zaterdag, augustus 09, 2014

Laatste dag ONJK (3)Vandaag de laatste dag van het ONJK. Robin en Gerbrich spelen één ronde, Jarno twee. Alle drie zullen ze positief scoren t.o.v. hun verwachte score (W-We). 

De ronde begint om 9 uur 's ochtends. Als ik om half 10 de zaal betreed staat Gerbrich wel redelijk, heeft Robin het moeilijk omdat in een Franse structuur zwart volledige grip heeft op de c-lijn en staat Jarno licht achter. 

Jarno is als eerste klaar. Hij mist nog een paar prachtige tegenkansen en verliest tegen de sterke Lennart Molanus. Lennart blijkt erg goed in dubbele aanvallen en ook het lokken van de koning naar een veld waar een dub-bele aanval mogelijk is.

Robin komt een paar keer goed terug, maar ruilt ongelukkigerwijze af naar een verloren pionneneindspel. Hij krijgt nog eens kans om een doorbraak te forceren.

Zie diagram:Robin speelt hier 1. g5 hxg5 2. hxg5 exf5?? Nu heeft Robin opeens de kans om zijn e-pion te laten doorlopen met 3. g6 fxg6 4. e6 Kb2 5. e7 a3 6. e8D a2 en in onze analyse zien we dat wit nog remise (en zelfs bij dameruil winstkansen) heeft na 7. Dxb5 a1D 8. De2+ Kb3 9. b5. Zo is 9... Dc3+ een vreselijke blunder vanwege 10. De3. Waarschijnlijk staat zwart nog beter maar het is allemaal niet meer duidelijk. Robin speelt per ongeluk echter 3. Kf4 en na 3... g6 kan hij opgeven. Zo eindigt Robin op 3 uit 9 terwijl op basis van zijn rating en tegenstand een score van 2,53 was verwacht, een + van 0,47. Hij eindigt op de gedeeld 28ste plaats van de 34 deelnemers. Een goede prestatie.

Robin in de laatste ronde

Gerbrich heeft het ondertussen moeilijk gekregen. Ook over de c-lijn. Tegenstandster Eliza de Jong speelt het middenspel heel goed en weet de a-pion te winnen. Ik verwacht het spoedig instorten van de stelling als Gerbrich een paard op b1 laat pennen. Groot is dan ook de verrassing als Gerbrich om kwart over 11 bij de analyse van Robin en mij komt om mee te delen dat ze gewonnen heeft. Eliza heeft haar koningsstelling niet goed in de gaten gehouden en opeens kan Gerbrich mat geven in 3 zetten. Een klein wondertje. Hierdoor haalt Gerbrich met 4 uit 9 een plus van 1,99 (verwachte score was dus 2,01). Buiten-gewoon sterk van Gerbrich, die volgens mij één van de beste toernooien in haar carrière speelt. Ze wordt gedeeld 30ste van de 48 deelnemers en 8ste in haar categorie bij de dames.

Gerbrich wint in de laatste ronde van de sterke Eliza de Jong

Gerbrich en Robin mogen dan wachten tot de prijsuitreiking om kwart voor 3, terwijl Jarno om 12 uur nog een partij mag spelen. Hij mag het opnemen tegen Tetske Hofstra. Ik ben altijd erg betrokken bij Tetske sinds ik groepsleider mocht zijn bij haar eerste toernooi. Zij en haar broers schaken enthousiast en zijn doorzetters, ook als het minder goed gaat. Vandaar mijn sympathie voor hen, ook wat betreft resultaten. Tetske houdt het lang vol tegen Jarno, maar Jarno is wel gewoon sterker. Met 4,5 uit 13 (dezelfde score als Gerbrich vorig jaar maar die had een gratis punt). Een plus van 0,83 en gedeeld 53ste van de 62 deelnemers.

Jarno in de laatste ronde, waarin hij wint

Om kwart voor 3 volgt de prijsuitreiking van dit lange en geslaagde toernooi. Het is een lange zit, maar met zulke goede resultaten duurt de reis naar huis vanuit Borne niet lang.


Geen opmerkingen: