woensdag, september 17, 2014

3e ronde onderlinge competitie Ten BoerHad vorige week competitieleider (momenteel is spelling met ij eerder op zijn plaats) Albert zich een SN toebedeeld en moest hij toch aantreden (tegen Gerard Zijlema, tegen wie hij de week daarvoor ook al had gespeeld), maar die geen partij had door het onverwachte wegblijven van zijn tegenstander, deze ronde gebeurde iets soortgelijks. Weer kwam hetzelfde clublid niet opdagen en weer had Albert zichzelf op een SN 'getracteerd'. Omdat nu Jerimi Bos overbleef, speelden beiden tegen elkaar, wat eigenlijk (nog) niet de bedoeling was.

N.B. Het goed lopen van een competitie volgens het Keizersysteem staat of valt met het zich al of niet afmelden als men een avond niet van plan is te komen.

Een en ander hield in dat (slechts) de volgende partijen uiteindelijk op het programma verschenen, aangezien het aantal afwezigen 4 bedroeg, wat veel is als je met z'n tienen bent:

Klaas Dijkhuizen (w) - Ad Mertens: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Piet Beetsma; 0 - 1
Albert Prins (w) - Jerimi Bos: 1 - 0

AMK: Jan Pilon, Marten Berends en Wopko Dijkema
AZK: Harm Buter.

Klaas-Ad
Van Klaas begreep ik op het eind van de avond dat hij een penning van de kant van Ad op een zodanige manier had weten te beantwoorden dat Ad daar niet meer goed op wist te antwoorden. Dat leverde wit een voordeel van een stuk tegen een pion op en dat was voldoende voor de winst.

Gerard-Piet
In het middenspel gaf wit in een weliswaar niet makkelijke stelling op, toen hij op een pion achterstand kwam. Hij ergerde zich eraan dat hij dat niet had zien aankomen. Begrijpelijk, maar het opgeven was toch wat aan de vlotte kant.


Kleine analyse van bovengenoemde partij: Klaas
(links, achter Piet) is helaas vrijwel onzichtbaar

Albert-Jerimi
In de opening gaf zwart een pion cadeau, maar daarna pakte hij de zaken beter aan. Pas ver in het middenspel, tegen het eindspel aan, raakte hij een tweede pion kwijt. Zelfs daarna had hij zich nog taai kunnen verdedigen, maar hij was te onvoorzichtig en nam een pion, waarna de nederlaag onvermijdelijk was geworden. De partij werd door beiden nog uitgebreid doorgenomen en Jerimi verklaarde dat het de langste partij was die hij zich herinnerde gespeeld te hebben. De raadgevingen die Klaas en Albert hem aan het begin van de avond, naar aanleiding van zijn partij tegen Ad van de vorige week, hadden gegeven (meer tijd nemen, vooral de verdediging niet verwaarlozen en meer van dergelijke goedbedoelde aanbevelingen) had hij in ieder geval voor een deel al opgevolgd.

Jerimi
Albert

Stand na de 24e zet van wit. Er volgde: 24. ... Dd1+ 25. Kh2 b6 26. Df8+ Pg8 27. Pd4 Da4 (Dh5!?) 28. Df7 (om 28. ... Dd7 te verhinderen) ... Ph6 29. Df8+ Pg8 30. e4 Dxa2? (na 30. ... Dd7! zou het voor wit nog een heel geschuif zijn geweest om tot winst te komen: nu is het uiteraard meteen voorbij) 31. Pf5 en zwart gaf op.

Stand na 3 ronden:

1-2. Klaas Dijkhuizen en Albert Prins 60 p. (1-2)(2-1); 3. Jan Pilon 55½ (1-1); 4. Piet Beetsma 42 (1-2); 5. Ad Mertens 33½ (1-1); 6. Harm Buter 25 (1-0); 7. Marten Berends 22 (0-1); 8. Jerimi Bos 16 (1-1); 9. Wopko Dijkema 15 (1-1); 10. Gerard Zijlema 14 (2-1)

Geen opmerkingen: