vrijdag, februari 10, 2017

Anekdotes uit de schaakwereld (38)

Twee schaakclubs uit dezelfde regio spelen tegen elkaar: een echte derby. Na verloop van tijd is de strijd beslist, maar aan één van de borden wordt, ook na vele uren, nog fanatiek geschaakt, zij het in een volkomen gelijkwaardige stelling. Een van de spelers is een eerzuchtige jongeling, die zich blijkbaar niet kan neerleggen bij een remise. Omstreeks middernacht komt de beheerder van de lokaliteit en maant de spelers het spel te beëindigen, waarna hij om half één dreigt het licht uit te doen en dat om één uur ook daadwerkelijk doet. Waarop de fanatieke schaker een doosje lucifers tevoorschijn haalt en de ene na de andere lucifer afsteekt terwijl hij zich verder in de stelling verdiept. Dat wordt zelfs zijn tegenstander te gortig. Hij staat op, zegt dat hij de partij staakt en geeft op. Hopelijk brengt dit andere schakers niet op een idee …


In 1959 mag de Amerikaanse jeugdkampioen meespelen in het kampioenschap voor senioren. Robin Ault (1941-1994), de jeugdkampioen van dat jaar, doet inderdaad mee aan het titeltoernooi 1959-1960, maar verliest al zijn 11 partijen. Daarna mag de jeugdkampioen niet meer automatisch meedoen, ook niet als hij, zoals deze Robin Ault als eerste presteerde, de jeugdtitel drie keer achter elkaar wint (1959-1961).


In 1961 speelt Ernst Grünfeld, dan 67, mee in het Hoogovenstoernooi in Beverwijk. Grünfeld heeft in zijn jeugd een been verloren en loopt sindsdien met een kunstbeen. Ondanks zijn leeftijd en zijn handicap slaat hij een aanbod van de organisatoren om hem per auto te vervoeren af. Hij staat erop de afstand van zijn logeeradres naar de speelzaal iedere dag te lopen. Op de dag van de 9e en laatste ronde loopt hij dus ook, maar valt onderweg, waarbij zijn houten been losraakt en in een greppel belandt. Grünfeld weet desondanks een telefooncel te bereiken en de toernooileiding te bellen, die Max Euwe op de hoogte brengt. Euwe springt onmiddellijk in zijn auto en brengt Grünfeld mét zijn been terug naar zijn logeeradres. Na een verkwikkende kop koffie en wat rust wordt Grünfeld herenigd met zijn kunstbeen en naar de speelzaal gebracht. Helaas moet hij daar die dag aantreden tegen de Oost-Duitse grootmeester Wolfgang Uhlmann. Ondanks dat Grünfeld met wit speelt, eisen de recente gebeurtenissen hun tol en hij verliest in slechts 21 zetten.

Albert Prins.

Bovenstaande schaakanekdotes verschenen ook in de regionale krant BuurContact (Loppersum, Ten Boer) van vrijdag 10 februari 2017.

Geen opmerkingen: