woensdag, maart 04, 2015

Ronde 24 SC Ten BoerUitslagen 24e ronde van de clubcompetie:

Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen:  0 - 1
Albert Prins (w) - Harm Buter: 1 - 0
Marten Berends (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0

AMK: Jan Pilon, Gerard Zijlema, Ad Mertens en Jerimi Bos. 

Jerimi heeft (als antwoord op een mailtje van Albert die een en ander al geruime tijd vermoedde) laten weten dat hij niet verder aan onze competitie zal deelnemen. Een vertrouwd fenomeen zo langzamer-hand. Who's next?

Piet-Klaas
In deze partij kwam een interessant eindspel op het bord. Piet moest met een paard en 7 (op gegeven moment 6) pionnen optornen tegen een toren, paard en 3 pionnen. Wit speelde aanvankelijk goed en ging onder opoffering van twee pionnen op de koningsvleugel met zijn koning op jacht naar de resterende zwarte pionnen op damevleugel. Zwart kon daar enige tijd alleen met zijn toren op reageren omdat zijn paard en koning enigszins afzijdig stonden. In die fase heeft wit naar mijn idee minstens twee kostbare tempo's verloren door mindere zetten te doen. In plaats daarvan had hij de vrijpion op de a-lijn op moeten spelen, één keer kon dat zonder enig bezwaar (voorzichtig uitgedrukt) van a4 naar a5 en minstens één keer van a6 naar a7. Op a7 had de pion zwarte stukken aan zich kunnen binden. Nu arriveerde die pion daar pas toen het al te laat was en Klaas ook zijn paard naar het strijdtoneel had kunnen brengen. Dat gaf de doorslag.

Albert-Harm
Al op de 7e zet kwam wit een loper voor die zwart door een verkeerde paardmanoeuvre van zijn dekking had beroofd. Misschien was wit daardoor een beetje in slaap gesust want door wat slappe zetjes gaf hij zwart onverwacht de kans terug te komen in de partij. Toen werd het tijd om eens een paar goede zetten te doen en gelukkig vond Albert die. Het was even zoeken, maar dan heb je ook wat. Wit wist de zwarte dreigingen te pareren en er bleef een viertoreneindspel met pionnen over. Van die boertjes had wit er een stuk of drie meer en dat was voor zwart reden om wit de hand te schudden.

Marten-Wopko
Tegen het eindspel was er met zwart nog niet zo heel veel mis, maar toen kwam de klap. Zwart stond schaak. Ik weet niet of het het eind van een combinatie was of een 'losse' schaakzet, maar in ieder geval kon de toren die schaak gaf 'gewoon' van het bord genomen worden. Wit had dan nog een paardvorkje kunnen plaatsen, maar zou daarna alleen een pion hebben voorgestaan. Zwart nam de toren echter niet. Waarom niet?? 


Het gevolg was dat hij een vol stuk achter kwam. Hij staakte daarom de strijd.

Stand na 24 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 318 p. (1SN1, 10-9); 2. Albert Prins 297½ (1SN1, 10-9); 3. Jan Pilon 243½ (1SN, 7-5); 4. Piet Beetsma 226½ (1SN1, 9-10); 5. Marten Berends 172 (1SN1, 7-7); 6. Ad Mertens 128½ (1SN, 8-8); 7. Gerard Zijlema 126 (1SN, 8-8); 8. Wopko Dijkema 110 (1SN, 8-10); 9. Harm Buter 94½ (9-10).

Geen opmerkingen: