dinsdag, mei 09, 2017

Lewenborg 2 (1e klasse A) wint van titelkandidaat Roden 1


Het heeft er alle schijn van dat wat Lewenborg 1 (klasse 1A) deed in zijn laatste thuiswedstrijd tegen Staunton 3, namelijk verliezen en daarmee het kampioenschap vrijwel uit handen geven, nu door Roden in de 1e klasse A is gekopieerd.

Roland Kroezen schreef eerder over de klassen 1A en 1B op de Nosbo-site:

"In de Eerste klasse A waren er vanaf het begin maar 2 serieuze kampioenskandidaten, namelijk Roden en SISSA 4. In ronde 1 speelden ze met 4-4 tegen elkaar gelijk, waarna het grote bordpunten verzamelen begon. Daarvan heeft SISSA 4 er nu 3,5 meer dan Roden. Doordat er geen gezamenlijke slotronde is, heeft SISSA 4 ook nog eens het voordeel dat ze tijdens die slotronde 4 dagen later spelen en dus precies weten wat ze moeten doen.

In de Eerste klasse B leek Lewenborg onbedreigd op de titel af te stevenen, maar de grote schok kwam in de voorlaatste ronde, toen Staunton 3 ineens toesloeg. Staunton 3 heeft nu een matchpunt voorsprong op Lewenborg. Maar ze mogen niet verslappen, want op bordpunten hebben ze geen reserve.
De slotronde van 1B is wel gezamenlijk, dus de spanning zal goed voelbaar zijn in Het Dok op vrijdag 12 mei. Overigens wijkt ook SISSA 4 uit 1A, voor hun vermoedelijke kampioenswedstrijd, uit naar deze lokatie op die dag".


Wat is er namelijk gebeurd in 1A? Lewenborg 2 heeft een huzarenstukje uitgehaald door een overwinning te boeken op titelkandidaat Roden, zoals ik vanmorgen in een e-mail van onze onvolprezen wedstrijdleider Jan Schut heb gezien. Met, op bord 1 na, aan alle borden bij Lewenborg een lagere tot aanzienlijk lagere rating, werd desalniettemin met 4½-3½ gewonnen, waardoor SISSA 4 nu het kampioenschap voor het grijpen heeft.

Op de website van de NOSBO had ik een en ander graag bevestigd willen zien, maar met deze site zijn al geruime tijd vreemde dingen aan de hand. Grote delen zijn niet bereikbaar, om over andere merkwaardige verschijnselen maar niet te spreken. Het geheel maakt op die manier een wat armetierige indruk.

N.B.: het bovenstaande is niet van toepassing wanneer men voorzichtigheidshalve op een link klikt die naar www.nosbo.nl leidt. Alleen die stervelingen die op Google nietsvermoedend 'nosbo' intikken (een heel normale zoekactie, zoals er iedere dag miljarden plaatsvinden: je verwacht dan niet meteen met toegetakelde websites te worden geconfronteerd) krijgen met bovenstaande ongerechtigheden te maken. De argeloze zoeker naar de NOSBO-site krijgt dan even de indruk dat in de noordelijke schaakwereld meer belangstelling is voor erectiepillen dan voor schaken. Maar dat moeten we natuurlijk met kracht tegenspreken.  

Epiloog: voor het bezoeken van de website van de NOSBO bij voorkeur óf de URL (zie boven) of een 'officiële' link naar deze URL gebruiken om min of meer grappige misverstanden te voorkomen.

   Roden           1765 - Lewenborg 2         1664 3½ - 4½
1.Ruurd Kunnen    1860 - Mario van der Raad  1919 0  - 1
2.Ger Battjes     1901 - Rudy Frieswijk      1663 1  - 0
3.Lieuwe Boskma   1777 - Roelof Rubingh      1738 0  - 1
4.Tom Visser      1775 - Johan Jans          1642 1  - 0
5.Johan Zwanepol  1738 - Douwe Pol           1662 0  - 1
6.Henk van Bemmel 1715 - Boudewijn Hoogeboom 1603 0  - 1
7.Dick Dalmolen   1726 - Jan Schut           1538 ½  - ½
8.Menno Keizer    1626 - Jan Drolenga        1547 1  - 0

Geen opmerkingen: