woensdag, oktober 26, 2016

Overwinning Lewenborg 1 in 1e ronde NOSBO


In de eerste ronde van de NOSBO-competitie 2016-2017 in klasse 1B is Lewenborg 1 voortvarend van start gegaan. In Veendam werd het maar liefst ½-7½ voor de bezoekers. Zeven 'Lewenborgers' wonnen... Wie speelde dan die ene remise, zal de belangstellende lezer zich meteen afvragen. Inderdaad: Albert aan bord 8! Zonder kinderachtig te willen zijn, had Albert toch een aardig verweer tegen de straf die Piet, Roy en Klaas hem wilden opleggen, toen het tijd was de terugreis te beginnen: naar huis lopen!

Het was hem (oplettend als altijd) namelijk opgevallen dat Veendam een 'tactische opstelling' hanteerde:  de sterkere spelers aan de laagste borden en de zwakkere aan de bovenste.  Wat daar precies tactisch aan is, heb ik nooit begrepen: het komt mij eerder voor als een wat onsympathieke maatregel, zowel tegenover je eigen mindere spelers die je tot kanonnenvlees maakt (dat ze met die slachtofferrol instemmen is trouwens opmerkelijk), als tegenover je tegenstanders die je confronteert met een zo'n merkwaardige gang van zaken. Erg sportief is het in ieder geval allemaal niet. 

Zo ontstonden er verschillen van 400, 500 tot zelfs 800 (!) ratingpunten aan de bovenste borden. Ja, zo kan ik het ook. Een beetje veel van het goede, zullen we maar zeggen. Uitwerking van bovengenoemd paardenmiddel: nihil. Ik kon dus uiteindelijk gewoon meerijden, om een lang verhaal kort te maken.

   HSP/Veendam 3      1437 - Lewenborg           1800 ½ - 7½
1. Henk van Boekel    1284 - Hiddo Zuiderweg     1892 0 - 1
2. Siebe Haan         1336 - Klaas Dijkhuizen    1877 0 - 1
3. Piet Snoek         1021 - Aldert-Jan Grashuis 1864 0 - 1
4. Wim Smit           1468 - Roy Bons            1844 0 - 1
5. Piet Jongejan      1598 - Ramon Middeljans    1836 0 - 1
6. Evert Jan Kamphuis 1585 - Jan Wiebe van Veen  1712 0 - 1
7. Ger Bos            1602 - Piet Beetsma        1693 0 - 1
8. Evert Stoel        1604 - Albert Prins        1683 ½ - ½


Na een vlotte reis arriveerden we op de plaats van bestemming. Dat het 3e team van HSP/Veendam in Veendam speelt, had ik met veel moeite kunnen destilleren uit de NOSBO-site waar het in een mini-update (!) van augustus te lezen was. Eigenlijk zou zoiets in de competitiegids moeten staan, maar ja: die is er (nog) niet. Ook op de websites van HSP en Veendam was dit niet te vinden. Ik zou willen zeggen tegen de betreffende clubs: neem als voorbeeld de website van Lewenborg,  waar speellokatie en begintijd binnen 5 seconden te vinden zijn.

Wedstrijdleider Smit leidde de avond in met een welkomstwoord waarin duidelijk te horen viel dat men een goede afloop voor de thuisclub niet zag zitten. Eigenlijk moet je dat niet doen (denk aan het moreel!), maar hij had wel gelijk, want de enorme ratingverschillen spraken duidelijke taal. Langzaam maar zeker kwamen in de loop van de avond de punten voor de bezoekers binnen, tot uiteindelijk de op één na grootst mogelijke overwinning was behaald. Voor die grootste uitslag (0-8) had ik zelf hoogstpersoonlijk een stokje gestoken. Na de hierboven al besproken 'ludieke plagerijtjes' ondernamen we, via een door Klaas met zorg uitgestippelde alternatieve route, door de opkomende mist en de donkere bossen van de Veendamse regio, de thuisreis, die toch geheel naar wens verliep. Rest mij nog Veendam te bedanken voor de koffie.

Voor de strijd begint...

5-8 (van achter naar voor)
1-4 (van voor naar achter)

In mijn eigen partij stelde ik na de 36e zet van wit remise voor, na dat even eerder nog te hebben afgeslagen. Ik vond mezelf al enige tijd wat beter staan, maar zag op het laatst toch geen winstweg. Een lange computeranalyse kwam inderdaad op remise uit. Hieronder de slotstelling, met zwart aan zet:

Prins
Stoel

Terzijde:

De heren Wilders en Zijlstra laten weer flink van zich horen aan de rechterzijde van ons politieke spectrum, door in verband met Sinterklaas en de zo langzamerhand beruchte Zwarte Piet, te spreken van het respectievelijk verpesten en vermoorden van de 5e december. Belachelijke terminologie. Dit alles uiteraard alleen om stemmetjes te winnen onder het met een beperkt denkraam behepte deel van de Nederlandse bevolking.

De kern van de zaak is, zoals columniste Sitalsing aardig verwoordde in De Volkskrant: dat het zo langzamerhand tot diep in de provincie is doorgedrongen dat je voor schut staat als je anno 2016 wrokkig vasthoudt aan een racistisch stereotype. Waarvan akte.

Geen opmerkingen: