zondag, maart 29, 2015

CBS de Fontein naar het NK Basisschoolschaak
Een verslag van jeugdleider Roelof:

Na een verbijsterende ontknoping op het BSK van de Nosbo (provincies Groningen en Drenthe) blijkt CBS de Fontein tweede te zijn geworden en zich daarmee te plaatsen voor het NK. Er bestaan nog wonderen.

Zo rond half 4 blijkt dat de Fontein zich na de voorronden plaatst voor de finale groep met twee overwinningen, een duidelijke verliespartij tegen gedoodverfd kampioen GSV en twee gelijke spelen tegen scholen die naar de strijd om de plaatsen 7 t/m 12 gaan. Onze punten uit de voorronde gaan mee naar de finale, dus we beginnen met 2 matchpunten en 4,5 bordpunt.

Directrice Ellen Meijer komt langs om onze jeugdschakers voor de finale wedstrijden aan te moedigen. Eerst mogen we tegen het sterke de Heerdstee uit Groningen met Jonas Hilwerda. We ontsnappen met 2-2 omdat Mieke een mat in 2 kan vinden met een stuk minder en omdat de jarige Wouter het team een onverwachte overwinning geeft.
We beseffen opeens: als we de volgende twee wedstrijden winnen, zijn we door naar het NK als nummer twee na het oersterke GSV. We weten het zeker. Maar het sterke de Kloostertuin moet eerst verslagen worden. En daarna de Zaaier uit Delfzijl.

Tegen Kloostertuin wordt het een match die kantelt. Wouter en Mieke staan gewonnen. Anna-Mae weet als eerste te winnen en na het verlies van Lindert staat het 1-1. Dan kantelt het onverwacht. Eerst verliest Wouter en daarna moet Mieke gezien de stand remise afslaan in betere stelling. Het lukt niet meer, we zijn moe en Mieke verliest. We zijn uitgeschakeld…

We peppen ons nog een keer op. Misschien worden we nog derde als we dik winnen. Onze directrice moet helaas weg. Vlak nadat ze weggaat zien we de stand en krijgen door dat we nog een uiterst kleine, heel theoretische kans hebben om naar het NK te gaan. Dan moeten alle uitslagen net goed vallen, twee teams moesten gelijk spelen, een derde team moet verliezen en wij moeten winnen. Kortom: ongeveer 1% kans.

En zie wat er dan gebeurt. Tegen de Zaaier hebben we twee weken geleden nog dik verloren en de titel van het Ommelander Kampioenschap verloren. Lindert is al na 10 zetten klaar. Mat: het is 1-0. Op de andere borden kan het allen kanten op, het voordeel in de partijen wisselt vaak door vermoeidheid. Maar wij winnen onze wedstrijd met 3,5-0,5 waarbij het even goed 1-3 had kunnen worden. De twee teams die gelijk moeten spelen, weten niet meer hoe je moet schaken en twee partijen eindigen in pat in plaats van dat er gewonnen wordt. Eindstand 2-2 in plaats van 3-1 voor de Heerdstee. En het team waar we in de vorige ronde van verloren, verliest nu met 4-0 tegen de kampioen. 

Eindstand: vier van de zes teams zijn op de gedeelde tweede plaats geëindigd en één daarvan mag naast het GSV naar het NK. Na veel moeilijke berekeningen door de uitstekende organisatoren Fons en Roland blijkt dat de Fontein te zijn, want die hebben de meeste bordpunten gehaald. Ongeloof, ook bij de andere teams die helemaal niet door hebben dat we ze nog konden achterhalen en denken naar het NK te gaan.

CBS de Fontein is tweede en mag naar het NK. Op 6 en 13 juni zijn de wedstrijden in Amsterdam. 


In afwachting van de prijsuitreiking

Wat is nou het kracht van dit team? Ik heb veel in teams geschaakt en veel teams gecoacht. Wat dit team uniek maakt is dat het een team is. Als één een slechte ronde heeft, scoort juist een ander teamlid het belangrijke bordpunt. In elke ronde is er wel één die voor het succes zorgt. Achteraf blijkt een overwinning van Lindert op Willem Mooibroek cruciaal voor de 2de plaats, tegelijkertijd scoort Wouter 2 keer een punt zodat we gelijk spelen in plaats van verliezen. Mieke en Anna-Mae zorgen ervoor dat we drie wedstrijden winnen in plaats van gelijk spelen. Alle vier dragen ze een even groot steentje bij aan het succes. Om een idee te geven hoe homogeen het team is: Anna-Mae, Wouter en Mieke scoren alledrie 5 uit 8. Lindert die de zwaarste tegenstand heeft, doet het even goed met 4 uit 8. En het leukste om te zien: ze motiveren elkaar voor elke nieuwe ronde!


Team met de 2de prijs

GSV wil ik feliciteren met het kampioenschap. Volgens mij hebben ze slechts 3 bordpunten afgestaan. Het team is heel sterk en heeft kans op een heel hoge eindklassering op het NK. En ik wil Roland, Fons, Trevor en Ronald bedanken voor de organisatie.

1. GSV 10-17
2. Fontein 5-11
3. De Heerdstee 5-9,5
4. Ter Borch 5-9 (onderling resultaat)
5. Kloostertuin 5-9
6. De Zaaier 0-4,5

Geen opmerkingen: