vrijdag, mei 19, 2017

Anekdotes uit de schaakwereld (41)

Bijna spreekwoordelijk was lange tijd de gewoonte van de Roemeense grootmeester Florin Gheorghiu (geb. 1944) om, vaak al voor de partij, zijn tegenstander remise aan te bieden.
Dat gebeurde ook bij een toernooi in 1985. Hij bood alle tegenstanders vervroegd remise aan, uitgezonderd twee deelnemers: bij de Deense grootmeester Bent Larsen (1935-2010) probeerde hij het niet eens, want die zou nooit op zo’n manier remise hebben aangenomen, en een Amerikaanse grootmeester ontsprong ook de dans, omdat Gheorghiu diens hotelkamer niet kon vinden. Treurig, maar waar…


De Engelse grootmeester,  schaakarbiter en auteur van schaakboeken Harry Golombek (1911-1995) heeft eens over de Hongaarse grootmeester Gedeon Barcza (1911-1986) gezegd: “Barcza is een bijzonder veelzijdige speler in de opening. Soms speelt hij g2-g3 op de eerste zet, soms op de tweede zet, soms op de derde en soms pas op de vierde zet.”

In de partij Fischer-Barcza (Zürich 1959) speelde de toen 16-jarige en latere wereldkampioen Bobby Fischer (1943-2008) eindeloos lang door. De partij telde 103 (!) zetten, werd maar liefst drie keer afgebroken en de spelers hadden elk twee notatieformulieren nodig. Zelfs toen  uiteindelijk alleen de beide koningen op het bord stonden deed Fischer nog twee zetten, voordat hij tandenknarsend instemde met remise.
Dit is echt een anekdote van het zuiverste water, want als we op de website chessgames.com kijken, duurde de partij ‘maar’ 95 zetten en kwam het net niet zover dat alleen de koningen overbleven, maar stond er al wel een theoretische remise op het bord.
Fischer stelde toen, nog steeds volgens de anekdote, voor om de partij in zijn geheel te gaan analyseren, omdat hij van mening was de winst te hebben gemist. Barcza, die het zo langzamerhand wel gezien had, zou toen hebben geantwoord: “In godsnaam, ik heb een vrouw en kinderen, wie zal ze onderhouden in geval van mijn vroegtijdige dood?”


Albert Prins.

[Bovenstaande Anekdotes verschenen eveneens in het meinummer 2017 van de regiokrant BuurContact (Loppersum/Ten Boer)].

Geen opmerkingen: