woensdag, maart 18, 2020

Toernooipraktijk / eindspelstudies (1) - Oldenburg 1949Nu er voorlopig van schaken in clubverband, zowel wat uiteraard de interne als externe variant betreft, geen sprake zal zijn, moeten we ons iets anders laten invallen.

Ik heb besloten, omdat ik het wel aardig vind toch af en toe iets op mijn weblog te blijven plaatsen, met enige regelmaat een interessante en/of verrassende stelling uit de praktijk te laten zien, gecombineerd met enige achtergrondinformatie en wat details betreffende het boek waaruit ik een en ander heb geput. Ook een aardige eindspelstudie als onderbreking  tussendoor, met bijzonderheden omtrent het boek van herkomst, zal ik daarbij niet uit de weg gaan.

Voor nummer 1 gaan we zo'n 70 jaar terug, namelijk naar het toernooi in Oldenburg (D) in 1949. Er waren 18 deelnemers, namelijk (in volgorde van de eindstand): Bogoljubow, Zemgalis, Heinicke, Rossolimo, Sarapu, Unzicker, Kieninger, Rellstab, O'Kelly de Galway, Wade, Tautvaisas, Enevoldsen, Rautenberg, Heemsoth, Kuppe, Walther, Saemisch en Wood.

In de 4e ronde speelde Ortvin Sarapu, toen kampioen van Estland, later geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, waar hij tussen 1952 en 1990 20 keer kampioen of gedeeld kampioen werd, met wit tegen Albéric O'Kelly de Galway, 12 keer kampioen van België en grootmeester vanaf 1956.

O'Kelly in 1961
Sarapu in 1993


In een Spaanse partij stond na de 37e zet van zwart de volgende stelling op het bord:

O'Kelly de Galway
Sarapu

Een bedrieglijke stelling, waarvan je zou zeggen dat zwart gewonnen staat, maar schijn bedriegt, omdat we hier te maken hebben met een bijzonder geval van oppositie.

Zeer waarschijnlijk heeft zwart hier inderdaad gedacht dat hij de winst voor het grijpen had en dat zou ook het geval geweest zijn als wit 1. Kb6 had gespeeld. Zwart wint dan via 1. ... Ke3.

Volgens Helmut Pfleger in zijn boek Taktik und Witz im Schach (1999) kleurde het gezicht van O'Kelly op slag rood na de volgende zet van Sarapu.

1. Kd6!
Nu zijn er twee mogelijkheden:
1) 1. ... Ke3 2. Ke5 f3 3. gxf3 Kxf3 4. Kf5 en pion h5 gaat verloren, wit wint
2)  1. ... Kc4 2. 2. Ke5 Kxb4 3. Kxf4 Kb3 4. g4 en wit wint.

Volgens Pfleger gaf O'Kelly na 1. Kd6 meteen op, maar volgens chessgames.com is de partij toch nog even doorgegaan en wel zo: 1. ... Ke4 2. Ke6 Kd3 3.Kf5 Kc2 4. Kxf4 Kxb2 5. g4 Kc2 6. gxh5 en zwart gaf op.Pfleger, Helmut: Taktik und Witz im Schach: 150 Texte mit Lösungen aus 'Die Zeit'. - Bearb. durch Rudolf Teschner. - 3. Aufl. - Zürich: Olms, 1999. - 182 p. - ISBN 3-283-00252-5. - PraxisSchach: Band 8.Terzijde 1:

Hamster niet, in hemelsnaam, vroeg de premier vrijdagmiddag. Het past in de superieure Nederlandse cultuur om dat soort oproepen van de autoriteiten te beantwoorden met een middelvinger en met een extra autoritje naar de Albert Heijn. Want in dit land van 17 miljoen virologen, 17 miljoen epidemiologen en en 17 miljoen logistiek experts weet iedereen alles altijd beter dan de mensen die ervoor hebben doorgeleerd.
Hamsteren kan ook eenvoudig in een rijk land, waar veel te veel mensen veel te veel geld hebben, dat ze niet missen wanneer ze het voor langere tijd vast hebben gezet in gedroogde peulvruchten en potten pastasaus.

Uit: Supermarktrun, column van Sheila Sitalsing in de Volkskrant van zaterdag/zondag 14 en 15 maart 2020. 

Terzijde 2:

Veeteelt is een belangrijke bron van milieuvervuiling en grenzeloos veel dierenleed.

Medische onderzoekers toonden aan dat de consumptie van dierlijke producten de kans op kanker, hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogt.

Epidemieën, zoals die veroorzaakt door het coronavirus, ontstaan steeds in de veehandel of vleesindustrie.

Kortom, reden te over veeteelt en consumptie van dierlijke producten te verminderen, of liever helemaal te stoppen.

Vier zinnen uit de Brief van de dag  van Anton Mullink uit Haarlem in de Volkskrant van zaterdag 14 maart 2020.

*******************************************************

ATTENTIE: zie voor oorzaken en achtergronden van het coronavirus (m.i. een publiek geheim, c.q. een vrijwel doodgezwegen kerngegeven om maar vooral de in alle opzichten onaangename vleesindustrie en de abominabele vleesconsumptie in stand te houden) mijn post van 26 februari over CORONA-varia.

Geen opmerkingen: