maandag, juni 08, 2020

Toernooipraktijk / Eindspelstudies (5)


In dit aardige boek brengen de auteurs Fritz Baumbach (hij werd wereldkampioen correspondentieschaak in 1988) en Wolfgang Thormann 240 opgaven uit de wedstrijdpraktijk bijeen, verdeeld over 30 thema's.
Elk onderwerpsgebied bevat 8 opgaven, waarbij het de bedoeling is dat men (schaakklok bij de hand!) ze alle 8 oplost in 30 minuten tijd. Elk thema wordt apart ingeleid en de oplossingen staan direct achter de opgaven, op de volgende pagina. Dit laatste natuurlijk om het stiekem door de oogharen naar de oplossingen te kijken te verhinderen.

Baumbach, Fritz / Wolfgang Thormann:
Die Schachuhr läuft - Ihr Zug, bitte!: [240 x kombinieren] - Berlin: Sportverlag, 1993. - 126 p. - ISBN 3-328-00598-6.


Sectie 12 draagt de titel Kids und ihre erledigten Hausaufgaben. Een van de opgaven daar (nr. 94) ziet er als volgt uit:

Hoffmann
Schmaltz

Een partij uit het Duitse jeugdkampioenschap 1992 in Augsburg. Wit begint en wint.

Oplossing: 1. Td8+! maakt gebruik van de dekking die Ta8 aan de zwarte dame moet geven 1. ... Kh7 2. De5! en zwart gaf op, omdat hij na 2. ...f6 door 3. Pxf6+ gxf6 4. Td7+ en na 2. ...Kh6 door 3. Dxg7+ Kxh5 4. Dh8+ Kg4 5. Td4+ snel mat gaat.

Zelf keek ik wel heel snel naar de zet Td8, maar op het vervolg De5 kwam ik helaas niet. Kan gebeuren...

Terzijde 1:

Een interessant artikel in de Volkskrant van ma 8 juni 2020 over schaakklokken. Hier is het te vinden:Terzijde 2:

Een ingezonden lezersbriefje in de Volkskrant van vrij 5 juni 2020:

Links

Het viel mij op hoe gemakkelijk Geert Wilders en Thierry Baudet de demonstratie op de Dam kwalificeerden als 'links'. Zouden er dan echt geen 'rechtse' mensen zijn die tegen racisme zijn?

Peter Corbeel, Roermond

Ik denk dat Peter de vraag zelf al bevestigend heeft beantwoord en ik ben geneigd dat, met het voordeel van de twijfel voor een enkeling, ook te doen.

Terzijde 3:

Youp van 't Hek in de NRC  za/zo 6-7 juni 2020 over Femke Halsema:

/////////////////////////////////////////////////

Dat je in je broek schijt voor de Telegraaf. Want daar heb ik toch echt het meest om gelachen. Dat ze daar bang voor is. Voor de mening van die chocoladeletterkrant. Wat zou Eberhard hiervan gevonden hebben? En Schelto?

//////////////////////////////////////////////////

En over de vraag of hij zelf dan maar burgemeester van Amsterdam moet worden:

Maar ook al denk ik dat het baantje simpel is: ik ga het niet doen. Geen tijd. Geen zin. Geen enkele ambitie.
Wie het wel moet doen? Femke? Moet zij gewoon blijven en zich niet laten opjutten door enge rechtse Forum-types en andere schreeuwende PVV'ers? Samen met de minister, die op de dag dat de horeca weer open mocht ging kijken of de herten in de Waterleidingduinen zich aan de anderhalvemetermaatregel hielden. Lief hè?
Moet steeds denken aan wat Femke in een boek over zichzelf zei: "Ik word geen burgemeester!" Maandag dacht ik maar één ding: ze heeft wel woord gehouden.

Geen opmerkingen: