zaterdag, september 20, 2014
Anekdotes uit de schaakwereld (11)

De grootmeesters Bogoljubov en Tartakower moesten eens in een gastenboek hun liefde voor het schaakspel onder woorden brengen. Bogoljubov schreef: “Ik houd van schaken omdat het zo logisch is.” Tartakower las dat en kon de verleiding niet weerstaan: “Ik houd van schaken omdat het zo onlogisch is!”


François Philidor, beroemd schaker uit de 18e eeuw, gaf schaakles aan koning Lodewijk XVI. Na een paar maanden wilde de koninklijke leerling wel eens weten hoe het met zijn speelsterkte stond. Philidor antwoordde diplomatiek: “Sire, er zijn drie categorieën schakers: zij die niet schaken, zij die slecht schaken en zij die goed schaken. Uwe majesteit heeft het al tot de tweede categorie gebracht!”


De vermaarde Siegbert Tarrasch (1862-1934) liet zich bij voorkeur niet bijstaan door secondanten. Toen hij eens werd gefeliciteerd met het na de hervatting winnen van een afgebroken moeilijke en vermoeiende partij, die hij op zijn hotelkamer langdurig had geanalyseerd, antwoordde hij: “Ik heb met de hulp van anderen gewonnen. Toen ik over de partij zat na te denken, schreeuwde een baby in de hotelkamer naast de mijne voortdurend “Aaaa!”  Ik volgde die raad op en ontdekte de winst via de a-lijn”.


Het verhaal van de man die in het oude India het schaakspel uitvond en daar van zijn koning een beloning voor mocht vragen is heel bekend. Hij uitte een ‘heel bescheiden’ wens: 1 graankorrel op het eerste van de 64 velden van het schaakbord, 2 op het tweede, 4 op het derde en zo verder. Glimlachend liet de koning een zak graan brengen, maar dat was niet echt genoeg.  Het bleek maar liefst te gaan om 18.446.744.073.709.551.615 korrels, ofwel 18 triljoen-446 biljard-744 biljoen-73 miljard-709 miljoen-551 duizend-615 graankorrels. Op het Internet wordt dat beeldend voorgesteld: een goederentrein, waarvan elke wagon geladen is met 20.000 kilo graankorrels en die met een snelheid van 80 km per uur voorbij zou rijden, zou er 730 jaar over doen om te passeren! Ik heb het nog niet nagerekend.

Albert Prins (SC Ten Boer)

Bovenstaande anekdotes verschenen ook in het septem-bernummer van de regiokrant BuurContact.


Geen opmerkingen: