zaterdag, november 30, 2019

Lewenborg 2 wint van Assen 2 in NOSBO


In de NOSBO (klasse 1A) heeft Lewenborg 2 een mooie overwinning geboekt op Assen 2. Een verslag van Rudy is hier te lezen op de website van Lewenborg.

De individuele resultaten waren:

    Assen 2            1609 - Lewenborg 2         1614 2½ - 3½
1. Gerard Voorintholt 1630 - Peter Delis         1716 ½  - ½
2. Cor van der Werff  1568 - Piet Beetsma        1669 ½  - ½
3. Wout Knol          1750 - Boudewijn Hoogeboom 1515 ½  - ½
4. Marco Jonkheer     1482 - Rudy Frieswijk      1607 1  - 0
5. Nanning van Mulken 1616 - Douwe Pol           1606 0  - 1
6. Tjalling Jansma         - Johan Jans          1572 0  - 1


Terzijde:


In zijn bijzondere boek Chess Questions Answered (London: Faber & Faber, 1971) voert wijlen grootmeester en (vier keer) Amerikaans schaakkampioen Larry Evans in het hoofdstuk If Thine Eye Offend Thee verschillende gevallen op van de zeer gevreesde amaurosis schacchistica (term bedacht door Tarrasch: hij was arts én schaker, dus hij kon het weten), een aandoening die eruit bestaat stukken en prise te zetten. Ook grootmeesters vertonen deze hebbelijkheid van tijd tot tijd.
Eén van die gevallen deed zich voor in de partij Darga-Lengyel in het interzonetoernooi 1964 in Amsterdam.

Lengyel
Darga

Zwart heeft zojuist met zijn toren op e6 een wit paard op e2 genomen. Niet zo best, want wit hoefde nu alleen maar Tc2xe2 te spelen en op Lxh4+ te antwoorden met Ke3 om daarna op winst te staan. Maar de forse fout van zwart werd gevolgd door een blunder van wit, die gedacht moet hebben dat Ke3 niet kon wegens schaak door Te1, maar  dat was wat je zinsbegoocheling zou kunnen noemen, want de witte toren die op e2 is verschenen staat er dan immers tussen...
Wat was de blunder van wit, met bovenstaande stelling op het bord: hij gaf op!

Convinced that his game was hopeless, Darga extended his hand in the customary gesture of resignation. A moment later he struck his forehead and exlaimed: "My God, I have a winning position!" (Albert: aangezien Darga een Duitser is (geboren in 1934 en nu dus 85!), zal hij wel (ik doe een gok) "Mein Gott, ich stehe auf Gewinn!" hebben geroepen, maar dit even geheel terzijde). But it was too late: he had already conceded. One member of the gallery remarked: 'If grandmasters can do that there's still hope for me!"

Aldus Evans, die er nog aan toevoegt: This legendary feat assured Darga the consolation of negative immortality. 

Het lijkt mij misschien wel een troost, maar dan een wat schrale.

Geen opmerkingen: