zondag, september 21, 2014

Jaugdschaakclub Ten Boer gaat Europa in

Na de successen gisteren op het Stappenkampioenschap in Groningen besloten drie meiden vandaag Europa in te gaan. Het Mädchenturnier in Spelle (Emsland) is de plek waar Mieke, Lemée en Gerbrich hun internationale debuut maken. 

Onze internationals in clubtenue

Een heel bijzonder toernooi. Niet alleen omdat er alleen maar vrouwen meedoen of omdat het het grootste Mädchenturnier van Duitsland is. Wat ik namelijk bijzonder vind is dat de schaakclub in 1979 is opgericht vanuit een kerkelijke gemeente. Misschien daarom een toernooi op zondag? 

Speellocatie
Spelle is een echt brinkdorp en op de grote boerderij midden op de brink, waar het toernooi wordt gespeeld, staan allerlei goede christelijke teksten boven de deurposten. Het toernooi begint vroeg. Tussen half 10 en 10 uur moet je aanwezig zijn. Dat betekent dat we om half 8 uit Ten Boer vertrekken. Waarom zo vroeg? Ook een bijzondere ervaring: na 3 ronden wordt het toernooi een uur stil gelegd en krijgen alle deelnemers een maaltijd: pasta bolognese met ijs toe. Ook de Kaffee mit Kuchen is aanwezig. Heerlijke taarten met pruimen, appels en rozijnen. Wat een bijzondere ervaring.

Eten na de derde ronde

Maar we komen er natuurlijk om te schaken.  De meiden zijn ingedeeld in hun gebruikelijke leeftijdscategorie: Mieke in U10, Lemée in U12 en Gerbrich in U14. Er zijn meer meiden uit Nederland: de familie Waardenburg uit Coevorden en de familie Bertholee uit Wierden (spelen bij een Duitse club). De ratings zijn hoog. Zo blijkt Gerbrich de op een na laagste rating te hebben in haar groep met 8 spelers. Ze verliest dan ook in de eerste ronden van een speelster met een rating van 1573. Maar daarna is ze in het toernooi. Tegen een 1100+ speler wint ze om daarna een prachtige partij tegen Feline remise te houden. In de 4de ronde laat ze een gewonnen pionneneindspel remise lopen. Maar daarna volgen alleen nog maar winstpartijen. Met 5 uit 7 wordt ze tot ieders verrassing tweede, vlak voor Feline, maar ver achter Hannah Möller die het toernooi met 7 uit 7 wint. Een buitengewoon knappe prestatie van Gerbrich.

Feline en Gerbrich

Lemée verliest de eerste twee ronden. Vooral de tweede is jammer, want ze staat op een gegeven moment een dame tegen een toren voor. 

Lemée wint de dame

Haar tegenstandster weet echter met de stukken een geweldige koningsaanval te ontwikkelen en Lemée komt niet levend uit het matnet. Hierna volgen 3 winstpartijen en Lemée staat op dat moment rond de derde plek. In de vierde ronde moet Lemée tegen Marlinde Waardenburg. In het begin is het een spannende partij, maar op een gegeven moment kan Lemée het niet meer bolwerken en verliest. Ook de 7de ronde gaat verloren, waardoor ze als 7de eindigt. Een goede prestatie, want ook Lemée heeft een lage rating in vergelijking met de andere spelers in haar groep. Marlinde wordt knap 3de. Uiteindelijk gaan alle Waardenburgs met een prijs naar huis, want Lisanne wint haar klasse (U20) met 7 uit 7.

Mieke met de 3de prijs
Mieke begint het toernooi geweldig met de winst op een speelster met een rating van 888. De tweede ronde lijkt ze ook te winnen maar ze zet haar tegenstander in het eindspel met een loper een toren en een paar pionnen pat. Oeps. In de 3de ronde verliest ze door een openingsfout van Isabella Bertholee. De vierde ronde wint ze weer, waarna ze in de 5de ronde tegen de koploopster moet. Helaas deze partij gaat verloren. Met 2,5 uit 5 heeft ze nog een kleine kans op de 3de prijs, de nummers 1 en 2 zijn duidelijk. En Mieke weet de laatste twee ronden ook te winnen. Met 4,5 uit 7 wordt Mieke gedeeld 3de en op weerstandspunten krijgt ze de 3de prijs. 


Alle prijswinnaars

Een geweldig toernooi in Duitsland. Ik kan het iedereen aanraden om de gemoedelijke sfeer (en eten) te proeven bij een schaaktoernooi daar.

N.B.
Er is ook een video gewijd aan het toernooi! Kijk hier:


Geen opmerkingen: