangezien hij zijn koppositie in het totaalklassement moest verdedigen. Het zou uiteindelijk een zeer succesvolle middag voor het Ten Boerster jeugdschaak gaan worden. Ik begin het verslag met de lagere groepen.

In de G-groep (10 spelers) behaalden Colin (5 pnt) en Jarno (4.5 pnt) een keurige score. Niet genoeg voor een prijs, maar beide jongens hebben goed spel en veel vechtlust laten zien. De prijzen gaan volgend seizoen zeker komen!

Abel had een lastige middag in groep F (8 spelers) maar weerde zich kranig. Naast een goede remise won hij in de derde ronde door de dame van zijn tegenstander te verschalken. Er zit duidelijk progressie in zijn spel.

Thijmen, de broer van Ruben, was de sterkste in groep E en haalde een perfecte score van 7 uit 7 en een TPR van 1379. Door dit geweldige resultaat steeg hij in het eindklassement van plaats 7 naar plaats 4! Lars scoorde 3 punten en was goed te spreken over zijn prestatie, al vond hij dat er wel iets meer in had gezeten.

Wegens goede prestaties op voorgaande GP’s was Gerben nu ingedeeld in een zwaardere groep (D). Het werd een moeilijke, maar leerzame middag voor hem en hij wist uiteindelijk toch een knappe zege te noteren.

In groep C zaten maar liefst vier Boerster jeugdschakers. Bas had het lastig en bleef op 1.5 pnt (uit 7) steken. Dalarna speelde een paar mooie, sterke partijen en scoorde 3 pnt. Robin speelde vandaag zeer goed en werd 3e met 4 pnt, maar er had zeker meer in gezeten. Voor mijn gevoel was de cruciale partij in deze groep Robin – Koen in ronde vier. Robin kwam een toren voor en stond totaal op winst. Even later keerde ik naar hun bord terug en vreemd genoeg had Koen toen gewonnen. Koen zou uiteindelijk 1e worden in de groep (5.5 pnt) en steeg in het eindklassement van plaats 9 naar plaats 5 (goed voor een mooie beker)!

Koploper Ruben (groep B, 8 spelers) moest zelf wat punten zien te scoren in een lastige groep en daarnaast was het de vraag wat Jonas Hilwerda en Raymon Oord, de nummers 2 en 3, zouden gaan doen. Zij speelden in de moeilijke A-groep (6 spelers) bestaande uit sterke spelers.

Misschien zijn het de zenuwen, misschien staat het vizier nog niet op scherp, maar in de eerste ronde tegen Leonard in ’t Veen geeft Ruben in het middenspel pardoes zijn dame weg en daarmee de partij. Hij raakt in zijn tweede partij een stuk achter maar bouwt desondanks een ijzersterke koningsaanval op. Dit mondt uit in een gewonnen eindspel dat hij met vaste hand naar winst weet te voeren. In de derde ronde speelt Ruben heel goed, maar in het eindspel gaat het mis, verspeelt hij een toren en verliest de partij. Toch lijkt Ruben de beste papieren voor de eindzege te behouden gezien de ontwikkelingen in groep A.

Helaas gaan zijn volgende twee partijen in het verre eindspel verloren. Ruben weet zich echter te herpakken en in de zesde ronde zet hij zijn tegenstander in het middenspel keurig mat. Ook de laatste partij wint hij met overmacht. In groep A scoort Jonas 1.5 pnt uit 5 en raakt zijn 2e plaats in het klassement daarmee kwijt aan Raymon, de winnaar van deze Grand Prix (4 uit 5).

Door deze gang van zaken werd Ruben Bourgonjen uiteindelijk winnaar van de Grand Prix cyclus!

Eindstand Grand Prix klassement 2010/11 (prijswinnaars):

1. Ruben Bourgonjen (Ten Boer)
2. Raymon Oord (Van der Linde)
3. Jonas Hilwerda (Paardensprong)
4. Thijmen Bourgonjen (Ten Boer)
5. Koen Klomberg (Ten Boer)

De Schaakclub Ten Boer feliciteert dit vijftal van harte met hun prijs!

Tot slot wil ik de organisatie van SV Unitas bedanken voor een soepel en rustig verlopen toernooi. Kinderen die klaar waren met hun partij moesten direct naar een andere ruimte om zich daar verder te vermaken: prima geregeld! Een aandachtspuntje is wellicht het ontbreken van een geluidsversterker, waardoor de wedstrijdleider zo nu en dan moeilijk te verstaan was.

Jan Pilon

Geen opmerkingen: