woensdag, september 10, 2014

2e ronde clubcompetitie: avond der penningen
In de tweede ronde  van de onderlinge competitie werden de volgende partijen gespeeld:

Klaas Dijkhuizen (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Jerimi Bos (w) - Ad Mertens: 0 - 1
Albert Prins (w) - Gerard Zijlema: 1 - 0

AMK: Marten Berends en Harm Buter.

Ik werd dinsdagmiddag aangenaam verrast door een telefoontje. Jerimi Bos belde me om te zeggen dat hij alsnog komt meedoen aan onze clubcompetitie. Het kan niet altijd tegenzitten zullen we maar denken. Nu maar hopen dat het hem wat bevalt en dat hij menige partij bij ons zal gaan afleveren!

Klaas-Wopko
In het middenspel, waarin wit al beter staat, ziet zwart een levensgrote penning over het hoofd die een stuk kost. Daar blijft het niet bij want even later overziet zwart ook een matdreiging en de partij behoort tot het verleden.

Piet-Jan
Een taaie partij, waarin wit naar Alberts idee (en hij was niet de enige) in het middenspel de wat betere kansen heeft, maar dan uiteraard wel de beste zetten moet doen. Hij laat een goede mogelijkheid tot initiatief achterwege en de partij lijkt wat te vervlakken, tot zwart ineens via de e-lijn de winst min of meer in de schoot krijgt geworpen. Een belangrijke rol speelt daarbij de omstandigheid dat een witte toren geheel buiten spel staat en dus niet de broodnodige hulp bij de verdediging kan bieden. Hieronder de laatste fase van de partij.

Jan
Piet

Stand na de 26e zet van wit. Het vervolg: 26. ... Pe8 27. Pd1 Pd6 28. Te5 Te8 29. Pe3 f6 30. Th5 De7 31. Df2 (hier zou Lg6 waarschijnlijk een versterking zijn geweest, maar het blijft ingewikkeld) Lf7 32. Pxd5 Lxd5 33. Txd5 De6 34. Th5 Pe4 35. Lxe4 Dxe4 36. Dd2 Dd3+ en wit gaf op. 

Roelof leverde per mail enig commentaar op deze partij. Ik laat een en ander hier ongecensureerd volgen:

Dan nog een schaaktechnische opmerking. Ik heb met veel interesse de partij tussen Piet en Jan bekeken. In de diagramstelling lijkt wit beter te staan, maar dat zou wel eens optisch kunnen zijn. Ik heb de afgelopen dagen nagedacht hoe wit beter had kunnen voortzetten. Want na de tekstzetten (vooral Te5 lijkt me niet goed) is het heel opmerkelijk hoe makkelijk zwart de partij in enkele zetten naar zijn hand weet te zetten. Uiteindelijk zie ik een vreemd plan voor wit om zijn stelling te versterken, zeker niet het enige, maar wel interessant door de aparte paardmanoeuvre: g3-g4 (Albert: dit stelde ik na afloop voor!), h2-h3, Kf1-g1 (wit moet met zijn koning uit de lijn van de toren van f8 weg om te kunnen reageren op f7-f5) en vervolgens Pf2-h1-g3. Een variant: 27. g4 Pd6 28. h3 (misschien kan g4-g5 wel maar dan verlies je wel de controle over veld f5) f6 29. Kg1 b5 30. Ph1 Te8 31. Pg3. Ongetwijfeld kan zwart planmatiger spelen. In elk geval is je suggestie dat 31. Lg6 een versterking zou zijn in mijn ogen niet correct. Na 31… Lf7 32. Lxf7 Pxf7 zie ik alleen maar ellende voor wit, bijvoorbeeld 33. Kf2 Pg5 en de zwarte toren krijgt het moeilijk, veld e4 is onder zwarts controle. 31. Df2 lijkt me echt een absolute noodzaak om de strijd voort te zetten. Daarna speelt Jan het heel krachtig uit, waarbij 36… Dd3+ een goede afsluiter is.

Jerimi-Ad
De eerste kennismaking met de seniorencompetitie is voor Jerimi zijn partij tegen Ad. Aanvankelijk gaat het redelijk goed voor wit en hij gaat onvervaard tot de aanval over. Gevaarlijke witte pionnen verschijnen tot vlak bij de zwarte koningsstelling, maar betekenen meteen wits ondergang. Hij speelt te snel en neemt een zwart paard op f3 met zijn dame, terwijl het ook met de g-pion kan. De partij is voorbij als zwart f6xg5 doet, waarna door Tf8 een penning op de witte dame de doorslag geeft, aangezien wits koning op f1 staat. Wat meer tijd nemen Jerimi en vergeet de ver-dediging niet! 

Albert-Gerard
De vele trouwe lezers van Alberts SchaakBlog (wie kent ze niet?) zullen ongetwijfeld vreemd hebben opgekeken bij de bovenstaande vermelding van de gespeelde partijen: hé, die Gerard en Albert hebben vorige week toch ook al tegen elkaar gespeeld? Volkomen correct, maar door het onver-wachte niet opkomen van Harm bleven Albert, die zich eigenlijk een rustig SN had toegedacht, en Gerard over. De overige partijen waren al bezig en dus zetten G en A zich weer aan het bord op voorstel van Gerard. Albert zette zich over zijn bezwaren, dat een en ander tegen de regels was, heen en daar gingen beide heren: waar-schijnlijk een unicum in de veelbewogen geschiedenis van de club. De partij duurde aanzienlijk korter dan die van vorige dinsdag, want zwart zag op de 15e zet een nare penning (naderhand uitgeroepen tot hét thema van de avond) niet en gaf meteen op. Bij nader inzien was het geen penning, maar eerder wat de Engelsman een dis-covered attack noemt, maar daarom niet getreurd.

Stand na 2 ronden:

1. Albert Prins 52 p.; 2. Jan Pilon 48; 3. Klaas Dijkhuizen 45; 4. Piet Beetsma 33; 5. Ad Mertens 31; 6. Harm Buter 17½; 7-8. Gerard Zijlema en Marten Berends 16; 9. Jerimi Bos 15; 10. Wopko Dijkema 14. 


Geen opmerkingen: