dinsdag, augustus 05, 2014

Laatste Grand Prix van het seizoen en het ONJKMail van jeugdleider Roelof Kroon:

Hallo Albert,

Ik heb door drukte nog geen tijd gehad om de laatste Grand Prix te verslaan. Nu ik van vakantie terug ben heb ik tijd gevonden.
Daarnaast is vandaag het zogenaamde ONJK (open Nederlandse Jeugdkampioenschappen) in Borne begonnen. Daar spelen 3 schakers van onze jeugdclub mee.

Grand Prix Nosbo

Als afsluiting van het GP-seizoen werd op 28 juni de laatste van de 12 Grand Prix’ gehouden. Traditioneel wordt die door de Nosbo zelf gehouden. Even traditioneel het ijsje van de organisatie na de 5de of 6de ronde. Hierna de afsluitende eindrangschikking van het klassement.

Het begin wat minder goed allemaal. Door een misverstand was ’s ochtends de vloer aan de Peizerweg in de was gezet. Hierdoor moest de organisatie meteen al improviseren. Dat lukte heel goed. Een kwartier later dan gepland kon men beginnen, maar al met al een kwartier eerder dan normaal omdat men een half uur eerder had willen beginnen om voor het begin van Brazilië-Chili klaar te zijn. Eerst werd de nieuwe leider van het GP-klassement gehuldigd in de leiderstrui: Alexander Gandakasuma van HSP. Ook speciale aandacht voor de nieuwe algemeen (!) Nederlands Kampioen in de G-categorie: Lyne Bruggink van Assen. En tenslotte aan de twee schakers die aan alle GP’s van dit seizoen hadden meegedaan: Frank Niemeijer en Gerbrich Kroon.

Hierna begon de strijd. Er waren veel sterke schakers uit Duitsland naar het toernooi gekomen. Hierdoor was de A-groep héél erg sterk bezet. Met o.a. Lucas van Foreest, een schaker met een rating van boven de 2200. Verrassend won hij niet het toernooi, maar Dennis van der Bergh, die Lucas en de 4 sterke Duitse schakers uit Aurich de baas bleef.

Door dit geweld vonden we onze 4 sterkste schakers pas in de C-groep. Robin, Gerbrich en Daan deden het geweldig. Daan wilde het klassement winnen en haalde alles uit de kast. In de 6de ronde moest hij tegen mede koploper Silvan Heijnen. Degene die de wedstrijd zou winnen zou waarschijnlijk het GP-klassement winnen. Daan kwam gewonnen te staan, had een toren meer. Als hij die gaf voor de vrijpion, kon hij ongestoord met zijn paard een paar cruciale pionnen winnen en daarmee de partij beslissen. Maar hij wilde het nog beter doen en zocht steeds een andere winstweg met nog maar een minuut op de klok. Silvan had ondertussen nog maar een halve minuut, maar doordat Daan niet een direct winst kon vinden verloor hij steeds meer van zijn tijdsvoorsprong. Hierdoor verloor Daan op tijd. Een klein drama en ook nog meteen daarna weer aan de slag tegen Robin. Uitgeput ging Daan ten onder tegen Robin. Hierdoor Silvan 1ste en winnaar van het klassement terwijl onze azen 2 (Robin), 3 (Daan) en 4 (Gerbrich, die ook uitstekend speelde als de speelster met de laagste rating in de groep) werden.

Groep C met Gerbrich, Daan en Robin

Remco speelde de sterren van de hemel in groep E. Hij begon met 5 uit 5. En toen ging er iets mis in ronde 6 en 7. Misschien teleurstellend, maar wel een 2de plek en een stevige ratingwinst. Je hebt een goed seizoen gedraaid, Remco en ik denk dat we de komende jaren nog veel van je gaan horen.


Remco met 2de prijs in groep E

In groep F speelden Jarno, Martijn, Mieke en Lindert. Ik heb er erg weinig van meegekregen. Jarno deed het het best en haalde vlak achter de nummers 1 en 2 een 3de plek. 

Jarno: 3de in een groep met Lindert, Mieke en Martijn

Lindert, Martijn en Mieke haalden soms een kleine ratingwinst, maar hadden wisselende resultaten. Mieke vocht als een leeuwin om haar positie in het GP-klassement. Tegen Lindert een remise, tegen Martijn een winst en nog een remise. Niet genoeg om haar 2de plek in het klassement te handhaven, maar wel een top 5 klassering. Ik verwacht heel veel van haar, zeker omdat ze ondanks haar jonge leeftijd al zoveel ervaring heeft op NK’s én omdat ze een geweldige wil heeft om goede prestaties neer te zetten. Martijn krijgt ook al steeds meer controle op zijn spel. Ik vond het geweldig om te zien hoe hij steeds beter tijd neemt na een zet van zijn tegenstander. Een grote overwinning, Martijn!

Groep H en I moest ik leiden. Hierin 4 schakers uit Ten Boer. In groep H waren dat Rowin en Jovan. In de groep zaten twee heel sterke Duitse jongetjes. Het leek er op dat die de prijzen zouden gaan pakken, maar Jovan wist zich met héél goed spel hier tussen te wurmen. Hij won van één van de Duitse jongetjes. Daar won Rowin ook bijna van. Hij joeg de koning van zwart naar veld d5 en ik telde het punt al toen zijn tegenstander nog een afruil van de dame ontdekte. Weg matdreigingen en daarna begon het jongetje ook nog te winnen. Hierdoor werd Rowin 4de (voor de zoveelste keer), maar omdat hij het meest oranje gekleed werd hij de ‘winnaar van het klassement 'mooiste Oranje-uitdossing'.


Jovan werd 2de, Rowin was de winnaar van de
competitie om de mooiste oranje uitdossing

In groep I ook een geweldig succes. Onze schaakster die het meest weloverwogen schaakt (en daardoor ook erg goed!) won de 3de prijs. Bij Mariëtte is dat altijd spannend, want ik heb ondertussen al veel partijen gezien waarbij ze in gewonnen stelling door de vlag gaat. Nu gebeurde dat maar twee keer en één keer was ze al wel zo verstandig om alle stukken van de tegenstander er af te slaan, waardoor het remise werd. 


Mariëtte met haar 3de prijs, de eerste op een GP

Eén tegenstander slechts was echt te sterk en die werd 1ste met 7 uit 7. Lidewij scoorde ook een goed punt in de 1ste ronde. Voor haar zal vooral de komende twee jaar zijn om te oogsten, want ze is al heel goed op weg. Het is hele prestatie als je al 7 partijen kunt spelen als je in groep 3 zit!!

Hierna steeg de spanning ten top. Wie zou het klassement winnen? Het bleek een hele rekenpartij en uiteindelijk wist Ernst de conclusie te trekken dat het klassement op de kop was gegaan. De nummers 1 en 2 uit het klassement waren als nummers 4 en 5 geëindigd. Hierdoor kreeg Mieke de 5de prijs en hield Gerbrich voor het derde achter-eenvolgende jaar nét uit de top 5 (Gerbrich kreeg een troostprijs voor deze enorme pech). De nummer 3 bleef nummer 3. En de nummers 5 en 4 werden nummer 1 en 2 in het eindklassement. Daan dus een 2de. Een geweldige prestatie van één van onze (vele) talenten, die dit seizoen de 1000-rating grens is gepasseerd.


De top 5 van de GP's dit jaar

Ook goede prestaties waren er voor Remco (8ste in het klassement), Martijn (11de) en Jarno (13de).


Groepsfoto na afloop met de shirtjes die Wim ooit regelde

De cyclus is weer geweldig geleid door Ernst Leeftink. We mogen als jeugdleiders geweldig blij en dankbaar zijn dat hij, Fons en Ronald het jeugdschaak zo helpen door te gaan. ONJK: open Nederlandse jeugdkampioenschappen.

Vandaag is in Borne (Twente)  het ONJK gestart. Dit jaar gesponsord door de onvermoeibare Jozias Hillenkamp van Raindrop Chess.

Vorig jaar deed Gerbrich al mee aan het ONJK. Dat vond ze zo leuk, dat ze dit jaar weer mee is gaan doen. Ze logeert hiervoor bij de familie Waardenburg in Coevorden. En Robin en Jarno doen dit jaar ook mee. Zij zitten op de camping.

Vandaag moesten ze alle 3 tegen een behoorlijke ratingplus. Jarno (rating 381) moest twee partijen spelen tegen Marlinde Waardenburg (1026) en iemand met rating van 738 en verloor beide partijen. Als hij morgen een partij wint dan heeft hij al een positieve ratingscore. Jarno moet overigens 13 partijen spelen in de 6 dagen die het toernooi duurt.

Gerbrich (C-groep) en Robin (B-groep) 9 ronden. Robin (rating 1000) hield het tegen zijn Duitse tegenstandster (1614) 2,5 uur uit, voordat hij moest opgeven. En Gerbrich (748) zorgde voor een geweldige sensatie door Stijn Klapwijk (1355) na 3 uur te verslaan. Ze won in een gesloten een Siciliaan een pion en vervolgens wist ze die te verzilveren (begreep ik van haar, want ik ben er zelf niet bij geweest). Stijn is overigens de broer van Bram Klapwijk, één van de beste trainers die ik afgelopen jaar ben tegengekomen. 

Bram hielp Ilja bij het NK D in Rijswijk en ik was bijzonder onder de indruk toen ik een uitleg van hem na de 8ste ronde mocht bijwonen. Ik leerde veel van de manier waarop hij Ilja hielp om op zoek te gaan naar de momenten waar ze het anders had kunnen aanpakken.
Woensdag en zaterdag hoop ik zelf te gaan kijken in Borne.Vandaag (dinsdag 5 augustus) een goede dag op het ONJK  voor onze Boerster schakers.

Robin wist in de B-categorie in de 3de ronde te winnen en staat nu op 1 uit 3. Gerbrich verloor beide partijen, maar wel tegen spelers met een hoge rating (1500+ en 200+). Jarno wist vandaag maar liefst twee van zijn drie partijen te winnen.


Gerbrich (foto: Harry Gielen)

Jarno wist twee van zijn drie partijen te winnen
(foto: Harry Gielen)

[Site "Borne, Netherlands"]
[Date "2014.08.04"]
[Round "3"]
[White "Bruins, Jarno"]
[Black "Valk, Stef"]
[Result "1-0"]
[WhiteElo "381"]
[BlackElo "566"]
[ECO "C46"]
[Opening "Three knights game"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Nc3 Bb4 4. Bc4 Nf6 5. O-O O-O 6. d3 d6 7. h3 Bxc3 8. bxc3 h6 9. Be3 Bd7 10. Qd2 Qe7 11. Bxh6 Be6 12. Qg5 g6 13. Bxf8 Kxf8 14. Qh6+ Ke8 15. Bxe6 Qxe6 16. Qh8+ Ke7 17. Qxa8 Nd8 18. Qxa7 Nc6 19. Qxb7 Nd8 20. Qxc7+ Nd7 21. Ng5 Qf6 22. Nh7 Qg7 23. Ng5 Qf6 24. Nf3 Ne6 25. Nd2 Ke8 26. Nc4 Qe7 27. Nb6 Nxb6 28. Qxb6 Kf8 29. a4 Ng7 30. a5 1-0


Geen opmerkingen: