zondag, maart 15, 2015

CBS de Fontein plaatst zich voor finale Basisschool-schaakkampioenschapMail van Roelof:

Vandaag werd in Uithuizen door de schaakclub SCEPU het BSK van de Ommelanden georganiseerd. Scholen uit alle gemeenten van de provincie Groningen mogen meedoen, behalve uit de stad zelf. Men moet zich wel in de gemeentelijke voorrondes plaatsen of een vrijplaats aanvragen. Op het kampioenschap zijn drie plaatsen voor de finale van de provincies Groningen en Drenthe te verdienen.

Van onze schaakclub deden maar liefst 16 schakers mee in drie teams. CBS de Fontein had zich met twee teams gekwalificeerd, terwijl OBS de Huifkar een vrijplaats had verkregen. Bij de Fontein werd één sterk team geformeerd en speelden 8 jeugdspelers mee in het tweede team, vooral om ervaring voor de komende jaren op te doen. Bij de Huifkar deed naast Rowin, Martijn, Rosalie en Jasper ook Jochem mee. Jochem is geen lid van onze club.

In totaal deden er 18 teams van 4 personen mee.

Het tweede team van de Fontein weerde zich kranig en wist twee van de 7 ronden te winnen en één keer speelde het gelijk. Het team bestond eigenlijk uit twee teams, want de oneven ronden speelden we met een meidenteam bestaande uit Hilde, Yrsa, Mariëtte en Melanie. De even ronden speelde het schaduwteam bestaande uit Kevin, Joël, Sem en Lidewij. Het knappe was dat alle 8 schakers punten wisten ten scoren en dat geen één keer met 4-0 werd verloren. De beste prestatie zette Kevin neer die al zijn partijen wist te winnen. Ook Melanie doet het super de laatste tijd en scoorde 3 uit 4. Yrsa, die naar het NK mag, scoorde met 2,5 uit 4 ook goed. Al met al veel ervaring opgedaan en daardoor een goede investering voor de komende jaren. Het team werd uiteindelijk 15de.

De Huifkar heeft met Martijn en Rowin twee ervaren schakers. Dat betaalde zich ook uit, want zij scoorden beiden ruim boven de 50%. Rowin was de waardige kopman van het team en scoorde 4 uit 7. Vooral de overwinning in ronde 6 tegen de eerste bord speler van de Borgh was belangrijk, want zo wist de Huifkar de nummer 3 van de eindlijst op een gelijk spel te houden. Martijn bleef bijna ongeslagen. Hij speelde ook tactisch sterk door remises aan te nemen als het team daardoor won. Rosalie, Jasper en Jochem droegen regelmatig een puntje bij, waardoor bijvoorbeeld de eerste ronde meteen al gewonnen werd. Slechts één keer werd met 4-0 verloren. Dat was tegen de Fontein 1 en de uitslag was geflatteerd. Tegen de Fontein 2 werd wel gewonnen. Uiteindelijk werd twee keer gewonnen, drie keer gelijk gespeeld en twee keer verloren. Hierdoor eindigde de Huifkar als 9de.


Het eerste team van de Fontein was het team met de meeste ervaring in de gelederen. Op bord 1 Lindert die een uitstekende speler voor dit bord bleek te zijn. Met 5 uit 7 wist hij de sterke eerste bord spelers van de andere scholen te weerstaan. Bijzonder was om voor het eerst in jaren van Angstgegner Joppe te winnen. Mieke op bord 2 en Anna-Mae op bord 4 mogen naar het NK en zijn druk in voorbereiding. Bij Mieke was dit duidelijk te merken. Ze speelde scherp en tactisch sterk. Als je op bord 2 een puntenkanon hebt weet je dat je hoog gaat eindigen. Mieke haalde 6 uit 7 en kreeg hiervoor een speciale prijs, want ze was het beste meisje van het toernooi. Wouter heeft ook al een aantal toernooien gespeeld en vandaag was hij belangrijk, omdat hij veel wedstrijden wist te kantelen. Aanvallen doet hij ook als de tegenstander aanvalt. Maakt niet uit, alleen de koning en materiaal winnen telt. Hij scoorde 5 uit 7 door moeilijke stellingen alsnog te winnen. Belangrijk was dat hij een team van het team maakte door iedereen voor de ronde aan te moedigen. Anna-Mae volgde dan meteen en daarna sloten Mieke en Lindert aan. Anna-Mae deed het dus ook goed en scoorde 4 uit 7. Vooral de overwinningen in ronde 4 en 6 waren heel erg goed. Hoogtepunten voor het team waren de drie 4-0 overwinningen in ronde 3, 4 en 6, o.a. tegen de directe concurrent uit Usquert. Er werd twee keer gelijk gespeeld. Na 6 ronden stond het team eerste, maar de laatste ronde tegen de Zaaier ging het mis. Lindert verloor zijn dame, de aanval van Wouter kwam niet op gang en Anna-Mae verloor een eindspel met een stuk minder. Alleen Mieke wist te winnen. Hierdoor was het spannend of het team zich zou plaatsen, maar de resultaten op de andere tafels waren zo dat men op bordpunten 2de werd. 


Een unieke prestatie voor onze jeugdschakers. In het verleden hebben onze schakers die in Delfzijl op school zaten zich wel geplaatst voor de finale en zelfs een keer voor het NK, maar een school uit de gemeente Ten Boer is het nog nooit gelukt. Wel zijn we een keer 4de en een keer 5de geworden, maar nooit wisten we ons te plaatsen voor de finale.

Ik wil onze vrienden uit Usquert, Arend en Erick, heel erg bedanken voor de goede organisatie. Het was een geweldige middag.

Geen opmerkingen: