donderdag, juli 09, 2015

Krantenartikelen over schaken

In de afgelopen week zijn in de dagbladen verschillende artikelen over schaken verschenen die het lezen waard zijn.

In de NRC van zaterdag en zondag 4-5 juli (NRCWeekend L6 en L7) een interview onder de titel: 'Vrouwen kunnen wel schaken' met Marian Donner (41), de dochter van grootmeester Jan Hein ('Hein') Donner (1927-1988). Jan Hein beweerde immers dat vrouwen niet kunnen schaken. Ze zijn (volgens Donner) weliswaar beter dan mannen in veel opzichten, maar schaken hoort daar (kennelijk) nou net niet bij.


Waarom vrouwen wél zouden kunnen schaken blijkt naar mijn idee niet zo duidelijk uit het interview. Sommige opmerkingen lijken daarmee zelfs in tegenspraak. In het nu lopende NK spelen weliswaar vrouwen mee, staat in het artikel te lezen, maar dan wel in een aparte vrouwengroep. "Een soort Paralympics dus."

Marian is van mening dat haar vader zich wilde onderscheiden van de rest van zijn familie, die voor een flink deel uit rechtsgeleerden en ministers bestond. "De Donners zijn gelovig en koningsgezind. Nee, dat was mijn vader allemaal niet".


Een misser is volgens mij de onthulling (?) dat Jan Hein het spel zou hebben geleerd uit Oom Jan leert zijn neefje schaken. Als Donner ooit één schaakboekje op vreselijke wijze gekraakt heeft dan is het dat werkje wel. Het is maar goed dat hij deze openbaring niet meer heeft hoeven meemaken.
--------------------

In de Volkskrant van woensdag 8 juli (p. 20, Opinie & Debat) komt Max Pam uitgebreid op bovenstaand artikel terug, in zijn column: 'Logica, intuïtie en vrouwenschaak'. Hij herinnert daarin ondermeer aan de vermaarde uitlating van Donner toen een boze dame reageerde op zijn opmerking dat vrouwen niet kunnen schaken (en het ook nooit zullen leren). Deze mevrouw schreef dat hij discrimineerde en vergeten was eraan toe te voegen dat ook negers niet kunnen schaken. Donner reageerde daarop met de fraaie vondst dat de mevrouw zich vergiste: "Negers kunnen best schaken, maar negerinnen kunnen het niet. Dat is het nu juist". Verder vond Donner, zoals al vermeld, de vrouw trouwens in alle opzichten superieur aan de man. Typisch Donner zullen we maar zeggen.

Pam begrijpt overigens het verschil tussen man en vrouw in schaaktechnisch opzicht niet helemaal. Bij iedere 100 topschakers is vandaag de dag één vrouw. Aan het achterblijven van de emancipatie zal het wel niet liggen, denkt hij en besluit met: "Statistisch gezien had er allang een vrouwelijke wereldkampioen schaken moeten zijn".

-----------------------

In de Volkskrant van donderdag 9 juli een aardige Stekel van Raoul du Pré over Jan Nagel van 50+:P.S.

Nog even over Marian Donner. Kijk bij De boekenkast van Marian Donner waar haar enkele vragen over haar boeken worden gesteld.

Eén daarvan luidt:


Van welk boek heeft u het meest geleerd? Wat heeft u ervan geleerd?
"Hoe Jakko de aap toevallig thuis kwam, met daarin de wijze les dat bijna alles in het leven op toeval berust. Je moet vooral geluk hebben". 

Helemaal mee eens. Ze heeft net zo'n nuchtere en realistische kijk op het leven als haar vader had. Een eigenschap die veel mensen helaas missen.

Geen opmerkingen: